ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-
Η ανεργία μαστίζει την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Κομισιόν (EUROSTAT) για το έτος 2000 και η χώρα μας «πρωτοπορεί» στις αρνητικές επιδόσεις σ' όλους τους δείκτες της αγοράς εργασίας, έχοντας τη μεγαλύτερη ανεργία νέων γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία νέων ανδρών και γυναικών και την τρίτη μεγαλύτερη ανεργία ανδρών και γυναικών ηλικίας 25-64.
Πρόκειται για δραματικά στοιχεία, που χρόνια τώρα προειδοποιούν για μόνιμη και σταθερή επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, και, πλέον, όπως αποδεικνύουν περίτρανα και τα επίσημα στοιχεία του 2000, βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα μείζον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικών ζήτημα. Η ανεργία στην Ελλάδα αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα, αφού η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας νέων, το τρίτο μεγαλύτερο στην ΕΕ, και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, μετά την Ιταλία.
Το 2000, λοιπόν σύμφωνα με τα επίσημα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα με πληθυσμό 10.321.000 κατοίκους, εκ των οποίων 6.876.000 είναι σε ηλικία από 15 μέχρι 64 ετών, και 2.001.000 ηλικιωμένους άνω των 64 ετών. Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης ανέρχονται σε 3.946.000, δηλαδή το 55,6% του ενεργού πληθυσμού, εκ των οποίων το 4,6% έχει μερική απασχόληση. Οι μισθωτοί ανέρχονται σε 2.305.000, που αποτελεί το 58,4% του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Οι άνεργοι της χώρας υπολογίζονται σε 491.000. Το ποσοστό ανεργίας ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-24 ετών ανέρχεται σε 29,5% και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιταλία (31,5%). Ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 16,1%.
Η Ελλάδα «ξεπέρασε» σε ποσοστό ακόμη και την Ισπανία, τη χώρα με τα μεγαλύτερα μακροχρόνια προβλήματα ανεργίας, που όμως διορθώνει την κατάσταση αργά αλλά σταθερά, σε αντίθεση με την εκτίναξη αρνητικών επιδόσεων της χώρας μας. Το 8,8% ανδρών και γυναικών ηλικίας 25-64 ετών είναι άνεργοι στη χώρα μας, η τρίτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ μετά την Ισπανία (12,1%) και τη Γαλλία (9,1%). Ιδιαίτερη ανησυχία πρέπει να προκαλέσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, όπου η Ελλάδα με ποσοστό 11,3% κατέχει την τρίτη θέση μετά την Φινλανδία (18%) και την Ιταλία (12%).
Καταστροφικά είναι και τα στοιχεία της μακροχρόνιας ανεργίας, όπου η Ελλάδα με 56,7% καταλαμβάνει τη δεύτερη χειρότερη θέση μετά την Ιταλία (61,4%). Οσον αφορά την απασχόληση από τα 3.946.000 εργαζόμενους το 17,0% απασχολείται στη γεωργία, το 22,5% στη βιομηχανία και το 60,5% στον «τριτογενή» τομέα των υπηρεσιών.
Την αντίσταση του λαού και της νεολαίας συναντούν σε κάθε τους βήμα οι «Ράμπο» του ΝΑΤΟ που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη ως επικυρίαρχοι και πολλές φορές επιτίθενται, αποκαλύπτοντας τη δολοφονική τους «εκπαίδευση».
Χτες βράδυ δεκάδες μέλη της ΚΝΕ έστησαν μπλόκο σε τζιπ της KFOR που κινούνταν στην κεντρική αρτηρία της πόλης, την οδό Εγνατία. Φωνάζοντας συνθήματα κατήγγειλαν το ρόλο τους και απαίτησαν να ξεκουμπιστούν από την πόλη, τη χώρα και την περιοχή της Βαλκανικής. Θρασύτατος ο οδηγός του οχήματος επιχείρησε να προχωρήσει, αδιαφορώντας αν στο πέρασμά του θα χτυπούσε τους νεολαίους. Στη στιγμή όμως το ακινητοποίησαν. Πάνω του άφησαν το στίγμα των διαθέσεων του λαού με κόκκινη μπογιά. «Killers go home» και την ίδια στιγμή βροντοφώναζαν το ίδιο σύνθημα. Τη συμπαράστασή τους στην επιχείρηση των νεολαίων της ΚΝΕ, έδειξαν οι περαστικοί, είτε με τα χαμόγελα που έδειχναν ικανοποίηση, είτε παροτρύνοντάς τους. Και την ίδια στιγμή δήλωναν οργισμένοι με τη συμπεριφορά των «Ράμπο» της KFOR, που κυκλοφορούν στην πόλη σαν να βρίσκονται σε κατεχόμενο έδαφος.
Πάντως η χτεσινή αντίδραση των στρατιωτών της KFOR αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο του ρόλου και της εκπαίδευσής τους, της αντίληψης που έχουν για τη χώρα μας και τις οδηγίες κάτω από τις οποίες κινούνται. Αποκαλύπτει ποιους εξυπηρετούν οι διάφορες συμφωνίες που υπογράφει η κυβέρνηση, νομιμοποιώντας την ανεξέλεγκτη δράση των Αμερικανών στρατιωτών και λοιπών «συμμάχων» στη χώρα μας.
Συνάμα όμως, η χτεσινή αντίδραση των νεολαίων, έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα πως όσο οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες θα βρίσκονται στην περιοχή, η αντίσταση του λαού θα συνεχίζεται πολύμορφα και ολοένα πιο μαζικά. Πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην καταστεί η πόλη τους και το λιμάνι μόνιμο ορμητήριο θανάτου για τους λαούς της Βαλκανικής.
Από τη χτεσινή σύσκεψη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, που έγινε έπειτα από πρόσκληση της ΠΕΔΥΕ |
Οπως υπογράμμιζε και η κεντρική εισήγηση της σύσκεψης, «οι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν μία ακόμη επέμβαση στα Βαλκάνια, αλλά πολλοί φοβούνται ότι δεν είναι ο τελευταίος σταθμός των ιμπεριαλιστών. Σήμερα είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που φτάνει στα σύνορά μας. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στις επικίνδυνες εξελίξεις, με μεσάζοντα τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, που οδηγούν στη διχοτόμηση της ΠΓΔΜ. Δυστυχώς, ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για να προσφέρει δυνάμεις στην αποστολή».
Η πρωτοβουλία αυτή της ΠΕΔΥΕ έχει ως στόχο το συντονισμό της δράσης των μαζικών λαϊκών φορέων για την οργάνωση της αντίδρασης του λαού της Αθήνας ενάντια στις δολοφονικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών της «νέας τάξης πραγμάτων» στα Βαλκάνια.
Στη χτεσινή σύσκεψη εκτός από την πραγματοποίηση μιας κεντρικής κινητοποίησης, αποφασίστηκε να υποβληθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση, να οργανωθούν συσκέψεις, πικετοφορίες και άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αθήνας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.
Μεγάλο Συνέδριο θα γίνει στα Χανιά της Κρήτης για την πολυπολιτισμικότητα της Μεσογείου, από 22 έως 24 του Ιούνη 2001, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Το συνέδριο οργανώνεται από το Μεσογειακό Δίκτυο Πράσινων Κομμάτων της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων και την ευθύνη της οργάνωσης έχει η «Πράσινη Πολιτική» με συνδιοργανώτρια την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.
Στην πρώτη συνεδρία, εκπρόσωποι Πρασίνων από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη FYROM και την Ελλάδα θα αναπτύξουν τις πολυεθνικές και πολυθρησκευτικές συνιστώσες του πολιτισμού στις χώρες τους.
Στη συνέχεια το Σάββατο το πρωί σε ειδική συνεδρία θα αναπτυχθεί η σημασία της πολυπολιτισμικότητας της Μεσογείου στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα με ομιλητές την κ. Μουρουεταγκόνια, υπεύθυνη πολιτιστικών της Πράσινης Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Πάβλεβιτς, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Βελιγράδι (για τα ειδικότερα πολιτιστικά και θρησκευτικά θέματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία), ο κ. Χιλαλί, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ραμπάτ στο Μαρόκο (για τη συμμετοχή της αραβικής κουλτούρας στον μεσογειακό και ευρωπαϊκό πολιτισμό) και από ελληνικής πλευράς οι κ. κ. Τρεμόπουλος και Δωροβίνης. Παρεμβάσεις θα γίνουν από τις οργανώσεις «WWF Ελλάς», την Ορνιθολογική Εταιρεία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης (ο κ. Προμπονάς) και το Ελληνικό Τμήμα των «Φίλων της Φύσης» (ο κ. Σταύρου).
Μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, που θα προβληθεί και η ταινία «Αγέλαστος πέτρα», θα γίνει συζήτηση για τη σημασία του πολιτισμού στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των κ. κ. Αμπντάλα, πρεσβευτή των Παλαιστινίων στην Ελλάδα, και του κ. Αμνον, εκπροσώπου της οργάνωσης «Ειρήνη τώρα - Στοπ στον πόλεμο» από το Ισραήλ.
Τέλος, το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει μεγάλη συζήτηση για την «παγκοσμιοποίηση» και τον πολιτισμό. Ομιλητές θα είναι ο γραμματέας των Ευρωπαίων Πρασίνων, κ. Κασόλα, ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος, ο καθηγητής (και βουλευτής του ΚΚΕ) Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος και ο Βαγγέλης Στογιάννης από τους «Φίλους της Γης». Θα παρέμβουν η Επιτροπή Γένοβα 2001 (ο κ. Παρασκευόπουλος), ο Ομιλος Πολιτικού Προβληματισμού «Ν. Πουλαντζάς» (ο κ. Γ. Σταθάκης) και η, ελληνικής καταγωγής, Σουηδέζα Πράσινη κα Μουστογιάννη, που ήταν και στα πρόσφατα γεγονότα του Γκέτεμποργκ.
Τέλος, την Κυριακή το πρωί θα συνταχθεί το Πράσινο Πολιτιστικό Μανιφέστο με τη συμμετοχή όλων των συνέδρων.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, οι Βαλκάνιοι θα συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής και ειδικότερα τα όσα συμβαίνουν τώρα στη FYROM. Θα επιδιωχτεί ακόμα η έκδοση ενός κειμένου κοινών σημείων για τη συμβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.