ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
«Νίπτουν τας χείρας τους» οι σύμμαχοι, ΗΠΑ και Βρετανία, για το μακελειό σε γήπεδο ποδοσφαίρου, σε περιοχή που εντάσσεται μέσα στα όρια της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στο βόρειο Ιράκ. Η Βαγδάτη κατηγορεί τα συμμαχικά αεροσκάφη ότι κατά τη διάρκεια άλλης μιας περιπολίας στη ζώνη, την Τρίτη, πραγματοποίησαν απρόκλητα επιδρομή σε γήπεδο ποδοσφαίρου, λίγο έξω από την πόλη Ταλάφαρ, κοντά στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν 11 άλλοι. Εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας, από τα θύματα, αλλά και από τις κηδείες τους μονοπώλησαν τα ιρακινά ΜΜΕ, κατά τη χθεσινή μέρα.
Εντούτοις, δύο εικοσιτετράωρα μετά, ΗΠΑ και Βρετανία επιμένουν να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι πραγματοποίησαν επιδρομή ή κάποιου άλλου τύπου επίθεση. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, κατά τη διάρκεια της περιπολίας, τα συμμαχικά αεροσκάφη δέχτηκαν τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας, από τα οποία δεν επλήγησαν, αλλά ούτε και απάντησαν. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, οι πιλότοι της συμμαχίας αντιλήφθηκαν ότι βάλλονταν κάποια στιγμή από πυραύλους εδάφους - αέρος και είναι προφανές ότι κάποιος από αυτούς, από λάθος χειρισμό, κατέπεσε, τελικά, στο γειτονικό γήπεδο.
Την ίδια στιγμή, η καθεστωτική ιρακινή εφημερίδα «αλ Τχαουάρα» εξαπέλυε δριμεία επίθεση κατά του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, επιμένει να κάνει τα στραβά μάτια και να σιωπά σε κάθε πράξη επιθετικότητας και βαναυσότητας που διαπράττεται σε βάρος του ιρακινού λαού». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ αλ Ντουρί, ο οποίος κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι αποδέχεται τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι έχει, επανειλημμένως, αποδειχθεί ότι ψεύδονται.
Associated Press |
Επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για να περισώσει την κλυδωνιζόμενη εκεχειρία του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι αλληλοκατηγορίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, ενώ κάνει την εμφάνισή του ένα ρεύμα φυγής των εποίκων προς το Ισραήλ.
Τη μετάβαση του Κόλιν Πάουελ στο Ισραήλ και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ανακοίνωσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου άλλων δύο ανθρώπων, ενός Παλαιστινίου εργάτη στη Ραμάλα και ενός εποίκου του οικισμού Χόμες, στη Δυτική Οχθη, που ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων σε καιρό εκεχειρίας σε 8. Ο Τζορτζ Μπους δήλωνε ότι, αν και η κατάσταση δεν είναι εντελώς ήρεμη, έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος με την εκεχειρία και θα πρέπει να υποστηριχτεί με κάθε τρόπο.
Ακριβέστερος ήταν ο ειδικός του Λευκού Οίκου σε θέματα Μέσης Ανατολής, Τζέφρι Κεμπ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πρώτιστος στόχος του ταξιδιού του Πάουελ είναι η παροχή ηθικής και πολιτικής υποστήριξης στον Αριέλ Σαρόν προκειμένου να επιμείνει στην τήρηση της εκεχειρίας και στην επίδειξη «εγκράτειας». Ανάλογες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον, που αρχίζει τη Δευτέρα.
Τα μηνύματα, πάντως, από τη Μέση Ανατολή δε δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία. Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε και η νέα συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, χτες. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατέθεσε σχέδιο στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, προς τις θέσεις που κατείχε πριν την έναρξη της Ιντιφάντα, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένα βήμα υποχώρησης αν δεν τερματιστεί πλήρως η βία. Οπως δήλωνε ο Παλαιστίνιος επικεφαλής ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, θα πραγματοποιηθούν και νέες συναντήσεις.
Στην περιοχή φθάνει, σήμερα, και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς για συναντήσεις με τους Αραφάτ και Σαρόν, προετοιμάζοντας την επίσκεψη Πάουελ. Με τον Παλαιστίνιο ηγέτη θα συναντηθεί, σήμερα, σε επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποιεί στην περιοχή, και ο επικεφαλής διπλωματικών υποθέσεων και ασφαλείας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Στην περιοχή παραμένει, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συναντήσεις, και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος συναντήθηκε, χτες, με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα.
Ολμος μεγάλου βεληνεκούς έπληξε, χτες το πρωί, την ισραηλινή κοινότητα Ναχάλ Οζ, εντός του ισραηλινού εδάφους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η πρώτη, τέτοιου είδους, επίθεση από την έναρξη της εκεχειρίας αποδεικνύει ότι κλιμακώνεται η βία από τους Παλαιστινίους. Λίγο αργότερα, στη βόρεια Δυτική Οχθη εξαγριωμένοι έποικοι, υπό το βλέμμα του ισραηλινού στρατού, απέκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία, ενώ λιθοβόλησαν επί αρκετή ώρα τα διερχόμενα παλαιστινιακά αυτοκίνητα. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολλά σπίτια παρακείμενων παλαιστινιακών χωριών πυρπολήθηκαν.
Στο μεταξύ, οξύνεται η οργή των εποίκων για την «απροθυμία», όπως λένε, του Αριέλ Σαρόν να λάβει αυστηρά στρατιωτικά μέτρα για να τους υπερασπίσει. Ομάδα εποίκων διαδήλωσε έξω από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυξάνεται καθημερινά το ποσοστό των εποίκων που επιθυμεί να επιστρέψει στο Ισραήλ και αφήνει να εννοηθεί ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν τους παρέχει οικονομική βοήθεια για να το πράξουν, σε αντίθεση με την ενίσχυση που έλαβαν για να μεταβούν στους εποικισμούς.
Την πρόθεση να βοηθήσει τους εποίκους να μετοικήσουν στο Ισραήλ εξέφρασε η ισραηλινή ειρηνιστική οργάνωση «Peace Now», που έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των εποικισμών. Η οργάνωση κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι επιμένει στην καταστροφική εποικιστική πολιτική της, καθώς, μόνο το Μάη, το 50% των εργασιών ανοικοδόμησης και της δημόσιας χρηματοδότησής τους, που διεξάγονται στο Ισραήλ, λαμβάνουν χώρα στους εποικισμούς, αφορούν δηλαδή στο 3% του ισραηλινού πληθυσμού.
Τέλος, ελεύθερος αφέθηκε, χτες, ο Γάλλος αγρότης-ακτιβιστής Ζοζέ Μποβέ, ο οποίος είχε συλληφθεί από την ισραηλινή αστυνομία μαζί με άλλους Γάλλους φιλειρηνιστές, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού, στη Δυτική Οχθη. Ο Μποβέ κατηγόρησε το Ισραήλ για δημιουργία ενός «απαρτχάιντ» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας ότι είδε με τα μάτια του τον απάνθρωπο οικονομικό και στρατιωτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί καθώς και τη βία που ασκείται. Τα σχόλια του Μποβέ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο στρατηγός που «διοικεί» το Πακιστάν από τον Οκτώβρη του 1999, όταν προέβη σε πραξικόπημα, Περβέζ Μουσαράφ, «εξανάγκασε» τον Πρόεδρο της χώρας Ραφίκ Ταράρ να παραιτηθεί προκειμένου να αναλάβει ο ίδιος το θώκο. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την κίνηση «τραγωδία» για τη χώρα, ενώ οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία και άλλες χώρες αντιμετώπισαν αρνητικά τις εξελίξεις στο Πακιστάν. Προς γενική έκπληξη, πάντως, η κυβέρνηση της Ινδίας υπό τον Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ αντέδρασε με «μετριοπάθεια», γνωστοποιώντας μάλιστα ότι θα δεχτεί τον Μουσαράφ την 14η Ιουλίου ως Πρόεδρο του Πακιστάν.
Η διπλωματία των ΗΠΑ πάντως φέρεται εξοργισμένη, μόλις μερικές ώρες μετά τη συνάντηση του Πακιστανού υπουργού Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, αφού σε αυτήν ο Σατάρ είχε διαβεβαιώσει πως πρόθεση του Μουσαράφ είναι «να επαναφέρει τη δημοκρατία» στο Πακιστάν. Το Κόμμα του Λαού της Μπεναζίρ Μπούτο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως «ο δικτάτορας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο... πρόθεσή του είναι να μείνει στην εξουσία».
ΒΙΕΚΕΣ.-
Τα μαχητικά του αμερικανικού ναυτικού των ΗΠΑ πήραν ύψος και ετοιμάστηκαν για την άσκηση «βομβαρδισμού», όμως τη στιγμή εκείνη πήραν εντολή ανάκλησης καθώς τουλάχιστον δύο διαδηλωτές είχαν πάρει θέση στο πεδίο βολής.
«Το σημαντικό είναι ότι κατορθώσαμε να τους εντοπίσουμε και κανείς δεν τραυματίστηκε», θα δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου του Ναυτικού, Κάθριν Γκούντι. Παρ' όλα αυτά ήταν η πρώτη φορά που το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό παραδέχτηκε ότι οι ειρηνικές μεν αλλά τακτικές «αντάρτικου της πόλης» των διαδηλωτών, που είναι ενταγμένες στο σχέδιο που το έχουν ονομάσει «καμπάνια ανυπακοής», πραγματικά ήταν επιτυχείς, αφού ακύρωσαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις στη νήσο Βιέκες, του Πουέρτο Ρίκο, καθώς άπρακτα τα μαχητικά έκαναν μανούβρες και επέστρεψαν στη βάση τους, το USS Theodore Roosevelt.
Εννοείται ότι οι διαδηλωτές συνελήφθησαν και τους αποδόθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο σε ομοσπονδιακό έδαφος. Αλλά δεν είναι οι πρώτοι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί. Δεκάδες βρίσκονται σε φυλακές στο Πουέρτο Ρίκο από την ημέρα - τη Δευτέρα - που έχει ξεκινήσει το νέο κύμα κινητοποιήσεων, ενώ ανάμεσά τους είναι και η γυναίκα του αιδεσιμότατου Τζέσε Τσάκσον, Ζακελίν.
«Είναι μία πολύ επιτυχής καμπάνια κοινωνικής ανυπακοής» θα τονίσει και ο Ρόμπερτ Ράμπιν, διοργανωτής των κινητοποιήσεων και ένας εκ των ηγετών του κινήματος για την απομάκρυνση της αμερικανικής βάσης.