ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
Με πιο δυνατό ΚΚΕ ο λαός μπορεί να βάλει φρένο στην υποβάθμιση της ζωής του

Μαζική εξόρμηση στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Μαζική εξόρμηση στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου, την επίσης υποψήφια βουλευτή Χρυσάνθη Αγάθου και τον Γιώργο Καλαμαρά, υποψήφιο δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για τις θέσεις του Κόμματος, ιδιαίτερα για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή: Την «Oil One» και τους καρκινογόνους ρύπους, τις δυσμενείς για τον λαό και το περιβάλλον εξελίξεις με το νέο masterplan της COSCO και τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό.

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι και στις εκλογές της 25ης Ιούνη η στάση των κομμάτων απέναντι και σ' αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου. Μόνο με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί ο λαός της περιοχής να πετύχει να ακουστεί η φωνή του και μέσα στη Βουλή, να βάλει εμπόδια στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι μόνο το ΚΚΕ - και το έχει αποδείξει - μπορεί να ασκήσει πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στη νέα, από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί ούτως ή άλλως, καθώς όλοι οι υπόλοιποι είναι αυτοί που με τις αποφάσεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, από κυβερνητικές θέσεις, προώθησαν τα συμφέροντα της «Oil One», της COSCO και των εφοπλιστών. Είναι όλοι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή, τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, που έχουν ως αποτέλεσμα να θρηνούμε κάθε τρεις και λίγο έναν νεκρό εργαζόμενο.


Παράλληλα κάλεσε τον λαό της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου να δυναμώσει πιο πολύ το ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιούνη, να κάνουν το επόμενο βήμα πολύ περισσότεροι, αφού την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και την κάλπικη αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που θα προωθούν την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της υγείας και της ζωής του λαού, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μπορεί να την αντιπαλέψει μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, με πιο δυνατό λαό, 100% λαϊκή - μαχητική αντιπολίτευση.


Πολύμορφες δράσεις σε Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη

Πολύμορφες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι ΚΟ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Μέσα από εξορμήσεις, περιοδείες, παρεμβάσεις, συσκέψεις και άλλες δράσεις, ανέδειξαν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας από τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, για μέτρα προστασίας από τη δυσοσμία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και ειδικότερα αιτήματα που αφορούν την ίδρυση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Α' Τάξης στον δήμο Θέρμης, καθώς και Πυροσβεστικών Σταθμών Γ' Τάξης στους δήμους Θερμαϊκού και Πυλαίας - Χορτιάτη.

Επίσης, πρόβαλαν το αίτημα του λαού της Καλαμαριάς η μαρίνα και η πλαζ Αρετσούς, το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» να αποτελούν ελεύθερο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής και όχι πεδίο ανταγωνισμού για την κερδοφορία διαφόρων επενδυτών. Αλλά και την απαίτηση να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας στον δήμο Θερμαϊκού και να αναπλαστεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον λαό της περιοχής, με δωρεάν θεματικές δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

Το ΚΚΕ μπροστά στον αγώνα για το περιβάλλον στην Κεντρική Μακεδονία

Αναδεικνύοντας τον ρόλο και τις θέσεις του ΚΚΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε δήλωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ σταθερά αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος, που προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας έτσι ώστε οι ζωές των πολλών να μπουν πάνω από τα κέρδη των λίγων και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους. Ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτός ο αγώνας έχει ξεχωριστή διάσταση, καθώς η μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας, η καύση απορριμάτων, τα σχέδια για Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), τα ζητήματα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης, σε συνδυασμό με την τεράστια έλλειψη πρασίνου στο αστικό περιβάλλον, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

(...) Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος σήμερα. Ενάντια στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, ενάντια σε κάθε σχέδιο και πολιτική της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της, που επιδεινώνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον, ενάντια σε έναν ενεργειακό - δήθεν "πράσινο" - σχεδιασμό που φορτώνει με ενεργειακή φτώχεια τον λαό ενώ συνοδεύεται από πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Το ΚΚΕ, μαζί με τον λαό της περιοχής, διεκδικεί:

- Την πρόληψη και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων με ευθύνη του κράτους, ενάντια στην εμπορευματοποίησή της, στην καρκινογόνα καύση αποβλήτων, στις πανάκριβες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στην κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα σε προστατευόμενη περιοχή.

- Την οικολογική ανόρθωση και ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία του Σέιχ Σου.

- Να μην παραδίδονται ελεύθεροι χώροι και φιλέτα γης, όπως ο χώρος της ΔΕΘ και το παραλιακό μέτωπο, σε επίδοξους επενδυτές, αλλά να αξιοποιηθούν με γνώμονα τις ανάγκες του λαού της πόλης για πράσινο, αναψυχή, αθλητισμό.

- Εργα και παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας στο ύψος των αναγκών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από πλημμύρες και σεισμούς.

- Την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και γενικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλούν βιομηχανίες της περιοχής. Πραγματικά μέτρα αποφυγής και προστασίας από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης.

- Να μην εγκατασταθεί στον Θερμαϊκό Μονάδα FSRU, που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για το περιβάλλον και το ενδεχόμενο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης κοντά στην πόλη.

- Ουσιαστικούς περιβαλλοντικούς ελέγχους και περιβαλλοντικές υποδομές με ευθύνη του κράτους, προσλήψεις προσωπικού για να στελεχωθούν αρμόδιες υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής, των πιέσεων που δέχεται, την προστασία ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών.

Στις 25 Ιούνη, πολύ περισσότεροι μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα, για να βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ, απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και στη συναινετική συστημική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών που θα προωθούν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική της "πράσινης μετάβασης" και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα ενάντια στην εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος

Πεζοπορία στον Υμηττό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το μήνυμα του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος έστειλαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ με τη συμμετοχή στους στην πεζοπορία που διοργάνωσε η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ στον Υμηττό τη Δευτέρα 5/6. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, απευθύνθηκε κάλεσμα στους νέους και τις νέες να παλέψουν με το ΚΚΕ για «έναν πλανήτη που θα αναπνέει για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας και δεν θα ασφυκτιά για τα κέρδη των λίγων».

Με τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύεται η σταθερή πάλη του Κόμματος ενάντια στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, ενάντια σε κάθε σχέδιο και πολιτική της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της, που επιδεινώνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και των δασών, ενάντια στην - πανάκριβη για τον λαό αλλά κερδοφόρα για τους ομίλους - «πράσινη» Ενέργεια.

Το πανό που άνοιξαν οι πεζοπόροι αποτύπωνε το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, γράφοντας: «Το περιβάλλον θύμα της πολιτικής τους. Μόνοι τους και όλοι μας για την ανατροπή τους!».

Οι πεζοπόροι συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κουταλά. Σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απηύθυνε η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφια βουλευτής στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας". Ο γιορτασμός αυτής της ημέρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία των επιτελείων του συστήματος, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, που για ακόμη μία χρονιά χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα" για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι ίδιοι που την προκαλούν».

Κλείνοντας σημείωσε πως «το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά ενάντια στην εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Βρίσκεται σταθερά μπροστά στον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα και στο δυνάμωμα της πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου που βρίσκονται απέναντι στις δικές τους ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ