Παράσταση διαμαρτυρίας σε ξενοδοχειακή μονάδα ενάντια στην «ποινική ρήτρα» των 5.000 ευρώ
Πρόκειται για μια ακόμα άθλια εργοδοτική αξίωση, αποκορύφωμα της αυθαιρεσίας των ξενοδόχων του νησιού. Ηδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν οι καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων πέφτουν βροχή για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και τους εκβιασμούς που επικρατούν στην πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων. Εντατικοποίηση, κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, εργατικά «ατυχήματα» αποτελούν για ακόμα μια σεζόν την καθημερινότητα στους χώρους εργασίας για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Οι όροι της τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έχει γίνει ...υποχρεωτική, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων. Οι μισθοί είναι πετσοκομμένοι και στα επίπεδα του 2011, όταν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εξανεμίζουν τον μισθό τις πρώτες 10 μέρες.
«Το θράσος των ξενοδόχων δεν έχει όριο. Μετά από μια τουριστική σεζόν με πολλά κέρδη για τους ξενοδόχους και ξεζούμισμα των εργαζομένων, μετά από έναν μακρύ χειμώνα, με τους εποχικούς συναδέλφους να μένουν για άλλη μια χρονιά χωρίς εισόδημα από τον Γενάρη, για μια ακόμα φορά καλούμαστε "να βγάλουμε τη δουλειά" με "κάθε κόστος", αλλά και με συμπεριφορές εργασιακού εκφοβισμού και ολοένα μεγαλύτερης εντατικοποίησης της εργασίας», σημειώνει η ΔΑΣ, και τονίζει: «Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως φέτος θα σπάσουν κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και πληρότητες. Ακόμα κι έτσι η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των εργαζομένων ούτε τις σκληρές συνθήκες ούτε την αξιοπρέπειά τους. Ηδη από τον Μάρτη συναντήσαμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης - μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, αλλά και εργατικά "ατυχήματα"».
Ενώ, δίνοντας απάντηση στην κλάψα των ξενοδόχων για «ελλείψεις εργατικών χεριών», η ΔΑΣ σημειώνει πως «ξέρουν ότι ο λόγος που δεν βρίσκουν προσωπικό είναι αυτές οι άθλιες συνθήκες, αλλά είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την εκμετάλλευση. Γι' αυτό ακολουθούν τέτοιες εκβιαστικές τακτικές όπως η "ποινική ρήτρα"».
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν καθολικά την οργή και την αγανάκτηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία που δεν έχει όριο και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη συγκεκριμένη μονάδα και όχι μόνο. Ενώ παράλληλα επιδοκίμαζαν από στόμα σε στόμα την κινητοποίηση, με πολλούς να λένε: «Φτάνει πια, ως εδώ», «μπράβο σας», «δεν πάει άλλο».
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια εργαζόμενης του ξενοδοχείου, περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας και την εντατικοποίηση: «Δεν γίνεται να μην μπορώ να βγάλω τον μήνα, να μην πληρώνομαι τις υπερωρίες, το επίδομα προϋπηρεσίας, να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί και ο ξενοδόχος να χτίζει νέες μονάδες, να κάνει νέες επενδύσεις σε πλοία και αεροπλάνα. Την ίδια στιγμή να το παίζει φιλάνθρωπος και να κάνει ...αγαθοεργίες».
Η δε εργοδοσία είχε και το θράσος να καλέσει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τις δυνάμεις της ΔΑΣ, ενώ η διεύθυνση του ξενοδοχείου αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Βαγγέλη Σοφίου, εκλεγμένο στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στον νομό.
Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, σημείωσε: «Τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν τόσο εμάς όσο και τους εργαζόμενους. Η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να περάσει. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να αποσύρουν τον εκβιαστικό όρο της ποινικής ρήτρας. Από κει και πέρα δίνουμε συνέχεια στον αγώνα για εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την καθιέρωση 5ήμερου και 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας και αύξηση των μισθών μέσα σε κάθε ξενοδοχείο».
Καμιά ανοχή σε τραμπούκικες και βίαιες συμπεριφορές από εργοδοτικά στελέχη
Εξόρμηση στην πύλη του εργοστασίου |
Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, από νωρίς το πρωί, με μαζική εξόρμηση στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, εξέφρασαν τη στήριξή τους στους εργαζόμενους και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον διευθυντή από τον οποίο απαίτησαν λήψη μέτρων δήλωσαν ότι τέτοια συμπεριφορά δεν γίνεται ανεκτή. Διαμήνυσαν ότι θα δώσουν μάχη εντός και εκτός εργοστασίου προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για την άσκηση σωματικής βίας, για να μην ξαναγίνουν τέτοια αίσχη.
Την καταγγελία είχε κάνει την Παρασκευή 26/5 η παράταξη του «Αγωνιστικού Μετώπου» στα ΕΛΠΕ, αναφέροντας:
«Ενας συγκεκριμένος εργοδηγός με σύστημα και κατ' επανάληψη ασκεί βία εδώ και χρόνια στους εργαζόμενους με φωνές, ουρλιαχτά, απειλές και βρισιές. Μάλιστα, σε έναν εργαζόμενο από το εργολαβικό προσωπικό ασκεί και σωματική βία εδώ και δύο χρόνια με συνεχείς χειροδικίες, τραβώντας τον από τα ρούχα, με σπρωξίματα, καρπαζιές και μπουνιές, φτάνοντας στο σημείο με ένα από τα χτυπήματά του να τον ματώσει στο μέτωπο. Τα παραπάνω έχουν γίνει γνωστά σε στελέχη της εταιρείας επανειλημμένα αλλά κανένα μέτρο δεν πάρθηκε μέχρι στιγμής».
Οι εκλεγμένοι με την «Εργατική Ενότητα» στο ΕΚΘ επικοινώνησαν αμέσως με τη διοίκηση της εταιρείας, κατήγγειλαν το περιστατικό και απαίτησαν από την εταιρεία να πάρει μέτρα.
Στην ανακοίνωσή τους, που μοίρασαν πλατιά χτες το πρωί στους εργαζόμενους, σημειώνουν: «Τα ΕΛΠΕ το 2022 άγγιξαν το ασύλληπτο νούμερο των 1,6 δισ. κερδών και την ίδια στιγμή συμβαίνουν μέσα στον χώρο εργασίας τέτοια αίσχη. Δεν είναι τυχαίο! Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη γιγάντωση των κερδών.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το περιστατικό αφορά εργολαβικό εργαζόμενο, το πιο βαθιά εκμεταλλευόμενο τμήμα εργατών στα διυλιστήρια. Το απαράδεκτο καθεστώς της εργασίας με δουλεμπορικούς όρους που αφορά όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου της Ενέργειας για να κερδοφορούν ακόμα περισσότερο επιβάλλοντας άθλιες εργασιακές σχέσεις, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν και εκφράζονται πιο εύκολα από τέτοια κτήνη κακοποιητικές συμπεριφορές.
Δεν είναι τυχαίο επίσης πως η εφαρμογή του εκτρώματος του νόμου Χατζηδάκη με το αντιδραστικό πλαίσιο για τη βία δεν απέτρεψε τέτοια φαινόμενα και δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού τελικά στοχεύει όχι στην προστασία των εργαζομένων αλλά των εργοδοτών από τη "βία" των εργαζομένων που συλλογικά διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα να τερματιστεί το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων».
«Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους. Εργαζόμενοι, μόνιμοι και εργολαβικοί, εμπιστευτείτε τους πρωτοπόρους αγωνιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μέσα στα εργοστάσια, στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα! Προχωρήστε άμεσα σε καταγγελία για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την εργασιακή σας ζωή», καταλήγει το κάλεσμα.
Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα, όπως αυτό του τραυματισμού νοσηλεύτριας λόγω ηλεκτροπληξίας από γυμνά καλώδια σε θάλαμο νοσηλείας ασθενών. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσει ξανά κανένας εργαζόμενος.