ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δυναμική η παρουσία του μαθητόκοσμου στις γειτονιές της Αττικής

Πατήσια
Πατήσια
Ανοιξαν αυλαία και φέτος τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα απλωθούν τον Απρίλη έως τις αρχές Μάη σε πάνω από 100 πόλεις, χωριά και γειτονιές, μεταφέροντας το σύνθημα: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ».

Σε Καλλιθέα, Μπραχάμι, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Σεπόλια - Κολωνό, Θησείο, Πατήσια, Παγκράτι και Μαρούσι πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 8-9 Απρίλη τέτοιες όμορφες μαθητικές γιορτές.

Από κανένα Φεστιβάλ δεν έλειπαν η μουσική, η καλλιτεχνική έκφραση αλλά και συζητήσεις με διαδραστικό τρόπο.

Από τη σκηνή των Μαθητικών Φεστιβάλ πρωτοπόροι μαθητές, μέλη της ΚΝΕ, κάλεσαν τους συμμαθητές και φίλους τους για ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τα αγωνιστικά ξεσπάσματα που καταδίκασαν το έγκλημα στα Τέμπη να έχουν συνέχεια στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, όπου οι ανάγκες των μαθητών θα μπαίνουν στο επίκεντρο της κοινωνίας και δεν θα μετριούνται κάτω από τα κέρδη των λίγων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε μαθήτρια από το Παγκράτι: «Ολα αυτά τα εγκλήματα που ζουν και οι μαθητές καθημερινά στη ζωή τους, έχουν ένοχο και μπορούν να τον τιμωρήσουν με τη συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια σε αυτό το σύστημα που τα γεννά».

Τον εκλογικό τόνο στην Καλλιθέα έδωσε η Δανάη Πλα-Καρύδη, υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Χιλιάδες ψήφοι στο ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές θα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στην πάλη για να ζήσουμε τελικά όπως μας αξίζει, σε μια κοινωνία με σύγχρονα δικαιώματα και ποιότητα ζωής που αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα, στις δυνατότητες της εποχής μας. Αυτό θα μας προσφέρει ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός». Ενώ ο υποψήφιος βουλευτής Εντρι Νέζα από το Θησείο κάλεσε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ, λέγοντας: «Η νέα γενιά και οι μαθητές πρέπει να δυναμώσουν το ΚΚΕ στις εκλογές που έρχονται, για να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα για τα δικαιώματά μας». Την ίδια στιγμή στο Φεστιβάλ του Κορυδαλλού μαθητές έθεταν ερωτήματα σχετικά με τις εκλογές στην Σωτηρία Αγγελινιάδη, υποψήφια βουλευτή με το ΚΚΕ στη Β' Πειραιά, η οποία μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι «η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντιφασιστική ψήφος» και αυτή είναι που ταιριάζει και στους μαθητές του Κορυδαλλού.

Καλλιθέα
Καλλιθέα
Σε όλα τα Μαθητικά Φεστιβάλ υπήρχε και έκθεση με θέμα «Πρώτη ψήφος στα σχολεία, κόκκινη με φασαρία!», η οποία έδωσε το έναυσμα και για το παιχνίδι «φταίει η κακιά η (χ)ωρα; global edition», όπου οι μαθητές στην Καλλιθέα, στο Μπραχάμι και στα Σεπόλια συμμετείχαν, σατιρίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη και όχι μόνο.

Στο ραντεβού των μαθητών που θέλουν «να αλλάξουν τον κόσμο» δεν θα μπορούσαν να λείπουν project και στέκια που θίγουν πλευρές της κοινωνικής ζωής ενός νέου, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η χρήση ναρκωτικών που μαστίζει σήμερα τη νεολαία και άλλα. Συζήτησαν για το πώς οργάνωσαν τον αγώνα τους το προηγούμενο διάστημα κυρίως με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ σε πολλές περιοχές, όπως στο Κερατσίνι, ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα σχολεία και γι' αυτό δημιούργησαν πριν λίγο καιρό τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών του δήμου τους.

Στο Μαρούσι τράβηξε τα βλέμματα ο χώρος για γκράφιτι με θέμα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», ενώ ακόμη υπήρχε έκθεση από μαθητές φίλους και μέλη της ΚΝΕ με θέμα «Τα Τέμπη της κοινωνίας μας και πώς δεν θα ξαναϋπάρξουν».

Στο μαθητικό Φεστιβάλ του Κορυδαλλού μαθητές από γυμνάσια της περιοχής ανέδειξαν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των σχολείων, ενώ μαθητές από το ΕΠΑΛ, μέσα από το δικό τους στέκι, παρουσίασαν τις συνεντεύξεις που πήραν από συμμαθητές στο σχολείο τους και συζήτησαν τι θα άλλαζαν σε αυτό.

Κορυδαλλός
Κορυδαλλός
Στα Σεπόλια κέντρισε το ενδιαφέρον η επίδειξη Muay Thai από αθλήτριες και η επίδειξη αυτοάμυνας από τη σχολή «Under Pressure Krav Maga Club». Στα Πατήσια παρουσιάστηκε project μαθητών σχετικά με το φαινόμενο των ναρκωτικών, στο οποίο αναδείχθηκε ο κατασταλτικός ρόλος των ουσιών αυτών στο σύστημα που ζούμε. Στην Καλλιθέα, στάλθηκε αντιφασιστικό μήνυμα από τους μαθητές φωνάζοντας το σύνθημα: «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!» στη διάρκεια της hip hop συναυλίας με τον Frank the Zapper.

Για το τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει το καλλιτεχνικό στοιχείο, αφού τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι σημείο συνάντησης πολλών νέων καλλιτεχνών. Σε όλες τις γειτονιές ξεχωριστή στιγμή στο πρόγραμμα είχαν μαθητικά συγκροτήματα και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Raibo στο Μπραχάμι, τα ροκ συγκροτήματα όπως στο Μαρούσι και τον Κορυδαλλό, όπου παρουσιάστηκε το νέο τραγούδι των Ravious x Mas που συνέθεσαν με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη. Επίσης ακούστηκαν παραδοσιακοί ρυθμοί με το δια-κρητικό συγκρότημα στο Κερατσίνι και τα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια από το εξαιρετικό μαθητικό συγκρότημα στα Πατήσια. Στιγμές γέλιου μέσα από παραστάσεις stand up comedy προσέφεραν οι: Δήμητρα Νικητέα, Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, Ανδρέας Μερσινιάδης, Γιώργος Φωτιάδης, Λίνα Θωμοπούλου, Θάνος Ζωίδης, Θοδωρής Μιχαηλίδης, Γιώργος Γιαλελής στα Σεπόλια, αλλά και μαθητές «ανερχόμενοι» comedians στο Παγκράτι και αλλού.

Κερατσίνι
Κερατσίνι
Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους στα επόμενα Μαθητικά Φεστιβάλ σε δήμους της Αττικής που ακολουθούν μετά το Πάσχα.


Μαρούσι
Μαρούσι

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πολύμορφες δράσεις

Χαριλάου
Χαριλάου
Ολο το προηγούμενο διάστημα τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε γειτονιά προετοίμασαν με μεράκι τα Μαθητικά Φεστιβάλ, τα οποία, όπως ανέφερε μια μαθήτρια από τις Σέρρες στον χαιρετισμό της, «μας δίνουν κουράγιο και ελπίδα να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την πραγμάτωση των ονείρων μας».

Με το κεντρικό σύνθημα των Φεστιβάλ «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ» και με το ερωτηματολόγιο που είχε επιμεληθεί η Μαθητική Επιτροπή του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν πλατιά με πολλούς μαθητές για τις αιτίες του εγκλήματος στα Τέμπη που τους συγκλόνισε, για τα «άλλα Τέμπη» της καθημερινότητας που βιώνουν, για το δυνάμωνα του αγώνα μέσα και έξω από τα σχολεία ώστε να νικήσει η ζωή.

Μέσα από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που οργανώθηκαν, πολλοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και να βρουν απαντήσεις στα «γιατί» που τους απασχολούν, όπως μέσα από τη συζήτηση που οργανώθηκε στο Φεστιβάλ της Σταυρούπολης, με εργαζόμενο της «Hellenic Train», για το έγκλημα στα Τέμπη, και μέσα από τη συζήτηση που οργανώθηκε στο Φεστιβάλ της Χαριλάου, με εκπαιδευτικό, για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές.

Μεγάλη συμμετοχή μαθητών είχαν σε όλα τα Φεστιβάλ το διαφορετικό ρουκ ζουκ, αφιερωμένο στην επικαιρότητα, και το escape room με θέμα «Στον κόσμο των θαυμάτων θα ζούμε από θαύμα;».

Σταυρούπολη
Σταυρούπολη
Στις Σέρρες, το ενδιαφέρον κέντρισε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις κινητοποιήσεις των μαθητών στον νομό για την καταδίκη του εγκλήματος στα Τέμπη, στον δε Εύοσμο το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Οι ζωές μας μετράνε παραπάνω από τα κέρδη τους!», πρωτοβουλίες που στάθηκαν αφορμή να ανοίξει η συζήτηση για τη συνέχεια του αγώνα των μαθητών.

Ταυτόχρονα, μέσω και της έκθεσης «1η ψήφος στα σχολεία κόκκινη με φασαρία», που υπήρχε σε όλα τα Φεστιβάλ, άνοιξε η συζήτηση γύρω από την ανάγκη οι μαθητές να ψηφίσουν όπως νιώθουν, ονειρεύονται, αγωνίζονται, να ρίξουν στην κάλπη πολλές κόκκινες, ανατρεπτικές, αντισυστημικές ψήφους. Ολα τα Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με συναυλίες από μαθητικά και άλλα νεανικά συγκροτήματα της κάθε περιοχής.

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Αντίστοιχα, στην Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτέλεσαν βήμα έκφρασης, καθώς υπήρχαν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, γωνιά γκράφιτι και μαθητικά συγκροτήματα, που μέσα από διαφορετικά είδη μουσικής εξέφρασαν ότι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Στην Κομοτηνή ξεχώρισε η στιγμή όπου μαθητές μελοποίησαν και τραγούδησαν τους στίχους «Μαμά θυμάμαι / να παίζω μ' ένα τρένο / στις ράγες να κοιμάμαι / και να σε περιμένω (...) Δεν πρόσεχα τα τρένα / δεν μου το 'χες πει / πως δεν έχουν φρένα / ούτε και ντροπή...».

Σέρρες
Σέρρες
Τη συμμετοχή των μαθητών συγκέντρωσαν παιχνίδια με ερωτήσεις για πολλά θέματα της επικαιρότητας σε Κομοτηνή και Ορεστιάδα, ενώ στην Καβάλα και στην Ξάνθη οι μαθητές έφτιαξαν ομάδες για να λύσουν τους γρίφους του escape room με θέμα «Στον κόσμο των θαυμάτων θα ζούμε από θαύμα;». Αντάλλαξαν απόψεις, συνεργάστηκαν διασκεδάζοντας και έδωσαν τη λύση του μυστηρίου: Οι σωτήρες δοκιμάστηκαν, «μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, οι λαοί έχουν τη δύναμη να νικήσουν!».

Δεν θα μπορούσαν, τέλος, να λείπουν οι αθλητικές δραστηριότητες, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, που πλαισιώνουν τα Μαθητικά Φεστιβάλ στις τέσσερις πόλεις, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας. Ιδιαίτερη στιγμή του Φεστιβάλ στην Καβάλα ήταν η συμμετοχή Τούρκων μαθητών στο τουρνουά μπάσκετ 3x3, που άνοιξε συζήτηση για τον σεισμό στην Τουρκία. Ευχαρίστησαν τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ για τη στήριξη και την αλληλεγγύη που έδειξαν στέλνοντας είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους, κλείνοντας με τη φράση «Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι».


«Εκαναν στάση» και σε άλλες πόλεις

Χαλκίδα
Χαλκίδα
Μαθητικά Φεστιβάλ έγιναν και στη Λαμία και τη Χαλκίδα στις 7 και 8 Απρίλη, αντίστοιχα.

Το σύνθημα των μαθητών «εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές και εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» ακούστηκε για μία ακόμη φορά, από το μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν τα μουσικά συγκροτήματα, από τις ζωγραφιές και τα γκράφιτι των μαθητών, το σύνολο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Φεστιβάλ.

Ηδη οι Οργανώσεις της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας προετοιμάζουν τα Μαθητικά Φεστιβάλ που οργανώνουν το επόμενο διάστημα, στη Θήβα στις 23 Απρίλη, στα Ψαχνά στις 29 Απρίλη και στη Λιβαδειά στις 6 Μαΐου.

Στην Ηπειρο

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ των Ιωαννίνων εντύπωση έκανε και το QnA, με τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ. Στη συζήτηση μπήκε πληθώρα ερωτημάτων από τους μαθητές, όπως «τι είναι το Εργατικό Κέντρο;», «γιατί υπάρχει ακρίβεια σήμερα;» και πολλά άλλα. Στον χώρο, επίσης, ξεχώρισε η έκθεση που έφτιαξαν μαθητές με φωτογραφίες από τη συμμετοχή τους στις απεργίες για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στην Πρέβεζα, οι μαθητές είχαν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να συζητήσουν γύρω από την έκθεση «Πρώτη ψήφος στα σχολεία, κόκκινη με φασαρία»!

Γιάννενα
Γιάννενα
Και στις δύο πόλεις δεν έλειψε η μουσική και η διασκέδαση με τους Kappa, Προλετάριος, Yiname the band και άλλα μουσικά σχήματα της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ