ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΙΕΚ
Αρνήθηκε η υπουργός τα αιτήματα των σπουδαστών για κανονική πληρωμή της

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε προχτές στη Βουλή

Να εξασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση της πληρωμής της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ και να καθιερωθεί άμεσα η υποχρεωτικότητα στην πληρωμή τους, ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε προχτές στη Βουλή.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής εξήγησε ότι τo συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με κωδικό ΟΠΣ 5131399, που αφορούσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης, λήγει στις 30/11/2023, ενώ πολλά δημόσια ΙΕΚ ενημερώνουν ότι όσοι καταρτιζόμενοι ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση μετά τις 30 Ιουνίου 2023, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν την επιδότηση.

Ο Γ. Δελής κατέθεσε σχετικές τέτοιες ενημερώσεις στα πρακτικά, ενώ παράλληλα μετέφερε στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα που θέτει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, για να πληρώνονται οι σπουδαστές στην πρακτική τους κάθε μήνα και όχι εφάπαξ στο τέλος του προγράμματος και να καθιερωθεί άμεσα, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους, η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών από το κράτος και την εργοδοσία, ρωτώντας την υπουργό Παιδείας πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτά.

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, από την πλευρά της είπε ότι έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να καλυφθεί οικονομικά το πρόγραμμα έως το 2025 και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ώστε το έργο να ενταχθεί και σε επόμενες φάσεις του ΕΣΠΑ με προοπτική συνέχισης της χρηματοδότησής του. Αναφορικά όμως με τα αιτήματα των σπουδαστών για κανονική πληρωμή τους, η υπουργός ουσιαστικά τα αρνήθηκε, λέγοντας ότι «η πρακτική άσκηση είναι μέρος της φοίτησης, δεν αποτελεί τυπική εργασία, όπως την ξέρουμε»...

«Αυτό που λέγεται πρακτική άσκηση είναι μια εργασία κανονική, κανονικότατη», ξεκαθάρισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, προσθέτοντας ότι «ο βαθμός όμως εκμετάλλευσης αυτής της νεανικής και άρα της πολύ φρέσκιας αυτής εργατικής δύναμης είναι πολύ μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες, τις επίσημες και θεσμοθετημένες μορφές εργασίας και εργατικής εκμετάλλευσης. Αλήθεια, γιατί να μην παίρνουν το 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι και να παίρνουν μόνο το 80%; Μιλάμε για τον κατώτερο μισθό αυτήν τη στιγμή. Και μάλιστα, αυτά τα χρήματα της πρακτικής τους να τα παίρνουν μετά το τέλος του εξαμήνου και αν, όχι μόνο γιατί οι πληρωμές τους αντί να δίνονται κάθε μήνα, αυτές καθυστερούν μέχρι και δέκα μήνες», υπογράμμισε.

Αλλά η υπουργός απέναντι σε αυτά δεν είπε κουβέντα και επέλεξε να κάνει γενικά μια διαφήμιση του κυβερνητικού έργου στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η απάντηση των σπουδαστών

Αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσε η υπουργός Παιδείας στη Βουλή, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Στο άκουσμα ότι η πρακτική άσκηση είναι "εξασφαλισμένη" μέχρι το 2025 και άλλες τέτοιες προγραμματικές - εκλογικές δηλώσεις, οριακά γελάσαμε. Εδώ ακόμα δεν έχουν διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν τελειώσει την πρακτική τους σχεδόν 12 μήνες. Υ.Γ. Με ωραία τρίπλα δεν απάντησε καν στο τι θα γίνει με σπουδαστές που οι διοικήσεις των ΙΕΚ καλούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο να συμπληρώνουν στα έγγραφα της πρακτικής την ένδειξη "χωρίς επιδότηση"».

Ενώ αναφορικά με το πόσο «κανονική» δουλειά είναι ή δεν είναι η πρακτική άσκηση, ο ΣΥΣΔΙΕΚ σχολιάζει φέρνοντας παράδειγμα τους σπουδαστές στον τουρισμό: «Ενας συνάδελφος που θα εργαστεί σεζόν θα έρθει αντιμέτωπος όχι μόνο με τις δυσκολίες της δικιάς του δουλειάς και τα κάθε λογής αφεντικά, αλλά και με τα χιλιάδες κενά - πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον θα κληθεί να καλύψει 2 με 3 πόστα προκειμένου να βγει απρόσκοπτα η δουλειά! Αυτό πώς λέγεται; Εκπαιδευτική μάθηση ή νεανική εκμετάλλευση;! Τα θύματα που θρηνήσαμε μέσα σε χώρους δουλειάς τα προηγούμενα 10 χρόνια, μήπως ήταν και αυτά στα πλαίσια της μάθησης;», ρωτάει ο ΣΥΣΔΙΕΚ και καλεί σε συνέχιση του αγώνα με αίτημα την κανονική και μηνιαία πληρωμή της πρακτικής άσκησης.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζει τα αιτήματα των σπουδαστών και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με την απάντηση της Ν. Κεραμέως για την απλήρωτη πρακτική άσκηση των ΙΕΚ

Με αφορμή την απάντηση της υπουργού Παιδείας σχετικά την απλήρωτη πρακτική άσκηση των σπουδαστών ΙΕΚ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Υστερα από αλλεπάλληλες Ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, καθώς και αρκετές παρεμβάσεις των Συλλόγων Σπουδαστών Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ για την απλήρωτη πρακτική άσκηση χιλιάδων σπουδαστών, η κα Κεραμέως εδέησε να εμφανιστεί στη Βουλή, αλλά αντί να δώσει απαντήσεις, προέβη γι' άλλη μια φορά σε προεκλογικό σόου, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές.

Συγκεκριμένα:

  • Η υπουργός δεν είπε τίποτα επί της ουσίας για τους σπουδαστές που παραμένουν απλήρωτοι από το 2022 και ενώ έχουν ολοκληρώσει την πρακτική τους άσκηση!
  • Η υπουργός δεν είπε τίποτα για τους σπουδαστές που ξεκίνησαν την πρακτική τους από τον Μάρτιο του 2023 και οι διευθύνσεις των ΙΕΚ τούς ενημέρωσαν ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η πληρωμή τους. Μάλιστα, σε κάποιους από αυτούς έδωσαν να υπογράψουν και υπεύθυνες δηλώσεις ότι "δεν θα έχουν οικονομικές απαιτήσεις με το πέρας της πρακτικής άσκησης"!
  • Η υπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών για πρακτική άσκηση με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα "δεν μπορούν να ισχύουν, καθώς η πρακτική δεν είναι εργασία, αλλά μάθηση". Προτείνουμε στην κα υπουργό να επισκεφτεί ένα ξενοδοχείο ή μία επιχείρηση εστίασης για να δει πώς προχωράνε τα "πλαίσια εκμάθησης των σπουδαστών" την καλοκαιρινή σεζόν...

Η ΚΝΕ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα τους για:

  • Να πληρωθούν άμεσα όσοι σπουδαστές έχουν μείνει απλήρωτοι και έχουν ολοκληρώσει ή έχουν ξεκινήσει την πρακτική τους άσκηση.
  • Να καθιερωθεί αμέσως και χωρίς αστερίσκους η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής άσκησης από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Να πληρώνονται οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση ανά μήνα και όχι εφάπαξ, καθώς είναι εισόδημα για πολλές οικογένειες και όχι χαρτζιλίκι.
  • Να έχουν οι σπουδαστές πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και όχι το αίσχος του 1%, που υπάρχει μόνο για περίπτωση ατυχήματος».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ