ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Εκρηκτική η κατάσταση στη σχολική στέγη. Συνέχεια στα ρεπορτάζ από πρωτοβουλίες Ενώσεων και Ομοσπονδιών Γονέων και τα αιτήματα για ασφαλή σχολεία
  • Ανταποκρίσεις από τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε πολλές πόλεις
  • Πρακτική άσκηση στα ΙΕΚ: Αρνήθηκε η υπουργός τα αιτήματα των σπουδαστών για κανονική πληρωμή της. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»
Σε πάνω από τα μισά σχολεία πρέπει να γίνουν έλεγχοι και επισκευές

«

Οι συνεχείς πτώσεις σοβάδων και άλλα ανάλογα "ατυχήματα" σε διάφορα σχολεία της χώρας πρέπει να "χτυπήσουν συναγερμό"», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές», καλώντας να γίνουν εδώ και τώρα έλεγχοι και επισκευές με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

«Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές έχουμε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη και με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία ότι σε πάνω από τα μισά σχολεία της χώρας πρέπει να γίνουν έγκαιρα και έγκυρα οι αναγκαίοι έλεγχοι, αλλά και οι απαιτούμενες επισκευές με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Είναι εγκληματικό η ευθύνη για έναν τόσο ευαίσθητο και ιδιαίτερο τομέα, όπως η σχολική στέγη, να έχει διασκορπιστεί σε δήμους, Περιφέρειες και αλλού με τα αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά», τονίζει σε ανακοίνωση το Σωματείο. Αναφέρεται για μία ακόμα φορά στην εμπειρία από τον σεισμό στην Αττική το 2019, όταν ελέγχθηκαν (από τους εναπομείναντες μηχανικούς της ΚΤΥΠ) 355 σχολικά κτίρια και διαπιστώθηκαν ανεξήγητα πολλές βλάβες σε σχέση με το μέτριο μέγεθος του σεισμού.

«Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες δεν μπορούν να σηκώσουν και αυτό το βάρος ούτε έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο. Οπως επίσης είναι φανερό ότι το κράτος δεν έχει κανέναν έλεγχο και καμία εικόνα αν και πώς γίνονται οι απαιτούμενες επισκευές από τους δήμους. Η πολιτική των κυβερνήσεων, που θεωρούν ως κόστος τους απαραίτητους προ και μετασεισμικούς ελέγχους και τις αναγκαίες επεμβάσεις σε δημόσια κτίρια και διαχέουν την ευθύνη που πρέπει να έχει το κράτος στους δήμους, στις Περιφέρειες και άλλους φορείς, είναι εγκληματική και οδηγεί δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια στην επόμενη τραγωδία!

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στη σχολική στέγη δεν σηκώνει ούτε αναβολές ούτε μετάθεση ευθυνών. Και προφανώς δεν μπορεί να περιμένει, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους, να κάνει το ΤΕΕ ομάδες που θα κάνουν ελέγχους επί μήνες, να στείλει τα στοιχεία στον ΟΑΣΠ (που κι αυτός έχει μείνει με 31 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι μισοί μηχανικοί) και κατόπιν να κριθεί (από ποιον;) ποια σχολεία χρήζουν δευτεροβάθμιων ελέγχων και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές», τονίζει το Σωματείο.

«Αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες σχολικά κτίρια, παλιά αλλά και νεότερα, καταπονημένα από γήρανση των υλικών, από σεισμούς, από άστοχες επισκευές, αφού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος αν έγιναν σωστά, από κακοσυντηρημένα κτίρια, από επεμβάσεις που επιδείνωσαν κι άλλο την κατάσταση (προκάτ αίθουσες σε αυλές, ψευδοροφές, μεσοτοιχίες, ταράτσες και αυλές χωρίς συντήρηση κ.λπ.), δεν σηκώνουν καμία αναβολή στη λήψη μέτρων άμεσα και έγκυρα», σημειώνει, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν αποτελεσματικό τρόπο:

«Μέσω ενός κρατικού τεχνικού κατασκευαστικού φορέα καλά στελεχωμένου με εξειδικευμένο μόνιμο τεχνικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με τα απαραίτητα μέσα για ελέγχους όλων των βαθμίδων (δηλαδή και δευτεροβάθμιους), με ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση και αποκλειστική αρμοδιότητα να κάνει προ και μετασεισμικούς ελέγχους, καθώς και τις αναγκαίες επισκευές και ανακατασκευές όπου απαιτείται. Αυτός ο δημόσιος φορέας θα πρέπει να ξεκινήσει κατά άμεση προτεραιότητα από τα σχολεία και τα νοσοκομεία και να ακολουθήσουν όσα ακόμα δημόσια κτίρια έχουν μεγάλη συγκέντρωση κόσμου (δικαστήρια, υπουργεία, φυλακές, κ.ά.). Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο φορέας θα μπορούσε να έχει ως βάση τις Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, τεχν. ΚΕΔ) που έχουν αποδεδειγμένα την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, αρκεί να ενισχυθούν άμεσα και ουσιαστικά με τις απαραίτητες αρμοδιότητες, με τουλάχιστον 70 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων (τόσα είναι τα οργανικά κενά), με τα απαραίτητα μέσα (όργανα για ελέγχους όλων των βαθμίδων κ.λπ.) και βέβαια με ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση. Αυτός ο κρατικός φορέας θα μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με δήμους, Περιφέρειες, ΟΑΣΠ, ΤΕΕ, πολυτεχνικές σχολές κ.ά.».

«Να απαιτήσουμε χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους να γίνουν έγκαιρα και έγκυρα οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι αναγκαίες επισκευές στα σχολεία, αλλά και να ξεκινήσει ένα πενταετές πρόγραμμα κατασκευής νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων», καταλήγει το Σωματείο.


Εκρηκτική η κατάσταση της σχολικής στέγης στην Κρήτη

Στον διάδρομο βλέπουν τα παράθυρα στο Γυμνάσιο Γουβών
Στον διάδρομο βλέπουν τα παράθυρα στο Γυμνάσιο Γουβών
«Αμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας» ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, η οποία σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη παρουσίασε μία ενδεικτική εικόνα από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές υποδομές σε όλους τους νομούς της Κρήτης, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη για σύγχρονη, ασφαλή σχολική στέγη.

Στα σεισμόπληκτα σχολεία του δήμου Μινώα

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό τα προβλήματα παραμένουν. Το αίσχος των κοντέινερ, όπου δεν πληρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία, υπάρχει κίνδυνος να γίνει μόνιμο. Τα σεισμόπληκτα κτίρια που ακόμα δεν έχουν κατεδαφιστεί αποτυπώνουν όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής, αλλά κυρίως το μέγεθος της κρατικής αδιαφορίας, ενώ πέρα από την κατεδάφιση δεν έχει δοθεί απάντηση ούτε για τη μελέτη και κατασκευή, με κρατική χρηματοδότηση, νέων, ασφαλών σχολικών κτιρίων. Οσο για το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Στον δήμο Ηρακλείου

Υπάρχουν 223 σχολικά κτίρια, με το πιο σύγχρονο να έχει χτιστεί πριν από 23 χρόνια. Στην πλειοψηφία τους είναι κακοσυντηρημένα, χτισμένα προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1985 και με εκκρεμότητες στην τακτοποίηση των οικοδομικών αδειών. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία είναι σε μισθωμένα, ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, ενώ η κατάσταση της σχολικής στέγης των Ειδικών Σχολείων σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Ηράκλειο, μόνο ντροπιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στον δήμο Χερσονήσου

Αυλή των 8 - 10 τ.μ. σε Νηπιαγωγείο
Αυλή των 8 - 10 τ.μ. σε Νηπιαγωγείο
Στα κτίρια της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, που χτίστηκαν το 1960 για τις ανάγκες της βάσης, στεγάζονται σήμερα 7 σχολικές μονάδες. Υπάρχουν θέματα στατικότητας σε ορισμένα από τα κτίρια αυτά, ενώ λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς επαρκή συντήρηση. Αρκετές τοιχοποιίες είναι γεμάτες υγρασία και αντιμετωπίζονται με πρόχειρα μπαλώματα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αίθουσες κοντέινερ για να καλυφθούν οι ανάγκες του αυξανόμενου μαθητικού πληθυσμού.

Στον δήμο Ρεθύμνου

Στο κτίριο όπου συστεγάζονται το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στη νοτιοανατολική πλευρά, καθώς και παραμόρφωση του ανατολικού εξωτερικού τοίχου, και σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει καταθέσει το σχολείο στον δήμο Ρεθύμνου χρειάζεται άμεση γεωστατική μελέτη και αποκατάσταση της ζημιάς, ώστε να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση των τοίχων. Το Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου είναι ένα πολύ παλιό κτίριο που, αν και χτίστηκε για να λειτουργεί ως 6θέσιο, σήμερα λειτουργεί ως 12θέσιο, με την κατασκευή 4 επιπλέον τάξεων στο ισόγειο γκαράζ, όπου υπάρχει έντονη υγρασία.

Εδώ και χρόνια οι Σύλλογοι Γονέων της Κρήτης, οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία παρεμβαίνουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Στον δήμο Χανίων

Το 32ο και το 36ο Νηπιαγωγείο Χανίων (Νέα Χώρα) στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο χώρο σε ισόγειο σπιτιού, με αυλή που και για τα δύο νηπιαγωγεία δεν ξεπερνά τα 8-10 τ.μ. Το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κυδωνίας είναι συστεγαζόμενα και εδώ και περίπου μια δεκαετία έχουν τοποθετηθεί στον χώρο 6 κοντέινερ. Στα 22 τμήματα (το 1ο λειτουργεί ως 12θέσιο και το 2ο ως 10θέσιο) φοιτούν συνολικά 500 περίπου μαθητές και η δυναμικότητά τους κατά μέσο όρο είναι 23 - 25 μαθητές ανά τμήμα. Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών, τα πατώματα στα κοντέινερ τρυπάνε και καθημερινά πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί επίσης ο μικρός αύλειος χώρος, στον οποίο στοιβάζονται οι 500 μαθητές στα διαλείμματα, κάτι που μεγαλώνει τον φόβο ατυχημάτων.

Στον δήμο Κισσάμου

Μετά τον σεισμό του 2019, το ΕΠΑΛ Κισσάμου, εν αναμονή του νέου σχολικού κτιρίου, μετεγκαταστάθηκε προσωρινά σε αίθουσες προκάτ, σε χώρο δίπλα στη θάλασσα. Από την αρχή η σχολική κοινότητα είχε επισημάνει την αναγκαιότητα περισσότερων αιθουσών, αλλά και πρόβλεψης αιθουσών για εργαστήρια, τα οποία είναι αναγκαία για ένα Επαγγελματικό Λύκειο. Σχεδόν 4 χρόνια μετά, οι αίθουσες δεν επαρκούν, με αύλειο χώρο γύρω στα 40 τ.μ. για τον προαυλισμό 160 μαθητών, ενώ το τραγικό είναι ότι γύρω από το σχολείο έχει στηθεί ένα εργοτάξιο για την εγκατάσταση (μεταλλική) των αναγκαίων εργαστηρίων, το οποίο σταμάτησε τον Γενάρη του 2023.

Οπως επισημαίνουν οι γονείς, εδώ και χρόνια οι Σύλλογοι Γονέων της Κρήτης, οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία παρεμβαίνουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς για το ζήτημα της σχολικής στέγης. Η Ομοσπονδία Γονέων ξεχωρίζει ως κύριο ζήτημα αυτήν τη στιγμή τον αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία με βάση τους σύγχρονους κανονισμούς.

Τονίζει παράλληλα την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων σε όλο το νησί, σημειώνει δε ότι σοβαρό ζήτημα αποτελεί η έλλειψη της συνεχούς απαραίτητης συντήρησης που χρειάζονται τα σχολικά κτίρια, ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα υγρασίας, οι φυσικές φθορές, οι λογικές ζημιές που συμβαίνουν.

Για μια ακόμα φορά η Ομοσπονδία κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους του νησιού για όλα τα προβλήματα της σχολικής στέγης, της μεταφοράς των μαθητών και των δομών Υγείας που αφορούν τα παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ