ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αλλη μια «εκεχειρία» μένει στα χαρτιά

Copyright 2023 The Associated

Στα χαρτιά παρέμεινε χτες η έναρξη της 7ήμερης εκεχειρίας - όπως συνέβη και με τις προηγούμενες - που είχαν συμφωνήσει οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν. Οι σφοδρές συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν και χτες επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη άσχημη κατάσταση εκατομμυρίων Σουδανών.

«Συγκρούσεις και εκρήξεις» συγκλονίζουν τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, ανέφεραν τα χαράματα κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονται επίσης από τις όμορες πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι, μεταδίδει το «Ρόιτερς».

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, που συνεχίστηκαν χτες για 20ή μέρα, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες (επισήμως πάνω από 550) και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 5.000 - 6.000, αν και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, καθώς έχει καταρρεύσει το σύστημα Υγείας της χώρας στις περιοχές των συγκρούσεων.

Στο Νταρφούρ έχουν μοιραστεί όπλα σε πολίτες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς στην περιοχή σε μια βδομάδα.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανακοίνωσε χτες πως θα ξεκινήσει πτήσεις για την αποστολή ιατρικού, φαρμακευτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας προς το αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν, αντί για το επισφαλές (λόγω συγκρούσεων) αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Ενώ οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός παραβιάζονται η μία μετά την άλλη και από τις δύο πλευρές, το στρατόπεδο του στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν ανέφερε πως δεσμεύτηκε να «ονομάσει απεσταλμένο για να διαπραγματευτεί την εκεχειρία» με ομόλογό του από το στρατόπεδο του στρατηγού Μ. Χ. Ντάγκαλο, υπό την αιγίδα «των Προέδρων του Νότιου Σουδάν, της Κένυας και του Τζιμπουτί», σε χώρα που δεν έχει οριστεί ακόμα.

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης, που μπορεί να έχει επιπτώσεις ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Αφρική, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου την Κυριακή στο Κάιρο. Στην ίδια συνεδρίαση θα εξεταστούν και οι εξελίξεις στη Συρία και η κινητικότητα για την επαναφορά της στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Χαρακτηριστικά, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έκρινε ότι ο πόλεμος στο Σουδάν μπορεί να «πλήξει ολόκληρη την περιοχή», προσθέτοντας πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να γίνουν συνομιλίες», την ώρα που η Αίγυπτος φιλοξενεί «εκατομμύρια» πρόσφυγες.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, είπε ότι οι αντίπαλοι δηλώνουν διατεθειμένοι να «αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες», αποκλειστικά και μόνο για την κατάπαυση του πυρός, πιθανόν στη Σαουδική Αραβία, καθώς το βασίλειο έχει σχέσεις και με τους δύο στρατηγούς.

Περιοδεία Σολτς στην Ανατολική Αφρική

Στο μεταξύ, με φόντο τις συγκρούσεις στο Σουδάν, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ξεκίνησε χτες τριήμερη περιοδεία στην Ανατολική Αφρική, με τη συνοδεία επιχειρηματιών.

Ο Σολτς έφθασε χτες πρώτα στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας συζητώντας τις εξελίξεις στο Σουδάν με στελέχη της εκεί κυβέρνησης (που έως πριν από έξι μήνες πολεμούσε αντικυβερνητική ένοπλη οργάνωση στο Τιγκράι, σε μια σύγκρουση με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους), καθώς και με τον προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι. Κατά τη συνάντησή του με τον τελευταίο υποσχέθηκε τη «βοήθεια της Γερμανίας» για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης που θα τερματίσει τις συγκρούσεις στο Σουδάν.

Ο Σολτς αναμένεται σήμερα να μεταβεί στην Κένυα, όπου θα συζητήσει με τον Πρόεδρο, Γουίλιαμ Ρούτο, προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ειδικά στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης και οικονομίας, προσφέροντας μια «εναλλακτική» απέναντι στην πολύ ισχυρή επιρροή του Πεκίνου σχεδόν σε όλη την Αφρική.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Μορατόριουμ» στις άδειες οπλοφορίας για δύο χρόνια (εκτός από τις κυνηγητικές), έλεγχο του τρόπου φύλαξης των όπλων από όσους έχουν άδεια οπλοφορίας, σύσταση υπηρεσίας για την «πάταξη της σχολικής βίας» και άλλα παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, μετά το προχτεσινό μακελειό σε σχολείο του Βελιγραδίου, όπου έφηβος άνοιξε πυρ και σκοτώθηκαν εννιά άτομα, ενώ ακόμα υπάρχουν άλλα που χαροπαλεύουν.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Οι Νοτιοαφρικανοί ζητούν από τη Βρετανία να επιστρέψει το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως το «Αστέρι της Αφρικής», το οποίο κοσμεί το βασιλικό σκήπτρο που ο βασιλιάς Κάρολος 3ος θα κρατάει κατά τη στέψη του το Σάββατο. Το διαμάντι, το οποίο ζυγίζει 530 καράτια, ανακαλύφθηκε το 1905 στη Νότια Αφρική και προσφέρθηκε στη βρετανική μοναρχία από τον αποικιακό κυβερνήτη της χώρας, η οποία βρισκόταν τότε υπό βρετανική κυριαρχία. Στο μεταξύ, ηγέτες αυτοχθόνων, τα εδάφη των οποίων είχαν άλλοτε αποικισθεί από τους Βρετανούς, κάλεσαν τον Κάρολο Γ' να ζητήσει συγγνώμη για τους «αιώνες ρατσισμού» και για τον ρόλο που διαδραμάτισε το στέμμα στην καταπίεση των λαών τους.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Τον θάνατο τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και ενός εργαζόμενου σε εστιατόριο της αλυσίδας «McDonald's», προκάλεσε χτες βράδυ η επίθεση ενός ενόπλου σε μια μικρή κωμόπολη της νότιας Τζόρτζια των ΗΠΑ. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο συγγενείς του ενόπλου, ενώ ο ίδιος έδωσε τέλος στη ζωή του μετά το φονικό, πυροβολώντας τον εαυτό του.

ΠΡΑΓΑ.-- Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης στο Μπρνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε μια μονάδα από 12 καμπίνες εργοταξίου συνδεδεμένες μεταξύ τους και τα αίτια διερευνώνται.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ ανακοίνωσαν την αναστολή «μέχρι νεοτέρας» της βοήθειας σε τρόφιμα που διαθέτουν στην πολιτεία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, ρημαγμένη από χρόνια πολέμου, καταγγέλλοντας την κλοπή της.

ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Τέσσερις νεκροί από πυρά των ισραηλινών κατοχικών αρχών

Τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί χτες από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε επιδρομή του στρατού στη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Και οι τρεις ήταν μέλη της «Χαμάς», ενώ κατηγορούνται από τις κατοχικές αρχές ότι στις 7 Απρίλη είχαν σκοτώσει μία Ισραηλινοβρετανή και τις δύο κόρες της.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε τον θάνατο των τριών Παλαιστίνιων στη Ναμπλούς. «Η κατοχή θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά της εναντίον του λαού μας και για τη σημερινή δολοφονία», τόνισε ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Χάζεμ Κάσεμ.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για την κλιμάκωση της έντασης και ζήτησε από τις ΗΠΑ να παρέμβουν.

Χτες επίσης, η 26χρονη Παλαιστίνια Ιμάν Οντέχ σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Χουάρα, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, με τις κατοχικές αρχές να ισχυρίζονται ότι μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό, ο οποίος νοσηλεύεται.

Αυστηρό μήνυμα σε όσους «θελήσουν να βλάψουν» το Ισραήλ απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπ. Νετανιάχου, τονίζοντας: «Ακόμη κι αν χρειαστεί μία ημέρα, μία εβδομάδα ή ένας μήνας, να είστε βέβαιοι ότι θα διευθετήσουμε τους λογαριασμούς μας. Δεν έχει σημασία πού θα προσπαθήσετε να κρυφτείτε. Θα σας βρούμε».

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 105 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μία Ουκρανή και ένας Ιταλός, σύμφωνα με απολογισμό του AFP, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Χτες, στο μεταξύ, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στη Συρία, ο Ιρανός Πρόεδρος, Ε. Ραϊσί, συνάντησε αντιπροσωπείες Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Ζίαντ Νακχάλιχ, που έχει τη βάση του στη Δαμασκό, καθώς και το ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» Χαλίλ αλ Χάγια.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ιρανού Προέδρου αναφέρεται ότι ο Ραϊσί ενθάρρυνε όλους τους μουσουλμάνους να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατότητα για να ευοδωθούν «τα παραβιασμένα δικαιώματα των Παλαιστινίων και η ελευθερία της ιερής Ιερουσαλήμ».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επανέναρξη διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - ELN

Η κολομβιανή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου, Γκουστάβο Πέτρο, και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ένοπλη αντάρτικη οργάνωση στη χώρα, ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, στην Αβάνα της Κούβας, νέο γύρο διαπραγματεύσεων (οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβρη του 2022), με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Η εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μαρία Χοσέ Πισάρο, δήλωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος να συμβάλουμε στην αναζήτηση λύσεων στη σύγκρουση είναι να ολοκληρώσουμε αυτόν τον κύκλο με μια συμφωνία για τη συμμετοχή της κοινωνίας, την οικοδόμηση της ειρήνης με τον ELN και συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, θεμελιώδης άξονας της οποίας πρέπει να είναι πως ο λαός δεν θα υποφέρει».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και ηγέτης της αντάρτικης οργάνωσης, Πάμπλο Μπελτράν, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τους σκοπούς που ορίσαμε στον κύκλο του Μεξικού, δηλαδή να υπάρξουν κατάπαυση του πυρός και συμμετοχή της κοινωνίας στη διαδικασία ειρήνευσης», και πρόσθεσε: «Τα στρώματα που έχουν περιθωριοποιηθεί και υφίστανται την εκμετάλλευση δεν μπορούν να μείνουν απλοί θεατές στη διαδικασία αυτή». Δεν έχει προσδιοριστεί με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν κοινωνικοί φορείς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Από τη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της χώρας είπε ότι «η διαδικασία ειρήνης πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί από κατάπαυση του πυρός, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη». Πρότεινε επίσης να εφαρμοστεί «κατάπαυση του πυρός ανά περιφέρεια» και κατόπιν «προοδευτικά να επεκταθεί» σε όλη τη χώρα.

Στην Κολομβία, όπου η ένοπλη σύγκρουση διαρκεί πάνω από 50 χρόνια, το 2016, η κυβέρνηση και η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - ΕΡ) κατέληξαν σε ειρηνευτική συμφωνία με σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και παράδοση των όπλων, και τη μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους της οργάνωσης σε ένα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κόμμα, τις Comunes. Ωστόσο ελάχιστα από τα συμφωνηθέντα έχουν προχωρήσει, ενώ από το 2016 μέχρι σήμερα 1.824 λαϊκοί αγωνιστές, ανάμεσά τους και 358 πρώην αντάρτες, έχουν δολοφονηθεί από παραστρατιωτικές οργανώσεις και μαφίες που ειδικά στις αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να δρουν και να σκορπίζουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όποιον σηκώνει κεφάλι.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ
Νέες συμφωνίες και μνημόνια διμερούς συνεργασίας

Μια σειρά από επιπλέον συμφωνίες συνεργασίας, σε τομείς όπως των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών, υπογράφηκαν χτες στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας επίσκεψης υψηλόβαθμης ιρανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Συρία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ενα 24ωρο μετά την υπογραφή του ιρανο-συριακού μνημονίου μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας και άλλων 15 συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας, ακολούθησαν η υπογραφή συμφωνίας για τη διευκόλυνση του προσκυνήματος δεκάδων χιλιάδων Ιρανών Σιιτών πιστών σε ιερούς λατρευτικούς τόπους της Συρίας, συμφωνία για τη συχνότερη αεροπορική σύνδεση Συρίας - Ιράν (με 5 πτήσεις τη βδομάδα), μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς Πληροφοριών, Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας και άλλες τρεις συμφωνίες τεχνικής συνεργασίας και επενδύσεων.

Η διήμερη επίσκεψη του Ραϊσί στη Δαμασκό ήταν η πρώτη Ιρανού ηγέτη από το 2010.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ