ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
Σελ. /28
Κλείνουν τα μαγαζιά και διαδηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι

«Την Πέμπτη κλείνουμε τα μαγαζιά μας και συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) σε κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό επαγγελματία μπροστά στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Σημειώνεται ότι σε συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις καλούν, κάτω από την πίεση των δεκάδων σχετικών αποφάσεων σωματείων και ενώσεων ΕΒΕ, και οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Την ίδια στιγμή όλο και φουσκώνει το κύμα των σωματείων των αυτοαπασχολούμενων που αποφασίζουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους σε όλη τη χώρα και να δώσουν μαζικό «παρών» στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια μαζί με τους εργαζόμενους.

Μέχρι στιγμής τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει:

Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Υποδηματοποιών Ελλάδας, Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας & Νήσων, Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Σωματεία - Ενώσεις - Σύλλογοι από Αττική: Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών - Εμπόρων Αθήνας, Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Ασπροπύργου, ΕΒΕ Ηλιούπολης, ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου, ΕΒΕ Καλλιθέας, ΕΒΕ Περιστερίου, ΕΒΕ Αχαρνών, ΕΒΕ Κορυδαλλού. Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων (ΣΕΗΕΑ), Εγκαταστατών Υδραυλικών, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών, Βιοτεχνών Μετάλλου, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων & Συναφών Επαγγελμάτων, Επιδιορθωτών Υποδημάτων, Βιβλιοπωλών Εκδοτών, Αυτοκινητιστών Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής), ΣΕπΑΕ (Σύλλογος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας), Κρεοπωλών Αθηνών - Αττικής «Ταξιάρχες», Καλλιτεχνών Φωτογράφων (ΕΚΦΑ)

Από Θεσσαλονίκη: Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος, Βιοτεχνών Επιπλοποιών

Αλλες πόλεις: Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας, Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ερμής», Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Συγγνώμη για όλες τις φορές που σιώπησα...

Απόγευμα Τρίτης. Παραμονή της απεργίας της 8ης Μάρτη. Μάθημα με τμήμα της Γ' Λυκείου στο φροντιστήριο. Το κλίμα ήδη βαρύ. Ψυχικά ασήκωτο. Βλέμματα καρφωμένα πάνω μου και εγώ αποδέκτης τους, νιώθω την ανάγκη να βάλω τα πάντα στην άκρη και να συνδεθώ ειλικρινά μαζί τους.

Ξεκίνησα χωρίς να πω άλλη κουβέντα: «Είναι τραγωδία και ξέρω πως υπάρχουν στιγμές που αισθάνεστε φόβο και ανασφάλεια σ' αυτή τη χώρα. Που νιώθετε πως όλα είναι μάταια. Αλλά εσείς είστε η ελπίδα μας και η δύναμή μας. Και κάπως έτσι, στέκομαι μπροστά σας και σας ζητώ συγγνώμη. Για όλες αυτές τις φορές που σιώπησα και φοβήθηκα να μιλήσω. Συγγνώμη που δεν εξέφρασα όλα αυτά που σκεφτόμουν και δεν διεκδίκησα. Συγγνώμη που δεν είχα μέχρι σήμερα το θάρρος να βγω μπροστά και να απεργήσω. Από σήμερα, όμως, έχω χρέος να βγω μπροστά.

Ο ρόλος μου είναι παιδαγωγικός και το λιγότερο που θέλω να κάνω για σας είναι να βγω μπροστά, να συγκρουστώ. Γιατί η δύναμή μου και η ελπίδα μου είστε εσείς. Το δικό σας βλέμμα. Ετσι σήμερα σας ανακοινώνω πως αύριο δεν θα μπω στην αίθουσα. Γιατί δεν μπορώ αύριο να τρέξω καμία ύλη κοιτάζοντας τα δικά σας μάτια. Αύριο αποφασίζω να ξεκινήσω τον δικό μου αγώνα. Ο οποίος θα αποτελέσει μια σπίθα μονάχα της δικής σας επανάστασης...».

Σιωπή. Και βουρκωμένα μάτια. Η ανάγκη των παιδιών να ακούσουν από κάποιον καθηγητή αυτά τα λόγια μεγάλη.

Σήμερα συμμέτοχα και τα ίδια στην πορεία. Γιατί πάντα τα παιδιά θα είναι η ελπίδα μας. Αλλά... Πάντα περιμένουν και από μας το έναυσμα και την έμπνευση. Αυτό είναι το καλύτερο μάθημα. Το χθεσινό μάθημα ήταν μάθημα ζωής!


Καθηγήτρια σε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης
Το κείμενο δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων»

ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ
«Αξιολογημένες» και «πιστοποιημένες» οι σιδηροδρομικές εταιρείες!

Απάντηση στην κυβερνητική λαθροχειρία για την «αξιολόγηση» δίνει με ανακοίνωσή της «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» στην ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνει ότι αφού δεν έπιασαν τόπο οι διάφορες προσπάθειες αποπροσανατολισμού, τώρα η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι «φταίνε και οι συντεχνίες, που αντιστέκονται τόσα χρόνια στην αξιολόγηση», όπως είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Οπως χωρίσανε το τρένο από τις ράγες με τον τεμαχισμό του ΟΣΕ για να πουλήσουν το κερδοφόρο κομμάτι, έτσι και την "αξιολόγηση" την απομονώνουν από το ποιος την κάνει και για ποιο σκοπό την κάνει, παρουσιάζοντάς την σαν το φάρμακο για κάθε νόσο», τονίζει η ΔΑΣ και επισημαίνει ότι οι σιδηροδρομικές εταιρείες ΟΣΕ, «Hellenic Train» κ.ά. είναι «αξιολογημένες» και εφάρμοζαν συστήματα «αξιολόγησης», «είναι αυτές που έχουν ευθύνη γιατί εφάρμοζαν την πολιτική των κυβερνήσεων, που δεν πρότασσαν την ασφάλεια των πολιτών αλλά την κερδοφορία τους».

Οι ίδιες «αξιολογημένες» σιδηροδρομικές εταιρείες, που δεν εκπαίδευαν το προσωπικό και λειτουργούσαν με τεράστια υποστελέχωση και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, «είχαν και έχουν "πιστοποιητικά πιστοποίησης" (σ.σ. παραπέμπει στην ιστοσελίδα του ΟΣΕ με τα σχετικά πιστοποιητικά), το δε "Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΣΕ για τα έτη 2022 - 2025", προχώρησε με τις υπηρεσίες υποβοήθησης εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων (!), ακολουθώντας τις "οδηγίες" και τις "βέλτιστες πρακτικές"της ΕΕ, όπου μόνο το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων».

Οι ίδιες εταιρείες «μαζί με το πολιτικό προσωπικό όλων των κυβερνήσεων έβαζαν στο συρτάρι όλες τις καταγγελίες και τα εξώδικα των εργαζομένων, αυτών που ο πρωθυπουργός αποκαλεί "συντεχνίες" που "αξιολογώντας" το σιδηροδρομικό έργο προειδοποιούσαν για το δυστύχημα που έρχεται...».

Με το επιχείρημα περί συντεχνιών, σχολιάζει η ΔΑΣ, «προσπαθούν να βάλουν ξανά όλους τους εργαζόμενους στο στόχαστρο, καλλιεργώντας τον επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό για να βγουν λάδι! Ενοχλήθηκαν που η προσπάθειά τους κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκαν οι προειδοποιήσεις των συνδικάτων στον σιδηρόδρομο, ενοχλήθηκαν που ένα μεγάλο μέρος του λαού μας είδε στην πράξη τον ρόλο, τη σημασία και την αξία των συνδικάτων και του συνδικαλισμού, όταν βέβαια αυτός βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα - ζητήματα».

Καταλήγοντας τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους - παρά την ποινικοποίησή του - μεταξύ άλλων και για την αντιδραστική αξιολόγηση «που μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα με κριτήρια υποκειμενικά και μη μετρήσιμα προσπερνά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη εξοπλισμού και μέσων και μεταθέτει ευθύνες που δεν τους αναλογούν σε προϊσταμένους και υπαλλήλους, και δεν έχει καμία σχέση με την απαίτηση για υπηρεσίες σύγχρονες και ποιοτικές, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού».

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΜΜΕ
Σε αγώνα για ασφάλεια στη δουλειά και στη ζωή καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Απεργιακή συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας

Με σύνθημα «Σπάμε τις αλυσίδες, σπάμε τη σιωπή, απαιτούμε ασφάλεια στη ζωή και στη δουλειά, καμία συγκάλυψη του εγκλήματος», το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να πάρουν μέρος στη σημερινή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιεί στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Οι εργοδοτικές - κυβερνητικές πλειοψηφίες της αντεργατικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ που επικρατεί σε όλες τις Ενώσεις των ΜΜΕ, με τις πλάτες των αφεντικών, των διευθυντικών τους στελεχών και όλων των μεγαλοδημοσιογράφων, αυτές τις μέρες κρώζουν σαν τα κοράκια περί "ατομικής ευθύνης" για το δυστύχημα - προμελετημένο έγκλημα στα Τέμπη, πασχίζοντας να κρύψουν τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες όλων των έως τώρα κυβερνήσεων αλλά και του μονοπωλιακού ομίλου στον σιδηρόδρομο, που από κοινού κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές με το κέρδος τους».

Ειδικά δε για την απεργία τονίζει ότι «αυτές οι πλειοψηφίες κάτω από την πίεση των γεγονότων εξήγγειλαν απεργία, για άλλη μια φορά "βουβή", χωρίς την παραμικρή προσπάθεια οργάνωσής της, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση - συζήτηση με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, χωρίς απεργούς στον δρόμο, με πλαίσιο αιτημάτων κάποιες ικεσίες προς τα αφεντικά τους, έτσι "για τα μάτια του κόσμου", χωρίς πνοή.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ψελλίζουν έννοιες όπως "δημοσιογραφία και έλεγχος", "ασφάλεια", "ΣΣΕ", "ενημέρωση". Κλείνουν με την ταπεινή τους παράκληση προς τα αφεντικά των ΜΜΕ, που είναι ταυτόχρονα βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και κατασκευαστές, να αφήσουν ...απερίσπαστους τους συνάδελφους στο έργο της αποκάλυψης των πραγματικών αιτίων της δυστυχίας των πολλών, που είναι αυτοί οι ίδιοι σαν τάξη, το εκμεταλλευτικό τους σύστημα, το κράτος τους, οι διεθνείς λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι πολιτικές όλων των κομμάτων τους, που βάζουν στο ζύγι ανθρώπινες ζωές και πλούτη».

Στον αντίποδα όλων αυτών, το ΠΑΜΕ Τύπου καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ «να παλέψουμε για:

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική - και σε αυτούς που την επεξεργάζονται και την εφαρμόζουν - που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Ελεγχο εδώ και τώρα της αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς και στα εξωτερικά ρεπορτάζ, ιδιαίτερα σε ακραίες καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές.
  • Ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτό.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.
  • Κλαδικές ΣΣΕ με υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα, με ελεύθερη διαπραγμάτευση και όχι υπουργικές ντιρεκτίβες. Με πραγματικές αυξήσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες μας, που να καλύπτουν τις απώλειες τόσο των δέκα προηγούμενων χρόνων της κρίσης όσο και αυτές που προκλήθηκαν από την έκρηξη του πληθωρισμού.
  • Παλεύουμε οργανωμένα, συγκροτημένα, με ενότητα και αλληλεγγύη, για να αλλάζουμε ολοένα τον συσχετισμό που επιβάλλει "σιγή νεκροταφείου" στην ενημέρωση για τα δικαιώματα, τα προβλήματα, τις δράσεις και τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.
  • Ιση προβολή των πολιτικών θέσεων - απόψεων όλων των κομμάτων, εκτός από τα φασιστικά.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, μαζί και των νόμων Χατζηδάκη, Λιβάνιου, Οικονόμου, που τσακίζουν θέσεις εργασίας και μισθολογικά - κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, ελαστικοποιούν τους όρους δουλειάς, βάζουν φραγή στο απεργιακό δικαίωμα, επιβάλλουν λογοκρισία, αυτολογοκρισία και καταστολή».
Κυβερνητικές κουτοπονηριές για την απεργία

Ψέματα διακινούσε χτες το βράδυ η κυβέρνηση σχετικά με την απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο την Πέμπτη 16 Μάρτη.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο έκρινε παράνομη την αποχή των εργαζομένων στο Δημόσιο από τη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς η κυβέρνηση κατέφυγε για ακόμη μια φορά στην ποινικοποίηση, επιβεβαιώνοντας όσα καταγγέλλει η ΔΑΣ (βλ. δίπλα).

Ομως, το ...κουτοπόνηρο υπουργείο Εσωτερικών ξεχείλωσε την παραπάνω δικαστική απόφαση και στην ιστοσελίδα του χτες ανακοίνωνε ψευδώς ότι «βγήκε παράνομη η απεργία που είχε προκηρύξει για την Πέμπτη 16 Μάρτη η ΑΔΕΔΥ»!

Πρόκειται λοιπόν για μεγάλο ψέμα, αφού η δικαστική απόφαση δεν αφορά την αυριανή πανεργατική απεργία και τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ σε αυτή, αλλά την αποχή από τη διαδικασία της «αξιολόγησης». Η ίδια την ΑΔΕΔΥ σημειώνει μάλιστα ότι πρόκειται για «άθλια προβοκάτσια» του ΥΠΕΣ.

Ομως, η στάση αυτή της κυβέρνησης αποκαλύπτει τους ...πόθους της, αφού βιάστηκε να βαφτίσει «παράνομη» την ίδια την απεργία, δίνοντας μάλιστα «γραμμή» στα διάφορα παπαγαλάκια των ενημερωτικών πόρταλ, τα οποία σε χρόνο dt αναπαρήγαγαν αυτολεξεί το ψέμα, μπας και δημιουργήσουν κλίμα ενάντια στην πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική αυριανή απεργία.

Την απάντηση θα την πάρει ξανά αύριο στους δρόμους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ