Για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο «προειδοποιεί» η Ρωσία
Copyright 2023 The Associated |
Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του G7 να προετοιμάσει την παροχή F-16 στην Ουκρανία και αναμένει ότι θα σταλούν αεροσκάφη σύντομα, δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση πιλότων, με την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με αυτό το είδος όπλου», πρόσθεσε.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουάσιγκτον και οι «σύμμαχοί» της θα συζητήσουν τη λίστα όσων πιθανόν αποστείλουν F-16 στο Κίεβο τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, τα μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι προτεραιότητα για την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση, τόνισε.
«Είναι σαφές ότι ολόκληρο το φάσμα των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε αυτό που ορισμένοι έχουν περιγράψει ως "φάση συζήτησης" θα καταλήξει στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Ριάμπκοφ, σχολιάζοντας τα σχέδια για παροχή F-16 στο Κίεβο.
Η παράδοση F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στην ένοπλη σύρραξη, τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν υποδομές για να επιχειρήσουν F-16 στην Ουκρανία ούτε ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και συντηρητών».
Σε μια ακόμη παρέμβασή του για «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε ότι θεωρεί απαραίτητη τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία πριν από τη σύνοδο υψηλού επιπέδου του Οργανισμού τον Σεπτέμβρη.
«Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία στον ΟΗΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε αυτήν τη σύνοδο θα πρέπει να προσκληθούν να μιλήσουν τόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, όσο και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και να ακολουθήσει αντίστοιχη συζήτηση.
Σύμφωνα με τον Λούλα, που συμμετείχε ως προσκεκλημένος στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στη Χιροσίμα, το Σαββατοκύριακο, «είναι ανάρμοστο να συζητάμε την κατάσταση στην Ουκρανία είτε στο σχήμα του G7 είτε του G20. Αντίθετα, αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Μεταξύ άλλων ο Βραζιλιάνος ηγέτης έχει δηλώσει ότι «η Ρωσία είναι εγγυητής της μακροχρόνιας ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο» και είχε εκφράσει προθυμία να «μεσολαβήσει» για διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Οπως το βλέπει ο Λούλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στέλνει το μήνυμα ότι «ο Πούτιν πρέπει να παραδοθεί και να πληρώσει ό,τι κατέστρεψε». Το μήνυμα αυτό «δεν βοηθάει καθόλου», πρόσθεσε.
Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι «στενοχωρήθηκε» που δεν συνάντησε τον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου του G7 λόγω φορτωμένου προγράμματος του Ζελένσκι. Σημείωσε ωστόσο πως δεν βλέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τον Ζελένσκι για να συζητήσουν, τουλάχιστον άμεσα, κρίνοντας ότι και οι Πρόεδροι Ουκρανίας και Ρωσίας δεν θέλουν να συζητήσουν για την ειρήνη. «Για την ώρα, είναι και οι δύο πεπεισμένοι πως θα κερδίσουν τον πόλεμο», ανέφερε.
Στο μεταξύ, και η Δανία εξέφρασε την πρόθεση να φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη για «ειρήνη» στην Ουκρανία, όμως μια τέτοια συνάντηση θα απαιτούσε «εμπλοκή» της Ινδίας, της Κίνας και της Βραζιλίας, δήλωσε ο Δανός ΥΠΕΞ, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο» να «δει» τη Ρωσία να συμμετέχει σε μια τέτοια Σύνοδο Κορυφής.
«Καταρχάς πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να δημιουργηθεί παγκόσμια δέσμευση ώστε να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Αν η Ουκρανία κρίνει ότι έχει έρθει η ώρα για μια τέτοια συνάντηση, αυτό θα ήταν φανταστικό. Και τότε η Δανία θα ήθελε σαφώς να φιλοξενήσει τη συνάντηση», είπε.
Μια «ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς» διείσδυσε χτες στην περιοχή Γκραϊβορόν της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.
Η Ρωσία έθεσε την περιοχή του Μπέλγκοροντ υπό το «νομικό καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ενώ τουλάχιστον 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στην περιοχή.
Το κανάλι «Baza» στο Telegram, το οποίο σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ένα ουκρανικό άρμα μάχης να επιτίθεται σ' ένα ρωσικό συνοριακό φυλάκιο. Ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν ενδείξεις μάχης σε τρεις οικισμούς στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Ουκρανία στη Ρωσία. Αλλο κανάλι ανέφερε ότι σε ορισμένα χωριά διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, ανέφεραν ότι πίσω από τις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ βρίσκονται μαχητές της λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» και του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών».
Οι δύο ομάδες που ισχυρίζονται ότι σχεδιάζουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, ανακοίνωσαν ότι «δημιουργούν αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με την Ουκρανία, απ' όπου ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορεί να βομβαρδίζει την Ουκρανία».
Το Κίεβο αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα γεγονότα.
Στο μεταξύ, η ρωσική διοίκηση της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία κατήγγειλε προχτές ότι το Κίεβο έπληξε το λιμάνι Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία με βρετανικούς πυραύλους «Storm Shadow».
Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν καταγγείλει νωρίτερα ότι οι πύραυλοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν την πόλη Λουγκάνσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία.
Τουλάχιστον 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές από ρωσική αεροπορική επίθεση που έγινε στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, ανακοίνωσε η Ουκρανία, προσθέτοντας ότι τα συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 20 drones και 4 πυραύλους Κρουζ.
Στη Ζαπορίζια ο πυρηνικός σταθμός, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, αποκόπηκε ξανά από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χτες η ρωσική διοίκησή του, ενώ στη συνέχεια επανασυνδέθηκε.
Στην Ουκρανία οδηγούν τα νέα στοιχεία σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2 τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με ομάδα γερμανικών, σουηδικών, πολωνικών και δανικών ΜΜΕ που ερευνούν την υπόθεση.
Οπως μεταδίδουν η Ραδιοτηλεόραση Βόρειας Γερμανίας NDR, η Ραδιοτηλεόραση Βορειοδυτικής Γερμανίας WDR και η «Sueddeutsche Zeitung», νέες έρευνες «δείχνουν» προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας για τους υπεύθυνους της δολιοφθοράς των αγωγών που μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ίχνη ξεκινούν από το ιστιοφόρο «Ανδρομέδα» στη Βαλτική και οδηγούν σε ύποπτες εταιρείες οι οποίες υπάρχουν μόνο «στα χαρτιά», αλλά και σε ένα άτομο με πιθανές διασυνδέσεις με τον ουκρανικό στρατό. Οπως επισημαίνεται, ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές εάν επρόκειτο για μια πράξη ενάντια στη ρωσική επίθεση ή για μια υπόθεση «πλαστής σημαίας» και οι Γερμανοί εισαγγελείς στην πραγματικότητα ακολουθούν άλλα ίχνη.
Το σκάφος «Ανδρομέδα» αναφέρθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτη από τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD και την εφημερίδα «Die Zeit». Οπως είχαν μεταδώσει τότε τα δύο γερμανικά μέσα, πέντε άνδρες και μία γυναίκα απέπλευσαν με αυτό από το Ροστόκ στις αρχές Σεπτέμβρη του 2022, ενώ το σκάφος είχε μισθώσει πολωνική εταιρεία - ταξιδιωτικό πρακτορείο - ουκρανικής ιδιοκτησίας.
Οπως επισημαίνουν τα μέσα που διεξάγουν την έρευνα, πολλές φορές οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τέτοια σχήματα «εταιρειών» προκειμένου να καμουφλάρουν ή να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις τους. Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν τοποθετηθεί σχετικά με τις έρευνες της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Γερμανίας.
Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, ρωσικά πλοία - ερευνητικά και στρατιωτικά, εξοπλισμένα με υποβρύχια drones - βρίσκονταν στην περιοχή των αγωγών τις μέρες πριν από τις εκρήξεις. Οπως τονίζουν ωστόσο τα NDR, WDR και SZ, οι γερμανικές έρευνες δεν έχουν βρει στοιχεία για εμπλοκή των ρωσικών πλοίων στις εκρήξεις.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στη μολδαβική πρωτεύουσα, Κισινάου, υπέρ της ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με τη «φιλορωσική» μολδαβική αντιπολίτευση να οργανώνει επίσης αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιώτες στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία.
Στη συγκέντρωση στο Κισινάου μίλησε και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα, λέγοντας ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της Μολδαβίας και ότι η χώρα είναι «έτοιμη για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
«Ηρθαμε να πούμε δυνατά, με σιγουριά και περηφάνια ότι η θέση της Μολδαβίας είναι στην ΕΕ», είπε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου.
Με βασικά θέματα την επιπλέον υποστήριξη της Ουκρανίας, την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τις επιπρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στο Κέρας της Αφρικής (Σουδάν, Ερυθραία, Σομαλία) ξεκίνησε χθες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ σήμερα ακολουθεί η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώ στις Βρυξέλλες θα παρευρεθούν για συνομιλίες οι ΥΠΕΞ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο).
Για την Ουκρανία οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην πρόσθετη στήριξη μέσω του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης», στη δίωξη «του εγκλήματος της επίθεσης που διέπραξε η ρωσική ηγεσία» και στη σύσταση διεθνοποιημένου δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, η ΕΕ προετοιμάζει το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Ουγγαρία αντιτίθεται σε ορισμένες βασικές διατάξεις του νέου πακέτου κυρώσεων και θα μπλοκάρει την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ, έως ότου η ουγγρική OTP Bank αφαιρεθεί από τη λίστα της Ουκρανίας για τους διεθνείς χορηγούς του πολέμου, δήλωσε χθες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σιγιάρτο.
Τόνισε επίσης ότι η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να απαιτεί από τις ουκρανικές αρχές να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας στην περιοχή Zakarpattia. Απείλησε δε πως μέχρι να διευθετηθεί αυτό, η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.
Στο επίκεντρο της ατζέντας της Συνόδου είναι ακόμα το πώς η ΕΕ «μπορεί να καταστεί πιο ικανή για δράση σε διεθνές επίπεδο», δηλαδή να γίνει πιο ενεργός «παίκτης» στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.
Το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας πρέπει να εγκρίνονται ομόφωνα από τα κράτη - μέλη «μπορεί μερικές φορές να αποτελεί εμπόδιο», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ της Γερμανίας και η Αναλένα Μπέρμποκ οργάνωσε στις Βρυξέλλες συνάντηση της «Ομάδας των Φίλων υπέρ της διεύρυνσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία», στην οποία συμμετέχουν άλλα οκτώ μέλη της ΕΕ.
Χθες, εξάλλου, υιοθετήθηκαν νέες κυρώσεις κατά των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» του Ιράν, με αφορμή την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την Τεχεράνη.