ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Δεν έχει «πάτο» ο αυτοεξευτελισμός των συνδικαλιστών της ΝΔ

Σε ένα ρεσιτάλ αυτοεξευτελισμού, έχοντας βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει πάτος στον βούρκο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, έφτασαν στο σημείο να στείλουν εξώδικο στο Σωματείο και τον πρόεδρο του ΔΣ, Παναγιώτη Πολίτη, ζητώντας να ακυρωθούν μαζικές συλλογικές διαδικασίες, τις οποίες μάλιστα οργάνωσαν και συμμετείχαν και οι ίδιοι!

Συγκεκριμένα, συνεχίζοντας τη βρώμικη επίθεση σε βάρος του Σωματείου, των ίδιων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του αγώνα τους, οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ ζητούν με εξώδικο να ακυρωθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε την Τετάρτη 31 Μάη και να μην εφαρμοστεί η απόφαση για διεξαγωγή εκλογών και ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο που αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία οι εργαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ συμμετείχαν κανονικά στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, χωρίς σε καμία χρονική στιγμή να θέσουν θέμα νομιμότητάς της. Μάλιστα, οι ίδιοι ζήτησαν να στηθεί η κάλπη στην πύλη του εργοστασίου, κατέθεσαν δική τους κοινή πρόταση και ψηφοδέλτιο για μη διεξαγωγή εκλογών, συμμετείχαν στην εφορευτική επιτροπή και αρχικά αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Αμφισβητούν ουσιαστικά μία διαδικασία που κράτησε σχεδόν δύο μέρες και συμμετείχαν πάνω από 400 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 239 ψήφισαν την πρόταση της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» για άμεση διεξαγωγή εκλογών και μόλις 158 τη δική τους πρόταση.

Φαίνεται ότι το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης και η θέληση των εργαζομένων δεν άρεσαν στους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας. Εκ των υστέρων αμφισβητούν μια μαζική συλλογική διαδικασία και ουσιαστικά την ίδια τη βούληση των εργαζομένων να δοθεί μια και καλή τέλος στη διαλυτική και εκφυλιστική κατάσταση, που έχουν επιβάλει οι εκλεγμένοι των ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ στο ΔΣ του Σωματείου. Πρόκειται για το νέο χτύπημα που σκαρφίστηκαν να κάνουν στο Σωματείο, σε συνέχεια της πρότασης μομφής που κατέθεσαν σε βάρος του προέδρου, Παναγιώτη Πολίτη, και των υπόλοιπων μελών του προεδρείου, μπλοκάροντας τη λειτουργία του Σωματείου.

Η στάση αυτή των συνδικαλιστών των ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ εξυπηρετεί ουσιαστικά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ να ξεμπερδεύουν με το Σωματείο και τον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης. Να διαμορφωθεί μια εκφυλιστική κατάσταση, να κυριαρχήσουν η μοιρολατρία και η απογοήτευση και να προχωρήσουν τα σχέδια για εκκένωση του εργοστασίου και του οικισμού από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους.

Επιδιώκουν δηλαδή να βάλουν «στο χέρι» το Σωματείο και να σπάσουν τη συσπείρωση και ενότητα των εργαζομένων σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων για το μέλλον τους. Με το εργοστάσιο να γκρεμίζεται, τις συμβάσεις να λήγουν στις 15 Ιούλη και να είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης και του ειδικού εκκαθαριστή η όποια ανανέωσή τους, με τα τσακισμένα μεροκάματα να μη φτάνουν ούτε για τα βασικά.

Μπροστά σε αυτήν την επίθεση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απάντησαν με αποφασιστικότητα. Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για το «τι σωματείο θέλουν» και πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης του Σωματείου τους και της αγωνιστικής κατεύθυνσης που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα. Τώρα, όπως τονίζουν, σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του πολύχρονου αγώνα τους έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την έκφραση της πλατιάς εργατικής αλληλεγγύης που απλόχερα έχουν δεχτεί μέχρι τώρα.

«Την απάντηση θα την δώσουν οι εργαζόμενοι»

«Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παλεύουμε σχεδόν 4 χρόνια με πολύ πιο ισχυρούς αντιπάλους και στεκόμαστε όρθιοι. Δεν θα μας λυγίσουν τα εξώδικα και τα "χτυπήματα" μιας ομάδας συνδικαλιστών, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, και πρόσθεσε:

«Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν δώσει την απάντησή τους. Στη συνέλευση της Δευτέρας 12 Ιούνη για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για τις εκλογές στο Σωματείο, θα δώσουν για μία ακόμη φορά την απάντησή τους».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Νέο αγροτοδικείο κατά αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων

Ανάμεσα στους διωκόμενους ο Σπ. Κοτοπούλης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Νέα απαράδεκτη κλήση για προκαταρκτική εξέταση κατά αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων σημειώθηκε χτες, αυτήν τη φορά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα, κατά του υποψήφιου βουλευτή του Κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία, μέλους της ΤΕ του ΚΚΕ και προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Σπύρου Κοτοπούλη, καθώς και άλλων τριών αγροτών, ενεργείται προκαταρκτική εξέταση για κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν πέρυσι τον Φεβρουάριο, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών παραγωγών και κτηνοτρόφων.

Πρόκειται για κλήση που αφορά τρεις διαφορετικές ημερομηνίες τον συγκεκριμένο μήνα (6, 9 και 14/2/2022) και η οποία έρχεται να «προστεθεί» σε προηγούμενο δικαστήριο που είχε στηθεί κατά του ίδιου και άλλων αγροτών, τον περασμένο Μάρτιο, για κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2019!

Ανακοίνωση κατά των νέων διώξεων εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

«Εχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων...»

Αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες καλεί κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο, αλλά και όλο τον λαό του νομού να καταδικάσει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Οι διώξεις των αγροτών έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οπου όλα αυτά τα χρόνια σέρνουν στα δικαστήρια αγρότες γιατί κινητοποιούνται και ζητούν λύση στα ζωτικά προβλήματα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους».

Στέκεται και στα προηγούμενα δικαστήρια των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπου και τότε είχε βρεθεί ξανά κατηγορούμενος ο πρόεδρος της ΟΑΣΑ, και επισημαίνει ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι «αντιμετωπίζουν για μια ακόμη φορά την αναλγησία και την εχθρότητα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο», αφού, όλες «έχουν διαλέξει να υπηρετούν τα κέρδη των λίγων απέναντι στις ζωές και στις ανάγκες των πολλών,αφού σταθερά με όλα τα μέσα και τα εργαλεία στηρίζουν τους μεταποιητές βιομήχανους, τους εξαγωγείς, τις τράπεζες, έναντι των συμφερόντων των αγροτών».

Δηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τους νόμους που ψηφίζουν για να βάζουν στο στόχαστρο τον «εχθρό λαό», η ΤΕ τον καλεί συνολικά να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση τους διαχρονικά, να κάνει την επιλογή να σταθεί απέναντί τους, δυναμώνοντας ακόμα πιο πολύ το ΚΚΕ στις εκλογές 25 Ιούνη.

Καλεί «τον λαό του νομού, ψηφίζοντας αγωνιστές που είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού και έχουν διαλέξει να παλεύουν για τις ζωές και τις ανάγκες των πολλών, αγωνιστές που βρέθηκαν πλάι του σε κάθε στιγμή, να δείξει την αντίθεσή του σε τέτοιες ενέργειες που επιδιώκουν να χτυπήσουν το δικαίωμά του να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού δεν κάνουν πίσω, οι αγώνες δεν καταστέλλονται!».

ΠΑΜΕ
Εκδήλωση στην Αθήνα με το Συνδικάτο της «Amazon» από τις ΗΠΑ

Την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα

Διεθνιστική εκδήλωση με την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου «Amazon Labor Union» από τις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Η αντιπροσωπία αποτελείται από τα ιδρυτικά μέλη Chris Smalls, πρόεδρο, και Derrick Palmer, αντιπρόεδρο. Θέμα της εκδήλωσης: «Οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Το «Amazon Labor Union», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κείμενο - κάλεσμα στην εκδήλωση, «είναι το πρώτο συνδικάτο που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ στην πολυεθνική "Amazon", σπάζοντας τις προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της οργάνωσης των εργατών στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα των νέων, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και αδράνειας».

Επίσης, μια μέρα πριν, την Τρίτη 13 Ιούνη, η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου θα συναντηθεί με τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις 12 το μεσημέρι, και θα έχει και σειρά συναντήσεων με συνδικάτα και φορείς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Συγκέντρωση τη Δευτέρα στα δικαστήρια

Σε συγκέντρωση μπροστά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καλούν οι αγωνιζόμενοι εργάτες της «Μαλαματίνα» τη Δευτέρα 12 Ιούνη, στις 8 το πρωί, όπου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστούν οι προσφυγές του Σωματείου ενάντια στον παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία και στις απολύσεις συνδικαλιστών. Προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγώνα τους, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί.

Παναττική στάση εργασίας στον ΕΦΚΑ

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή παναττική στάση εργασίας, που γίνεται στον ΕΦΚΑ από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 11 π.μ. καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) ΕΦΚΑ.

Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής της ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, που βάζει ιδιώτες μάνατζερ στον e-ΕΦΚΑ, ενώ έχει οριστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8.30 π.μ. έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49). Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού - όπως υπογραμμίζει η ΔΑΣ - αντιτίθενται στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην τοποθέτηση ιδιωτών μάνατζερ σε θέσεις ευθύνης (διευθυντές - γενικοί διευθυντές) με προκλητικούς μισθούς των 8.000 ευρώ, τη στιγμή που οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες λειτουργούν με το 1/3 του αναγκαίου προσωπικού με πετσοκομμένους μισθούς και απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να παλεύουν για:

Κατάργηση του νόμου που εισάγει τους ιδιώτες διευθυντές και γενικούς διευθυντές στον ΕΦΚΑ. Αυξήσεις στους μισθούς, τουλάχιστον 20%, επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δημόσιο καθολικό Κοινωνικό Σύστημα Ασφάλισης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ