ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεσμεύσεις» για ... μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε «Ιδιωτικού Δικαίου»

Πιο «ευέλικτα» δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις, με τη μετατροπή όλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) θέλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε χτεσινή του συνέντευξη. Στόχος είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η καλύτερη σύνδεση των νοσοκομείων με την αγορά, όλα εκείνα δηλαδή που αποδείχθηκαν εγκληματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και σε μια σειρά από ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με το συγκεκριμένο καθεστώς «Ιδιωτικού Δικαίου», «έχεις μια ευελιξία» για την προώθηση της «Υγείας - εμπόρευμα».

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, αξιοποιώντας το μοντέλο λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και της Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ. Πρόκειται για έναν δρόμο σε συνέχεια της επιλογής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο εξαρχής εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας και έγινε ουσιαστικά το πρώτο «Δημόσιο Νοσοκομείο ΑΕ».

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο μπορεί να υπάρχει πολύ καλύτερη λειτουργία των δημοσίων δομών», σημείωσε ο Θ. Πλεύρης. Δήλωσε ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική «δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας», κάτι που βέβαια δεν αναιρεί ότι στους ασθενείς θα φορτώνονται όλο και μεγαλύτερα βάρη για «μίνιμουμ παροχές», πάντα στη λογική του «κόστους - οφέλους», ενώ για τους υγειονομικούς θα γενικεύονται οι σχέσεις εργασίας - λάστιχο, κάτι που «φωτογραφίζεται» άλλωστε και με τον νόμο της πρόσφατης μετατροπής του παιδοογκολογικού κέντρου σε ΝΠΙΔ. Ο υπουργός μάλιστα αξιοποίησε ως παράδειγμα τις χορηγίες για νέα νοσοκομεία από το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος», λέγοντας ότι όλα φτιάχνονται με το παραπάνω μοντέλο, «παραβλέποντας» βέβαια το «μπλόκο» στην κατασκευή τους από τον ίδιο τον «χορηγό» όταν διαπίστωσε ότι τελικά είναι ασύμφορο το έργο...

Ο Θ. Πλεύρης έφτασε μάλιστα να επικαλεστεί την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων, στα δημόσια νοσοκομεία ως «άλλοθι» για την ιδιωτικοποίηση. «Σήμερα το 35% - 38% ο πολίτης το πληρώνει ιδιωτικά. Αρα αυτό δείχνει ότι σήμερα έχουμε μια άτυπη ιδιωτικοποίηση, όταν ο πολίτης δεν εξυπηρετείται», ανέφερε, περιγράφοντας με λίγες λέξεις το πού έχει οδηγήσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα τις συνεργασίες με ιδιωτικούς ομίλους για να τους στέλνεται πελατεία από τα δημόσια νοσοκομεία όταν αυτά πλημμυρίζουν από ράντζα, λέγοντας ότι αυτό είναι «εξυπηρέτηση του πολίτη», που βέβαια πληρώνεται αδρά από τον λαό. Αντίστοιχα μίλησε και για τους ιδιώτες γιατρούς που με νόμο πλέον θα μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση τα βαφτίζει «ενίσχυση του ΕΣΥ».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Εικόνες ντροπής η επίθεση των μπράβων σε καρκινοπαθείς που διαμαρτύρονταν

Το περιστατικό καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, ενώ το Σωματείο φέρνει στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις

Την οργισμένη παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για την επίθεση μπράβων σε καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο «Μεταξά» που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής φιέστας.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει «την άθλια, τραμπούκικη επίθεση των θρασύδειλων μπράβων των βουλευτών της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου και Γιάννη Τραγάκη» σε βάρος των καρκινοπαθών, θυμίζοντας ότι ένας από τους «φουσκωτούς» άρπαξε μία ασθενή με βία από τα μπράτσα και με δυνατές σπρωξιές, με τη βοήθεια άλλων τεσσάρων, την πέταξαν έξω από το αμφιθέατρο. Την κρατούσαν μάλιστα εγκλωβισμένη για να την παραδώσουν στην αστυνομία, όπως έλεγαν! «Οσο για τους βουλευτές, τόσο της ΝΔ όσο και υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του κλήρου, αυτοί έμειναν άπραγοι μπροστά στην κτηνωδία!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας ότι οι καρκινοπαθείς πήγαν να καταγγείλουν ότι την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η φιέστα, παρουσία του Μητροπολίτη Πειραιά, βουλευτών και υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο υπόγειο καρδιοχτυπούσαν περιμένοντας να αποκατασταθεί βλάβη του μηχανήματος ακτινοθεραπείας, τρίτη κατά σειρά μέσα σε 10 μέρες.

«Είναι αδίστακτοι! Δεν ντράπηκαν να τα βάλουν με ασθενείς που αναμετρώνται καθημερινά όχι μόνο με τον καρκίνο αλλά και τις τραγικές ελλείψεις του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή τους χάλασαν τη μόστρα!

Κάνουν τις πλάτες στα παράσιτα των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, και τα βάζουν με ασθενείς. Ντροπή!

Το περιστατικό είναι μία επιπλέον απόδειξη της βαρβαρότητας ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα για να ικανοποιήσει τις ορέξεις και τα κέρδη των λίγων.

Αν νομίζουν ότι με τέτοιες αθλιότητες θα φιμώσουν ασθενείς και υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία για να νικήσει η ζωή, είναι βαθιά γελασμένοι!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Σοβαρά προβλήματα - τεράστιοι κίνδυνοι για εργαζόμενους και ασθενείς

Στο μεταξύ, τα σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση τμημάτων και υπηρεσιών του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» αναδεικνύει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο, τονίζοντας τους τεράστιους κινδύνους από τις καθυστερήσεις σε διαγνώσεις και γνωματεύσεις, για θεραπείες που η έγκαιρη έναρξή τους είναι κρίσιμη για τους ασθενείς.

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την εικόνα εγκατάλειψης του νοσοκομείου μας, για την οποία υπεύθυνοι είναι διαχρονικά όλοι οι κυβερνώντες», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Συγκεκριμένα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις ιατρών ακτινολόγων στο Ακτινολογικό Τμήμα, με 4 οργανικές θέσεις κενές, λόγω και της συνταξιοδότησης του διευθυντή, και 8 κενές θέσεις ειδικευόμενων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και υπάρχουν στο νοσοκομείο νέας γενιάς μηχανήματα, δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να λειτουργήσουν, όπως επισημαίνει δε ο Σύλλογος «μόνο η επαγγελματική - επιστημονική επάρκεια και το φιλότιμο των εργαζομένων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του τμήματος».

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στην Αιμοδοσία, με επιπτώσεις στις μεταγγίσεις, ενώ και το Τμήμα Συλλογής Επεξεργασίας και Χορήγησης Προγονικών Αιμοποιητικών Κυττάρων κινδυνεύει να κλείσει, μαζί με τις δύο αδειοδοτημένες Μονάδες Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Μυελού.

Πλήρης εγκατάλειψη υπάρχει και στην υλικοτεχνική υποδομή, με πληθώρα υδραυλικών και ηλεκτρολογικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων θέρμανσης - κλιματισμού. «Συνεχώς οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες, στους περισσότερους νοσηλευτικούς σταθμούς δεν υπάρχει θέρμανση, καθημερινά σκάνε βλάβες σε μηχανήματα, ανάγκες σε ξυλουργικές εργασίες, κλειδαριές που δεν κλειδώνουν. Και τα χρήματα να μην επαρκούν ούτε για διορθώσεις μικροβλαβών. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μια τεχνική υπηρεσία ...χωρίς τεχνικούς, αποδεκατισμένη από προσωπικό, με εργαζόμενους κοντά στη σύνταξη, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους και χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας», αναφέρει ο Σύλλογος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με «εντέλλεσθε»

Οριακή είναι η λειτουργία των κλινικών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίες λειτουργούν διαρκώς με «εντέλλεσθε», τσακίζοντας τους εργαζόμενους με την υπερεντατικοποίηση. Συγκεκριμένα, τμήματα έχουν κλείσει (π.χ. ιατρείο πήξης), άλλα βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης (π.χ. Παιδιατρική, Ακτινολογικό, Ιατροπαιδαγωγικό κ.ά.) και άλλα υπολειτουργούν (ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό, χειρουργεία).

Αυτά αναδείχτηκαν στη στάση εργασίας της Ενωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου που πραγματοποίησαν προχτές οι εργαζόμενοι και στη μαζική συγκέντρωση - συνέλευσή τους. Πιο πρόσφατο περιστατικό που εξόργισε το προσωπικό ήταν η απόλυση ειδικευόμενου γιατρού γενικής/οικογενειακής ιατρικής, λόγω καθ' ομολογίαν διοικητικού λάθους (!) όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων που δρομολόγησαν και υπέγραψαν τη σύμβαση εργασίας και τον διορισμό του.

Δεκάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό από όλες τις κλινικές ανέδειξαν την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, στην Παιδιατρική κλινική έχουν μείνει μόνο 5 παιδίατροι από τους 9 που ήταν και έχουν ξεπεράσει το όριο των εφημεριών. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου λειτουργεί με ...δανεικό γιατρό από το ΠΑΓΝΗ από τον Γενάρη, χωρίς να καλύπτεται ολόκληρο το πρόγραμμα των εφημεριών και χωρίς να γνωρίζουν για πόσο διάστημα θα καλύπτεται η θέση. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στη Μαιευτική κλινική, όπου είναι μόνο 8 μαίες για να καλύψουν τις ανάγκες για ΤΕΠ, χειρουργεία, νεογνά και τοκετούς. Παρόμοια η κατάσταση και στην κάλυψη εφημεριών στο ΤΕΠ Covid και στην κλινική Covid του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας ειδικευόμενος που κάνει εφημερία στην Πνευμονολογική και στην κλινική Covid.

Το αίτημα να παραμείνει στη δουλειά ο «κατά λάθος απολυμένος» μετέφερε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Φλυτζανής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. Μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το νοσοκομείο θα προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών επειδή δεν θα βγαίνουν οι εφημερίες», τόνισε μεταξύ άλλων. Και ξεκαθάρισε ότι «με μετακινήσεις και "μπαλώματα" δεν λύνεται το πρόβλημα στελέχωσης του νοσοκομείου».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η Ράνια Μπέτση, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, και ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, δήλωσαν τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην υποβάθμιση και υποστελέχωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

«Η πάλη για δημόσια δωρεάν Υγεία είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων και του λαού. Θα είμαστε πλάι σας σε κάθε πρωτοβουλία σας», δήλωσαν, τέλος, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, και ο Γιώργος Λενακάκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου.

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ KΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Με ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκό κίνημα απορρίπτονται οι σχεδιασμοί της ΝΔ για τα νοσοκομεία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για τα δημόσια νοσοκομεία σημειώνει:

«Οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη για μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είναι όντως "η φιλοσοφία της ΝΔ", που αν εφαρμοστεί θα την πληρώσουν πολύ ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί.

Η "ευελιξία" που εξασφαλίζει η μορφή των ΝΠΙΔ αντιστοιχεί στην επιτάχυνση της προσαρμογής του "δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων" στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν έμμεσα και άμεσα. Ανοίγει ο δρόμος για νοσήλια και το κράτος θα "ξεφορτωθεί" περισσότερες δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για έναν δρόμο που έχουν στρώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, αντί για το ΕΣΥ.

Η απόρριψη των σχεδίων της ΝΔ είναι αυτονόητη και απαιτεί ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές και ισχυρό λαϊκό κίνημα, για να τους αντιπαλέψει με καλύτερους όρους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ