ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΑΣΟΣ
Τουρίστρια ξεψύχησε περιμένοντας το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Μόνο το ένα από τα τέσσερα ασθενοφόρα σε λειτουργία. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είχαν προειδοποιήσει για τις τραγικές ελλείψεις

Eurokinissi

Μια τουρίστρια προστέθηκε χτες στη μαύρη λίστα των προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων στον τομέα της Υγείας. Η 45χρονη γυναίκα ξεψύχησε στην παραλία της Αστρίδας, στη Θάσο, ενώ περίμενε το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού, που βρισκόταν σε άλλο περιστατικό σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την παραλία. Το ασθενοφόρο τελικά έφτασε μετά από 51 ολόκληρα λεπτά, ενώ ο θάνατός της αποδίδεται σε ανακοπή. Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Το τραγικό περιστατικό ήρθε να επιβεβαιώσει τις εγκληματικές ελλείψεις, για τις οποίες, μόλις λίγες μέρες πριν, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Ο τομέας του ΕΚΑΒ στη Θάσο διαθέτει 4 ασθενοφόρα, όμως λειτουργεί μόνο το ένα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μία με δύο μέρες τη βδομάδα μπαίνει σε λειτουργία και δεύτερο. Σταθμός υπάρχει μόνο στο Κέντρο Υγείας Πρίνου και πολλές από τις κλήσεις για βοήθεια είναι 40 και 50 χιλιόμετρα από αυτόν.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, μόλις την περασμένη Παρασκευή, ενημέρωσαν τον δήμαρχο της Θάσου για την ανάγκη άμεσης πρόσληψης 10 διασωστών, προκειμένου να υπάρχει μόνιμα σε διαθεσιμότητα και δεύτερο ασθενοφόρο, αλλά και για άλλα ζητήματα, σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτονται ταχύτερα οι ανάγκες σε όλη την έκταση του νησιού.

ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ: Καμιά ανοχή στα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα

Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ και οι ΚΟΒ Θάσου απαιτούν πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ στη Θάσο, ανάπτυξη νέου σταθμού του ΕΚΑΒ από την άλλη πλευρά του νησιού, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων - πλωτών - εναέριων ασθενοφόρων μέσων.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα συνεχίζονται και μόνο ο λαός και το εργατικό κίνημα με την πάλη, τη διεκδίκηση και την οργάνωσή τους μπορούν να ορθώσουν τείχος προστασίας.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή - στη Θάσο αυτήν τη φορά - περιμένοντας το ασθενοφόρο. Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο αυτό που φωνάζουν εδώ και καιρό ο λαός και οι εργαζόμενοι της Θάσου: "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας".

Τα τελευταία δέκα και παραπάνω χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις, οι προσλήψεις είναι λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις στο ΕΚΑΒ. Ο μισθός για τους ελάχιστους πρωτοδιόριστους είναι τόσος που στα νησιά δεν φτάνει για να πληρώσουν ούτε το κατάλυμα.

Λίγες μέρες πριν, το Σωματείο και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στον δήμαρχο της Θάσου.

Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, που ήρθε στο νησί, δεν είπε κουβέντα γι' αυτά τα προβλήματα, γιατί από τη χρηματοδότηση της Υγείας, την κάλυψη κενών και υποδομών δεν κερδίζουν οι επενδυτές στον τουρισμό. Πάνω στην υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στήσει το "αφήγημά" της για την παραπέρα εμπορευματοποίηση.

Οι ζωές μας δεν έχουν περιθώριο για καμιά αναμονή, για καμιά ανοχή!».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Στάση εργασίας αύριο από τους τραυματιοφορείς

Σε δίωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη, από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., προχωρούν οι τραυματιοφορείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με απόφαση του Σωματείου.

«Σήμερα στο νοσοκομείο μας εργάζονται 37 μόνιμοι υπάλληλοι και 26 συμβασιούχοι στον κλάδο των τραυματιοφορέων. Αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτω από το μισό με βάση τις ανάγκες του νοσοκομείου. Λόγω της μεγάλης έλλειψης οφείλονται εκατοντάδες μέρες άδειας και ρεπό», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει:

«Ολη αυτή η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Μεταφορείς με συνεχόμενες βάρδιες, χωρίς δυνατότητα ρεπό και αδείας, υποχρεώνονται σε εξαντλητικά ωράρια, σε συνεχείς μετακινήσεις από πόστο σε πόστο ή ακόμα και σε διπλά πόστα, με αύξηση του κινδύνου για τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών αλλά και της καταπόνησης της υγείας των ίδιων των εργαζομένων. Καταγγέλλονται συνεχώς στο Σωματείο μας το εργασιακό στρες, οι μυοσκελετικές και οσφυϊκές παθήσεις, καρδιακά και άλλα νοσήματα που έχουν αυξηθεί στη συγκεκριμένη ειδικότητα».

Το Σωματείο διεκδικεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση του κλάδου, καθώς και άμεση μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων επικουρικών και ΟΑΕΔ σε αορίστου χρόνου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Χαιρετίζει τη δημιουργία σωματείου στη «ΔΕΛΤΑ»

Τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου από τους εργαζόμενους στην εταιρεία «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική χαιρετίζει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ως «ένα ακόμα βήμα στην οργάνωση των εργαζομένων» στον κλάδο.

«Η ζωή έχει αποδείξει ότι όπου υπάρχουν σωματεία που αναπτύσσουν δράση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, εκεί τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα για τους εργαζόμενους», σημειώνει η Ομοσπονδία. Οπως επισημαίνει, οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους μπορούν «να βάλουν φρένο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους», να διεκδικήσουν αυξήσεις στις αποδοχές τους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, να απαιτήσουν μέτρα υγείας και ασφάλειας, να παλέψουν για «καλύτερες συνθήκες εργασίας και όρους αμοιβής».

Παράλληλα, η δημιουργία σωματείων σε περισσότερους χώρους δουλειάς συμβάλλει στην άνοδο της οργάνωσης και στην ενίσχυση των διεκδικήσεων συνολικά στον κλάδο. «Σωματεία σε περισσότερους χώρους δουλειάς δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για να υπογράψει και η Ομοσπονδία μας, που πλέον αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη, κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου», εξηγεί. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία χαιρετίζει το νέο σωματείο στη «ΔΕΛΤΑ» και απευθύνει κάλεσμα μαζικοποίησης όλων των επιχειρησιακών σωματείων.

Την ίδρυση σωματείου στην Αττική χαιρετίζει και το επιχειρησιακό Σωματείο της «ΔΕΛΤΑ» στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.«Τους τελευταίους 18 μήνες δίνουμε τη δική μας μάχη για τη βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών στο εργοστάσιο του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Με συνεχείς αγώνες έχουμε ήδη καταφέρει αρκετά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τη δημιουργία του νέου σωματείου στην Αθήνα, με σύμπραξη, αλληλεγγύη και συλλογικό αγώνα, θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Απεργούν στις 5 Ιούλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 5 Ιούλη, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο. Την απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), ενώ τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (στάση Μετρό «Αγ. Αντώνιος», έναντι ΟΤΕ).

Με την κινητοποίησή τους, Ομοσπονδία, σωματεία και εργαζόμενοι δίνουν απάντηση στην προσπάθεια των εργοδοτικών ενώσεων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) να συνεχίσουν την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στους μισθούς μέσα από όρους που θέλουν να επιβάλουν στη Σύμβαση.

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία διεκδικούν: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό. 8ωρη και 5ήμερη εργασία, Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών. Ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας.

Το σχέδιο που έχουν αντιπροτείνει οι εργοδοτικές ενώσεις περιλαμβάνει ένα ελάχιστο μέρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων και παράλληλα έχει εξοβελίσει κορυφαίες διεκδικήσεις που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, όπως η ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας (π.χ. εργολαβικοί εργαζόμενοι) και ο καθορισμός σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή με 5ήμερο - 8ωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ