ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Από το ίδιο αντιλαϊκό «καλούπι» για τις ανάγκες του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της ΝΔ για την περίοδο 2023 - 2027 παρουσίασε χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας σαφές ότι «θεμέλιά» του είναι «η δημοσιονομική σταθερότητα και η ισχυρή οικονομία», ράβοντας από νωρίς το «κουστούμι» στον λαό και τη νεολαία.

Ξεχωρίζοντας, άλλωστε, πέντε βασικά πεδία όπου θέλει να ξεδιπλώσει τα επιμέρους μέτρα, στάθηκε καταρχάς στην «Παραγωγική Ελλάδα», λέγοντας ότι «η ανάπτυξη είναι η βάση όπου χτίζεται όλη η κοινωνική μας πολιτική», ότι δίχως ανάπτυξη «δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε» Υγεία, Παιδεία κ.λπ., και ότι σχεδιάζει «κοινωνική πολιτική που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα».

Προαναγγέλλοντας έτσι κι άλλα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου τόνισε ότι «η ανάπτυξη έρχεται μέσα από επενδύσεις», βάζοντας στόχο να αυξηθούν «τουλάχιστον κατά 70%» μέσα στην επόμενη 4ετία, με μέτρα όπως παραπέρα μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, και με ταυτόχρονη μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2030, όπερ σημαίνει νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, προκειμένου να δανείζονται φτηνότερα οι επιχειρηματίες και να επιδοτούνται αδρότερα από το κράτος.

Για να πείσει ότι έτσι ωφελείται και ο λαός έφερε παραδείγματα όπως ότι η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ (τον οποίο υποτίθεται θα καταργούσαν διαδοχικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ), όπως και ότι κατάργησε τις γονικές παροχές, δηλαδή άλλον έναν τραγικά άδικο φόρο πάνω στο βιος που ένας γονιός θέλει να περάσει στο παιδί του.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό (από τα 650 στα 780 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή του 2011), ενώ έβαλε στόχο να φτάσει τα 950 στο τέλος της 4ετίας. «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», δηλαδή, με όλο το αντεργατικό πλαίσιο άθικτο, με καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργικές αποφάσεις και την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση να σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα, μειώνοντας μόνο πέρυσι τον μέσο πραγματικό μισθό κατά 7,4%!

Στο πεδίο «Κοινωνική Ελλάδα» έταξε ότι θα αυξήσει κατά 10.000 το προσωπικό στην Υγεία, τις γνωστές δηλαδή υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που ανακοινώνει εδώ και τέσσερα χρόνια για προσλήψεις - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων που ξεπερνάνε τις 30.000, υποσχόμενος ταυτόχρονα ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Αποσιωπά ότι προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κοντά στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που πήγε παραπέρα με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα, έβαλε και τη δημιουργία 315 κέντρων τηλεϊατρικής, παραμυθιάζοντας ότι μπορεί έτσι να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ασθένειες και παθήσεις, ακόμα και να βγει μια διάγνωση της προκοπής.

Στην Παιδεία έταξε διευρυμένο σχολικό ωράριο, τονίζοντας ότι «ζητούμε από τους εκπαιδευτικούς μας να κάνουν περισσότερα», τάζοντάς τους καλύτερες αμοιβές από το νέο ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο, το οποίο βέβαια προεκλογικά κρατάνε μυστικό, με ό,τι αυτό σημαίνει. Αλλωστε, όποιες άλλες «σοβαρές κοινωνικές δομές» έταξε, στοχεύουν «να στηρίζουν την οικογένεια για να ενισχύσουμε την θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας», απελευθερώνοντας και αυτό το κομμάτι του εργατικού δυναμικού για δουλειά ώρες ατέλειωτες, με περιορισμένες «παροχές», αντί της ολόπλευρης στήριξης της μητρότητας.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποθεώνοντας την «απελευθέρωση» των πανεπιστημίων, είπε ότι η επόμενη «θα είναι η 4ετία της εξωστρέφειας για τα ελληνικά πανεπιστήμια», ώστε «να συνδέουν τις σπουδές με την οικονομία και την παραγωγή», με την οικονομία της αγοράς να καθορίζει το περιεχόμενο των σπουδών. Στο μεταξύ, ακόμα και η ανέγερση φοιτητικών εστιών που εξήγγειλε, και αυτή θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και θα αφορά μόλις 8.500 φοιτητές.

Στο πεδίο «Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα», την οποία έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μέσα από αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας ώστε να θησαυρίζουν τα «πράσινα» αρπακτικά, έβαλε στόχο την παραπέρα επέκταση των ΑΠΕ (ώστε «να φτάσουμε στην παραγωγή 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ») με προβλέψεις ώστε «η χωροθέτηση να γίνει πιο εύκολη», και μόνες τάχα εγγυήσεις ότι πέρασε το νομοθέτημα «Απάτητα βουνά» και έτσι «δεν θα μπουν αιολικά πάρκα από ένα υψόμετρο και πάνω»...

Ταυτόχρονα, επέμεινε και στον έτερο στόχο της ντόπιας αστικής τάξης, να γίνει ενεργειακός κόμβος για τη γύρω περιοχή «αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό μας ρόλο», όπως ισχυρίστηκε ο Μητσοτάκης, αποσιωπώντας ότι ο στόχος αποτελεί κομμάτι ευρύτερων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα που βάζουν την Ελλάδα στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Παραπέρα, εξήγγειλε την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους μέσα στην επόμενη 4ετία, σηματοδοτώντας νέους εκσυγχρονισμούς που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο στην κρατική του μηχανή, για πιο αποφασιστική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αλλωστε, στο αμέσως επόμενο πεδίο, το «Δίκαιη Ελλάδα», ξεχώρισε ως προτεραιότητα την ταχύτερη «απονομή δικαιοσύνης», θέμα που ιεραρχούν ψηλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι ώστε να ξεμπλοκάρουν «επενδυτικά σχέδια». Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζοντας την περιλάλητη αξιολόγηση ως «αυτονόητη υποχρέωση οποιασδήποτε δημόσιας διοίκησης», τόνισε ότι θα γίνει «παντού για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους», για να σφίγγει παραπέρα η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέλος, στο πεδίο «Ισχυρή Ελλάδα» έφτιαξε έδαφος για παραπέρα ενδυνάμωση των κατασταλτικών μηχανισμών μιλώντας για «περαιτέρω εκσυγχρονισμό» του Λιμενικού, επέκταση του φράχτη σε όλο τον Εβρο (140 χλμ. όπως είπε) και ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και «έμφαση στη συνεχή ενίσχυση της αστυνομίας». Είπε ως προς αυτό ότι μόνο με την «ψηφιοποίηση διαδικασιών» θα βγάλει άλλους 5.000 αστυνομικούς στον δρόμο, ώστε μεταξύ άλλων να μπει «τέλος σε κάθε άβατο ανομίας όπου κι αν βρίσκεται».

Ως προς τις Ενοπλες Δυνάμεις, στάθηκε στον εκσυγχρονισμό των F16, στην προμήθεια τριών φρεγατών, αλλά και την απόφαση για 3 κορβέτες που, όπως είπε, θα είναι η πρώτη που θα πάρει στον εν λόγω τομέα η επόμενη κυβέρνηση. Κι όλα αυτά ώστε η χώρα να έχει «ισχυρή φωνή στο εξωτερικό» και να «την σέβονται σύμμαχοι και εχθροί», βασικά να έχει τα μέσα να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, βάζοντας τον λαό σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες.


Με... πιστοποίηση οίκου Fitch η αντιλαϊκή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει το «πάτερ ημών» του κεφαλαίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, όπως χτες απ' το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, στο περιθώριο του οποίου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος, με τον οποίο «συζήτησαν σε πολύ θετικό κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, την πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη».

Και πώς αλλιώς, αφού από το βήμα του συνεδρίου δήλωσε ετοιμοπόλεμος να ξεζουμίσει ξανά τον λαό με τα νέα ματωμένα πλεονάσματα, θυμίζοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι καταφέραμε το ακατόρθωτο» - εννοώντας τη δημοσιονομική προσαρμογή που τσάκισε τους εργαζόμενους για να αφήσει 37 δισ. «μαξιλάρι» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πήρε έτοιμη πάσα, αλλά δεν κατάφερε την «επενδυτική βαθμίδα». Δεν προώθησε δηλαδή αρκετά αποφασιστικά τα «προαπαιτούμενα» για τον φτηνότερο δανεισμό των επιχειρηματικών ομίλων, όπως «κωδικοποίηση» και επέκταση της αντεργατικής νομοθεσίας, η δημιουργία του νέου φορέα ακινήτων που θα αναλάβει να «τρέξει» μια ώρα αρχύτερα πλειστηριασμούς και εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, «μεταρρυθμίσεις» στην αστική Δικαιοσύνη, ώστε με γρηγορότερους ρυθμούς να υλοποιούνται τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, καθώς και νέες αντιδραστικές αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, για να «τρέξει» παραπέρα η εμπορευματοποίηση που σμπαραλιάζει το δημόσιο σύστημα Υγείας και «γεννά ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακριβώς αυτό είναι το περιεχόμενο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έταξε στο κεφάλαιο ο Αλ. Τσίπρας, θέτοντάς τις ως προϋπόθεση για την προσέλκυση «στρατηγικών επενδυτών» αφού, όπως είπε, γνωρίζουν ήδη πως το κόστος εργασίας παραμένει φτηνό, με βάση τους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως το αίσχος Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό.

Ενώ σε ό,τι αφορά τα σχέδια εν δυνάμει συμμάχων του όπως του Γ. Βαρουφάκη, εξήγησε πως «το θέμα που ανοίγει δεν αφορά την κοινωνία και την πραγματικότητα, αλλά τις δικές του εμμονές, αυτές οι θέσεις για το νόμισμα δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης (...) δεν υπήρξε τέτοιο θέμα συζήτησης ούτε το δύσκολο 2015». Και πρόσθεσε: «Εμείς σε όλους όσοι ανοίγουν αυτή τη συζήτηση απαντάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται απ' το πουθενά»!

Προς ενίσχυση της αξιοπιστίας του απέναντι στο κεφάλαιο επικαλέστηκε την αναβάθμιση της χώρας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απ' τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης με βάση... ένα μνημόνιο, την οποία όπως είπε συνέχισε η ΝΔ, αλλά και τη ...συστατική επιστολή που έλαβε απ' τον οίκο Fitch, ο οποίος στην πρόσφατη αιτιολογική έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «είπε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχουμε καμία αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία»!

Κατά τα λοιπά είχε το θράσος να κοροϊδεύει για τάχα επούλωση των πληγών των μνημονίων, την ώρα που στήριξε εμβληματικά μέτρα της ΝΔ, που διόγκωσαν τις συνέπειές τους για τον λαό, όπως και να εμπαίζει τους δανειολήπτες που αγωνιούν για το σπίτι τους, παρουσιάζοντας σαν λύση το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και παραδέχτηκε ότι «δεν πρόκειται δα και για σεισάχθεια», αλλά για ένα σχέδιο που διασφαλίζει στα funds τα κέρδη τους.

Και μετά από όλα αυτά... γέλασαν και τα έδρανα στους Δελφούς, με τον Τσίπρα να καλεί το ΚΚΕ «να αναλάβει τις ευθύνες του» και αν λείπουν στον ΣΥΡΙΖΑ πέντε - δέκα βουλευτές για να κάνει κυβέρνηση, να δείξει ανοχή σε μια συγκυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσει αυτή τη βάρβαρη πολιτική! Κι αυτό στο όνομα του... να μην υπάρχει αστάθεια (!) - στην υλοποίηση αυτής της βαρβαρότητας - και τάχα να μην «επανέλθει και συνεχίσει αυτά που έκανε 4 χρόνια» ο Μητσοτάκης. Και τα έλεγε αυτά εκείνος που ψήφισε τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, ζητούσε υπουργούς κοινής αποδοχής και προηγουμένως παρουσίαζε ένα πρόγραμμα που θες μεγεθυντικό φακό για να βρεις τις διαφορές με της ΝΔ...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ