Οδηγίες για την... εξαργύρωση μελλοντικών εσόδων του κράτους έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε σύσκεψη που έγινε στο ΓΛΚ, για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού
Με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επιχειρεί η κυβέρνηση να μειώσει το δημόσιο χρέος, σε επίπεδα συμβατά με τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Στα πλαίσια αυτά, θα αξιοποιηθούν και οι νεοεφευρεθέντες μηχανισμοί (τιτλοποίηση εσόδων, είσπραξη προεσόδων κλπ.), που χρησιμοποιούνται στις χρηματοπιστωτικές αγορές του εξωτερικού. Εν τω μεταξύ τα προβλήματα που αφορούν την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, διαρκώς συσσωρεύονται. Τα προβλήματα αυτά, είναι ιδιαίτερα αισθητά στο σκέλος των εσόδων, όπου έχει σημειωθεί σημαντική υστέρηση.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ενημερώθηκε και από κοντά για τα τρέχοντα προβλήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που δόθηκε από τον Γ. Παπαντωνίου, είναι η πάση θυσία εξεύρεση χρημάτων για τη μείωση του δημόσιου χρέους... Το πρόβλημα δεν είναι και τόσο απλό, δεδομένου ότι το μεν χρέος θα πρέπει να μειωθεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ πέντε ολόκληρες μονάδες, από 104% σε 99% του ΑΕΠ, ενώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, που προσδοκούσαν να μειώσουν το χρέος δεν έχουν εισπράξει ούτε δραχμή. Στον προϋπολογισμό έχουν εγγράψει ποσό 750 δισ. δραχμές, για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ανεπίσημα στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι είσπραξη χρημάτων από ιδιωτικοποίηση εταιριών μέσω Χρηματιστηρίου δεν αναμένουν.
Το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, σκόπιμα διοχετεύει στη δημοσιότητα ότι μέσα στον Ιούλη θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο λιμανιών, του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής» και της ΔΕΗ περί τα τέλη Δεκέμβρη. Με τις διορροές αυτές, επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, οι οποίοι αδημονούν να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές... Το πρόβλημα, όμως, για την κυβέρνηση Σημίτη είναι ότι αυτή πουλάει, οι άλλοι όμως δεν αγοράζουν...
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναζητά έσοδα για τη μείωση του χρέους, μέσω άλλων μορφών, αυτών της τιτλοποίησης και της είσπραξης μελλοντικών απαιτήσεων. Η κατάσταση, πάντως, είναι αρκετά συγκεχυμένη, καθώς κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα πεδία εφαρμογής των μέτρων αυτών. Μεταξύ άλλων:
Διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις ρυθμίσεις σε όφελος των τραπεζών
Διευκρινιστική εγκύκλιο με τις φιλοτραπεζικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέστειλε χτες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στους ενδιαφερόμενους φορείς. Πρώτος αποδέκτης της εγκυκλίου δεν είναι άλλος από την «Ενωση Ελληνικών Τραπεζών», η οποία είχε και τον πρώτο λόγο στην κατάρτισή του. Το νομοθέτημα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του τραπεζών και εξαιρεί μεγάλο μέρος των δανειοληπτών που έχουν γίνει έρμαια των διαθέσεων του τραπεζικού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα το δικαίωμα των τραπεζών στη ληστρική πολιτική ανατοκισμού που ακολούθησαν επί δεκαετίες παραμένει στο ακέραιο και οι πλειστηριασμοί θα μπουν και πάλι στην ημερήσια διάταξη την 1 Γενάρη του 2002.
Στη ρύθμιση των διατάξεων υπάγονται οι οφειλές για τις οποίες μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2000 καταγγέλθηκε η σχετική σύμβαση ή έγινε κλείσιμο του αλληλόχρεου λογαριασμού, καθώς και οφειλές από δάνεια που έληγαν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2000 και απλώς παρατάθηκε η εξόφλησή τους. Επίσης, υπάγονται και οφειλές που προέρχονται από δάνεια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς επίσης και τα θαλασσοδάνεια προς μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Στη ρύθμιση δεν υπάγονται οφειλές που στο μεταξύ ρυθμίστηκαν με άλλους ειδικούς όρους.
Για τον υπολογισμό της συνολικής οφειλής προσαυξάνεται το αρχικό κεφάλαιο κατά 50% και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται (μέχρι και... 4 φορές) ανάλογα με το έτος σύναψης του δανείου ως εξής:
Διευκρινίζεται ότι χρόνος σύναψης του δανείου θεωρείται ο χρόνος της πρώτης εκταμίευσής του. Για τον προσδιορισμό της τελικής οφειλής αφαιρούνται όλες οι καταβολές που έχουν γίνει. Η κυβέρνηση προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα των τραπεζών ορίζει με τη σχετική εγκύκλιο πως τα ποσά που καταβλήθηκαν από τους οφειλέτες «είτε εκουσίως είτε κατόπιν οποιασδήποτε ρύθμισης δεν αναζητούνται σε καμία περίπτωση και για καμία αιτία».
Ταυτόχρονα μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2001 αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί αμέσως μετά και αφού οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στους δανειολήπτες δήλωση, όπου θα προσδιορίζουν το οφειλόμενο ποσό κατά τις διατάξεις που ισχύουν.
Κέντρο πληροφοριών, που θα διαθέτει τα στοιχεία με τα ασφαλισμένα οχήματα όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόκειται να ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα αξιοποιείται για τη διευθέτηση των ζητημάτων που ανακύπτουν στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων μεταξύ οδηγών χωρών-μελών της ΕΕ σε μια από τις χώρες-μέλη. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμοδίων υπουργείων και εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών. Η οδηγία μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι το 2003, αλλά παραμένει ζητούμενο από πού θα καλυφθεί το κόστος και ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία του. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση «οργανισμού αποζημιώσεως», ο οποίος με βάση τη σχετική οδηγία θα μεσολαβεί για την αποζημίωση των δικαιούχων οδηγών σε περίπτωση που μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχει αποζημιωθεί από την εταιρία του υπαίτιου. Στη συνέχεια ο οργανισμός θα στρέφεται εναντίον της εταιρίας προκειμένου να εισπράξει το ανάλογο ποσό.
Σε σύσκεψη με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη οργάνωση της παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στον κλάδο, καλεί τη Δευτέρα 25 του Ιούνη τους ΕΒΕ της Κορίνθου η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Κορίνθου (Ερμού 2) στις 8.30 το βράδυ.
Στην πρόσκλησή της η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι η συμμετοχή των ΕΒΕ στις τελευταίες κινητοποιήσεις για την κοινωνική ασφάλιση έδειξαν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων τους και την αναγκαιότητα συμπόρευσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων.