ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
Σελ. /24
Ανείπωτη τραγωδία, πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα

«Γροθιά στο στομάχι» από τις εικόνες με τους συγγενείς των αγνοουμένων που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους

Copyright 2023 The Associated

«Γροθιά στο στομάχι» από τις εικόνες με τους συγγενείς των αγνοουμένων που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους
Ανείπωτη τραγωδία. Με τις ελπίδες για επιζώντες να σβήνουν, άγνωστος παρέμενε μέχρι χτες ο αριθμός των αγνοουμένων που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό. Επιζώντες κάνουν λόγο για 750 άτομα, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά, κλειδωμένοι στα αμπάρια. «Γροθιά στο στομάχι» από τις εικόνες με τους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων να στέλνουν φωτογραφίες σε γιατρούς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προκειμένου να μάθουν νέα τους.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών έως χτες βράδυ ήταν 78. Οι σοροί μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στο Σχιστό για νεκροτομή και ταυτοποίηση.

Από τους διασωθέντες, οι 47 είναι Σύροι, οι 43 Αιγύπτιοι, οι 12 Πακιστανοί και οι 2 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 10 ανήλικοι, 5 Αιγύπτιοι και 5 Σύροι. Μόλις η διαδικασία της προανάκρισης ολοκληρωθεί θα μεταφερθούν στη δομή της Μαλακάσας.

Εννέα Αιγύπτιοι που βρίσκονταν μεταξύ των διασωθέντων συνελήφθησαν από το Λιμενικό, καθώς, όπως προέκυψε από μαρτυρίες, φέρεται να είναι οι διακινητές. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χρέωναν από 4 έως 7 χιλιάδες ευρώ «το κεφάλι», ενώ το μοιραίο δρομολόγιο φέρεται να ξεκίνησε από την Αίγυπτο, με ενδιάμεσο σταθμό στη Λιβύη.

Νωρίτερα, χτες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδ. Ντογιάκος, έδωσε παραγγελία για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Γ. Οικονόμου.

«Δεν ρωτάμε αν θέλουν βοήθεια, ένα ακυβέρνητο σκάφος είναι σε κίνδυνο»

Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη στάση των κρατικών αρχών, τις κρίσιμες ώρες. Θυμίζουμε ότι το πλοιάριο - ολοφάνερα μη αξιόπλοο με δεκάδες μετανάστες να κρέμονται σαν τσαμπιά - εντοπίστηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Frontex, η οποία ενημέρωσε το Λιμενικό στις 11 το πρωί της Τρίτης, ενώ το σκάφος βυθίστηκε στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, με το κρίσιμο «παράθυρο» να υπερβαίνει τις 15 ώρες.

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Ν. Αλεξίου, επισήμανε πως παρότι σε διεθνή ύδατα «δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex». Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό ότι πέρα από την κινητοποίηση παραπλεόντων πλοίων που τους προμήθευσαν τρόφιμα και άλλα εφόδια, «επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας».

Σε ερωτήσεις γιατί δεν παρενέβη το Λιμενικό αφού φάνηκαν η κατάσταση με την οποία έπλεε το αλιευτικό και η παράνομη διακίνηση, υποστήριξε ότι «όταν ο άλλος σου αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλεις να εκτρέψει την πορεία του γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη».

Την ίδια ώρα, όμως, τους ισχυρισμούς αυτούς αμφισβητούν μια σειρά άλλων αξιωματούχων. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του απόστρατου ναυάρχου του Λιμενικού Σώματος και πραγματογνώμονα Νίκου Σπανού, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «το σκάφος αυτό βρισκόταν σε κίνδυνο γιατί είναι αναξιόπλοο, οι άνθρωποι είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια και είναι και ακυβέρνητο. Αρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να μπορέσουν να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη».

Ερωτηθείς για τις δυνατές ενέργειες του Λιμενικού στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου γίνεται λόγος για άρνηση διάσωσης, απάντησε: «Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε αλλά εγώ σας αφήνω να πνίγεστε (...) Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Επρεπε να πράξουμε τα δέοντα. Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που είναι ναυαγοσωστικό».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αμεσα στη μάχη για την κινητοποίηση του λαού

Ν. Κουτουμάνος: «Τα όσα συνέβησαν και με το νέο έγκλημα να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου»

Από τη χτεσινή περιοδεία στους εργάτες του δήμου
Από τη χτεσινή περιοδεία στους εργάτες του δήμου
Στα τελευταία τραγικά γεγονότα άμεση ήταν η αντίδραση και της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, αλλά και της Οργάνωσης της ΚΝΕ, που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης, από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου το «παρών» έδωσε στην έναρξή του ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τα συνθήματα, όπως «Κάναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο», κ.ά., που καλούσαν τον λαό να μη συμβιβάζεται με τη βαρβαρότητα, ακούστηκαν δυνατά, δίνοντας τον τόνο.

Ταυτόχρονα, και χτες, συνεχίστηκε το άνοιγμα στον λαό απ' τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να μην αποδεχθεί κανένας ως «κανονικότητα» το συνεχιζόμενο έγκλημα στις θάλασσες, όπου το τελευταίο τραγικό συμβάν σόκαρε όχι μόνο την Καλαμάτα, όπου αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης, αλλά όλη τη χώρα και πέρα απ' αυτή.

Η ΤΕ Μεσσηνίας στις συζητήσεις με τον κόσμο επισήμανε την ανάγκη και τα τελευταία γεγονότα να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου μπροστά στις εκλογές της 25ης Ιούνη.

Ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου, υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, μιλώντας χτες το πρωί σε συγκέντρωση εργαζομένων της καθαριότητας του δήμου Καλαμάτας, κάλεσε η οργή και η αγανάκτηση που επικρατούν στους εργαζόμενους και τον λαό να γίνουν δύναμη για ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ, που δεν δεσμεύεται απ' τις οδηγίες και τα μέτρα των ΕΕ, ΝΑΤΟ, FRONTEX και άλλων μηχανισμών τους, που με τη συνολική δράση τους οδήγησαν και σε αυτό το πολύνεκρο ναυάγιο, ως νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

«Η εκατόμβη των νεκρών δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο έγκλημα. Ετσι μόνο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε. Ηταν ένα πλοίο που κινούνταν για μέρες στη Μεσόγειο, εντοπίστηκε και υπάρχουν ερωτήματα και σε σχέση με την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των μηχανισμών, για το αν και κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτές τις ανάγκες», ανέφερε και σχολίασε:

«Θέτουμε αυτά τα ζητήματα σημειώνοντας ότι αποτελούν και κριτήριο ψήφου. Δεν είναι αθώα η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, όπως και της Ελλάδας διαχρονικά, διότι έχει ανοίξει και η συζήτηση για τη νέα μεταναστευτική πολιτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν χαρακτηρίσει ασφαλή χώρα την Τουρκία, με αποτέλεσμα μόνο σε αυτή να εγκλωβίζονται εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ έχουν κάνει προσπάθειες να χαρακτηριστούν έτσι και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ αυτών των χωρών και της ΕΕ, όπως αυτής του 2016 με την Τουρκία, επί ΣΥΡΙΖΑ, που εγκλωβίζουν όλο αυτόν τον κόσμο με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να παραδίδονται ουσιαστικά στους διάφορους διακινητές και τα κυκλώματά τους με κίνδυνο τις ζωές τους».

Κάλεσε να μη δείξει κανένας ανοχή στις πολιτικές ΕΕ, ΝΑΤΟ, ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που γεννούν φτώχεια, πολέμους, επεμβάσεις όπου Γης, που μετατρέπουν τη χώρα σε μια μεγάλη ΝΑΤΟική βάση, εμπλέκοντάς την σε σοβαρούς κινδύνους όπως και τον λαό της, στο πλαίσιο και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρέθηκε χτες το πρωί ο Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί στον χώρο, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των ερευνών, τον εντοπισμό των αγνοουμένων του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, καθώς και την κατάσταση των διασωθέντων, συνοδευόμενος από τον Ν. Κουτουμάνο και άλλα στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης.

Σε παλιό κτίριο με τρύπια σκεπή από αμίαντο οι διασωθέντες

Στην επικαιρότητα ξανά το αίτημα συνδικάτων και λαϊκών φορέων για σύγχρονες υποδομές

Eurokinissi

Το πάγιο αίτημα που έχει εκφραστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, από εργατικά συνδικάτα και λαϊκούς φορείς της Καλαμάτας, για δημιουργία αξιοπρεπούς, προσωρινού χώρου φιλοξενίας μεταναστών, μετά και τα απανωτά συμβάντα που έχουν απασχολήσει την πόλη, έρχεται να επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά και μάλιστα με τον πιο τραγικό τρόπο.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τις τραγικές ελλείψεις που επικρατούν σε επίπεδο υποδομών, για την αντιμετώπιση ακόμη και έκτακτων άλλων αναγκών, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και γενικότερα.

Οσοι κατάφεραν να διασωθούν απ' τον πνιγμό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, φιλοξενούνταν μέχρι και χτες το απόγευμα σε κτίριο στο λιμάνι της Καλαμάτας, κατασκευασμένο πριν το 1970. Πρόκειται για αποθήκη του Λιμενικού Ταμείου (Μεσσηνίας τότε), με σκεπή απ' το υλικό του καρκινογόνου αμίαντου, που σε πολλά σημεία έχει τρύπες, εμφανείς ακόμη και απέξω, ενώ και χτες το πρωί στην πόλη άρχισε να βρέχει...

Πολλά απ' τα τζάμια του κτιρίου είναι σπασμένα, ενώ δεν υπάρχουν τουαλέτες, μπάνια, όπως επίσης και κρεβάτια. Πρόκειται για χώρο που αποτελούσε «σταθμό» εμπορευμάτων και αποθήκη κατασχεμένων ειδών, από παράνομο εμπόριο, δεκαετιών πριν.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η πόλη αποτελεί «επιλογή» για να φιλοξενούνται κατατρεγμένοι μετανάστες που ναυαγούν σε διάφορα σημεία του Ιονίου και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, με τον δήμαρχο της πόλης Θ. Βασιλόπουλο να σημειώνει χτες πως προ μηνών αίτημα υπήρξε και για τη μεταφορά εκεί ναυαγών μεταναστών απ' τα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι υποδομές παραμένουν ανεπαρκείς για τις ανάγκες, θέμα που έχει τεθεί επανειλημμένα και απ' τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, Ερώτηση κατέθεσε και το ΚΚΕ στη Βουλή, επαναφέροντας το θέμα ξανά, ενώ στην τραγική κατάσταση αναφέρθηκε με αφορμή και τα γεγονότα η ΤΕ Μεσσηνίας, απαιτώντας άμεσα με ευθύνη του κράτους να δημιουργηθεί αξιοπρεπής δομή προσωρινής φιλοξενίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ