Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» σχετικά με τη διαδικασία και τις καταγγελίες για παρατυπίες
Η διαδικασία των κρίσεων ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες με την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων μοριοδότησης. Οπως σχολιάζει η ΑΣΕ, «η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας, αφού επί 4 χρόνια "δεν πρόλαβαν" να προχωρήσουν τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών, "θυμήθηκαν" λίγες μέρες πριν τις εκλογές να προχωρήσουν στις κρίσεις και τη διαμόρφωση πίνακα κατάταξης.
Οι κρίσεις αυτές, όπως και οι προηγούμενες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύουν τον ρόλο των στελεχών Εκπαίδευσης, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, που θέλει το κράτος. Στελέχη που θα υλοποιούν την, διαχρονικά, (αντι)εκπαιδευτική πολιτική στα σχολεία ανεξαρτήτου κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το βασικό μενού των "αμαρτωλών" συνεντεύξεων περιλάμβανε μπόλικα ερωτήματα για την εφαρμογή της "αξιολόγησης", για τη λειτουργία του σχολείου ως αυτόνομης οικονομικής μονάδας, για τη "διαχείριση κρίσεων", δηλαδή για την αντιμετώπιση και κάμψη των αντιστάσεων που εμφανίζονται απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, την "αντιμετώπιση" των μαθητικών κινητοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων αναδεικνύει αυτόν τον ρόλο, αφού είναι προσανατολισμένο στην αναζήτηση ακριβοπληρωμένων προσόντων, άσχετα πολλές φορές με το διοικητικό - παιδαγωγικό έργο», τονίζει η ΑΣΕ, σημειώνοντας πως αυτή η διαδικασία έχει οδηγήσει σε πλήθος καταγγελιών για τις αδικίες. «Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ερωτήσεων στις "συνεντεύξεις", που σε καμία των περιπτώσεων δεν είχαν χαρακτήρα να διαπιστώσουν την επάρκεια των υποψηφίων στον διοικητικό τομέα αλλά στο αν συμφωνούν με την υλοποίηση της πολιτικής του ΥΠΑΙΘ.
Μάλιστα το ΥΠΑΙΘ, από την πρώτη στιγμή, σε μια σειρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις ηλεκτρονικές αιτήσεις δεν έδειξε καμία διάθεση ούτε να διορθώσει τα πράγματα, ούτε και να βοηθήσει τους συναδέλφους των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές. Ενώ για τη σωρεία ενστάσεων και καταγγελιών με αφορμή τη διαδικασία της συνέντευξης, δεν έδειξε να "ιδρώνει" το αυτί του».
Οπως σημειώνει η ΑΣΕ, «η διαδικασία των επιλογών υλοποιήθηκε από τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, δηλαδή διορισμένα συμβούλια από την κυβέρνηση, χωρίς καν την παρουσία αιρετών. Μάλιστα, σε αρκετά Συμβούλια Επιλογής τοποθετήθηκαν ως τακτικά μέλη συνδικαλιστικά στελέχη των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Για κάποιους η διατήρηση του μηχανισμού ρουσφετιού και συναλλαγών στον κλάδο έχει γίνει δεύτερη φύση».
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», από τη σύσκεψη της ΔΟΕ στα Γιάννενα στις 16 Γενάρη με τους «εκλεγμένους» από τις ηλεκτρονικές εκλογές, έθεσε το ζήτημα των κρίσεων και τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση καταγγελίας για τους απαράδεκτους όρους λειτουργίας τους και την άμεση απαίτηση από τα συνδικαλιστικά στελέχη που είναι μέλη τους να παραιτηθούν.
«Καμία άλλη παράταξη δεν πήρε θέση, δεν τοποθετήθηκε στην πρότασή μας. Ολες αυτές οι δυνάμεις που έσπευσαν να πάρουν μέρος στις ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία του ΥΠΑΙΘ, στηρίζοντας αντικειμενικά τα σχέδια του ΥΠΑΙΘ στο όνομα της υπεράσπισης του "θεσμού του αιρετού", δεν είπαν μισή κουβέντα για τους όρους που γίνονταν οι κρίσεις.
Σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ορισμένοι θυμήθηκαν τις κρίσεις των διευθυντών για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς και τις αδικίες που δημιουργούνται, ενώ επί μήνες "ποιούσαν τη νήσσαν". Ο τρόπος με τον οποίον γίνονται οι κρίσεις των διευθυντών και ο ρόλος που επιφυλάσσουν στα στελέχη Εκπαίδευσης και με τη σημερινή κυβέρνηση ΝΔ και με την προηγουμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του κλάδου. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θεσμοθέτησαν την αμαρτωλή συνέντευξη, οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις δεν λένε κουβέντα για την κατάργησή της.
Ολοι και όλες καταλαβαίνουν ποιος θα είναι ο ρόλος που τους επιφυλάσσεται, ανεξάρτητα της κυβέρνησης που θα προκύψει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Αλλωστε η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε με τον πιο επιθετικό τρόπο την πολιτική της, αξιοποιώντας τα στελέχη του διοικητικού μηχανισμού που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον γγ του ΥΠΑΙΘ. Αυτό ακριβώς σημαίνει "το κράτος έχει συνέχεια"!», επισημαίνει η ΑΣΕ στην ανακοίνωσή της καταλήγοντας:
«Ολοι και όλες καταλαβαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να καθυστερήσουμε τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, την παραπέρα απαξίωση του παιδαγωγικού μας ρόλου είναι η ενότητα και η συσπείρωση του κλάδου στη βάση των δικών μας αναγκών και των συλλογικών μας αποφάσεων. Εδώ θα κριθούμε όλοι!».
Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
Μια σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας.
Σημειώνουμε ότι το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» είναι ερευνητικός και τεχνολογικός φορέας για την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για τα σχολεία και έχει αναλάβει τη διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, του μεγαλύτερου δικτύου χρηστών στη χώρα, την πλατφόρμα MySchool, καθώς και τις πλατφόρμες ασύγχρονης Εκπαίδευσης e-class και e-me. Το ΙΤΥΕ είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας από το 1992.
Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ, «στο ΙΤΥΕ, όπως και σε άλλα ερευνητικά κέντρα, παραμένει, διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, το πρόβλημα του μόνιμου προσωπικού, αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με συμβάσεις έργου, πολλές φορές λίγων μηνών, για να εξασφαλίζεται η "ευελιξία" τους αλλά και ο συμβιβασμός τους στις παγιωμένες σχέσεις εργασίας. Πολλές φορές στο παρελθόν, ελλείψει χρηματοδότησης, οι θέσεις των εργαζομένων έχουν βρεθεί στον "αέρα", με τη λήξη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιλέξουν είτε την ανεργία είτε την απλήρωτη εργασία, με τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων να συσσωρεύονται. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ το ΙΤΥΕ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου Παιδείας, με δεκάδες εργαζόμενους που είναι απολύτως απαραίτητοι για τη συνέχεια της απρόσκοπτης λειτουργίας των εργασιών του αλλά και της ερευνητικής δραστηριότητας».
Αλλο πρόβλημα που θίγεται στην Ερώτηση είναι η έλλειψη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αλλά και οι καταγγελίες που έγιναν το 2022 για την προκήρυξη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για δημιουργία ψηφιακών συστημάτων πανομοιότυπων με τα υπάρχοντα συστήματα του ΙΤΥΕ, τις οποίες επίσης είχε μεταφέρει στη Βουλή το ΚΚΕ, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.
Αναφορικά με τη διεύθυνση εκδόσεων του ΙΤΥΕ, το ΚΚΕ σημειώνει τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό (οι εργαζόμενοι από 17 έμειναν 10) αλλά και το γεγονός ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου των εκδόσεων εκτελείται μέσω εργολαβιών και υπεργολαβιών, όπου δεν τηρείται κανένας έλεγχος στους αναδόχους έργου». Προσθέτει ακόμα πως το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά «με την ποιότητα και καταλληλότητα του χαρτιού που τυπώνεται το σχολικό βιβλίο που διανέμεται στα παιδιά, καθώς έχει βρεθεί ακατάλληλο από το ίδιο το Χημείο του Κράτους»!
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό ελέγχους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους αναφορικά με τις εργολαβίες και τις συμβάσεις που «τρέχουν», την καταλληλότητα των υλικών, την καταλληλότητα των αναδόχων έργων κ.ά.
Ακόμα μεταξύ άλλων ζητούν:
- Να αναβαθμιστούν και να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες και να στελεχωθούν επαρκώς οι δημόσιοι οργανισμοί που στηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
- Να ενισχυθούν συνολικά σε πόρους και υλικό όλες οι ψηφιακές λειτουργίες των σχολείων (εξ αποστάσεως, διοικητικές εργασίες, δίκτυα, συνδέσεις κ.λπ.).
- Η παραγωγή, η έκδοση και η διανομή των σχολικών βιβλίων να γίνονται με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων και εργολαβιών.
- Να σταματήσουν η απόσπαση έργων και αρμοδιοτήτων από το ΙΤΥΕ και η παράδοσή τους σε ιδιώτες και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στον οργανισμό για την ενίσχυσή του και να μπει τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων, που εργάζονται μέχρι και για 20 συνεχόμενα έτη, με συμβάσεις έργου 3μηνες, 6μηνες.
- Να υπογραφούν Εσωτερικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού και επιχειρησιακή σύμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και της απρόσκοπτης λειτουργίας της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας κ.ά.
Τη διενέργεια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα, της «ελληνική PISA», εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για την Τετάρτη 10 Μάη, για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού από 300 Δημοτικά Σχολεία και Γ' Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας. Η παραπάνω ανακοίνωση συνοδεύτηκε από δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου περί «αξιολόγησης» στην Παιδεία, «βελτιωτικών αλλαγών» στο εκπαιδευτικό σύστημα και χάραξης πολιτικής βάσει στοιχείων που συγκεντρώνονται από τις εξετάσεις.
Παρά τις προσδοκίες που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για αναβάθμιση του σχολείου μέσω εξετάσεων, από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του εγχειρήματος και τα πρώτα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν φάνηκε η προσήλωση στις προβληματικές στοχεύσεις των παλιών αλλά και των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία. Η «ελληνική PISA» είναι κομμάτι της «μεταρρύθμισης» που οδηγεί στο άνισο σχολείο της αγοράς, ενώ, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, τέτοιου είδους διαγωνισμοί, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της «αξιολόγησης», εντείνουν την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, αποτυπώνουν και παγιώνουν τις ταξικές ανισότητες αντί να τις αμβλύνουν.
Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι φέτος θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο εξέτασης, με «μια ορθολογικότερη κατανομή των ερωτήσεων ανά επίπεδο δυσκολίας στους επιμέρους θεματικούς άξονες» και με εισαγωγή ερωτήσεων ανοιχτού τύπου.