Associated Press |
Για άλλη μια φορά οι βομβαρδισμοί |
Η φωτιά των συγκρούσεων πυρπολεί και πάλι, από χτες τα ξημερώματα, το εύθραυστο τραπέζι των αδιέξοδων, μέχρι τώρα, πολιτικών συνομιλιών στα Σκόπια... Ο στρατός της ΠΓΔΜ προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς βομβαρδισμούς θέσεων «με στόχο τη συντριβή» των Αλβανών αυτονομιστών σε Αρατσίνοβο, Κουμάνοβο και Τέτοβο, δίχως ωστόσο να επιτευχθεί - έως νωρίς χτες βράδυ - κάποια αισθητή υποχώρηση των δυνάμεων του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού...
Ετσι, το λόγο είχαν χτες ως επί το πλείστον ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Μαρκόφσκι, και ένας από τους διοικητές των αυτονομιστών στο Αρατσίνοβο (γνωστός με το ψευδώνυμο «Χότζα»)... Ο μεν Μαρκόφσκι επιβεβαίωσε την έναρξη των πολεμικών επιθέσεων κατά θέσεων των αυτονομιστών από τις 3.50 χτες τα ξημερώματα. Ο δε «Χότζα» προειδοποίησε πως εάν δεν τερματιστούν οι επιθέσεις του στρατού της ΠΓΔΜ, τότε οι αυτονομιστές θα απαντήσουν εκτοξεύοντας πυρά κατά των Σκοπίων...
Με ελικόπτερα, άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό, ο στρατός της ΠΓΔΜ άρχισε τα ξημερώματα τις επιθέσεις ιδιαίτερα κατά του Αρατσίνοβο, βάλλοντάς το από τρεις μεριές και βομβαρδίζοντας θέσεις αυτονομιστών στα παρακείμενα χωριά Σίνγκελιτς, Λίντεν και Μπελιμπέγκοβο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων, άρματα μάχης του στρατού βρίσκονταν έως το μεσημέρι κοντά στην είσοδο της κωμόπολης Αρατσίνοβο. Η ίδια πηγή επικαλούμενη ντόπιους αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσε πως στα παρακείμενα χωριά του Αρατσίνοβο εθεάθησαν οι παραστρατιωτικές ομάδες γνωστές με την επωνυμία «Τίγρεις».
Ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Μπλάγκογια Μαρκόφσκι, επιβεβαίωνε την έναρξη των επιθέσεων του στρατού, μετά από 11 μέρες τεχνητής εκεχειρίας - επί της ουσίας σποραδικών συγκρούσεων...- λέγοντας πως στόχος της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας ήταν «η συντριβή και καταστροφή των τρομοκρατών».
Associated Press |
Πέρα από τις επιθέσεις του στρατού στο Αρατσίνοβο, αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί θέσεων αυτονομιστών στις περιφέρειες των πόλεων Τέτοβο και Κουμάνοβο.
Πηγές προερχόμενες από τους Αλβανούς αυτονομιστές στην κωμόπολη Αρατσίνοβο υποστήριζαν πως τα πυρά του στρατού προκάλεσαν ως επί το πλείστον θύματα μεταξύ αμάχων. «Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν, άλλοι 18 τραυματίστηκαν μεταξύ τους και ένας μαχητής του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος των αυτονομιστών. Την ίδια ώρα, ο διοικητής των αυτονομιστών ονόματι «Χότζα» από το Αρατσίνοβο απειλούσε με εξαπόλυση επιθέσεων εντός των Σκοπίων «σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις του στρατού και εξακολουθήσει να παραβιάζεται η εκεχειρία».
«Προειδοποιώ την κυβέρνηση πως εάν θέλει πόλεμο, θα τον έχει! Εμείς θα μείνουμε εδώ για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε ο «Χότζα».
Οι πληροφορίες για πλήγματα μεταξύ αμάχων του Αρατσίνοβο διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο του στρατού, που υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν, επειδή «οι περισσότεροι κάτοικοι του Αρατσίνοβο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους»...
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έως αργά το βράδυ της Πέμπτης περισσότεροι από 1.000 άμαχοι Αλβανοί, προστέθηκαν στους 50.000 άλλους, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο.
Σε πολιτικό επίπεδο επικρατούσε νευρικότητα, ένταση, αλλά και στασιμότητα με στελέχη των δύο αλβανικών κομμάτων να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών δίχως άμεση παύση πυρός. «Είναι δύσκολο μ' αυτές τις συνθήκες να βρεθεί πολιτική λύση. Είναι δύσκολο να συνεχιστεί ο διάλογος. Η στρατιωτική επιχείρηση στο Αρατσίνοβο έχει περιπλέξει την κατάσταση», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Ζαμίρ Ντίκα. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για το αδιέξοδο της επανάληψης των συγκρούσεων διερωτώμενος: «Ποιος είναι τελικά ο νικητής. Σήμερα ο στρατός επιτίθεται στο Αρατσίνοβο, αύριο οι ένοπλοι μπορεί να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο κάπου αλλού».
Μ' αφορμή την παραπάνω δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοφσκι, κληθείς να τη σχολιάσει, απάντησε: «Η απειλή των τρομοκρατών να επιτεθούν κατά της πρωτεύουσας της χώρας, του αεροδρομίου της και του διυλιστηρίου κατέστησε φανερό το πρόσωπό τους. Η ήττα τους θα βοηθήσει τους πολιτικούς να συνεχίσουν πιο ήρεμα το διάλογο, χωρίς να φοβούνται ότι κάποια οβίδα θα πέσει μέσα στα Σκόπια». Ο Μιλόσοφσκι μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα δώσει αποτελέσματα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα»...
Με δεδομένα τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως στις Βρυξέλλες επικρατούσε ιδιαίτερη ανησυχία κυρίως για τα όσα διαδραματίστηκαν χτες στο θέατρο των συγκρούσεων. Σύμφωνα μάλιστα και με Ευρωπαίους διπλωμάτες, που επικαλείται χτεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», πολλοί διπλωμάτες εξέφραζαν ανοιχτά την ανησυχία πως οι συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ απειλούν πλέον με ανάφλεξη «όλα τα Βαλκάνια»...
Ο Χαβιέ Σολάνα, πάντως, αναμενόταν να επιστρέψει στα Σκόπια αργά χτες βράδυ, όπου επρόκειτο να ασκήσει νέες πιέσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, ενόψει και της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Επιπλέον, χτες ξανάγινε λόγος για διορισμό μόνιμου απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Σκόπια, ρόλο που κατά τις, μέχρι τώρα, ενδείξεις, λέγεται πως θα κληθεί να παίξει ο πρώην υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φρανσουά Λεοτάρ...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Μετά την απροθυμία των βουλευτών του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαυροβουνίου να συναινέσουν στο νομοσχέδιο «συνεργασίας» με το ΔΠΔ της Χάγης και την έκδοση του κρατούμενου πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την αδυναμία των στελεχών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» (DOS) των Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και Ζόραν Τζίντζιτς, να πετύχουν την ψήφιση του διαβόητου νομοσχεδίου στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, οι αρχές του Βελιγραδίου στράφηκαν πλέον σε πραξικοπηματικές ενέργειες για την παράδοση του πρώην Προέδρου...
Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς ανακοίνωσε χτες πως το νομοσχέδιο «συνεργασίας» του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης λαμβάνει πλέον τη μορφή κυβερνητικού διατάγματος, το οποίο δε θα τεθεί προς έγκριση από οποιοδήποτε σώμα Βουλής σε επίπεδο ομοσπονδίας ή της δημοκρατίας της Σερβίας, αλλά... από τα μέλη του γιουγκοσλαβικού Υπουργικού Συμβουλίου, το αργότερο έως σήμερα το πρωί!
«Η συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης είναι διεθνής υποχρέωσή μας και θα την πετύχουμε ασχέτως με την επικείμενη διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη Γιουγκοσλαβία», δήλωσε ο Ζίβκοβιτς, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως οι πυρετώδεις προσπάθειες των ομοσπονδιακών και σερβικών αρχών για «διεύρυνση της συνεργασίας» με το ΔΠΔ και έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη γίνεται σε αντάλλαγμα με την «οικονομική βοήθεια» που έχουν ανακοινώσει πως θα δώσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς του '99.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις σφοδρότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με πρώτο το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά και του Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου που έχει συμμαχήσει με τη DOS για τη συγκρότηση ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Οταν ένα πολιτικό γραφείο συνέρχεται και αποφασίζει ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα διάταγμα το οποίο είναι αντίθετο με το Σύνταγμα, αυτό συνιστά πραξικόπημα κατά του Συντάγματος» δήλωσε χτες το απόγευμα σε δημοσιογράφους ο Ζόραν Αντιέλκοβιτς, γενικός γραμματέας του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Ειλικρινά, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς μπορείς να μεταμορφώσεις ένα νομοσχέδιο σε κυβερνητικό διάταγμα και να θεωρήσεις πως δεν παραβιάζεις το Σύνταγμα» συμφώνησε και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς.
Ωρες νωρίτερα, πριν ανακοινωθεί το σχέδιο των αρχών του Βελιγραδίου με στόχο την έκδοση του Μιλόσεβιτς, η υπεράσπιση του πρώην Προέδρου είχε ανακοινώσει πως είναι πρόθυμη να καταβάλλει το ποσό των 127 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί η αποφυλάκιση του πρώην Προέδρου... Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρούνταν απίθανο να γίνει δεκτό, αφού όλα δείχνουν πως είναι σχεδιασμένα και έτοιμα για την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε εκπροσώπους του ΔΠΔ και την έκδοσή του στη Χάγη εντός των λίγων επόμενων ημερών...
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-
Η 22 Ιούνη σημειώνεται στο ημερολόγιο με μαύρα γράμματα - πριν από 60 χρόνια, ξημερώματα, ακριβώς στις 4 η ώρα το πρωί, η χιτλερική Γερμανία έριξε ύπουλα όλη την ισχύ της και την ισχύ των συμμάχων της στην Ευρώπη ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Η μέρα αυτή αποτέλεσε την αρχή, όχι μόνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του σοβιετικού λαού, αλλά και την αρχή του τέλους του αήττητου μέχρι τότε τρίτου Ράιχ, που είχε υποδουλώσει όλη την Ευρώπη. Η Σοβιετική Ενωση συνέβαλε αποφασιστικά στη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας και έσωσε τον κόσμο από το φασισμό. Πρόκειται για ένα αδιάψευστο γεγονός της ιστορίας, όσο κι αν προσπαθούν μερικοί να μειώσουν την τεράστια συνεισφορά και το αθάνατο κατόρθωμα του σοβιετικού λαού και του Σοβιετικού στρατιώτη. Η χώρα έχασε στον πόλεμο αυτό 27.000.000 ανθρώπους - αυτό είναι το τίμημα θυσιών της σοβιετικής χώρας γι' αυτή τη Νίκη.
Πριν από λίγες μέρες, από το σταθμό Λευκορωσίας της Μόσχας, έφυγε προς τη λευκορωσική πόλη Μπρεστ μια αμαξοστοιχία μνήμης με βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, με τους λίγους εναπομείναντες στη ζωή υπερασπιστές του θρυλικού φρουρίου του Μπρεστ, που πρώτο δέχτηκε την επίθεση του εχθρού και πρόβαλε απαράμιλλη αντίσταση. Από το χρονικό του πολέμου είναι γνωστό ότι στα υπόγεια πυροβολεία του κατειλημμένου φρουρίου επί ένα χρόνο βρίσκονταν υπερασπιστές και μάχονταν κατά των κατακτητών. Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε χτες το πρωί με το γνωστό τραγούδι του Α. Αλεξαντρόφ «Ορθώσου, χώρα τεράστια!».
Στη Μόσχα, οι επίσημοι - ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των δυο σωμάτων της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ενόπλων Δυνάμεων - κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Μόσχα. Με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την έναρξη του πολέμου, ο Πρόεδρος Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος, στο οποίο τόνισε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 60 χρόνια αποτελούν ένα δίδαγμα, τα συμπεράσματα του οποίου δεν πρέπει να ξεχαστούν και στον 21ο αιώνα. «Ενα από τα κύρια καθήκοντα της σύγχρονης παγκόσμιας πολιτικής είναι να ενωθούμε στον αγώνα ενάντια σε κείνες τις απειλές που ήδη υπάρχουν στην πραγματικότητα. Χωρίς υπερβολές. Πρόκειται πριν απ' όλα για τη διεθνή τρομοκρατία, τον εθνικιστικό και θρησκευτικό εξτρεμισμό. Αν και με νέες σημαίες, είναι οι ίδιες παλιές ναζιστικές ιδέες», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσαν, επίσης, οι οργανώσεις της πόλης και περιοχής Μόσχας του ΚΕΚΡ, της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, του Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών, καθώς και άλλες κοινωνικές και πατριωτικές οργανώσεις. Το ΚΚΡΟ πραγματοποίησε συγκέντρωση για τα 60 χρόνια από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου στο μνημείο των Σλάβων Διαφωτιστών, Κύριλλου και Μεθόδιου. Στην ουσία, η συγκέντρωση υπήρξε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στον κυβερνητικό Εγγειο Κώδικα, που υιοθέτησε πριν από μια βδομάδα στην πρώτη ανάγνωση η Κρατική Δούμα και που νομιμοποιεί την αγοραπωλησία της γης. Τα συνθήματα «Η γη είναι μάνα και η μάνα δεν παζαρεύεται, δεν πουλιέται», «Οχι στην πώληση της γης!» κ.ά., αντηχούσαν στην πλατεία.
Στο Λένινγκραντ, όμως, σκέφτηκαν να μνημονεύσουν διαφορετικά τη μέρα θλίψης. Τις παραμονές αυτής της ημερομηνίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ «Επιστολή στον άνθρωπο», οι οργανωτές του προγραμμάτισαν να προβάλουν την ταινία της ναζιστικής προπαγάνδας «Ο θρίαμβος της θέλησης» της σκηνοθέτριας Λένι Ρίφενσταλ, η οποία ήταν αφιερωμένη στο Συνέδριο της Νυρεμβέργης του Εθνοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας. Για την ταινία και τη σκηνοθέτριά του, ο Χίτλερ είχε πει: «Αυτή δημιούργησε μια ταινία για την εποχή μας και για τον προορισμό μας. Είναι μια μοναδική και ασύγκριτη εξύμνηση της δύναμης και της ομορφιάς του κόμματός μας». Η ιδέα της προβολής της ταινίας αυτής προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης της πόλης, που στον καιρό του πολέμου άντεξε 900 μέρες τον αποκλεισμό από τα φασιστικά στρατεύματα. Θεωρήθηκε ότι η προβολή της ταινίας αποτελεί ιεροσυλία και προσβολή της μνήμης των εκατομμυρίων πεσόντων στον αγώνα κατά του φασισμού. Η προβολή ματαιώθηκε.
ΑΛΓΕΡΙ - ΤΙΖΙ ΟΥΖΟΥ.-
Εκτός ελέγχου παραμένει η βερβερική επαρχία της Καμπυλίας, όπου οι συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών είναι καθημερινές και σφοδρές, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και παραστρατιωτικές φιλοκυβερνητικές οργανώσεις. Την ίδια στιγμή, και ενόψει της διοργάνωσης μιας νέας πανεθνικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας εντός της πρωτεύουσας στις 5 Ιουλίου, παρά τη σχετική απαγόρευση, ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, μιλώντας για πρώτη φορά για την κατάσταση λαϊκής εξέγερσης που επικρατεί, αναγνώρισε ότι υπάρχει οικονομική και κοινωνική κρίση και προσφέρθηκε να κάνει διάλογο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εξαθλίωσης, παραβλέποντας παντελώς τα αιτήματα των Βερβέρων.
Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα σε Βερβέρους διαδηλωτές και σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής στην Καμπυλία, με πρώτο απολογισμό 20 τραυματίες από αληθινά πυρά, στα χωριά Ντραα ελ Μιζάν και Μπόγκι, εκ των οποίων οι 5 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα και δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, αναφέρουν ότι παραστρατιωτικές φιλοκυβερνητικές οργανώσεις επέδραμαν εναντίον αρκετών χωριών, με αποτέλεσμα 50 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στο Λάρμπαα Ναθ Ιραθέν της Καμπυλίας.
Παράλληλα, ένοπλες ομάδες της χωροφυλακής πραγματοποιούν επιδρομές σε σπίτια και τρομοκρατούν τους κατοίκους, όπως κατήγγειλαν οι τοπικές αρχές του Ντραα μπεν Κέντα. Η καταγγελία διαψεύδεται από τις αλγερινές αρχές που ανταπαντούν ότι διαδηλωτές πυρπόλησαν 39 οδοφράγματα. Ο αλγερινός Τύπος φιλοξενεί εκτενή άρθρα που αναφέρονται στη δημόσια διαπόμπευση και τον ξυλοδαρμό εκατοντάδων νέων Βερβέρων, στην πόλη Τίζι Ράχεντ, από μία στρατιωτική μονάδα που φρόντισε να αφήσει, στους τοίχους των σπιτιών και τα διακριτικά της. Επισήμως, από τα μέσα Απρίλη, που έχουν αρχίσει οι ταραχές, έχουν χάσει τη ζωή τους 55 άνθρωποι (100 ανεπισήμως) και έχουν τραυματιστεί 1.800, εκ των οποίων οι 1.579 είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
ΜΠΛΕΦΑΣΤ.-
Σε οξύτατη επίθεση κατά των «συμμοριών» που προκαλούν τις ταραχές πέρασε χτες ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας RUC, Ρόνι Φλάναγκαν, μετά από τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα ταραχών που συγκλόνισε και πάλι την πρωτεύουσα του Ολστερ, Μπέλφαστ.
Η κύρια εστία των ταραχών ήταν και πάλι το βόρειο Μπέλφαστ, ενώ μάλλον μεμονωμένες εστίες έντασης και βίας, κυρίως κατά των αστυνομικών δυνάμεων, αναζωπυρώθηκαν και στο Δυτικό Μπέλφαστ, γεγονός που υποχρέωσε πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κατέστησε αναγκαία την παρουσία ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους της βορειο-ιρλανδικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του βρετανικού BBC, τουλάχιστον 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν ομάδες Προτεσταντών και Καθολικών στο βόρειο Μπέλφαστ επιτέθηκαν με αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Στην ίδια περιοχή άγνωστοι έριξαν μία αυτοσχέδια βόμβα σε σπίτι καθολικών, με συνέπεια τρεις γυναίκες και ένα παιδί να υποστούν σοκ. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή εντόπισαν αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς και υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν όταν μία τέτοια βόμβα αλλά και πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον τους.
Νωρίτερα, πέντε οικογένειες Προτεσταντών υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς υπήρχαν φόβοι για κλιμάκωση της βίας, μετά τα σοβαρά επεισόδια που είχαν γίνει στην αρχή της εβδομάδας έξω από δημοτικό σχολείο όπου φοιτούν παιδιά Καθολικών. Πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, αλλά το μόνο που εισέπραξαν είναι οι προειδοποιήσεις των πολιτών ότι θα λάβουν μέτρα αυτοάμυνας, αλλά την ίδια ώρα στην περιοχή Σπρίνγκφιλντ, στο δυτικό Μπέλφαστ, τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, όταν επενέβησαν για να επιβάλουν τον τερματισμό των αντεγκλήσεων μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών πολιτών.
Χτες το απόγευμα η ένταση έδειχνε να έχει κοπάσει, αλλά ουδείς μπορούσε να βεβαιώσει ότι θα σταματήσει. Πάντως, η ένταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες κάνει ακόμη πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενόψει της έναρξης της περιόδου των παραδοσιακών παρελάσεων των Προτεσταντών, οι οποίοι κάνουν πορείες γιορτάζοντας τη συντριβή των δυνάμεων των Καθολικών από τους Προτεστάντες, στη μάχη της 12ης Ιουλίου του 1690. Αλλά και της νέας κρίσης που μαστίζει την «εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία», εξαιτίας του τέλματος που προκλήθηκε σε σχέση με τον αφοπλισμό όλων των παραστρατιωτικών ομάδων που δρούσαν και δρουν στο Ολστερ.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων από τον Χ. Σολάνα
Καυτά ερωτήματα προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφαλείας & Αμυνας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέ Σολάνα, έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, κατά την ενημέρωση που έκανε ο πρώτος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Αμυνας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ερωτήματα, όμως, που έμειναν αναπάντητα ή απαντήθηκαν με την τακτική «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αφού θύμισε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και την εγκατάσταση των δυνάμεων κατοχής, ρώτησε:
«Γιατί δεν αφοπλίσατε, όπως οφείλατε, τον UCK στο Κόσσοβο, αλλά τώρα μας λέτε ότι θα πάτε να τον αφοπλίσετε, σε εθελοντική βάση (!) στην ΠΓΔΜ;
Γιατί δεν κλείσατε τα σύνορα Κόσσοβο - ΠΓΔΜ, ώστε να σταματήσετε την εισβολή και το λαθρεμπόριο των εγκληματιών ή γιατί δεν επιτρέψατε την υλοποίηση της συμφωνίας ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ για τη φύλαξη των συνόρων από το στρατό των δύο χωρών;
Αφού δεν μπορεί (;) η KFOR να κάνει τα παραπάνω ή δε θέλει, δεν αποδείχνετε ότι έχουμε δίκιο όταν καταγγέλλουμε ότι ο ρόλος σας εκεί είναι ρόλος εμπρηστή και κατακτητή στην περιοχή και όχι ειρηνοποιού, όπως ισχυρίζεστε;
Τέλος, το ότι ζητούν την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και οι Ουτσεκάδες για να ..."αφοπλιστούν" δεν αποδείχνει ότι, έχοντας το προηγούμενο του Κοσσόβου, βλέπουν στις δυνάμεις αυτές αποτελεσματικό στήριγμα στην εγκληματική τους δράση; Δεν είναι η πιο κραυγαλέα απόδειξη του βρώμικου, ολέθριου για τους λαούς, ρόλου, που παίζετε στην περιοχή;
Μήπως επαναλαμβάνετε σε άλλη έκδοση την ιστορία του Κοσσόβου;».
Απαντώντας ο Χ. Σολάνα βρήκε μόνο να πει ότι «πράγματι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το τμήμα της απόφασης 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ που αναφέρεται στον αφοπλισμό του UCK...».
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εθνικής Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ παρουσίασε τη «μεταρρύθμιση» της Μπούντεσβερ, δηλαδή την αριθμητική μείωσή της, σαν απόδειξη του πνεύματος οικονομιών και των φιλειρηνικών θέσεων της «κοκκινο-πράσινης» κυβέρνησης.
Ο Γερμανός στρατηγός Μάνφρεντ Λάνγκε, διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού του Επιτελείου της Μπούντεσβερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ανόβερου «Χανόβερσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (23 του Μάη) παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική άποψη. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι δυνάμεις ετοιμότητας (σ.σ. ταχείας επέμβασης) - ως τώρα περί τις 60.000 στρατιώτες - θα τριπλασιαστούν σχεδόν. 150.000 στρατιώτες πρόκειται μελλοντικά να εκπληρώσουν τα καθήκοντα για τα οποία αναλάβαμε υποχρέωση απέναντι στα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Στην απαίτηση του ΝΑΤΟ, στη δύναμη των 3.000 ανδρών που θα σταλούν στην ΠΓΔΜ να συμπεριληφθεί και ανάλογη γερμανική δύναμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε Κάρστεν Χάγε δήλωσε σχετικά ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την αποστολή «ενός τμήματος παρατηρητών», αλλά η απόφαση θα ληφθεί τελικά από το Μπούντεσταγκ. Εκεί ο αντιπρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ και υπεύθυνος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, υπογράμμισε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης δημιουργεί δεδομένα από τα οποία κατόπιν δεν μπορεί κανείς να γυρίσει πίσω και ότι έτσι «το Μπούντεσταγκ πιέζεται σχεδόν εκβιαστικά» να συμφωνήσει με την αποστολή.
Ο χριστιανοδημοκράτης πρώην υπουργός Αμυνας Φόλκερ Ρίε, βρήκε την ευκαιρία για να ζητήσει «πρόσθετα οικονομικά μέσα» για την Μπούντεβαρ.
Για την απόφαση του ΝΑΤΟ, αποστολής 3.000 ανδρών στην ΠΓΔΜ η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (21/6) πληροφορεί τους αναγνώστες της από τις Βρυξέλλες: «Ενας αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι υπάρχει φόβος (δημιουργίας) ενός "γεγονότος - τσουλήθρας", όπου το ΝΑΤΟ θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στους εθνικά αιτιολογημένους αγώνες στη Μακεδονία. Σύμφωνα με κύκλους του ΝΑΤΟ, δήλωσαν ετοιμότητα αποστολής η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Ισως μετάσχουν και η Ολλανδία και η Νορβηγία».
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο πρωθυπουργός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπόζινταρ Μάτιτς, μετά την αδυναμία του Κοινοβουλίου να εγκρίνει προτεινόμενο εκλογικό νομοσχέδιο, που καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και αφορά τη διενέργεια μελλοντικών εκλογών στη χώρα.
Εως νωρίς χτες βράδυ, η παραίτηση του Μάτιτς δεν είχε γίνει δεκτή από την τριμελή προεδρία της χώρας, οι προθέσεις της οποίας διαφαίνονταν ασαφείς.
Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Βοσνίας με αφορμή την αδυναμία του Κοινοβουλίου να ψηφίσει το νομοσχέδιο προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις εκπροσώπου του Υπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ στην περιοχή, αλλά και αξιωματούχων του ΟΑΣΕ, που έκαναν λόγο για «πλήγμα ακόμη και της Συνθήκης του Ντέιτον» και για εξέλιξη που ανακόπτει το δρόμο του Σαράγεβο προς την ΕΕ.
«Η απόφαση του Κοινοβουλίου σημαίνει πως όχι μόνον η Βοσνία δεν είναι κοντά στη λύση ενός σημαντικού ζητήματος, αλλά έχει επιστρέψει την πολιτική ζωή σε φάση που επικρατούσε τουλάχιστον πριν πέντε χρόνια. Εάν τα πολιτικά κόμματα στη Βοσνία δεν προσπαθήσουν να φθάσουν σε συναίνεση διά της οδού του συμβιβασμού, τα ευρωπαϊκά ιδανικά θα παραμείνουν άπιαστα», ήταν το σχόλιο του ασκούντος χρέη επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ντίτερ Γούλμαν.
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας
Με χθεσινή ανακοίνωσή της, που αναφέρεται στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και τα Βαλκάνια γενικότερα, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) τονίζει ότι «οι "πλασιέ" του πολέμου, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι να ξαναχτυπήσουν στην περιοχή των Βαλκανίων... θύτες και θύματα γίνονται εργαλεία στην προσχεδιασμένη επέμβαση» και συμπληρώνει ότι «εμείς, οι γυναίκες της ΟΓΕ, είμαστε πεπεισμένες ότι η μόνη ελπίδα για να σβήσει η φωτιά στα σύνορά μας είναι οι μαζικοί και δυναμικοί αγώνες για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Αν οι Ελληνίδες συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και ξεσηκωθούν, κανένας φαντάρος δε θα διαβεί τα σύνορα της χώρας για ξένα συμφέροντα ενάντια στους γειτονικούς λαούς».