Με τη συμμετοχή στενών «συμμάχων», χαρακτηρίζεται «συνεκτική κόλλα» για τις επόμενες ασκήσεις στον Ειρηνικό
Η φετινή άσκηση «Mobility Guardian» είναι η πρώτη που εστιάζει στον Ειρηνικό, και θα απασχολήσει επταπλάσιες δυνάμεις απ' ό,τι το 2021 |
Σύμφωνα και με την ιστοσελίδα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η άσκηση «Mobility Guardian» αποτελεί «μια πολυεθνική προσπάθεια» στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούνται περίπου 70 αεροσκάφη «σε πολλές τοποθεσίες, που συνολικά εκτείνονται σε μια περιοχή 3.000 μιλίων». Πρόκειται για ετήσια άσκηση, που όμως φέτος θα απασχολήσει επταπλάσιες δυνάμεις από αυτές του 2021...
Στελέχη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι η άσκηση θα λειτουργήσει ως «συνεκτική κόλλα» για μια σειρά και άλλων ασκήσεων που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι στον Ινδο-Ειρηνικό, υπογραμμίζοντας «την αναγκαιότητα της εφοδιαστικής και της ρεαλιστικής διαλειτουργικότητας στην περιοχή».
Σχετικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη άσκηση ετοιμότητας στην ιστορία της «Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας» των ΗΠΑ, του σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας που ασχολείται με την επιμελητειακή υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων.
Ακόμα, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η άσκηση εστιάζει στον Ειρηνικό, υποδηλώνοντας και έτσι τη προτεραιότητα που δίνουν στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αποστολές επίγειου και εναέριου ανεφοδιασμού, μεταφοράς προσωπικού, ιατρικές διακομιδές κ.λπ. σε βάσεις στη Χαβάη, στο Γκουάμ, στην Αυστραλία και στην Ιαπωνία.
Στο μεταξύ, χτες αμερικανικό αεροπλάνο περιπολίας τύπου «P-8A Poseidon» πέταξε μέσα από τα Στενά της Ταϊβάν, με την Ουάσιγκτον να σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η διέλευση του αμερικανικού αεροσκάφους «καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών πετά, πλέει και επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».
Το δε ταϊβανέζικο υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος είχε «κολλήσει» στη μέση γραμμή του Στενού, αναφερόμενο στο ανεπίσημο όριο μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.
Ολα αυτά ενώ πριν λίγες μέρες η Κίνα ολοκλήρωσε νέες ασκήσεις στην περιοχή στα ανοιχτά της Ταϊβάν. Στο πλαίσιό τους, πάνω από 30 κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν στην περιοχή, περιλαμβανομένων J-10 και J-16.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, χτες συνεχίστηκαν στην Τζακάρτα της Ινδονησίας διάφορες συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε «ειλικρινείς και εποικοδομητικές συζητήσεις» με τον Γουάνγκ Γι, υπεύθυνο του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος για τις διεθνείς σχέσεις.
Ο εκπρόσωπος, Μ. Μίλερ, υποστήριξε ότι «η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να διασαφηνιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να υπάρξει υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού, μειώνοντας τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων κρίσεων».
Σημειωτέον, ο Γουάνγκ συνάντησε και τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, με το Πεκίνο σε σχετική του ανακοίνωση να εστιάζει «στη σημαντική συναίνεση στην οποία κατέληξαν» οι αρχηγοί των δύο κρατών «να διατηρήσουν τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, να ενισχύσουν τη στρατηγική επικοινωνία και τον συντονισμό».
Η 29η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας έγινε χτες στις Βρυξέλλες, στον απόηχο και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου επίσης επιβεβαιώθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Δύσης - Ιαπωνίας.
Τη Σύνοδο απασχόλησαν η εταιρική σχέση των δύο πλευρών για την προώθηση της «ειρήνης» και της «ασφάλειας», τη διασφάλιση της «ευημερίας» και της «οικονομικής ασφάλειας».
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι αίρονται οι περιορισμοί και οι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία οι οποίοι είχαν επιβληθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011. Η απόφαση, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, έρχεται μετά τα θετικά αποτελέσματα ελέγχων των ιαπωνικών αρχών και των αρχών των κρατών - μελών της ΕΕ. Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου απέδωσε στην ιαπωνική πλευρά «επιμελή εργασία» και «στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονές μας», που οδήγησε σε «ευνοϊκά αποτελέσματα των ελέγχων».
Η εξέλιξη έρχεται μετά τις επιφυλάξεις που έχει προκαλέσει σε πλευρές όπως η Κίνα η πρόσφατη έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο να προχωρήσει η απόρριψη στη θάλασσα ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, για την ασφαλή επεξεργασία των οποίων επιμένει το Τόκιο.
Το ινδικό υπουργείο Αμυνας άναψε χτες «πράσινο φως» για την αγορά 26 μαχητικών «Rafale» και 3 υποβρυχίων «Scorpene» από τη Γαλλία, ενώ ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, ως επίτιμος προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για τη σημερινή εθνική επέτειο (Μέρα της Βαστίλης).
Ο Μόντι αναμένεται να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία θα συμμετάσχει και ομάδα Ινδών στρατιωτών με 3 «Rafale».
Η Ινδία έχει ήδη παραγγείλει 36 «Rafale» και τώρα θέλει άλλα 26 (εκ των οποίων τα 4 εκπαιδευτικά) για να εξοπλίσει το πρώτο αεροπλανοφόρο της.
Τα τρία υποβρύχια θα ναυπηγήσει η ινδική «Mazagon Dock Shipbuilders», σε συνεργασία με τη γαλλική «Naval Group», όπως μετέδωσε το «Reuters».
Τη στρατηγική της Γερμανίας απέναντι στην Κίνα ενέκρινε και παρουσίασε χτες το υπουργικό συμβούλιο της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Η στρατηγική του Βερολίνου κινείται στα «χνάρια» της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Πεκίνου, στο πνεύμα της «μείωσης κινδύνου» για τα γερμανικά μονοπωλιακά συμφέροντα, καθώς εντείνεται σε όλα τα επίπεδα ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα, ενώ παράλληλα Βερολίνο και Βρυξέλλες επιχειρούν να διατηρήσουν μια σχετική «αυτονομία» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Η νέα στρατηγική της Γερμανίας για την Κίνα, που προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές στα υπουργεία και τους επιχειρηματικούς ομίλους, «έρχεται ως απάντηση σε μια μεταβαλλόμενη, πιο δυναμική Κίνα», δήλωσε ο καγκελάριος Ολ. Σολτς.
«Ο στόχος δεν είναι η αποσύνδεση. Θέλουμε όμως να αποφύγουμε κρίσιμες εξαρτήσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.
Η Γερμανία θέλει να διαφοροποιήσει τους οικονομικούς της δεσμούς αλλά όχι σε βάρος της Κίνας, ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, παρουσιάζοντας την έκθεση στο ινστιτούτο κινεζικών μελετών Μερκατόρ, στο Βερολίνο.
Η Κίνα χαρακτηρίζεται «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος». Η στρατηγική του Βερολίνου προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον ανταγωνισμό σε συνθήκες μεγάλης ανόδου της Κίνας από τη μια και τις οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουν γερμανικοί και κινεζικοί όμιλοι, τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η κινεζική αγορά στα γερμανικά κεφάλαια.
«Οι οικονομικές σχέσεις αποτελούν σημαντική διάσταση της διμερούς μας ανταλλαγής. Η Κίνα θα παραμείνει σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία. Η Γερμανία είναι επίσης σημαντική αγορά πωλήσεων για τις κινεζικές εταιρείες», αναφέρεται.
Ταυτόχρονα, ενώ «οι γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μειονεκτήματα» στην κινεζική αγορά και η «πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων της Κίνας χαρακτηρίζεται από σημαντικούς περιορισμούς», οι κινεζικές εταιρείες έχουν σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στη γερμανική αγορά.
Η Γερμανία θα απαιτήσει συνολικές διαρθρωτικές βελτιώσεις στο περιβάλλον αγοράς της Κίνας. Παράλληλα προκρίνεται η επέκταση των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων με άλλα κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού.
Επίσης η γερμανική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τον κατάλογο ελέγχου των εξαγωγών νέων βασικών τεχνολογιών για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμοι «κίνδυνοι ασφάλειας» για τη Γερμανία (π.χ. κυβερνοασφάλεια, τεχνολογία επιτήρησης).
Αναφέρεται ακόμα ότι η Γερμανία σχεδιάζει να τροποποιήσει τον νόμο για τον επενδυτικό έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των ξένων επενδύσεων για συμφέροντα ασφάλειας. Θα διεξάγονται αυστηρές επισκοπήσεις στις εγγυήσεις επενδύσεων, που - σύμφωνα με όσα επικαλείται η γερμανική στρατηγική - θα εξαρτώνται από το κατά πόσο συμμορφώνεται η Κίνα με τα περιβαλλοντικά, εργασιακά και κοινωνικά πρότυπα.
Η στρατηγική αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να «ευαισθητοποιεί» τις επιχειρήσεις για τους κινδύνους και τις εξελίξεις που σχετίζονται με την Κίνα και θα εντείνει τις σχετικές συζητήσεις με εταιρείες.
«Οσο περισσότερο η Κίνα απομακρύνεται από τους κανόνες της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, τόσο πιο κρίσιμες εξαρτήσεις μεμονωμένων βιομηχανιών ή εταιρειών στην κινεζική αγορά θα μπορούσαν να αποδειχθούν πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η κινεζική αγορά παραμένει μεγάλης σημασίας για πολλές εταιρείες», αναφέρεται.
Το Βερολίνο υπογραμμίζει ακόμη τις «κρίσιμες εξαρτήσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως οι σπάνιες γαίες και οι πρώτες ύλες που χρειάζονται για την ενεργειακή μετάβαση». «Η συγκέντρωση σε λίγες ή μόνο μία χώρα προέλευσης» ενδέχεται να οδηγήσει σε εξαρτήσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως έδειξε και η περίπτωση της Ρωσίας.
Στο μεταξύ τονίζεται η προσέγγιση Κίνας - Ρωσίας, η «ασυνέπεια» του Πεκίνου στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η «κινεζική προπαγάνδα» που «ενισχύει τις αφηγήσεις της Ρωσίας σχετικά με τον παράνομο επιθετικό πόλεμο».
«Αυτό απαιτεί συστηματική, βασισμένη σε στοιχεία παρακολούθηση και αντίμετρα σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού επιπέδου».
Εξάλλου, επισημαίνεται ότι η απόφαση της Κίνας να επεκτείνει τη σχέση της με τη Ρωσία έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια για τη Γερμανία.
Η ενότητα για την Ταϊβάν αναφέρει πως η Γερμανία αναγνωρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας» και «διπλωματικές σχέσεις υπάρχουν μόνο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Παράλληλα, ωστόσο, η Γερμανία διατηρεί στενές και καλές σχέσεις με την Ταϊβάν σε πολλούς τομείς, τους οποίους θέλει κανείς να επεκτείνει.
Με φόντο τις «ανησυχίες» της Δύσης για στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν, η γερμανική κυβέρνηση σημειώνει πως «η αλλαγή του status quo στα στενά της Ταϊβάν πρέπει να είναι ειρηνική και συναινετική. Μια στρατιωτική κλιμάκωση θα επηρεάσει επίσης τα γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα».
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Νέο ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν εξέδωσε δικαστήριο, μετά τη μη εμφάνισή ενώπιόν του. Η υπόθεση που εκδικαζόταν αφορούσε μήνυση εναντίον του Καν για τις διαδηλώσεις που έγιναν τον Μάρτη - όταν ο ίδιος είχε συλληφθεί κατά την προσέλευσή του σε δικαστήριο - στη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν διάφοροι οπαδοί του Καν, με κατηγορίες ακόμα και για συνωμοσία κατά του κράτους, υποκίνηση βίας που προκάλεσε ζημιές σε κρατικές περιουσίες κ.τ.λ. Ο Χαν αντιμετωπίζει περισσότερες από 150 άλλες κατηγορίες, από διαφθορά έως δολοφονία.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Την αναστολή των μαθημάτων σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα και την εφαρμογή τηλεργασίας ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ινδία, μετά από πλημμύρες που έπληξαν τμήματα της πρωτεύουσας. Ακόμα, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Γιαμούνα ανακοίνωσαν ότι θα επιβληθούν περιορισμοί με δελτίο στην παροχή νερού.