ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
Σελ. /20
Αμετακίνητοι

«Οποιος με έχει παρακολουθήσει σε όλη μου τη διαδρομή την πολιτική, κυρίως στα τελευταία χρόνια, θα έχει διαπιστώσει ότι οι θέσεις μου είναι στερεές και αμετακίνητες (...) και βεβαίως έχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε για το δημοψήφισμα, η θέση μου είναι ξεκάθαρη, ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, και αυτό το επιβεβαίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας με τις δεύτερες εκλογές που έγιναν λίγο μετά από αυτό το δημοψήφισμα...». Αυτά έλεγε την Τρίτη ο Ευ. Αντώναρος, ερωτώμενος για την υποτιθέμενη μετατόπιση που τον οδήγησε, από κυβερνητικό εκπρόσωπο επί ΝΔ, σε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαίωνε δηλαδή εκείνο που έγραφε την ίδια μέρα ο «Ριζοσπάστης», ότι οι κοινοί αντιλαϊκοί στόχοι που ενώνουν όλα τα αστικά κόμματα αποτελούν το κοινό έδαφος και για τις όποιες «μεταγραφές» στελεχών μεταξύ τους. Και ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρώην στελέχη της ΝΔ που όντως μένουν «αμετακίνητα» σε όσα λένε και κάνουν, αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους» στον ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων, των ΝΑΤΟικών υπογραφών, των αντιλαϊκών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της ΕΕ. Απέναντι σε όλους αυτούς πρέπει να σταθεί ο λαός, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, αμετακίνητα στην πλευρά του αγώνα και της προοπτικής για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Μάλε...

«Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγουν νέοι ορίζοντες, οι οποίοι θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό της επόμενης δεκαετίας, και σ' αυτήν τη νέα εποχή παγκοσμίως οφείλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι παρατηρητές». Αυτά έλεγε πέρυσι τον Μάρτη ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την οπαδική βία στη Βουλή. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και σύμφωνα με όσα ισχυριζόταν τότε η κυβέρνηση, ο αθλητισμός στη χώρα μας πέρασε σε ένα «νέο, πιο ασφαλές και πιο συμπαγές τοπίο σε ό,τι αφορά τη βία με οπαδικό περιεχόμενο, και επιπλέον οδηγείται σε νέα και φωτεινά μονοπάτια, ρυθμίζοντας καινοτόμα και ρηξικέλευθα ζητήματα που έως τώρα δεν είχαν τύχει θεσμικής αντιμετώπισης». Πόσο κούφια και αστεία ακούγονται όλα αυτά έναν χρόνο μετά, και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούν ξανά τα διάφορα και επαναλαμβανόμενα κρούσματα οπαδικής βίας!

... βράσε

Πόσο υποκριτές είναι το κράτος και οι μηχανισμοί του, όταν στην ΕΠΟ γίνεται το μάλε - βράσε μεταξύ των εκπροσώπων των ΠΑΕ, που αλληλοκατηγορούνται για πρακτικές μαφίας, πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια μέσα από το ποδόσφαιρο, πυροδοτώντας τη βία και την αλληλοεξόντωση μεταξύ των οπαδικών στρατών τους; «Οι παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων ήταν τόσο όσο για να περιφρουρήσουν το προϊόν των μεγαλοεπιχειρηματιών και των χορηγών από την απαξίωση κάθε φορά που το καπάκι του υπονόμου άνοιγε και η δυσοσμία προκαλούσε γενικευμένες αντιδράσεις», σημείωνε το ΚΚΕ τη μέρα ψήφισης εκείνου του νομοσχεδίου, δείχνοντας τη ρίζα του κακού, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό. Εναν χρόνο μετά, το ΚΚΕ δικαιώνεται ξανά απόλυτα. Και αυτό δεν μπορεί να μην αποτελεί κριτήριο ψήφου για κάθε υγιή φίλαθλο, κυρίως για τους νέους που αγαπούν τον αθλητισμό και φρίττουν με την κατάντια του, με ευθύνη όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.

Εκπτώσεις

«Το τερμάτισαν» τράπεζες και κυβέρνηση με την ανακοίνωση ότι παγώνουν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια για έναν χρόνο, για να στηρίξουν τάχα τους δανειολήπτες! Οχι αυτούς που δεν πληρώνουν πια τις δόσεις, έχοντας φτάσει στο «αμήν», αλλά τους «καλοπληρωτές», αυτούς δηλαδή που κόβουν και από τα πιο απαραίτητα για να εξυπηρετούν το δάνειο. Τους κάνουν μάλιστα και πασχαλιάτικο δώρο, τη μείωση των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης, παρότι αυτά έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες σε τέτοιο βαθμό, που οι δανειολήπτες αναγκάζονται να πληρώνουν τρεις παραπάνω δόσεις τον χρόνο σε τόκους, σε σύγκριση με πέρυσι τον Ιούνη. Στην πραγματικότητα, και αυτή η ρύθμιση καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των χρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το σπίτι τους στις τράπεζες. Αλλωστε, ακόμα και με αυτές τις αστείες ...εκπτώσεις, η δόση συνεχίζει να είναι απογειωμένη ακόμα και σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Αλλος είναι επομένως ο σκοπός των τραπεζών, που τις σιγοντάρουν βέβαια η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα: Να ρίξουν ένα «τυράκι» στους συνεπείς δανειολήπτες για να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, ώστε να μην περάσουν κι άλλα δάνεια στη σφαίρα του ...διαμαρτυρόμενου. Με άλλα λόγια, επιλέγουν να παραιτηθούν από ένα μικρό μέρος της μελλοντικής κερδοφορίας τους, ώστε αυτή να μην υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα, εφόσον κι άλλα νοικοκυριά «κλατάρουν» από τις απανωτές αυξήσεις και σταματήσουν να πληρώνουν το δάνειο. Για τέτοια ...στήριξη μιλάμε! Και έχουν το θράσος να τη διαφημίζουν μεγαλοβδομαδιάτικα, που ο λαός μετράει και το τελευταίο ευρώ μπας και καταφέρει να περάσει ένα διήμερο μακριά από την πόλη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1314 Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β' απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.

1743 Γεννιέται ο Τόμας Τζέφερσον, βασικός συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 έως το 1809.

1822 Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. Τα γυναικόπαιδα συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας τον χορό του Ζαλόγγου.

1862 Συνθήκη «ειρήνης» ανάμεσα στη Γαλλία και την αυτοκρατορία του Ανάμ στην Ινδοκίνα αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κογχικίνας (Νότιο Βιετνάμ) από τους Γάλλους. Σταδιακά οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές θα επιβάλουν την κυριαρχία τους σε όλο και περισσότερα εδάφη της Ινδοκίνας (το σημερινό Βιετνάμ και το Λάος), σε ανταγωνισμό με τους Βρετανούς (που κατείχαν, μεταξύ άλλων, τις περιοχές της σημερινής Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας κ.ά.).

1897 Η Λάρισα καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του σύντομου Ελληνοτουρκικού Πολέμου. Ο πόλεμος κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα, παραχώρησε μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ της επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, για την αποπληρωμή των οποίων αναγκάστηκε να προσφύγει σε δανεισμό.

1919 Η Γερμανική Επανάσταση εξαπλώνεται και στη Βαυαρία, η οποία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία. Η Σοβιετική Βαυαρία καταλύθηκε στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους, έπειτα από ένοπλη επέμβαση των δυνάμεων της αντεπανάστασης.

1919 Η μεγάλη σφαγή του Αρμιτσάρ στη Βόρεια Ινδία: Βρετανικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ κατά χιλιάδων Ινδών που είχαν συγκεντρωθεί για παραδοσιακή εορτή, υποπτευόμενες εξέγερση. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, 379 Ινδοί σκοτώθηκαν από τα πυρά, ενώ ινδικές πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 νεκρούς.

1924 Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την επικύρωση της απόφασης της Βουλής να κηρύξει έκπτωτη τη βασιλική δυναστεία. Υπέρ ψήφισε το 60,95%.

1926 Γεννιέται η ηθοποιός Ελλη Λαμπέτη (Ελένη Λούκου).

1936 Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής.

1947 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

1984 Πεθαίνει ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

1999 Ενώ η ΝΑΤΟική θηριωδία κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εκδίδει διάταγμα με το οποίο εντάσσει την ελληνική επικράτεια, πάνω από τον 39ο παράλληλο, στην εμπόλεμη ζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ