ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να σταματήσουν οι απολύσεις στη «Vodafone»!

Απαράδεκτη αντιμετώπιση απολυμένης εργαζόμενης με αναπηρία και στην εταιρία PDS

Από συνέλευση των εργαζομένων της PDS
Από συνέλευση των εργαζομένων της PDS
Δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της «Vodafone» στην περιοχή «Cosmos», στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), καταγγέλλοντας το μπαράζ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, διώχνοντας παλιούς εργαζόμενους, που κουβαλάνε στην πλάτη τους αρκετά έτη προσφοράς στην εταιρεία.

Το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει τις συνθήκες κάτεργου, τις ψυχολογικά εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλει η εργοδοσία όλο το τελευταίο διάστημα, με «κερασάκι στην τούρτα» τις απολύσεις: «Διώχνει συνάδελφους 8ωρους και προσλαμβάνει νέους, με μειωμένο ωράριο. Η ίδια η στάση της εταιρείας προδίδει κατά μία έννοια τις κακές συνθήκες εργασίας που επικρατούν: Αν η απόδοση του εργαζόμενου φθίνει κατά τις τελευταίες ώρες του ωραρίου, αυτό δεν είναι μειονέκτημα του εργαζόμενου αλλά απόδειξη των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας. Και αυτές ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξουν, και όχι οι εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους!

Η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια "το έχει τερματίσει" με την εντατικοποίηση και την πίεση για να πιάσει τους στόχους της με το λιγότερο δυνατό προσωπικό, ώστε να έχει χαμηλό "κόστος εργασίας"! Η "ανταγωνιστικότητά" τους δεν μας αφορά! Οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα καλούνται να κρατούν την κλήση σύντομη σε ανέφικτα επίπεδα, δεδομένων των όσων είναι υποχρεωμένοι να πουν, ενώ το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις κλήσεις είναι επίσης ανέφικτα σύντομο, δεδομένων των εργασιών που πρέπει να περατωθούν στο ενδιάμεσο. Η συνεχής πίεση για να αποδίδουν "τα μέγιστα" έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια ψυχολογική κόπωση, που δεν αντισταθμίζεται από κάποιον άλλο παράγοντα, πόσο μάλλον όταν οι μισθοί είναι στον πάτο!».

Το Συνδικάτο απαιτεί αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στους μισθούς των εργαζομένων που απασχολεί η «Vodafone» (μέσω οποιασδήποτε τρίτης εταιρείας), με παράλληλη μείωση του ωραρίου σε 7ωρο. Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να βγαίνει η δουλειά ανθρώπινα, χωρίς εξουθενωτική πίεση και πόλεμο νεύρων, καθώς και μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα για τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τους χρόνους ανάμεσα στις κλήσεις κ.λπ. Επίσης, καμία απόλυση με πρόσχημα ότι ο εργαζόμενος δεν έπιασε τους στόχους και τους δείκτες, κάτι που για αντικειμενικούς λόγους συχνά δεν μπορεί να συμβεί, έξοδα τηλεργασίας (ρεύμα, θέρμανση) αποκλειστικά στην ευθύνη της εταιρείας, μετακίνηση του προσωπικού με ευθύνη της εταιρείας σε όλες τις βάρδιες.

Εμπαιγμός κράτους και εργοδοσίας απέναντι σε εργαζόμενη με αναπηρία

Τον εμπαιγμό κράτους και εργοδοσίας που σε πλήρη σύμπλευση υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής, με αφορμή την άδικη απόλυση εργαζόμενης με αναπηρία στην PDS και την συνάντηση που είχε οριστεί την περασμένη Πέμπτη στον ΣΕΠΕ Καλλιθέας.

Το Συνδικάτο κάνει λόγο για «παρωδία που εκτυλίχθηκε στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) της Καλλιθέας, στην οποία είχε προσφύγει η συναδέλφισσα Α. μετά την άδικη απόλυσή της...», ενώ δίνοντας το χρονικό των γεγονότων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η απόλυση έγινε πριν 2 βδομάδες και αμέσως οι εργαζόμενοι της PDS με το σωματείο μας κινητοποιήθηκαν, πραγματοποίησαν στάση εργασίας, επέβαλαν συνάντηση με τη Διοίκηση της PDS, προσφύγαμε στο ΣΕΠΕ, κάναμε Γενική Συνέλευση στην οποία αποφασίσαμε ομόφωνα την πραγματοποίηση νέας στάσης εργασίας για τις 6/7/23 όπου θα πραγματοποιούνταν η τετραμερής συνάντηση με τις δύο εργοδότριες εταιρείες (PDS και MELLON που εμφανίζεται ως ο άμεσος εργοδότης) καθώς και το σωματείο και την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ)...

Την Τρίτη δεχόμαστε τηλεφώνημα από το ΣΕΠΕ Καλλιθέας όπου μας ενημερώνουν ότι η MELLON δε θα προσέλθει στη συνάντηση καθώς "δεν υπάρχει διαθέσιμος δικηγόρος λόγω καλοκαιρινών αδειών"(!).

Την Τετάρτη ενημερωνόμαστε ότι τα "αμερόληπτα και ανεξάρτητα" δικαστήρια έβγαλαν παράνομη τη στάση εργασίας που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι της PDS προκειμένου να μπορέσουν να παραβρεθούν στην Επιθεώρηση και να στηρίξουν την απολυμένη συνάδελφο.

Την Πέμπτη το πρωί (και αφού έχει ανακληθεί η στάση εργασίας μας) συναντάμε από νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα γραφεία του ΣΕΠΕ, όπου μας ενημερώνουν ότι κλήθηκαν να παραβρίσκονται στην παράσταση διαμαρτυρίας μας, προκειμένου "να διασφαλίσουν την ησυχία και την τάξη". Και καθώς μπαίνουμε μαζί με τον εκπρόσωπο της ΣΕΑΑΝ στο κτίριο της Επιθεώρησης διαπιστώνουμε ότι δεν λειτουργεί καν το ασανσέρ (και απορούμε πώς θα μπορούσε να ανέβει στον τρίτο όροφο ο εκπρόσωπός της, όντας τυφλός και με πολλά προβλήματα υγείας) αλλά και, το χειρότερο, ότι τελικά δεν εμφανίστηκε ούτε ο δικηγόρος της PDS, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η τετραμερής και να ορίζεται νέα συνάντηση για τις 4 Σεπτέμβρη (τρεις δηλαδή μήνες μετά την απόλυση!).

Η αιτιολογία από πλευράς της PDS ήταν ότι "δεν ήρθε η MELLON που είναι ο άμεσος εργοδότης", ενώ η επιθεώρηση της Καλλιθέας αποδεχόμενη την ύπαρξη και λειτουργία των "δουλεμπορικών" επιχειρήσεων επινοικίασης εργαζομένων ως κάτι το φυσιολογικό, συνέβαλε ουσιαστικά στο να γίνονται οι εργαζόμενοι μπαλάκι μεταξύ των εταιρειών, μεταξύ "άμεσων" και "έμμεσων" εργοδοτών. Εχει αποδεχτεί την ύπαρξη και παραδέχεται τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι δεν έχουμε καμία σχέση με την PDS, παρότι απασχολούμαστε αποκλειστικά σε έργα της Πειραιώς, μας εκπαιδεύουν, μας αξιολογούν και μας καθορίζουν το πρόγραμμα και τις άδειες στελέχη της PDS».

Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και τις μεθοδεύσεις όλων των υπευθύνων, το Συνδικάτο κάνει καθαρό πως δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις του και προσανατολίζεται «σε αγωνιστικές μορφές απέναντι στην εργοδοσία της PDS και της MELLON προκειμένου να παρθεί πίσω η απόλυση και να τους αναγκάσουμε σε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους».


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την πολιτική δίωξη σε βάρος του στελέχους του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, Γιόζεφ Σκάλα

Καταδικάστηκε επειδή αμφισβήτησε ότι η ΕΣΣΔ ευθύνεται για τον ομαδικό τάφο του Κατίν

Το απαράδεκτο κυνήγι μαγισσών και την προκλητική δίωξη της διαφορετικής γνώμης που εκτυλίσσονται στην Τσεχία καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η απαράδεκτη πολιτική δίωξη σε βάρος του στελέχους του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, Γιόζεφ Σκάλα, καθώς κι άλλων που επίσης διώκονται. Ο Γ. Σκάλα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Πράγας σε 8 μήνες φυλάκιση με 18 μήνες αναστολή, γιατί σε ραδιοφωνική εκπομπή εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό των αρχών της Τσεχίας ότι δήθεν η Σοβιετική Ενωση ευθύνεται για τον ομαδικό τάφο Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν, παρουσιάζοντας ερευνητικά αποτελέσματα και πανεπιστημιακές πηγές που υπερασπίζονται την αντίθετη άποψη.

Οπως είναι γνωστό, στις 13 Απριλίου 1943, σχεδόν δύο μήνες μετά τη συντριβή της φασιστικής στρατιωτικής μηχανής στο Στάλινγκραντ, ανευρέθηκε ομαδικός τάφος Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν. Τόσο οι αρχές της Τσεχίας όσο και η ΕΕ, που έχει αναγάγει σε επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, με τις «πλάτες» και της καπιταλιστικής Ρωσίας, ισχυρίζονται ότι ευθύνεται η Σοβιετική Ενωση.

Ωστόσο, υπάρχουν τεκμηριωμένα ευρήματα από ακαδημαϊκές έρευνες και ντοκουμέντα, όχι μόνο από την πλευρά της ΕΣΣΔ, αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Πολωνία, μεταξύ άλλων, που υποστηρίζουν ότι η υποτιθέμενη «Σφαγή του Κατίν» πρόκειται για ναζιστικό κατασκεύασμα και προβοκάτσια υπό την καθοδήγηση του Γκέμπελς, που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ γίνεται αποδεκτή έως τις μέρες μας και από την ηγεσία της καπιταλιστικής Ρωσίας με αποδεδειγμένα χαλκευμένα στοιχεία. Αυτή η υπόθεση άλλωστε έχει καταπέσει και κατά τη διάρκεια της δίκης σε βάρος του ΚΚΣΕ στο ρωσικό Συνταγματικό Δικαστήριο το 1992.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- στο αίτημα της άμεσης παύσης οποιασδήποτε δίωξης του Γ. Σκάλα, όπως και των υπόλοιπων συγκατηγορουμένων του, αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης άποψης και γνώμης για ιστορικά γεγονότα;

- στο γεγονός ότι η δίωξη και η καταδίκη του Γ. Σκάλα ασκήθηκε στη βάση αντικομμουνιστικών διακηρύξεων της ΕΕ και απαράδεκτων ψηφισμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, που παραχαράσσουν με σκοπιμότητα την ιστορική αλήθεια;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ