Η στρατηγική σύγκλιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε το πραγματικό περιεχόμενο της προόδου για τον λαό της Δυτικής Αθήνας, που δεν είναι άλλο από την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, άρα και την ενίσχυση του ΚΚΕ που παλεύει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η ψευδεπίγραφη «σταθερότητα» της ΝΔ όσο και η διαστρέβλωση της «προόδου» του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν τις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να στηρίξει, στο όνομα της «προοδευτικής κυβέρνησης», και τον δήμαρχο Περιστερίου, Παχατουρίδη, που στηρίζεται επίσημα από τη ΝΔ και τμήμα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που αντιδήμαρχοι και δημοτικοί του σύμβουλοι είναι υποψήφιοι βουλευτές ή κομματάρχες της ΝΔ, που πριν από λίγα χρόνια είχε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο τον μετέπειτα χρυσαυγίτη Μπούκουρα.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιλογές τύπου Παχατουρίδη, δίνει το στίγμα του για την επόμενη μέρα και το έργο της «προοδευτικής» κυβέρνησης, που χωράει και ένα κομμάτι της ΝΔ.
Κι επειδή όλοι τους γνωρίζουν ότι όποια κυβέρνηση προκύψει θα υλοποιήσει βαρύ αντιλαϊκό έργο, προσπαθούν με συγκολλήσεις δοκιμασμένων προσώπων, όπως ο Αντώναρος και ο Παχατουρίδης, να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης της λαϊκής αγανάκτησης και οργής, για να μην προκύψουν οποιεσδήποτε ρωγμές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στο αστικό πολιτικό σύστημα, όπως επιδιώκει άλλωστε και η ΝΔ, με τα καλέσματα για «σταθερότητα».
Σ' αυτήν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι «πετυχημένοι» διαχειριστές του αστικού κράτους χωράνε. Πόσο μάλλον ο δήμαρχος Περιστερίου, που την περίοδο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης δήλωνε περήφανος ότι «με ένα πακέτο μακαρόνι και ένα κουτί γάλα γλιτώσαμε την επανάσταση».
Η προσπάθεια για την αποκάλυψη των επιδιώξεων των αστικών κομμάτων και τη δημιουργία κριτηρίων για την ισχυροποίηση του Κόμματος μας δίνει πείρα, ειδικά από τις συσκέψεις και τη συγκεκριμένη δουλειά των Οργανώσεων. Υπάρχουν Κομματικές Οργανώσεις που έχουν διοργανώσει πάνω από 25 συσκέψεις με κόσμο έξω από τον μικρό και δοσμένο κομματικό περίγυρο με τον οποίο δούλευαν για χρόνια.
Για να γίνει κατανοητή η ανάγκη να δουλέψουμε με τέτοιους όρους και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί σχέδιο για να αλλάξει η κατάσταση, βοήθησε η συζήτηση για τον χώρο ευθύνης, τη σύνθεση και τις δυνατότητες της Οργάνωσης, ιεραρχώντας πού και με ποιους πρέπει να δουλέψει πιο συγκεκριμένα, με χαρτί και μολύβι.
Ενδεικτική επίσης είναι μια σύσκεψη με γονείς, που είχαν διαφορετικές πολιτικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν πείρα από συμμετοχή στο κίνημα και με προκαταλήψεις απέναντι στο Κόμμα. Το σημείο επαφής ήταν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων 2 χρόνων για τα σεισμόπληκτα σχολεία, το κλείσιμο και τη συγχώνευση του 9ου Δημοτικού, που είχαν πανελλαδική απήχηση, η άθλια κατάσταση στα ειδικά σχολεία, ταυτόχρονα με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που ούτως ή άλλως επιδρούν.
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ζωντανή, με δεκάδες ερωτήσεις και προβληματισμούς για τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια, πατούσε πάνω στα δικά τους συμπεράσματα για τα όρια της αστικής διαχείρισης με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει. Απασχολούσαν κυρίως εάν είναι ρεαλιστική η δυνατότητα ανατροπής, οι όροι ισχυροποίησης του Κόμματος, εκφράστηκε η διάθεση να συμβάλουν πιο αποφασιστικά, για να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.
Σε αυτήν τη φάση δηλαδή μας δίνεται η δυνατότητα να βαθύνουμε περισσότερο τη συζήτηση, οξύνοντας τα πολιτικά κριτήρια και τα συμπεράσματα σε πολλά επίπεδα και κυρίως στο ότι το κέρδος μπαίνει εμπόδιο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας, ότι το κράτος έχει αντιλαϊκό, αντιδραστικό χαρακτήρα που δεν καθορίζεται από τις κυβερνήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται με τα μονοπώλια, για να τσακίζουν όλο το φάσμα της ζωής και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από συσκέψεις με κόσμο που συμμετείχε στο κίνημα και προέρχεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι πως το σημείο στροφής προς το Κόμμα ήταν οι θέσεις μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Φυσικά υπάρχουν απορίες, προβληματισμοί ή και συγχύσεις, όμως και εμείς είμαστε σε καλύτερη φάση για να συζητάμε πιο ολοκληρωμένα τέτοια ζητήματα. Σε αυτό μας έχει βοηθήσει αρκετά η δουλειά της Ιδεολογικής Επιτροπής της Τομεακής Οργάνωσης, που είχε τροφοδοτήσει έγκαιρα με αντίστοιχα κείμενα καθώς και τα ιδεολογικά μαθήματα που συνέβαλαν να εμπεδωθεί η θέση μας και η διαπάλη με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για την ανάγκη να εξετάζουμε με απαιτητικότητα όχι την πολλή σε ποσότητα δουλειά, αλλά το πώς μέσα στην καθημερινή λειτουργία και δράση καταφέρνουμε να αντιστοιχιζόμαστε με τις στρατηγικές επιδιώξεις του Κόμματος, να εξετάζουμε το περιεχόμενο της παρέμβασής μας, τις κατευθύνσεις και τους στόχους μας, να τις προωθούμε σε ευρύτερες δυνάμεις, παίρνοντας υπόψη τη δυνατότητα να διευρυνθούν η επιρροή και οι δυνάμεις μας, σε μια από τις κρίσιμες περιοχές της Αττικής.
Εξετάζοντας τον σύνθετο χώρο ευθύνης της Τομεακής Οργάνωσης, με τα πολλά διαφορετικά στοιχεία που έχει, τα καθήκοντα που προκύπτουν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Εκτός από τους εκατοντάδες χώρους δουλειάς από τουλάχιστον 7 κλάδους, τα ναυπηγεία, το στρατόπεδο, τη συγκέντρωση χιλιάδων μικρών ΕΒΕ και τις πάνω από 340 κρατικές δομές, ξεχωρίζουμε το εξής στοιχείο: Στην περιοχή δρουν τουλάχιστον 281 εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, σε έναν σημαντικό αριθμό εκ των οποίων παρεμβαίνουμε και εμείς. Αν ο μέσος όρος του μητρώου τους είναι 200 άνθρωποι, μιλάμε για πάνω από 55.000, που είναι οργανωμένοι σε κάποιο φορέα, που δρα με ορισμένο περιεχόμενο και φυσικά παρεμβαίνουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Αυτή μόνο η πλευρά από τον χώρο ευθύνης της Τομεακής Οργάνωσης είναι αρκετά ενδεικτική και αποδεικτική πως για να μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε στο σύνολό της την παρέμβασή μας δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση ένας τυπικός οργανωτικός καταμερισμός των οργάνων, η μονοθεματική συνεδρίαση για τον έλεγχο και τον προγραμματισμό δράσης ούτε αντίστοιχα η μια μηνιάτικη συνεδρίαση των ΚΟΒ.
Αντίστοιχα, το πρόσφατο παράδειγμα της παρέμβασής μας αυτό το διάστημα για την ακύρωση οποιασδήποτε χωροθέτησης εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον χώρο των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Για να μπορέσουμε να επιδράσουμε με τις θέσεις μας, έπρεπε να τις επεξεργαστούμε άμεσα στα καθοδηγητικά όργανα, να καταλήξουμε σε κομματική ανακοίνωση, να πραγματοποιηθεί θεματική εκδήλωση για να εξοπλίσουμε κομματικές δυνάμεις και να απευθυνθούμε με εύστοχο τρόπο στους χιλιάδες κατοίκους που τους απασχολεί έντονα μια τέτοια εξέλιξη, που βάζει σε τεράστιο κίνδυνο τις ζωές τους, ενώ ταυτόχρονα τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργατών του ναυπηγείου.
Χρειάστηκε επιμονή στη διαπάλη αν μπορεί τελικά να υπάρχει «καλή» καπιταλιστική επένδυση, ότι το κριτήριο του κέρδους καθορίζει τελικά τις επενδύσεις, ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις της αστικής τάξης είναι στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών και της ασφάλειας της ζωής μας.
Για να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα παρέμβασης και να επιδιώξουμε να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χρειάστηκε να γίνουν απανωτές διευρυμένες κομματικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή καθοδηγητικών στελεχών, κλαδικών στελεχών από τη βιομηχανία και συντρόφους που δρουν σε σωματεία και φορείς της περιοχής, για να υπάρχει ολοκληρωμένη και ενιαία αντίληψη για το περιεχόμενο της παρέμβασής μας.
Τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη για βελτίωση της ενασχόλησης των καθοδηγητικών οργάνων με το περιεχόμενο και τις μορφές καθοδήγησης, με μεγαλύτερο εύρος θεματολογίας, εξέταση του περιεχομένου της πολιτικής δράσης και της δράσης στο κίνημα, εμπλέκοντας όλες τις κομματικές δυνάμεις και τους οπαδούς σε ενιαίο σχέδιο, με στροφή των οργάνων στην άμεση και συγκεκριμένη καθοδήγηση των κομματικών μελών.
Η πείρα από την αξιοποίηση καθοδηγητικού επιτελείου ανά δήμο, με τακτική σύσκεψη των αντίστοιχων καθοδηγητικών κρίκων, δείχνει ότι βοηθάει τις ΚΟΒ να ξεφεύγουν από έναν μικρόκοσμο, γνωρίζοντας τον συνολικό σχεδιασμό της παρέμβασης, τη διαπάλη με τις άλλες δυνάμεις, το δικό τους μερίδιο ευθύνης.
Στη Συνδιάσκεψη της Τομεακής Οργάνωσης απασχόλησε έντονα η βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της εσωοργανωτικής λειτουργίας, που χρειάζεται να στηριχτεί στις βοηθητικές επιτροπές, στην καλύτερη καθοδήγηση των κομματικών ομάδων, στην αξιοποίηση και στη δοκιμή όλων των καθοδηγητικών μορφών που θα εξασφαλίζουν τη συλλογικότητα.
Σε όλους τους καθοδηγητικούς κρίκους χρειάζεται να αφιερωθεί περισσότερος ουσιαστικός χρόνος και να γίνει πιο συγκεκριμένη και συλλογική συζήτηση για την οργανωτική κατάσταση και τον χώρο ευθύνης. Να υπάρχει πρόβλεψη των εξελίξεων και της διαπάλης, χωρίς γενικόλογες «οδηγίες προς ναυτιλλομένους», που δεν απαντάνε στην ανησυχία στελεχών και κομματικών μελών, χωρίς γκρίνιες και αφορισμούς, που δεν βοηθούν και δεν λύνουν ζητήματα, αλλά από τη σκοπιά των πολλών δυνατοτήτων που εκφράζονται αυτό το διάστημα.