ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη"»

Ξεκινάει το ταξίδι του | Θα κορυφωθεί στις 21 - 22 - 23 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον

«Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)».

Αυτό είναι το σύνθημα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», εμπνευσμένο από τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκινά το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, ενώ οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον.

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Επιδίωξη της ΚΝΕ είναι το 49ο Φεστιβάλ να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό σε μια πλατιά, πολύμορφη, πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση της ΚΝΕ, που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του εορτασμού των 50 χρόνων του Φεστιβάλ το 2024.


Τιμώντας τον ΔΣΕ στον Γράμμο

Από τα αποκαλυπτήρια του εμβληματικού Μνημείου που έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ στη Λυκόρραχη
Από τα αποκαλυπτήρια του εμβληματικού Μνημείου που έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ στη Λυκόρραχη
Το Νεστόριο Καστοριάς και ο πανέμορφος χώρος δίπλα στον Αλιάκμονα, που θα φιλοξενήσει την Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, είναι γνώριμος στην Οργάνωση, καθώς άλλες τέσσερις φορές έχει πραγματοποιηθεί εκεί Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που μετατρέπεται σε ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας.

Ηταν το 2005 πρώτη φορά, τότε που το 14ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ απλώθηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με θέμα «60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό», όταν οι Οργανώσεις από τη Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα της ΚΝΕ «εξόρμησαν» στον Γράμμο και κατασκήνωσαν στο Νεστόριο. Ανέβηκαν τότε στο ύψωμα Χάρος, πάνω από τα ερείπια της παλιάς Κοτύλης, στο Μνημείο των τεσσάρων μαχητών του ΔΣΕ που έχει στηθεί εκεί.

Την επόμενη χρονιά, το 2006, το 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ έγινε πάλι στο Νεστόριο και συναντήθηκαν εκεί οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη τη χώρα αλλά και Οργανώσεις του ΚΚΕ, τιμώντας τα 60 χρόνια του ΔΣΕ. Εγινε μεγάλη εκδήλωση στη Λυκόρραχη και παράλληλα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του επιβλητικού Μνημείου που έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον αγώνα του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Το Αντιιμπεριαλισικό Διήμερο της ΚΝΕ ταξίδεψε την κατασκήνωσή του στο Νεστόριο άλλες δυο φορές, το 2009 και το 2012. Πέρα από εκδηλώσεις στη Λυκόρραχη και στον χώρο της κατασκήνωσης, το 2012 έγινε και εκδήλωση στο Βατοχώρι Φλώρινας, όπου τον Αύγουστο του 1949 σκοτώθηκε ο υποστράτηγος του ΔΣΕ Νίκος Θεοχαρόπουλος, ο θρυλικός Σκοτίδας. Τιμώντας τον ίδιο και στο πρόσωπό του τους χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έστησαν την προτομή του στην είσοδο του χωριού και εντοίχισαν μαρμάρινη πλάκα στο σημείο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα, λίγα μέτρα πιο πάνω.


Να σημειωθεί επίσης ότι πολλές αντίστοιχες εξορμήσεις στην περιοχή έχουν πραγματοποιήσει και οι Οργανώσεις Βόρειας Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ν. Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα) το 2012
Από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ν. Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα) το 2012


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ