ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκινά με ατζέντα - φωτιά για τους λαούς

Στο επίκεντρο και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις

Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με όλη την «προεργασία» να σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ η ελληνική εμπλοκή βαθαίνει, με «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων την αναβάθμιση της αστικής τάξης, μέσα από την ανάληψη ακόμα πιο επικίνδυνων ρόλων.

Στην ατζέντα της Συνόδου υπάρχουν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη της Φινλανδίας και τη συνέχιση των παζαριών κυρίως με την Τουρκία, για να ξεμπλοκάρει η ένταξη και της Σουηδίας, οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση «ειδικής σχέσης» με την Ουκρανία, η ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ και του πυρηνικού του σχεδιασμού. Επίσης, η παραπέρα αποστολή ακόμα πιο αναβαθμισμένων πολεμικών μέσων στην Ουκρανία, η εξασφάλιση αποθεματικών οπλισμού και πυρομαχικών, όπως και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί και η διεύρυνση της «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, που εμπλέκονται στους σχεδιασμούς των ΑμερικανoNATOικών, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα, σε μια περιοχή όπου «μαγειρεύεται» η νέα πολεμική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με την Κίνα, που από πέρσι στη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε «απειλή».

Στόχος επίσης να καταληχτούν τα τρία νέα «χωρικά σχέδια» επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, «για την αντιμετώπιση των δύο βασικών απειλών για τη Συμμαχία μας, τη Ρωσία και την τρομοκρατία», όπως λένε: Ενα σχέδιο για τον Βορρά, τον Ατλαντικό και την Ευρωπαϊκή Αρκτική. Ενα για το κέντρο, που καλύπτει την περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη. Και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου η ελληνική αστική τάξη θα διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο «πυλώνα ασφαλείας».

Η συζήτηση για τα «χωρικά σχέδια» έχει σημασία και για τα Ελληνοτουρκικά, καθώς οι Αμερικανοί σπεύδουν να ικανοποιήσουν τουρκικές διεκδικήσεις δίνοντας δυνατότητα να υπάρχει στα σχέδια σαφής αναφορά ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη δική της ονομασία για τα Στενά («Turkish Straits») αντί όσων προβλέπονται στη Σύμβαση του Μοντρέ. Επίσης, η αμερικανική «πρόταση» προβλέπει και απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή να περιγράφεται με ...συντεταγμένες, ενώ αναθερμαίνονται τα διχοτομικά σχέδια στο νησί.

Χαρακτηριστικά για τα παραπάνω ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, έλεγε σε δηλώσεις του χτες από το Βίλνιους ότι «στη Σύνοδο Κορυφής θα κάνουμε περαιτέρω σημαντικά βήματα για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνά μας. Συμπεριλαμβανομένων τριών νέων περιφερειακών σχεδίων. Υποστηριζόμενα από 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα. Και σημαντικές δυνατότητες σε όλους τους τομείς».

Οσον αφορά τις «αποφάσεις για την Ουκρανία», μίλησε για «ένα πολυετές πακέτο βοήθειας» με στόχο τη «μετάβαση από τη σοβιετική εποχή στον εξοπλισμό και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, καθιστώντας τις δυνάμεις της Ουκρανίας πλήρως διαλειτουργικές με τους Συμμάχους», με ταυτόχρονη «κάλυψη κρίσιμων αναγκών όπως σε εξοπλισμό αποναρκοθέτησης, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες». Μίλησε επίσης για αναβάθμιση των «πολιτικών δεσμών» των δύο μερών, τονίζοντας το γεγονός ότι αύριο Τετάρτη ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (η μετεξέλιξη της Επιτροπής, προηγούμενα, ΝΑΤΟ - Ουκρανίας). Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «οι Σύμμαχοι θα εξετάσουν την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Συνεχείς επαφές της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς

Σε ό,τι αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ετοιμάζεται μόνο να συνυπογράψει τις επικίνδυνες αποφάσεις και τα κείμενα που έχουν ήδη προετοιμαστεί για το Βίλνιους, αλλά διεκδικεί και ενεργότερο ρόλο στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών στόχων, με όχημα τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Διόλου τυχαία, της μετάβασης Μητσοτάκη στο Βίλνιους προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. «Στο επίκεντρο η αμυντική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στην Ουκρανία», έγραψε κατόπιν ο Δένδιας σε ανάρτησή του, ενώ ο Οστιν έλεγε ότι μίλησαν «σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Προσβλέπω σε περαιτέρω διάλογο και αξιοποίηση της εξαιρετικής αμυντικής μας συνεργασίας με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις», κατέληξε ο Αμερικανός.

Εξάλλου, χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Ρίγα της Λετονίας, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, με όποια μέσα μπορούμε να διαθέσουμε». Επέμεινε επίσης για «ταχεία ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία» αλλά και για την υιοθέτηση της νέας Διάταξης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς «θα ενισχύσει σημαντικά τον Οργανισμό». Συμφώνησε επίσης ότι πρέπει «να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα», επιμένοντας ότι «αυτή είναι μια αντίληψη που συμμερίζονται όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ».

Και στο βάθος διευθετήσεις

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου ο Μητσοτάκης θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, σήμερα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Αλλωστε, τα Ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν ξεχωριστή πτυχή της Συνόδου, καθώς η Αγκυρα εντείνει το παζάρι της με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προκειμένου να μείνει στοιχισμένη στο δυτικό στρατόπεδο, με τις διεκδικήσεις της να πιάνουν ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπως φαίνεται κι από την υπόθεση με τους «χωρικούς χάρτες», όπου τα θέματα που βάζει μόνο «ονοματολογικά» δεν είναι.

Ετσι, διόλου τυχαία, ο Μητσοτάκης ενόψει της μετάβασής του στο Βίλνιους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, ενώ καθώς αναθερμαίνονται οι σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου, έσπευσε να έχει επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο συμφώνησε να συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, φτιάχνοντας κλίμα για τη συνάντηση του Βίλνιους, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι θα γίνει αυτή η διμερής συνάντηση, συνάντηση κορυφής δύο ηγετών, οι οποίοι έχουν νωπή ισχυρή εντολή, μετά τις πρόσφατες εκλογές και στη χώρα μας και στην Τουρκία. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα», πρόσθεσε, για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Εστειλε, δε, σήμα ότι «εφόσον φανεί και η αντίστοιχη διάθεση από την άλλη πλευρά, εφόσον εισέλθουμε σε αυτή τη φάση του διαλόγου, μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες», ανοίγοντας δρόμο για συμφωνίες.


ΕΕΔΥΕ
Σύνοδος που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά των λαών

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει τις πολύ επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις 11 και 12 Ιούλη στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια Σύνοδο που θα σηματοδοτήσει την ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του κατά των λαών, επιταχύνοντας διευθετήσεις για την ενίσχυση και θωράκισή του απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και το ευρασιατικό μπλοκ, θέτει στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με βαριές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή, στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται μια σειρά επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με "ομπρέλα" τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, και μέσα απ' αυτά αναθέρμανση των παζαριών για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό».

Η ΕΕΔΥΕ παραθέτει την ατζέντα της Συνόδου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ένταξη της Φινλανδίας, την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας για τη Σουηδία και την Ουκρανία, την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, την επιτάχυνση της γενικότερης πολεμικής προπαρασκευής, την αναθεώρηση των «χωρικών χαρτών» του ΝΑΤΟ, όπου τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια αναφέρονται πλέον ως «Τουρκικά Στενά», ενώ η Κύπρος (κατά την προσφιλή τακτική των ΝΑΤΟικών) δεν θα αναφέρεται ονομαστικά, αλλά θα υπάρχει μόνο ως συντεταγμένες στον χάρτη, ρίχνοντας νερό στον μύλο των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες, γιατί με την πολιτική τους βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και σε στόχο αντιποίνων.

Την ώρα που ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και τη φτώχεια, η Ελλάδα παίρνει συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ γιατί έρχεται πρώτη μεταξύ των κρατών - μελών του, δαπανώντας πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε κομβικό λιμάνι για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ στον σχεδιασμό εντάσσονται κι άλλα λιμάνια και υποδομές, όπως σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" Ελλάδας - ΗΠΑ, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ».

Προσθέτει δε ότι «είναι υπόλογοι για τις διευθετήσεις που "δουλεύονται" στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και που θα αποτελέσουν μέρος της ευρωατλαντικής ατζέντας στα Ελληνοτουρκικά».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να ορθωθεί τείχος στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα που επιχειρεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που μακελεύουν τους λαούς! Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις! Να μη σταλεί κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ