Την εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Δ. Κουτσούμπας
Την εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.
Η ημερίδα αποτελεί σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ στις εξελίξεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη, με τον θάνατο 57 ανθρώπων, όπου το στίγμα έδωσαν οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων του Κόμματος, η ημερίδα έχει στόχο να φωτίσει τις πραγματικές αιτίες του τραγικού δυστυχήματος, που εδράζονται στην εγκληματική πολιτική του κέρδους, και να προβάλει την πραγματική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ.
Οπως σημείωνε και η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «Για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας», «το έγκλημα αυτό δεν είναι κάποια εξαίρεση στον κανόνα. Καθημερινά οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα εγκλήματα, που πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για την προστασία του λαού, ακόμη και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.
Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: `Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.
Από την χτεσινή περιοδεία στο μηχανοστάσιο της «Hellenic Train» |
Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα. Είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν οι νεκροί, για να μη μείνει το έγκλημα ατιμώρητο και πάνω απ' όλα για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους. Γιατί οι ζωές μας έχουν πραγματική αξία. Δεν κοστολογούνται!».
Κάλεσμα στους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο να συμμετάσχουν στην ημερίδα της ΚΕ απηύθυνε, χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Γιώργο Πέρρο, υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος στη Δυτική Αττική, Μάρκο Μπεκρή, υποψήφιο βουλευτή στη Β' Πειραιά, και Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο επισκέφτηκε το εργοστάσιο και το μηχανοστάσιο της «Hellenic Train».
Στη συζήτηση βασικό ζήτημα ήταν το έγκλημα στα Τέμπη και το ότι ο σιδηρόδρομος άνοιξε όπως ακριβώς έκλεισε.
Παράλληλα, αναδείχτηκαν οι μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που υπηρέτησαν με νύχια και με δόντια την «απελευθέρωση» και την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου και τη στρατηγική της ΕΕ, καθώς και οι ευθύνες του ΟΣΕ και της «Hellenic Train», που μπροστά στα κέρδη κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι επισήμαναν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε ανταλλακτικά, τις ελλείψεις συστημάτων ασφαλείας στην κυκλοφορία, αλλά και την επικίνδυνη κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου εργάζονται.
Υπογραμμίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, μέσα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τη συνέχεια, την κλιμάκωση του αγώνα τους, με οργάνωση του αγώνα, σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές. Αλλά και εκλογικά να τιμωρήσουν και να μη δώσουν συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς που στήριξαν την πολιτική αυτή που μας έφτασε εδώ, με μόνη τιμωρία το να βρουν απέναντί τους έναν οργανωμένο λαό και ένα ισχυροποιημένο ΚΚΕ.
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη απέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της ελλιπούς υποστήριξης των ανθρώπων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα. Λίγες μόλις μέρες μετά το δυστύχημα, η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες ανέθεσε την υποστήριξη των εμπλεκομένων στην «Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Στήριξης 10306», μια τηλεφωνική γραμμή που η λειτουργία της έχει παραχωρηθεί σε μια ομοσπονδία διαφόρων ΜΚΟ και ΑμΚΕ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, πάντα βέβαια με την επιστημονική εποπτεία διαφόρων ακαδημαϊκών.
Ετσι, οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζήσαντες επιβαίνοντες δέχτηκαν sms από την «Εθνική Γραμμή» που πληροφορούνταν για τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης καλώντας στον 5ψήφιο αριθμό. Στον αριθμό αυτό απαντάει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα που καλεί τους ενδιαφερόμενους να «πατήσουν το 3» για να μάθουν ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα Βραχείας Συστηματικής Ψυχολογικής Υποστήριξης Εμπλεκόμενων στο Δυστύχημα των Τεμπών». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 10 συνεδριών με ψυχολόγους, οι οποίες πραγματοποιούνται ...διαδικτυακά.
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;
Οτι άνθρωποι που βρίσκονται σε τόσο δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, και κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση να ζητήσουν βοήθεια, παραπέμπονται σε ένα απρόσωπο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό μήνυμα; Οτι το πρόγραμμα που καλείται να καλύψει ανθρώπους με πολλαπλά ψυχικά τραύματα (αφού το τραγικό γεγονός ακολούθησαν μια σειρά από δευτερογενείς τραυματικές εμπειρίες) έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα τις 10 συνεδρίες; Οτι κι αυτές οι ελάχιστες συνεδρίες γίνονται διαδικτυακά, χωρίς την πολύτιμη εμπειρία που θα μπορούσε να προσφέρει μια συνεδρία από κοντά; Οτι σε οικογένειες και ανθρώπους που χρειάζονται διεπιστημονική στήριξη (από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό) προσφέρεται μόνο η δυνατότητα επικοινωνίας με έναν ψυχολόγο;
Ολα αυτά όμως είναι αλληλένδετα. Είναι η λογική του ελάχιστου πακέτου παροχών που διαπνέει την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Είναι η λογική που βάζει στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» τις ανάγκες του λαού και τις βγάζει πάντα κοστοβόρες σε σχέση με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.
Γι' αυτό και το κράτος αρνείται να αναπτύξει τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες που θα υποστηρίζουν όσους εμπλέκονται σε τραγικά γεγονότα, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη ή παλιότερα η τραγωδία στο Μάτι. Γι' αυτό αρνείται να παρέχει δωρεάν στους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας την εξειδικευμένη εκπαίδευση που απαιτείται ώστε να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά σε κρίσιμες στιγμές. Γιατί εκτιμούν το υπολογιζόμενο κόστος ως μικρότερο από το όφελος που θα τους αποφέρει!
Γι' αυτό και τέτοιου τύπου υπηρεσίες ανατίθενται σε ΜΚΟ και άλλους ιδιωτικούς φορείς, που ξεκοκαλίζοντας προγράμματα παρέχουν ελάχιστες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες και μάλιστα στη λογική «όλα τα σφάζω», αφού το ίδιο προσωπικό μπορεί να δουλεύει ταυτόχρονα σε όσα προγράμματα αναλαμβάνει ο εργοδότης - ομοσπονδία ΜΚΟ, π.χ. η Γραμμή 10306 «τρέχει ταυτόχρονα» κι άλλα προγράμματα, όπως η υποστήριξη Ουκρανών προσφύγων.
Γι' αυτό σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ ο λαός να μη συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που του σερβίρουν και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Να διεκδικήσει υψηλού επιπέδου, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, αναπτυγμένες πανελλαδικά σε κοινοτικό επίπεδο, με όλο το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, που να μπορούν να παρεμβαίνουν σε επίπεδο πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και σε περιπτώσεις όπου απαιτείται εξειδικευμένη παρέμβαση, όπως είναι η άμεση παρέμβαση μετά από τραγικά συμβάντα.