ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2023 - Κυριακή 9 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Τα ρεκόρ για τους ομίλους χτίζονται με το τσάκισμα των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εργαζόμενους - συνδικαλιστές του κλάδου με αφορμή το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν

Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Στις 26 Μάρτη ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» στην Κέρκυρα. Παρουσία ...μπάντας, με τοπικά κεράσματα, δήμος και φορείς του Τουρισμού γιόρτασαν με τους τουρίστες της πρώτης πτήσης από Μπέλφαστ την προσδοκία η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να σημάνει μια χρονιά πάνω απ' όλα με ρεκόρ κερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Για τους εργαζόμενους του κλάδου, όμως, ποιο είναι το «μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος», όπως προκλητικά δήλωνε πρόσφατα ο πρωθυπουργός;

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους του κλάδου γίνεται φανερό ότι τα ρεκόρ των εισπράξεων και των κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους έχουν και την άλλη τους όψη: Την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να διασφαλίσουν αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα. Μια μεγάλη αντίφαση που αναδεικνύεται και με το «τουριστικό θαύμα» στην Κέρκυρα, ένα από τα διαμάντια του ελληνικού στέμματος στον Τουρισμό.

Διπλάσιος ο τουρισμός αλλά οι μισθοί χαμηλότεροι ακόμα και σε σχέση με πριν από 10 χρόνια!

«Ζούμε με 400 ευρώ», σχολιάζει τα παραπάνω η Ελένη Μυρίλλα, σερβιτόρα στο «Labranda Sandy Beach Resort» και πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων, εξηγώντας ότι τόσα είναι τα χρήματα που αναλογούν για κάθε μήνα, όταν δουλεύεις από 4 έως 6 μήνες τον χρόνο.

Αντίστοιχα, ο Παναγιώτης Χονδρογιάννης, εργαζόμενος στη ρεσεψιόν στο «Dreams Corfu Resort and Spa» και πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων «Ποπολάρος», υποστηρίζει ότι πριν από 15 χρόνια είχε καλύτερο εισόδημα, Ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι σημερινοί μισθοί είναι χαμηλότεροι και από τον κατώτατο που υπήρχε στον κλάδο πριν από 10 χρόνια, ενώ ο εισερχόμενος τουρισμός στην Κέρκυρα έχει διπλασιαστεί και το κόστος ζωής των εργαζομένων έχει εκτιναχθεί.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το κράτος στάθηκε πολύτιμος αρωγός των επενδυτών, διαμορφώνοντας το κατάλληλο χωροταξικό πλαίσιο, επιδοτώντας αδρά τους ξενοδοχειακούς ομίλους με νόμους του ΣΥΡΙΖΑ (4399/2016) και της ΝΔ (4887/2022, 4914/2022, 4949/2022). Ετσι, τα μεγάλα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα πήραν επιχορηγήσεις, έκαναν ανακαινίσεις, μετατράπηκαν σε πεντάστερα με υπερδιπλάσιες χρεώσεις και τιμές και το προσωπικό πάντα το ίδιο όπως και πριν.

Η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα και οι ξενοδόχοι κλαίγονται για το λειψό προσωπικό

«Στο πόστο που εργάζομαι, παλιά δουλεύαμε 5 και 6 συνάδελφοι, σήμερα 2, πολλές φορές και μόνη μου για να εξυπηρετήσω 600 ανθρώπους!», τονίζει η Ελένη Μυρίλλα, για να επισημάνει ότι η κόλαση που ζει «δεν είναι αστείο, δεν είναι παιχνίδι. Η πίεση είναι τρομακτική, σε τρέχουν και σου λένε από πάνω ότι δεν βγάζεις τη δουλειά». Το ξεζούμισμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων συμπυκνώνουν τα ανύπαρκτα ωράρια, η απασχόληση σε πολλά διαφορετικά πόστα, τα κομμένα ρεπό, αποδεικνύοντας ότι τα ρεκόρ κερδοφορίας χτίζονται με την εκτίναξη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Παίρνοντας υπόψη αυτήν την κατάσταση, πάει πολύ να ...κλαίγονται οι εργοδότες του κλάδου επειδή υποτίθεται ότι ψάχνουν και δεν βρίσκουν 50.000 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις τους. Και προφανώς θα κλαίγονταν ακόμα περισσότερο αν δεν υπήρχε και η εκτεταμένη ανήλικη και «μαύρη» εργασία, η οποία ειδικά πέρυσι έσπασε ρεκόρ μαζί με τις εισπράξεις και τα κέρδη. Αυτήν την «έλλειψη εργατικών χεριών» η κυβέρνηση προκλητικά επιδιώκει να τη λύσει μέσω διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες (Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Συρία, Αίγυπτος), με το γνωστό μοντέλο του κρατικού «σκλαβοπάζαρου», δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολήσουν αυτούς τους εργαζόμενους, χωρίς να δεσμεύονται από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Λεπτομέρεια ότι στις λίστες ανέργων στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας υπάρχουν 400 καταγεγραμμένες άνεργες καμαριέρες, μόνο που αυτές πρέπει να προσληφθούν με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κάτι που όπως φαίνεται πέφτει «βαρύ» στους ξενοδόχους. Ολα «στα πόδια τους», δηλαδή, προκειμένου η σταθερότητα της κερδοφορίας να γίνει πράξη, με τον λογαριασμό να τον πληρώνει πάντα ο λαός.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να επιβιώσουν με μισθούς - ψίχουλα σε συνθήκες εξοντωτικής ακρίβειας, η κυβέρνηση συνεχίζει το πετσόκομμα του εποχικού επιδόματος ανεργίας στο όνομα των «δημοσιονομικών αντοχών» της χώρας. Ετσι, με τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο 3986/2011 για την επιδότηση ανεργίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό δικαιούνται μόνο τρεις μήνες το επίδομα, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν το δικαιούνται καθόλου, καθώς εργάζονται εποχικά σε επιχειρήσεις μη εποχικές.

Διεκδικούν υποχρεωτικές Συμβάσεις και επίδομα για όλους τους ανέργους

Αποκούμπι για τον ξενοδοχοϋπάλληλο της Κέρκυρας είναι το κλαδικό Συνδικάτο και τα 9 επιχειρησιακά σωματεία. Το κλαδικό Συνδικάτο ήδη από την περίοδο της καραντίνας ανέλαβε πρωτοβουλίες και οργάνωσε μια σειρά από δράσεις για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Ενισχύθηκαν οι δεσμοί και η εμπιστοσύνη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κλαδικό σωματείο, απέκτησαν ζωντανή λειτουργία τα επιχειρησιακά σωματεία. «Πέρα από την ενημέρωση και τη συζήτηση μπορεί να βρεθούμε και δύο και τρεις φορές τη μέρα στην πύλη για οποιοδήποτε θέμα υπάρχει, είτε αυτό αφορά την εντατικοποίηση, την τήρηση των ωραρίων, τα εργατικά ατυχήματα», υπογραμμίζει η Ελένη Μυρίλλα, για να επισημάνει τη διαρκή σύγκρουση με την εργοδοσία για κάθε ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους. Ετσι αποσπάστηκαν κατακτήσεις, τονίζει ο Π. Χονδρογιάννης, μεταφέροντας τη δική του πείρα πώς πέρυσι οι εργαζόμενοι στο «Korkyra» πέτυχαν να πληρώνονται για όλους τους μήνες που παρέμενε κλειστό το ξενοδοχείο λόγω ανακαίνισης.

Βασικό εμπόδιο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, εγγυητής κι αυτός της σταθερότητας του «τουριστικού θαύματος». Με κριτήριο το τι υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέσπισαν ότι ο εκάστοτε υπουργός θα αποφασίζει για την υποχρεωτική ή μη εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εδωσε έτσι την αβάντα στους μεγαλοξενοδόχους να μην προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις, να μην αναγνωρίζουν τα σωματεία, όπως η εργοδοσία του «Sandy», που επικαλέστηκε ότι το συνδικάτο δεν είναι γραμμένο στο ΓΕΜΗΣΟΕ.

Πέρυσι το διάστημα από τον Ιούνη μέχρι τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 8 επιχειρησιακές απεργίες σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους με κορύφωση την παν-κερκυραϊκή 24ωρη απεργία στις 18/8 σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Απεργίες με βασικό αίτημα την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλα τα ξενοδοχεία, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο νησί και επίδομα για όλους τους ανέργους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνδυάστηκαν με διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων και στηρίχθηκαν σχεδόν καθολικά από τις καμαριέρες και τους εργαζόμενους στην κουζίνα και το service.

Και φέτος η μάχη συνεχίζεται με όπλο την πείρα από τους αγώνες αυτούς, με τα σωματεία ακόμα πιο δυνατά, με τους εργαζόμενους να έχουν δει στην πράξη ότι έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν με ακόμα καλύτερους όρους το δίκιο τους, μας μεταφέρουν οι συνδικαλιστές.

Με το ΚΚΕ! Γιατί σταθερότητα για τους εργαζόμενους είναι η δουλειά με δικαιώματα!

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν: Ακυβερνησία ή σταθερότητα. Σταθερότητα για μας σημαίνει σταθερή δουλειά με ανθρώπινες, αξιοπρεπείς, ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Σημαίνει δικαίωμα στην αναψυχή, στις διακοπές, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Σταθερότητα για τον λαό σημαίνει να έχει στο πλάι του, όσο γίνεται πιο ισχυρή, εκείνη τη δύναμη που σταθερά και αταλάντευτα τα δίνει όλα για την υπεράσπιση του δίκιου του, μέσα και έξω από τη Βουλή. Δηλαδή το ΚΚΕ.

Κριτήριο ψήφου για μας πρέπει να είναι οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτήν τη χώρα για το πώς ζούμε και δουλεύουμε. Να είναι το νομικό πλαίσιο που κομμάτι κομμάτι έχτισαν για να διασφαλίσουν τα κέρδη των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού. Η καθήλωση των μισθών μας, τα εξοντωτικά ωράρια, τα διακεκομμένα ρεπό, η εξαήμερη και εφταήμερη δουλειά, οι «νόμιμες» και απλήρωτες υπερωρίες. Οι περισσότεροι από 12 μισθοί που «χάθηκαν» στην πανδημία, τα πετσοκομμένα επιδόματα ανεργίας, η ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα. Η εντατικοποίηση που έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Κριτήριο ψήφου για μας να είναι το γιατί σε έναν κλάδο που λείπουν πάνω από 50.000 εργαζόμενοι, οι τριετίες δεν ξεπαγώνουν, δεν επανέρχεται το εφάπαξ στην εικοσαετία, δεν επαναφέρουν τα ΒΑΕ, δεν ανεβαίνουν οι μισθοί, δεν επεκτείνεται το επίδομα ανεργίας, δεν έχει ακόμη κηρυχθεί η ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων υποχρεωτική αλλά υπογράφονται διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση καταδιωγμένων μεταναστών και προσφύγων, για να υπάρξουν ακόμη πιο φθηνά εργατικά χέρια.

Κριτήριο ψήφου για μας να είναι οι ευθύνες των κομμάτων που για το κέρδος μιας χούφτας εκμεταλλευτών στέλνουν τα παιδιά μας σε επικίνδυνα σχολεία. Αντίστοιχα κρατούν τα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο απαξιωμένα. Το οδικό δίκτυο από τα χειρότερα της χώρας. Σε ένα νησί με τις περισσότερες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι ολόκληρες περιοχές λένε το νερό νεράκι αφού πάνω από το 50% της άντλησης χάνεται στο παλιό δίκτυο, ενώ ιεραρχούνται οι ανάγκες των ξενοδόχων.

Μπορούμε να κάψουμε τα αντιλαϊκά σενάρια. Η απάντηση έχει ήδη δοθεί με τους αγώνες μας έξω από τις πύλες των ξενοδοχείων, τώρα για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν χαρίζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους.

Αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Τους έχουμε δει όλους, τα δοκιμάσαμε όλα. «Δεξιούς», «αριστερούς», κόμματα - τσόντες που εξαφανίστηκαν μέχρι να κάνουν τη δουλειά τους. Ενα δεν έχουμε δει και δοκιμάσει ακόμη: Τη δική μας δύναμη με ένα ΚΚΕ όσο γίνεται πιο ψηλά.

Γιατί δεν υπήρξε αγώνας και κατάκτηση που να μην ήταν οι κομμουνιστές μπροστά, σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού. Με τη δύναμη του λαού μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα.

Να εμπιστευτούμε το ΚΚΕ. Δεν εκβιάζεται. Δεν παίρνει μπράβο και συγχαρητήρια από τους λίγους, τους μεγάλους, από τις Ενώσεις των ξενοδόχων. Βάζει στο κέντρο της πολιτικής του τις δικές μας ανάγκες, τη ζωή που πραγματικά μας αξίζει. Οχι τις «αντοχές της οικονομίας».

Σημασία λοιπόν δεν έχει ποιος, με ποιον θα κυβερνήσει. Σημασία έχει για ποιου τα συμφέροντα θα πολεμήσει. Στις 21 Μάη δυνάμωσε τη δική σου φωνή, ψήφισε ΚΚΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος, να έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.


Μυρσίνη ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ. Αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Κέρκυρας

Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί είναι δίπλα μας

Την ανάγκη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις βουλευτικές εκλογές να γυρίσουν την πλάτη στα αστικά κόμματα τονίζει ο Π. Χονδρογιάννης, επισημαίνοντας ότι το παζάρι που κάνουν μεταξύ τους για τη σύνθεση της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης δεν τους αφορά. «Είναι διαχειριστές επιχειρηματικών συμφερόντων», τονίζει και συμπληρώνει ότι «όχι μόνο δεν εμφανίζονται πουθενά σε πύλες ξενοδοχείων, αντίθετα πάνε σε γκαλά και δεξιώσεις των ξενοδόχων και οι ερωτήσεις τους, αν δείτε, σε επίπεδο Περιφέρειας, είναι για τα συμφέροντα των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων», τονίζει, για να καλέσει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ τους συναδέλφους του. Αντίστοιχα, η Ελένη Μυρίλλα υπογραμμίζει ότι στις συζητήσεις της με τους συναδέλφους της, στο ερώτημα «γιατί ΚΚΕ;» τους λέει: «Ποιος βρίσκεται δίπλα μας; Ποιος μας συμπαραστέκεται; Ποιος μας βοηθάει; Δείτε ποιος μέσα και έξω από τη Βουλή υπερασπίζεται, μαζί μας, τα δικαιώματά μας και ψηφίστε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ