ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Παρουσιάστηκαν οι επικεφαλής και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες

Να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους δήμους της Κέρκυρας και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να εκλεγούν περισσότεροι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι που θα αποτελέσουν στήριγμα στον αγώνα του λαού για τα δικαιώματα του, κάλεσε η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή για την παρουσίαση όλων των επικεφαλής των ψηφοδελτίων της στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη.

Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι:

-- Η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος και περιφερειακή σύμβουλος.

-- Ο Γιάννης Μπορμπότης, υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, εκπαιδευτικός, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κέρκυρας και δημοτικός σύμβουλος.

-- Ο Κώστας Ρούσσινος, υποψήφιος δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας και δημοτικός σύμβουλος.

-- Ο Σταμάτης Πελάης, υποψήφιος δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, ξενοδοχοϋπάλληλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

-- Η Λάιζα Αντιόχου, υποψήφια δήμαρχος Παξών, συνταξιούχος οικονομολόγος και δημοτική σύμβουλος.

Κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου η Μυρσίνη Χαραλάμπους, εκ μέρους της ΤΕ Κέρκυρας, σημείωσε ότι η τουριστική ανάπτυξη, για την οποία «μοχθούν» όλες οι τοπικές διοικήσεις του νομού, τελικά προέρχεται από το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων, γεμίζει με υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες και πλωτά νησιά την περιοχή απ' άκρη σ' άκρη της Κέρκυρας, των Παξών και των άλλων νησιών της περιφέρειας, όταν ο λαός ψάχνει να βρει τον δρόμο από τις λακκούβες, οι κάτοικοι λένε το νερό νεράκι κάθε καλοκαίρι, ενώ πνίγονται στην πρώτη βροχή. Αντίστοιχα οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι χώροι αναψυχής, πολιτιστικής δημιουργίας εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, η σχολική στέγη είναι από τις χειρότερες σε όλη την Ελλάδα, ενώ το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες, όπως υπογραμμίζει. Αντίστοιχα στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και των λιμανιών γίνεται παιχνίδι μεγάλων συμφερόντων, ενώ η καθημερινότητα κάνει τον βίο αβίωτο για την πλειοψηφία των κατοίκων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση τονίστηκε ότι το δίλημμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι απέναντι στο μπλοκ των αστικών κομμάτων που διοικούν Περιφέρειες και δήμους να ισχυροποιηθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις της εργατικής - λαϊκής αντίστασης και αντιπολίτευσης με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι έκφραση των αγώνων των εργαζομένων, της νεολαίας, των επαγγελματιών και των αγροτών.

Παρουσίαση υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ηπείρου

Αντίστοιχα στα Γιάννενα παρουσιάστηκαν οι πρώτοι 20 υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ηπείρου, όλοι τους αγωνιστές και αγωνίστριες που έχουν δοκιμαστεί σε αγώνες δίπλα στον λαό, για τις ανάγκες του λαού. Την παρουσίαση έκανε ο Γιώργος Πρέντζας, υποψήφιος περιφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος, νοσηλευτής στην Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Κάλεσε σε ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογραμμίζοντας ότι η εκλογική αυτή μάχη δίνεται ως συνέχεια της σημαντικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσε τα «μάτια και τη φωνή» του λαού της Ηπείρου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι αποτέλεσε τη μοναδική δύναμη που άσκησε στρατηγική αντιπολίτευση όχι μόνο στη σημερινή περιφερειακή αρχή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στις υπόλοιπες δυνάμεις που έδωσαν ουσιαστική στήριξη στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και αυτό φάνηκε από την υπερψήφιση της μεγάλης πλειοψηφίας των θεμάτων της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκεί δηλαδή που αποφασιζόταν η υλοποίηση των κατευθύνσεων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ηπειρο.

Πρόσθετα τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» αποκάλυψε τη σύμπλευση της περιφερειακής αρχής, των δημάρχων και των άλλων αντιπολιτευτικών δυνάμεων με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ στα κρίσιμα ζητήματα της «πράσινης μετάβασης», της διαχείρισης των απορριμμάτων, των υποδομών στις μεταφορές, στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

Αλυσανδράκης Κώστας, ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας - Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων ΚΚΕ, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Γιώτη Αλίκη, εργάτρια στην «ΠΙΝΔΟΣ», πρώην μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Γιώτη Πόπη, βρεφονηπιοκόμος, γραμματέας στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων. Δημητρίου Κώστας, δάσκαλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - μουσικός. Ζέκα Τίνα, τεχνολόγος γεωπόνος, υπάλληλος δήμου Ιωαννιτών, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, περιφερειακή σύμβουλος Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ζώλας Διαμαντής, δικηγόρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δικηγόρων Ιωαννίνων. Ηλία Δήμητρα, συμβασιούχος σχολική καθαρίστρια, πρόεδρος Συλλόγου Σχολικών Καθαριστριών Ν. Ιωαννίνων. Κίτσου Λουκία, ιδιωτική υπάλληλος, μέλος του Σωματείου Εμποροϋπάλληλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Κοσμάς Γιώργος, κτηνοτρόφος. Λύγδα Ανθή, εργαζόμενη στον επισιτισμό, αντιπρόεδρος του ΔΣ Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Ιωαννίνων. Μαχτσίρας Θανάσης, εκπαιδευτικός, εκλεγμένος στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Μπασογιάννης Θωμάς, περιβαλλοντολόγος - δασολόγος, υπάλληλος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ντεκουμές Αλέκος, οικοδόμος. Παντούλας Θοδωρής, εργαζόμενος στο «ΖΑΓΟΡΙ», μέλος του ΔΣ του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, του Επιχειρησιακού Σωματείου στο «ΖΑΓΟΡΙ» και της διοίκησης του ΕΚ Ιωαννίνων. Παπαγεωργίου Βασίλης, εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο, μουσικός, εκλεγμένος στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Σδούκος Νίκος, ελεύθερος επαγγελματίας από το Κεφαλοχώρι Κόνιτσας. Σπύρου Αθηνά, έμπορος, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων και μέλος της Τοπικής Ομοσπονδίας. Σφαιρόπουλος Δημήτρης, ειδικευόμενος γιατρός Καρδιολογίας στο ΠΓΝΙ. Τόκας Τάσος, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ιωαννιτών και της αντίστοιχης Ομοσπονδίας Ηπείρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ιωαννίνων. Χρήστου Χρήστος, νοσηλευτής Αιματολογικής Κλινικής στο ΠΓΝΙ.

«Εφυγε» ο σύντροφος Αντρέας Αντωνόπουλος

Με μεγάλη θλίψη τον αποχαιρετά το ΚΚΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συντρόφου και επί σειρά ετών μέλους της Επιτροπής Περιοχής, Αντρέα Αντωνόπουλου.

Ο σ. Αντρέας «έφυγε» χτες από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Παρά τη δύσκολη κατάσταση της υγείας του, ο σύντροφος Αντρέας έδωσε παλικαρίσια μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή και πάντα με το ιδιαίτερο χαμόγελο που τον χαρακτήριζε.

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του σ. Αντρέα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ, με μεγάλη θλίψη, αποχαιρετά τον σύντροφο Αντρέα Αντωνόπουλο, που "έφυγε" σήμερα από τη ζωή μετά από πολύμηνη και παλικαρίσια μάχη με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο σ. Αντρέας Αντωνόπουλος, παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1958 στο χωριό Αρλα Αχαΐας, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Εκείνη την περίοδο, ως μαθητής του νυχτερινού Γυμνασίου Πατρών, συμμετείχε ενεργά στην κατάληψη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας τον Νοέμβρη του '73, πήρε μέρος στη μεγάλη συνέλευση της κατάληψης του Παραρτήματος και μετά στη μεγάλη πορεία φοιτητών και εργατών της Πάτρας. Ηρθε σε επαφή με τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ και τον Νοέμβρη του 1974, αμέσως μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, οργανώθηκε στην ΚΝΕ, αναλαμβάνοντας πολύ γρήγορα ευθύνες για τη δουλειά στους νέους εργάτες της Πάτρας.

Το 1976 ο σ. Αντρέας οργανώνεται στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε αταλάντευτα μέχρι την τελευταία του πνοή, με μεγάλη προσφορά στις Κομματικές Οργανώσεις της Πάτρας, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στον δήμο Πατρέων.

Υπήρξε μέλος του Γραφείου της Εργατικής Αχτίδας, της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας και του Γραφείου της, καθώς και της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Την περίοδο '90 - '91 υπερασπίστηκε μαχητικά τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ ενάντια στις προσπάθειες διάλυσής του.

Υπήρξε ακόμα, για πολλά χρόνια, πρόεδρος και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Το διάστημα 2000 - 2013 υπηρέτησε τον λαό της Πάτρας από τη θέση του δημοτικού συμβούλου δήμου Πατρέων, ενώ από το 2014, όταν τη δημοτική αρχή ανέλαβε η "Λαϊκή Συσπείρωση", ο σ. Αντρέας βοήθησε από διάφορα κρίσιμα πόστα και είχε στην ευθύνη του, μέχρι το τέλος της ζωής του, το Γραφείο Τύπου του δήμου.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στη γυναίκα του Μαρία, στην κόρη του Νίκα και σε όλους τους οικείους του».

Τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του εκφράζει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο σύντροφος Αντρέας όλα τα χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε στο Κόμμα του, χωρίς να ταλαντευτεί ούτε στιγμή».

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη γυναίκα του Μαρία, στην κόρη του Νίκα και σε όλους τους οικείους του».

Η τελετή αποχαιρετισμού θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 19 Ιούλη στις 10.30 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο Πατρών και θα είναι πολιτική.

  • Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για την ενίσχυση του ΚΚΕ, που ο σύντροφος Αντρέας υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει την Πέμπτη 20 Ιούλη στις 20.30, στη Νέα Αλικαρνασσό, στο γήπεδο του Ηρόδοτου, μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με θέμα «Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε», με τον Γιώργο Μαργαρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ