ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε τροχιά απρόβλεπτης και επικίνδυνης κλιμάκωσης, μετά την ανατίναξη μεγάλου φράγματος

Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος | Για δυτικά όπλα και «πυρήνες σαμποτάζ» κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ

Οποιος και να βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος, το βέβαιο είναι ότι αυτή θα αξιοποιηθεί για νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης, με θύματα τους λαούς
Οποιος και να βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος, το βέβαιο είναι ότι αυτή θα αξιοποιηθεί για νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης, με θύματα τους λαούς
Αγριεύει καθημερινά η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ανατίναξη του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα πάνω στον ποταμό Δνείπερο να φέρνει στην επιφάνεια τη συνεχώς εντεινόμενη βαναυσότητα του πολέμου και τους μεγάλους κινδύνους συνολικότερα για τους λαούς της Ευρώπης, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τη νέα φάση κλιμάκωσης που είναι προ των πυλών.

Η ουκρανική αντεπίθεση - με στοκ ολοένα και «βαρύτερων» ΝΑΤΟικών εξοπλισμών που έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες - βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ συνοδεύεται και με επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα για την αντεπίθεσή της και η επιχείρηση θα δώσει στη χώρα τη νίκη που χρειάζεται για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Πολλαπλοί κίνδυνοι από την ανατίναξη του φράγματος

Το πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, στο τμήμα της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) ανατολικά του Δνείπερου ποταμού, που ελέγχεται από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, ανατινάχθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, απελευθερώνοντας τεράστια ποσότητα νερού και απειλώντας δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, αλλά και τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

Πριν από μήνες η ρωσική πλευρά είχε καταγγείλει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδίαζαν προβοκάτσια με βομβαρδισμό και ανατίναξη του φράγματος, προκειμένου να κατηγορηθεί η Μόσχα, καταγγελίες τις οποίες είχε απορρίψει το Κίεβο. Αντίστοιχα, χθες οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την καταστροφή αυτής της κρίσιμης σημασίας υποδομής.

Το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χλμ. μήκος, οικοδομήθηκε επί Σοβιετικής Ενωσης, το 1956, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου, ενώ στις μέρες μας βρίσκονταν σε αυτό 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού.

Από το συγκεκριμένο φράγμα υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας - που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014 - όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη υδροδότηση για να ψύχει τους αντιδραστήρες.

Σε μια ανησυχητική δήλωση, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ρ. Γκρόσι υπογράμμισε ότι η στάθμη του νερού στη δεξαμενή που χρησιμοποιείται για την ψύξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια έχει μειωθεί σοβαρά. Εάν η στάθμη του νερού στη δεξαμενή που χρησιμοποιείται για την ψύξη του πυρηνικού σταθμού πέσει κάτω από τα 12,7 μέτρα θα είναι αδύνατο να συνεχιστεί η άντληση, δήλωσε.

Ο διευθυντής του πυρηνικού εργοστασίου καθησύχασε ότι η στάθμη του νερού στη δεξαμενή παραμένει σταθερά στα 16,67 μέτρα, διευκρινίζοντας πως το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του σταθμού βρίσκεται σε κλειστό κύκλωμα και δεν επηρεάζεται άμεσα από το τοπικό περιβάλλον.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή Νόβα Καχόβκα. Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας δήλωσε ότι το Κίεβο έπληξε το φράγμα για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες, όπως είπε, της αντεπίθεσης στα ανατολικά. Σύμφωνα με φιλορώσους αξιωματούχους, πρόκειται για «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια».

Οι Ρώσοι «κατακτητές ανατίναξαν πανικόβλητοι το φράγμα της Νόβα Καχόβκα - πρόκειται για προφανή πράξη τρομοκρατίας και έγκλημα πολέμου, το οποίο θα αποδειχθεί σε διεθνές δικαστήριο», ανέφερε από την πλευρά της η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα για να εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο, «όπως φοβούνταν».

Φιλορώσοι αξιωματούχοι της Χερσώνας ανακοίνωσαν χθες ότι η στάθμη των υδάτων είχε ανέβει κατά 2 και 4 μέτρα και δεν απειλούνταν μεγάλοι οικισμοί, αλλά απειλούνται με πλημμύρα συνολικά τα «παρόχθια χωριά» 14 οικισμών, όπου κατοικούν «πάνω από 22.000 άνθρωποι». Χθες πλημμύρισαν περίπου 600 σπίτια και είχε αρχίσει η απομάκρυνση κατοίκων.

Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι η στάθμη των υδάτων στην πόλη αναμένεται να ανεβαίνει για τις επόμενες 72 ώρες.

Ο διορισθείς από τους Ρώσους δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα ανακοίνωσε επίσης ότι η στάθμη των υδάτων στην πόλη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φράγμα θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 12 μέτρα.

Ο Ουκρανός περιφερειάρχης Χερσώνας δήλωσε ότι τουλάχιστον 8 διαφορετικοί οικισμοί στην περιοχή έχουν ήδη πλημμυρίσει και οι αρχές προετοιμάζονται για περισσότερες πλημμύρες σε ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες και απομακρύνονται με λεωφορεία και τρένα. Μέχρι χθες, περίπου 1.300 άνθρωποι είχαν εκκενωθεί. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντ. Σμιγκάλ δήλωσε ότι μέχρι και 80 οικισμοί κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

«Ο στόχος των τρομοκρατών είναι προφανής: Να εμποδίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου. Την Κυριακή, Ρώσος αξιωματούχος στην επαρχία Ζαπορίζια είχε δηλώσει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον των ρωσικών θέσεων και «η κατάσταση είναι ανησυχητική».

Οποιος και να βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος, το βέβαιο είναι ότι αυτή θα αξιοποιηθεί για νέα κλιμάκωση και αγριότητα, με θύματα τους λαούς.

«Πρόκειται για εξοργιστική πράξη, η οποία καταδεικνύει για άλλη μια φορά την κτηνωδία του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», σχολίασε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, σε μια φάση που ο ευρωατλαντικός άξονας ετοιμάζεται για μακροπρόθεσμη στρατιωτική ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα «δυτικά πρότυπα».

Αντίστοιχα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζ. Κλέβερλι, χωρίς να μπει σε «ουσιαστικές λεπτομέρειες» για την επικίνδυνη εξέλιξη, υποστήριξε ότι «ο μοναδικός λόγος που αυτό αποτελεί ζήτημα είναι λόγω της απρόκλητης, πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» και «το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει τώρα η Ρωσία είναι να αποσύρει τα στρατεύματά της».

Η ΕΕ «καταδικάζει αυτήν την επίθεση», που «αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στις ρωσικές ωμότητες και ίσως συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο επικεφαλής της για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ.

Και Πολωνοί μαχητές στις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ

Η Μόσχα αναμένεται να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις της, την ώρα που εντείνονται οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν τις τελευταίες μέρες από οβίδες πυροβολικού, όλμους και ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτήρες στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, και περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι απομακρύνονται από την περιφέρεια.

Την Κυριακή σημειώθηκαν μάχες στο Μπέλγκοροντ, στο χωριό Νοβάγια Ταβολγιάνκα, μεταξύ του ρωσικού στρατού και «φιλο-ουκρανών Ρώσων ενόπλων», με τον ρωσικό στρατό να ανακοινώνει ότι απώθησε «ομάδα δολιοφθορέων που την απάρτιζαν Ουκρανοί τρομοκράτες» και προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα. Το «φιλο-ουκρανικό» Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα ισχυρίστηκε ότι αιχμαλώτισε πολλούς Ρώσους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επιδρομής και ότι θα τους παραδώσει στις ουκρανικές αρχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ (Polsatnews.pl και Wprost.pl), Πολωνοί μισθοφόροι - το αποκαλούμενο Σώμα Πολωνών Εθελοντών - συμμετείχαν στις πρόσφατες επιδρομές στο Μπέλγκοροντ.

Δύο drones μεγάλης εμβέλειας έπληξαν υποδομές Ενέργειας και καυσίμων στη δυτική περιφέρεια Σμολένσκ της Ρωσίας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Οι επιθέσεις έπληξαν τις πόλεις Ντιβάσι και Περέσνα, κοντά στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, Σμολένσκ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 270 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα drones καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα κοντά στη ρωσική πόλη Κουρσκ, σχετικά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βελγίου άρχισαν έρευνα, ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο, μετά από πληροφορίες ότι τουφέκια κατασκευασμένα στο Βέλγιο χρησιμοποιήθηκαν από «φιλο-ουκρανικές» δυνάμεις για να πολεμήσουν ρωσικά στρατεύματα μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

Δημοσίευμα της «Washington Post» ανέφερε το Σάββατο ότι οι μαχητές που εξαπέλυσαν επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, τον περασμένο μήνα, χρησιμοποίησαν οχήματα που είχαν δοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και την Πολωνία και τουφέκια κατασκευασμένα στο Βέλγιο και την Τσεχία.

MME: Η Ουκρανία έχει αναπτύξει «πυρήνες σαμποτάζ» στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του CNN αναφέρει ότι η Ουκρανία έχει δημιουργήσει «δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών της» εντός της Ρωσίας, με σκοπό επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά ρωσικών στόχων και επιθέσεις με drones.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα πιστεύουν ότι Ουκρανοί πράκτορες εντός της Ρωσίας πραγματοποίησαν την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο στις αρχές Μάη, εκτοξεύοντάς τα από ρωσικό έδαφος.

Δεν είναι σαφές αν άλλες επιθέσεις με drones που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, όπως σε κατοικημένη περιοχή στη Μόσχα, έγιναν από το συγκεκριμένο δίκτυο φιλο-ουκρανών πρακτόρων.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ακόμα ότι το Κίεβο έχει προμηθεύσει το δίκτυο πρακτόρων με drones ουκρανικής κατασκευής, ενώ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιο από τα χτυπήματα έχει πραγματοποιηθεί με αυτά που έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία οι ΗΠΑ.

Η Κίνα θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επικοινωνίες με την Ουκρανία

Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας Λι Σανγκφού συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολ. Ρεζνίκοφ, στο περιθώριο του «διαλόγου Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη, όπου μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να επεκτείνει τις στρατιωτικές επικοινωνίες με το Κίεβο.

Η ουκρανική πλευρά δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιδίωξε «να εμβαθύνει την κατανόηση» του Πεκίνου για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και εκφράστηκε η πρόθεση «για επέκταση των επαφών μεταξύ της ουκρανικής και της κινεζικής στρατιωτικής ηγεσίας».

Οι επαφές έρχονται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής περιοδείας του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Λι Χουί, με στόχο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για «διευθέτηση» της σύγκρουσης σύμφωνα με το κινεζικό σχέδιο 12 σημείων, που συγκρούεται με το ΝΑΤΟικό σχέδιο των 10 σημείων.

Η πρόταση του Πεκίνου περιλαμβάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, κάτι που η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει, επειδή θα εδραίωνε τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι υψηλός», σημείωσε ο Λι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να ενημερώσει για την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι μπορεί να μεταβεί στην Ευρώπη νέα κινεζική αποστολή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στη Δύση, στο μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος της σύγκρουσης με τη Ρωσία και για τα στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα που θα ληφθούν στο μεταξύ, ώστε να μετατραπεί σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος.

Η Βρετανία υποστηρίζει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αν και «η πολιτική πραγματικότητα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, στο περιθώριο των συναντήσεων στο φόρουμ στη Σιγκαπούρη.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να προστεθούν μέλη εν μέσω πολέμου και ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εξοπλισμός της Ουκρανίας, «τόσο για βραχυπρόθεσμη όσο και για μακροπρόθεσμη ασφάλεια».

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία», δήλωσε ο Γουάλας, και «μετά απ' αυτό να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμοι, ικανοί και αντέχουν».

Ο Γουάλας αναφέρθηκε ακόμα στις «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία από ισχυρά κράτη του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν από αμοιβαία αμυντικά σύμφωνα μέχρι παροχή όπλων και πυρομαχικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ