ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ακατάλληλη σκαλωσιά έστειλε στο νοσοκομείο εργάτη μετά από βουτιά τεσσάρων μέτρων

Απεργία σήμερα στη Ζώνη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια

Η σκαλωσιά που έστειλε στο νοσοκομείο τον εργάτη
Η σκαλωσιά που έστειλε στο νοσοκομείο τον εργάτη
Μάχη για τη ζωή του δίνει από χτες το πρωί ένας ακόμα μεταλλεργάτης, το τελευταίο θύμα του ακήρυχτου πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης στα Ναυπηγεία, στο νέο εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα οι συνάδελφοί του, την οποία κήρυξαν χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης. Στο πλαίσιο της απεργίας οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην Ομόνοια και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας.

Το χθεσινό εργατικό «ατύχημα» είναι ένας ακόμα θλιβερός κρίκος που προστίθεται στην αλυσίδα με τους απανωτούς τραυματισμούς, αλλά και τους δύο θανάτους σε ένα ελάχιστο διάστημα λίγων ημερών. Καθένα από αυτά καταγγέλλει με έμφαση την έλλειψη των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς γενικά και στη ναυπηγοεπισκευή ειδικότερα, την εντατικοποίηση της εργασίας.

Θύμα του νέου συμβάντος είναι ο 27χρονος Ελβη, ο οποίος «ξέφυγε» από ακατάλληλη σκαλωσιά που είχε στηθεί για τις επισκευαστικές εργασίες θαλαμηγού, στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου. Αφού «μέτρησε» πάνω από 4 μέτρα ύψος, κατέληξε στο έδαφος με το κεφάλι, πριν μεταφερθεί τελικά σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

«Εβγαζε αίμα ακόμα και από τα αυτιά», ανέφερε ένας συνάδελφός του, ενώ μαζί και με άλλους εργαζόμενους κατήγγειλαν ότι η σκαλωσιά ήταν άκρως επικίνδυνη, αφού δεν είχε ούτε ρέλια σε όλη την κατασκευή.

«Τα ρέλια δεν είναι μόνο για να πιάνεσαι, αλλά σε κατευθύνουν για το πού πρέπει να πατήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ο συνάδελφος να πατήσει κάποια στιγμή στο κενό και να κάνει βουτιά με το κεφάλι», σημείωσε ένα άλλος εργαζόμενος.

Αμεσα διακόπηκαν οι εργασίες στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου
Αμεσα διακόπηκαν οι εργασίες στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου
Ο 27χρονος εργαζόμενος δούλευε με το συνεργείο «ΡΙΦΛΕΞΙΟΝ», ενώ η σκαλωσιά ήταν της επιχείρησης «ΩΜΕΓΑ ΣΚΑΛ».

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, Στ. Τουμανίδης, «σε ολόκληρο υποτίθεται οργανωμένο ναυπηγείο δεν υπήρχε ούτε ένα στοιχειώδες φαρμακείο, ούτε φορείο. Δεν συζητάμε βέβαια για γιατρό. Τον εργαζόμενο, γεμάτο αίματα, τον είχαν ακουμπήσει πάνω σε ένα φίλτρο, δηλαδή πανί εργασίας. Ούτε συζητάμε βέβαια για γιατρό Εργασίας».

Με την είδηση του νέου εργατικού «ατυχήματος» σήμανε συναγερμός σε όλη τη Ζώνη. Ηταν μία ακόμα σταγόνα στο ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι. Στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου στο Πέραμα έφτασαν επιτόπου, παρεμβαίνοντας άμεσα, μέλη των διοικήσεων του Συνδικάτου Μετάλλου και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών. Από κοινού με τους οργισμένους εργαζόμενους του ναυπηγείου, αποφάσισαν «κράτει». Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τις πιέσεις που δέχονταν από την εργοδοσία για «γρήγορα», κατάσταση που έστειλε και στο νοσοκομείο, με σπασμένο το κεφάλι, τον συνάδελφό τους.

«Δεν μπορούμε να αναρωτιόμαστε αν θα είμαι ο επόμενος»

Ακολούθησε χτες το απόγευμα συνεδρίαση των διοικήσεων των σωματείων, μέσα στο παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου στη Ζώνη, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα παραρτήματά του (Πειραιά, Σπανόπουλου, Σαλαμίνας κ.ά.) και η διοίκηση του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος του Πειραιά, Ακης Αντωνίου, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης (για καθημερινούς ελέγχους όσο θα γίνονται εργασίες, παρουσία τεχνικού Ασφαλείας, κήρυξη της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτικής κ.ο.κ.) αποδεικνύονται ένα ακόμα «κοροϊδιλίκι», όπως αυτό των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά όμως τις ίδιες τις ζωές των εργαζομένων, και αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάθε φορά ποιος θα είναι ο επόμενος», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στον απολογισμό που «μετράνε» οι εργαζόμενοι της Ζώνης 15 μέρες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Κάθε μέρα, επεσήμανε, έρχεται και κάτι καινούργιο: «Μετά τον ακρωτηριασμό, τον συνάδελφο που έφυγε από σκαλωσιά, το παλάγκο που του ήρθε στου συνάδελφου το κεφάλι κ.ά., από χτες (σ.σ. προχτές) ήρθαν στοιχεία και πληροφορίες για συνάδελφο με καμένα άκρα, και πόσα ακόμα δεν ξέρουμε».

«Δεν μπορώ πια να φεύγω από το σπίτι μου και να αναρωτιέμαι αν θα είμαι εγώ ο επόμενος», ανέφερε εργαζόμενος που πήρε τον λόγο, ενώ ένας ακόμα σημείωσε: «Για εφοπλιστές και εργολάβους είμαστε αναλώσιμοι, το εργαλείο για να κερδίζουν. Εγώ, ξέρετε, μετά από εργατικό "ατύχημα" στο Ναυπηγείο "Ατλας" πριν 2,5 χρόνια, είμαι ήδη μισοανάπηρος. Ακόμα δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή μου και ποιος ξέρει αν ποτέ εκδικαστεί. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Ακης Αντωνίου σημείωσε ότι οι ελλιπείς έλεγχοι, οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που τους βάζουν σε εξειδικευμένες εργασίες, η άγρια εντατικοποίηση «για να τελειώνουμε γρήγορα», για να φύγουν τα χρονοναυλωμένα πλοία, η μη κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής, που είναι άμεσα συνυφασμένη με την προστασία των εργαζομένων στα επισκευαζόμενα πλοία, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για τα πολύ χειρότερα. «Γι' αυτό κι εμείς πρέπει να τους απαντήσουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε άλλο να παίζουν με τις ζωές μας», είπε.


ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καλύτερες συνθήκες δουλειάς διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Κινητοποίηση την Κυριακή 18 Ιούνη ενάντια στην εκρηκτική κατάσταση

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Το αεροδρόμιο Ηρακλείου επισκέφτηκε την περασμένη Τρίτη κλιμάκιο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με επικεφαλής τον Δημόκριτο Σαλούστρο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του ΔΣ της Ενωσης, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλες τις εταιρείες στον χώρο.

Και, όπως διαπιστώνεται, για μια ακόμα φορά «η κατάσταση είναι εκρηκτική! Από τη μία οι εταιρείες θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων, από την άλλη εκείνοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με καταστάσεις άλλης εποχής».

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας τους, με τις τουαλέτες σε άθλια κατάσταση τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επισκέπτες, καθώς και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με τις οροφές να κρέμονται και να στάζουν νερά. Επιπλέον, η έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων φέρνει ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο ενός εργατικού «ατυχήματος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι νέοι εργαζόμενοι δεν αντέχουν ούτε μια μέρα δουλειάς από την εντατικοποίηση και την αποπνικτική ζέστη, χωρίς ακόμα η σεζόν να είναι σε πολύ υψηλούς ρυθμούς, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τα άθλια ωράρια που τους επιβάλλονται. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι μέσα σε όλη αυτήν την άθλια κατάσταση οι εργαζόμενοι πρέπει να φτάνουν έως και μία ώρα νωρίτερα από τη βάρδιά τους προκειμένου να καταφέρουν να βρουν πάρκινγκ για το αυτοκίνητό τους, με κίνδυνο πάντα να πληρώσουν πρόστιμο για να πάνε στη δουλειά τους. Κι αυτό με ευθύνη της τροχαίας και της δημοτικής αρχής, εδώ και δύο μήνες, παρά την αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία απέσπασαν ο εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει ότι στον χώρο του πρώην Ικάριου Γηπέδου θα μπορούν να εξυπηρετούνται, εκτός από τα τουριστικά λεωφορεία, και οι εργαζόμενοι. Αποκορύφωμα είναι, εκτός από τις αμέτρητες κλήσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι, να τους αφαιρούνται πινακίδες, να τους σηκώνουν γερανοί τα αυτοκίνητα κ.ο.κ.

Η Ενωση καλεί όλους τους εργαζόμενους «να απαιτήσουμε μαχητικά - δυναμικά να δοθεί άμεσα λύση! Συμμετέχουμε την Κυριακή 18 Ιούνη στις 11 π.μ. σε κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου! Ως εδώ! Καμία αναμονή, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ