ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία!
  • Ολόκληρο το πρόγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων
  • Το μεσημέρι του Σαββάτου η κεντρική συγκέντρωση και τα εγκαίνια της έκθεσης στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο

«Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας». Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιείται η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ σε δυο βδομάδες, στις 13 - 16 Ιουλίου, στο Νεστόριο Καστοριάς.

Στο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, ξεχωρίζει η κεντρική συγκέντρωση που θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ ταξιδεύει φέτος στο Νεστόριο, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς, για να στηθεί δίπλα στον Αλιάκμονα, σε μια τοποθεσία μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Μια περιοχή, ταυτόχρονα, μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς στο μέρος αυτό, που μαγεύει με την ομορφιά του, γράφτηκαν ορισμένες από τις κορυφαίες και πιο συγκλονιστικές σελίδες της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του ΚΚΕ.

Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ επιδιώκεται να συνδεθεί με την προσπάθεια του ΚΚΕ για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, την προσπάθεια οι νέες γενιές κομμουνιστών, συνολικά η νεολαία, να έρθουν σε επαφή με την πορεία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.


Η φετινή Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα συνδυαστεί έτσι με τη διαμόρφωση και ανάδειξη του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, με την αποκάλυψη μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του.

Η πραγματοποίηση της Κατασκήνωσης της ΚΝΕ λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στέλνει μαχητικό μήνυμα, αποτελεί την καλύτερη αφορμή να συνεχιστεί η συζήτηση και η κοινή δράση με τους νέους και τις νέες, με τους οποίους τα μέλη της ΚΝΕ παλεύουν, δρουν, κινητοποιούνται μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης έχει ως εξής:

Πέμπτη 13 Ιούλη
  • Αφιξη Οργανώσεων.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Προστατεύουμε τον Γράμμο από "πράσινα" και "μαύρα" αρπακτικά». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • 20.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος εμείς θα νικήσουμε».
  • 22.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από μουσικό σχήμα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.
Παρασκευή 14 Ιούλη
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Συμβολική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • 9.00 - 14.00 Επίσκεψη Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο.
  • Επίσκεψη ομάδας κατασκηνωτών στο Βατοχώρι.
  • 17.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Νέο "λάδι" στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 21.30 Χαιρετισμός από την Αναστασία Γεωργιάδου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • 21.40 Συναυλία με ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι».
  • 23.30 Λαϊκό - Ρεμπέτικο Γλέντι.
Σάββατο 15 Ιούλη


13.00 Συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο - Εγκαίνια μόνιμης έκθεσης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

- Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης με:

  • Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου - μπάσκετ. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  • 19.00 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στο ΔΣΕ».
  • 21.00 Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι: «"Καινούριοι ανάβουν Γράμμοι, ακράτητο ποτάμι, απ' άκρη σ' άκρη εμπρός!"... Θα νικήσουμε!».
  • 22.00 Μεγάλη συναυλία.
  • 23.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη
Κυριακή 16 Ιούλη
  • Αναχώρηση Οργανώσεων.

Με ανυπομονησία αναμένεται η παιδική κατασκήνωση!

FRAGKOU STRATOS

Τη δική τους ξεχωριστή θέση στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα έχουν για άλλη μια φορά οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», αφού για 11η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά του Γυμνασίου και των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού, στις 12 - 16 Ιούλη.

Μια κατασκήνωση που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος φιλοδοξεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή της ταυτότητα, μέσα από παιχνίδια, συζητήσεις, πολύμορφες δραστηριότητες, το κλίμα, την ομαδικότητα και τη συντροφικότητα που πλουτίζουν τη σκέψη και το συναίσθημα των παιδιών που συμμετέχουν.

Για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, θα γίνουν μια παρέα μέσα από το προσεγμένο πρόγραμμα που επιμελείται με μεράκι και με τη συνδρομή παιδαγωγών η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την πλούσια φύση της περιοχής, τόσο στον χώρο της κατασκήνωσης και στο ποτάμι του Αλιάκμονα όσο και στο βουνό, κάνοντας πεζοπορία μέσα στο δάσος και επισκεπτόμενα το Νοσοκομείο του ΔΣΕ. Θα οργανωθούν παιχνίδια μέσα στο δάσος, ενώ παράλληλα θα διευρυνθεί η γνωριμία τους με το μεγαλείο του ΔΣΕ και μέσα από ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού γύρω από τον ΔΣΕ και τη δράση του, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της κατασκήνωσης.

Οι συμμετέχοντες στην παιδική κατασκήνωση θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν τον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, που βρίσκεται 8 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, στη νότια πλευρά της λίμνης. Πρόκειται για έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. Η έρευνα και η ανασκαφή στο Δισπηλιό, που αποτέλεσε «σταθμό» για την αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για τον πρώτο λιμναίο οικισμό που ανακαλύφθηκε, πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο κομμουνιστή αρχαιολόγο Γιώργο Χουρμουζιάδη. Τα παιδιά θα επισκεφτούν εκεί ένα οικομουσείο με παραλίμνιες και χερσαίες κατοικίες, ακριβείς ανακατασκευές των καλυβών του προϊστορικού οικισμού, με όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις καθημερινές τους ανάγκες. Ετσι, διαβαίνοντας την πύλη του πάρκου, θα έχουν μπροστά τους μία εικόνα της ζωής στη νεολιθική εποχή σε πραγματικές διαστάσεις!

Να σημειωθεί ακόμα ότι οι κατασκηνωτές της παιδικής κατασκήνωσης θα συμμετάσχουν σε δράσεις του προγράμματος της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, θα παρακολουθήσουν συναυλίες, ενώ θα συμμετάσχουν και σε κοινές δραστηριότητες με μαθητές Γυμνασίου οι οποίες θα οργανωθούν στο Μαθητικό Στέκι της Κατασκήνωσης, αλλά και στο χωριό Νεστόριο. Θα έχουν όμως και το δικό τους ξεχωριστό και εκρηκτικό πάρτι, για να γιορτάσουν τα 30 τεύχη του αγαπημένου τους περιοδικού, του «κόκκινου Αερόστατου»!


«Τι μπορεί να φτιάσει ο λαός όταν το καταλαβαίνει δικό του... »

Από τις εργασίες στον χώρο του Νοσοκομείου
Από τις εργασίες στον χώρο του Νοσοκομείου
«Μια αντάρτικη νοσοκομειούπολη... Ισως θα υπάρχει και τώρα, έστω και κατεστραμμένη, που θα μπορούν οι νεότεροι να την επισκέπτονται και να θαυμάζουν τι μπορεί να φτιάσει ο λαός όταν το καταλαβαίνει δικό του». Λόγια του Ν. Σακελλαρίου, αρχιάτρου στον ΔΣΕ, που είχε υπηρετήσει στο θρυλικό Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Αυτό ακριβώς το έργο έχει αναλάβει σήμερα το Κόμμα μας και υλοποιείται χάρη σε προσφορές μελών και φίλων του, απογόνων μαχητών του ΔΣΕ, αλλά και χάρη στην εθελοντική εργασία συντρόφων από όλη την Ελλάδα: Την ανάδειξη και αναστήλωση της αντάρτικης νοσοκομειούπολης, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του υψώματος Σκάλα του Γράμμου, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, και χτίστηκε το διάστημα Απρίλη - Μάη του 1948.

«Σε τούτα εδώ τα χώματα την περίοδο 1946 - 1949 στο Νοσοκομείο του Γράμμου οι μαχητές του Υγειονομικού του ΔΣΕ έδιναν "ζωή νικώντας τον θάνατο". Σ' αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε», αναγράφεται στην τιμητική πλακέτα που τοποθέτησαν πριν από έναν χρόνο οι Οργανώσεις Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η οποία σηματοδοτεί τον χώρο.

***

Το τιτάνιο αυτό έργο κατασκευής του Νοσοκομείου ξεκίνησε τον Μάη του 1948, ενόψει των μεγάλων μαχών που αναμενόταν να αρχίσουν στον Γράμμο, υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Σουμελίδη. Η απόφαση είχε παρθεί από το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ και την Υγειονομική Υπηρεσία, με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη.

Τμήμα του Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του
Τμήμα του Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του
Μια ολόκληρη πολιτεία κρυμμένη μέσα στο δάσος, που στις 70 μέρες λειτουργίας της καταχωρήθηκαν στα βιβλία της πάνω από 5.000 τραυματίες.

Τα 3 συγκροτήματα κτισμάτων που αποτελούν τη νοσοκομειούπολη απαρτίζονταν από θαλάμους 10 - 12 κρεβατιών για τους βαριά τραυματίες και 30 - 60 κρεβατιών για τους πιο ελαφρά τραυματίες και αρρώστους, ενώ υπήρχαν επίσης διοικητικά κτίσματα, θάλαμος αλλαγών, φαρμακείο, πλυντήριο και κλίβανοι.

Ακόμα και ξύλινο αμφιθέατρο είχε κατασκευαστεί, που φιλοξενούσε συχνά παραστάσεις για την ψυχαγωγία των ασθενών. Εκεί είχε παρουσιάσει έργα το Καλλιτεχνικό του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, με τον θίασο του Αντώνη Γιαννίδη, ενώ κάθε τόσο οι τραυματίες έστηναν τους δικούς τους πρόχειρους θιάσους και χορωδίες.

Τα κτίσματα πλαισιώνονται από ένα μεγάλο δίκτυο χαρακωμάτων και πολυβολείων. Μαζί με το παράρτημά του, το Νοσοκομείο μπορούσε να νοσηλεύσει 1.000 - 1.200 τραυματίες - αρρώστους. Επίσης, διέθετε ενεργητική και παθητική αεράμυνα και το αρχικό του προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό) έφτανε τους 280.

Το σπουδαιότερο οίκημα της νοσοκομειούπολης ήταν το χειρουργείο, με πέντε χειρουργικά κρεβάτια, που επέτρεπε σε τρεις γιατρούς να πραγματοποιούν παράλληλα χειρουργικές επεμβάσεις. Λειτουργούσε και τα βράδια, με ηλεκτρικό φως, και είχε σκέπασμα από 8 - 10 κορμούς δέντρων...

***

Στη φωτισμένη περιοχή απλωνόταν το Νοσοκομείο του ΔΣΕ το καλοκαίρι του 1948
Στη φωτισμένη περιοχή απλωνόταν το Νοσοκομείο του ΔΣΕ το καλοκαίρι του 1948
Στα χειρουργεία και τους θαλάμους, που χτίστηκαν από πέτρα και ξύλο και αποτελούσαν αυτήν την πολιτεία μέσα στα δάση του Γράμμου, μεγαλούργησαν επαναστάτες κομμουνιστές γιατροί όπως ο Σακελλαρίου και ο Τζαμαλούκας, εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, που σε κοντινή απόσταση από το μέτωπο των μαχών κατάφερναν να θεραπεύουν και να ξαναδίνουν ζωή στους μαχητές.

Σε αυτόν τον τόπο έλαβε χώρα το «θαύμα του Γράμμου», όπου το Υγειονομικό του ΔΣΕ, με ατσάλινη θέληση, κόντρα στον θάνατο, για το δίκιο του αγώνα του λαού, μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατάφερε να πετυχαίνει απίστευτα χαμηλά ποσοστά θνητότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αναφέρεται στα βιβλία αναφοράς του Νοσοκομείου σχετικά με τα χειρουργεία καταγμάτων κρανίου, όπου η θνητότητα έφτανε στο 10%, ενώ στα αντίστοιχα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914 - 1918, ήταν 80% και μετέπειτα του Β' Παγκοσμίου, το '39 - '44, στο 25% - 45%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ