ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή βάση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας»

Eurokinissi

Στον «οχαδερφισμό» και το ρουσφέτι φόρτωσε για άλλη μια φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, στη λογική του ανθρώπινου λάθους, προκαλώντας βάναυσα τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών και εμπαίζοντας τον λαό.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες το πρωί στο «Mega», ενώ από τη μια ισχυρίστηκε ότι νιώθει «πολύ βαριά την ευθύνη που μου αναλογεί» διότι δεν ολοκληρώθηκε το έργο της τηλεδιοίκησης, αμέσως μετά χρέωσε το έγκλημα στον «οχαδερφισμό», στην «αδιαφορία», στις «πελατειακές λογικές» και στα «ρουσφέτια», χρεώνοντας στον συνδικαλισμό τη μη επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με το αστικό κράτος. Εβαλε έτσι ξανά πρόταγμα την «αξιολόγηση στους δημόσιους υπαλλήλους» και χαρακτήρισε τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» «ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας». Καμία αναφορά, ωστόσο, από τον πρωθυπουργό στην πολιτική της «απελευθέρωσης» του σιδηρόδρομου και της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Με φόντο, δε, τη νεανική οργή απέναντι στο έγκλημα και γενικότερα απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, κατέφυγε σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών, λέγοντας ότι πρέπει «να φροντίσουν οι ίδιοι να διαμορφώσουν το μέλλον τους και να μην αφήσουν αυτή την επιλογή σε κάποιον άλλον». Μια τοποθέτηση, βέβαια, που τους θέλει «μαντρωμένους» σε ό,τι τους προσφέρουν ως λύση τα αστικά κόμματα, μακριά από τους οργανωμένους λαϊκούς αγώνες, στους οποίους μετείχαν μαζικά, ερχόμενοι σε κόντρα με την πολιτική του κεφαλαίου.

Στην προσπάθειά του, εξάλλου, να φανεί φιλολαϊκός αναφέρθηκε και στη σημασία του προληπτικού ελέγχου σε θέματα υγείας, εστιάζοντας στον καρκίνο του μαστού και την αντιμετώπισή του. Ομως, προσπέρασε το κύριο, ότι ουσιαστική πρόληψη δίχως αναπτυγμένη και στελεχωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί να υπάρξει, ειδικά με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, για γέλια ήταν η τοποθέτησή του όταν αναφερόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έψεξε το λεγόμενο TikTok «διότι είναι ένας αλγόριθμος ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κίνα και πρέπει να είμαστε γενικά προσεκτικοί ως δημόσια πρόσωπα πώς αξιοποιούμε τέτοια εργαλεία. Π.χ., εγώ στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή του TikTok και έχω απαγορεύσει και σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να την έχουν». Και το είπε αυτό μετά τη σωρεία αποκαλύψεων για τα λογισμικά τύπου «Predator», τις υποκλοπές της ΕΥΠ, το τρομακτικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, τις διαρροές απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις «συμμάχων».

Τέλος, μίλησε για βελτίωση των υποδομών στον αθλητισμό, μιλώντας για τα γήπεδα ποδοσφαίρου των εταιρειών, των ΠΑΕ, όταν ο αθλητισμός για τον λαό και τη νεολαία μαραζώνει και οι υποδομές λαϊκής άθλησης είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Εμπαιγμός στους αγρότες

Αργότερα, προήδρευσε σύσκεψης στο Μαξίμου με αντικείμενο, επισήμως, τις «καταβολές αποζημιώσεων και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας», για το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι «το συνολικό ποσό των προγραμματισμένων πληρωμών (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την ουκρανική κρίση) ανέρχεται σε 185,8 εκατ. ευρώ». Ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «στη διάρκεια αυτής της τετραετίας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας», όπως και ότι «ο κόσμος της περιφέρειας διαπίστωσε πολλές πρωτοβουλίες, για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες παραγωγής, της διακίνησης των προϊόντων». Αυτό όταν μια σειρά αγροτικών συλλόγων από όλη τη χώρα (π.χ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς), εκφράζοντας την αγανάκτηση των μικρομεσαίων παραγωγών, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «όντας δεσμευμένη στον δημοσιονομικό χώρο εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι σε θέση να τηρήσει ούτε τις υποσχέσεις για ορισμένα ξεροκόμματα στους αγρότες που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και δεν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητά τους».

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, καταγγέλλοντας χτες την «πλειοδοσία παροχών» Τσίπρα, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το «κοινό πρόγραμμα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, παραθέτοντας μια σειρά από όσα είναι εκεί γραμμένα, στα κιτάπια της αντιλαϊκής πολιτικής που από κοινού υπηρετούν, μαζί με τα εξαπτέρυγά τους. Συγκεκριμένα, είπε:

«Ο κ. Τσίπρας ξέρει καλά, μετά την πικρή εμπειρία του 2015, ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ διέπονται από αυστηρές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να διορθώνουν υπερβολικά επίπεδα ελλείμματος ή/και χρέους που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης». Και πρόσθεσε: «Ξέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά μιας χώρας της ΕΕ που δεν σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ένα σώμα κανόνων που διέπει τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών όλων των χωρών της ΕΕ».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild» ξόρκισε το ενδεχόμενο οι Κινέζοι να βάλουν πόδι σε άλλα λιμάνια στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί «μια σειρά από λιμάνια και δεν υπήρχε Κινέζος επενδυτής σε κανένα από αυτά».

Στοιχισμένος άλλωστε στον ευρωατλαντικό άξονα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ότι «η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση Κίνας - ΗΠΑ για την Ταϊβάν», ο Μητσοτάκης είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε πιο ανεξάρτητοι. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο έναν προμηθευτή - από την Κίνα, για παράδειγμα - επομένως πρέπει να επεκτείνουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη γεωπολιτική αυτοπεποίθηση».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει τι λέει η νεολαία, ας ακούσει τα αιτήματά της!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Σε σχόλιό του σχετικά με τις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη για τους νέους, στη συνέντευξή του στο «Mega», το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Αν θέλουν ο κ. Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος να μάθουν "αδιαμεσολάβητα" τι σκέφτεται και τι λέει η νεολαία, ας ακούσουν τα αιτήματά της, χωρίς να τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν και να τα διαστρεβλώνουν. Γιατί οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι που βγήκαν στον δρόμο, με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, στα πανό τους έγραφαν "'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!", βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της "απελευθέρωσης" και εμπορευματοποίησης που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, το ίδιο το σάπιο σύστημα που "κοστολογεί" την ανθρώπινη ζωή.

Η σχέση των νέων, λοιπόν, με την πολιτική δεν είναι παθητική. Απέδειξαν ότι δεν είναι θεατές, να πατάνε απλώς like σε ό,τι ανεβάζουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας στο TikTok. Γι' αυτό και "κριντζάρουν" όταν βλέπουν την αποτυχημένη προσπάθεια των κυβερνήσεων να το παίξουν "ο θείος που κάθεται με τη νεολαία"...

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, να ακούμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των νέων, γιατί είμαστε "ένα" με τη νέα γενιά, γιατί αγωνιζόμαστε από κοινού, με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει μαζί με τον λαό στις εξελίξεις, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να παρέμβει δυναμικά, φέρνοντας τα πάνω κάτω.

Γι' αυτό, το πραγματικό δίλημμα που θα αποτυπωθεί στις κάλπες στις 21 Μαΐου, αλλά και στον δρόμο, είναι: Να είναι τα κόμματα που θέλουν να σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση όσο πιο κάτω, όσο πιο αδύναμα γίνεται, και να γίνει πιο δυνατός ο λαός και το κίνημά του, με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ! Αλλωστε, η δική τους "σταθερότητα" είναι η δική μας ανασφάλεια, η σιγουριά τους, η αβεβαιότητά μας. Ας κάνουμε αυτό που φοβούνται! Τώρα ΚΚΕ.

ΥΓ. Μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στη χώρα μας και τις διαρροές απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις "συμμάχων", ευτυχώς μάθαμε από τον πρωθυπουργό ότι απαγόρεψε στο υπουργικό συμβούλιο να έχει TikTok, για να προστατευθεί από τους Κινέζους...».

Αποφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή

Αποφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, με βραχιολάκι, όπως έκανε γνωστό ο συνήγορός της, Σβεν Μαρί, και επιβεβαίωσε σε ελληνικά ΜΜΕ ο Ελληνας δικηγόρος της, Μ. Δημητρακόπουλος.

Παρεμβάσεις καταγγέλλει ο Τζανερίκος

«

Παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων» κατήγγειλε ο τέως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρ. Τζανερίκος, με στόχο να βάλει «πλάτη» για ένα «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Θυμίζουμε, επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα. Προηγουμένως, κατήγγειλε την κυβερνητική τροπολογία σχετικά με το πώς θα κριθεί η νομιμότητα Κασιδιάρη στο ανώτατο δικαστήριο (από την ολομέλεια του Τμήματος και όχι μόνο από μερίδα των μελών του) μιλώντας για «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου».

Σε αυτό το φόντο, μιλώντας στο «iEidiseis», ο Τζανερίκος κατήγγειλε ότι εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη (την είχε επιβεβαιώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου), τον προσέγγισε και δεύτερος κυβερνητικός παράγοντας, προσφέροντας «ανταλλάγματα» αν «διευκόλυνε» το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται πως του έταξαν μετά την αφυπηρέτησή του να τον «αξιοποιήσουν» «ενδεχομένως σε Αρχές». Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει ποιος και πώς τον προσέγγισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες, ο Οικονόμου διέψευδε χτες ότι υπήρξε τέτοια «παρέμβαση» ή «προσέγγιση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ