ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Νέα μέρα αγωνιστικής δράσης σε όλη τη χώρα | Επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς κλάδους

Απεργιακή φρουρά στον κλάδο του Μετάλλου
Απεργιακή φρουρά στον κλάδο του Μετάλλου
Την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αυξάνει κι άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτούν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα τους. Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών και τις μεγαλειώδεις απεργιακές διαδηλώσεις της 7ης Μάρτη, έγιναν και χτες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς κλάδους με αποφάσεις κλαδικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων σε Ενέργεια, Χημική Βιομηχανία, Λιμάνια, Μεταφορές, στην αποκομιδή απορριμμάτων, στα δίκτυα αποχέτευσης κ.α.

Νέο αγωνιστικό ραντεβού σε όλη τη χώρα έχει οριστεί για σήμερα Τετάρτη, ανήμερα της συζήτησης του νομοσχεδίου σε μεικτή Επιτροπή Γερουσίας και Εθνοσυνέλευσης, με τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να καλούν σε «μια νέα ισχυρή μέρα απεργίας και διαδήλωσης» για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, με την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (από τα 62 στα 64 έτη) και την παράλληλη προϋπόθεση συμπλήρωσης 43 χρόνων δουλειάς για κατοχύρωση πλήρους σύνταξης, ουσιαστικά ισοδυναμεί με κατάργηση του δικαιώματος στη σύνταξη για πάρα πολλούς εργαζόμενους, ιδιαίτερα για όσους δουλεύουν σε κλάδους με αυξημένους κινδύνους, επιβαρυντικές συνθήκες εργασίας και απουσία βασικών μέτρων προστασίας, αλλά και για εκατομμύρια εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας και μεγάλη εντατικοποίηση.

Είναι αποκαλυπτικά όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων και στο αποχετευτικό δίκτυο. Οπως εξηγούσε χτες σε ΜΜΕ ένας εργαζόμενος που συμμετέχει στην απεργία του κλάδου, η οποία συνεχίζεται για 9η μέρα στο Παρίσι, «ένας εργάτης στο αποχετευτικό δίκτυο πεθαίνει κατά μέσο όρο 17 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό...». Ξεσκεπάζοντας δε την υποκρισία της κυβέρνησης (που σήμερα πρωτοστατεί στην επιχείρηση συκοφάντησης των απεργών του κλάδου, μιλά για «πόλεις γεμάτες σκουπίδια» και απειλεί ακόμα και με επίταξή τους) προσθέτει: «Την περίοδο της καραντίνας ήμασταν οι "ήρωες" και σήμερα ο Μακρόν θέλει να μας βάλει να ξεψυχήσουμε ενώ ακόμα δουλεύουμε...».

Συνδικαλιστής του κλάδου αναδείκνυε με τη σειρά του ότι «σήμερα οι εργάτες στους υπονόμους παίρνουν σύνταξη στα 55, γιατί το προσδόκιμο ζωής τους είναι 17 χρόνια χαμηλότερο από αυτό ενός μέσου εργαζόμενου σε καθιστική δουλειά. Για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων αυτή η ηλικία είναι τα 57 έτη, γιατί το προσδόκιμό τους είναι 12 χρόνια χαμηλότερο».

Αλλος εργαζόμενος του κλάδου τόνιζε ότι «με τη "μεταρρύθμιση" θα πεθάνουμε ενώ ακόμα δουλεύουμε. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν καταλάβαμε καλά τις αλλαγές και ο Μακρόν μάς περιφρονεί γιατί είμαστε εργάτες, εμείς όμως ξέρουμε καλά τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην υγεία μας».

Απειλές από την κυβέρνηση, με «πλάτες» από εργατοπατέρες

Από τη μεριά της κυβέρνησης, υπουργοί κλιμακώνουν απειλές κατά των απεργών, ακόμα και για επίταξή τους. Ο υπουργός Μεταφορών Κλ. Μπον επέκρινε την απουσία «μέτρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων, έστω και μερικών», ενώ ο αρμόδιος για τα Δημόσια Οικονομικά Γκ. Ατάλ μίλησε για «πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας και υγείας» και ζήτησε τη «λήψη μέτρων», εξετάζοντας ακόμα και την επίταξη.

«Βούτυρο στο ψωμί» της επίθεσης στους απεργούς αλείφουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες: Απαντώντας σε ερώτημα για τη συνέχιση της απεργίας στη διαχείριση των απορριμμάτων ο Λορέν Μπερζέρ, επικεφαλής της CFDT (όπου πλειοψηφούν δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος), δήλωσε ότι «το συντονιστικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν κάλεσε ποτέ σε τέτοιου είδους δράσεις» (εννοεί τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε πολλούς κλάδους) και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η CFDT δεν συμμετέχει σε αυτό το κίνημα στη διαχείριση των απορριμμάτων»...

ΙΣΡΑΗΛ
Μεθοδεύσεις για νέα αύξηση εβραϊκών εποικισμών

Η ισραηλινή κυβέρνηση εντείνει τις κινήσεις για περαιτέρω αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, με τις ψήφους 40 βουλευτών έναντι 17 κατά, κυρώθηκε επί της αρχής στο Κοινοβούλιο (Κνέσετ) νομοσχέδιο που επιδιώκει την επιστροφή των εποίκων στους τέσσερις εποικισμούς Χομές, Γκανίμ, Καντίμ και Σα-Νουρ, που εκκενώθηκαν το 2005 βάσει του «νόμου Αποδέσμευσης». Βάσει του νόμου αυτού οι Ισραηλινοί έποικοι απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και κάποιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν χωρίς την άδεια του ισραηλινού στρατού. Εκτοτε έποικοι έχουν επιστρέψει στα χωριά, όμως απομακρύνονται και πάλι.

Παράλληλα με τις κινήσεις κλιμάκωσης του χρόνιου εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης, εντείνονται και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ γύρω από το νομοσχέδιο για την περιβόητη «δικαστική μεταρρύθμιση».

Η Κνέσετ ενέκρινε επί της αρχής το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του σχετικού νομοσχεδίου. Το άρθρο υιοθετήθηκε λίγο πριν τα ξημερώματα χτες Τρίτη με 61 ψήφους υπέρ, έναντι 52 κατά. Αναμένεται επίσης πλην απροόπτου η ψήφισή του επί των άρθρων και επί του συνόλου, από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το άρθρο δίνει τη δυνατότητα στην Κνέσετ να ακυρώνει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών σε σύνολο 120. Λίγο νωρίτερα, το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει επίσης επί της αρχής άλλο νομοσχέδιο που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να κριθεί ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός.

Ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση πραγματοποιούνται συνεχείς διαδηλώσεις επί 11 βδομάδες, με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και ο Πρόεδρος της χώρας, Ισ. Χέρτσογκ, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις σε εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Απελευθέρωση υπέργηρου Παλαιστίνιου κρατουμένου

Σε αυτό το φόντο βγήκε το περασμένο 48ωρο από τις ισραηλινές φυλακές Ασκελόν ο μεγαλύτερος σε ηλικία Παλαιστίνιος κρατούμενος.

Πρόκειται για τον 83χρονο Φουάντ Σουμπάκι, που είναι ανώτερο στέλεχος της «Φατάχ» και εξέτισε 17 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία για «λαθρεμπόριο όπλων», μετά τη σύλληψή του το 2002 στο φόντο της δεύτερης Ιντιφάντα (Εξέγερση).

Σήμερα στις ισραηλινές φυλακές υπάρχουν 4.780 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων 29 γυναικών, 160 παιδιών, ενώ 915 έχουν φυλακιστεί με τη μέθοδο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», η οποία επιτρέπει τη φυλάκισή τους δίχως κατηγορίες και μπορεί να ανανεώνεται ανά εξάμηνο, για όσο καιρό θέλουν οι κατοχικές αρχές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Στις ΗΠΑ πάνω από 8.500 Καλιφορνέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πάχαρο στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας και ρήξης μέρους του φράγματος που κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία του 1940. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετές κατοικημένες περιοχές. Πάνω από 60 άτομα χρειάστηκαν τη βοήθεια σωστικών συνεργείων για να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι της κοινότητας Πάχαρο δεν έχουν πού να πάνε, ούτε χρήματα για να ενοικιάσουν δωμάτια σε ξενώνες ή να αγοράσουν βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

ΛΙΛΟΝΓΚΒΕ.-- Ο κυκλώνας «Φρέντι», μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ στο νότιο ημισφαίριο, σκότωσε 190 ανθρώπους στο Μαλάουι, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας. Αλλοι 584 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 37 εξακολουθούν να αγνοούνται. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κυκλώνας προξένησε μεγάλες καταστροφές στη Μοζαμβίκη, με εκτεταμένες πλημμύρες γύρω από το λιμάνι του Κελιμάνε, ενώ περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται μέχρι τώρα σε περισσότερους από 220 σε Μαλάουι, Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη από τότε που ο «Φρέντι» έφτασε για πρώτη φορά στη στεριά τον Φλεβάρη.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προχτές και άλλοι εννιά τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά, όταν ανοιχτό ημιφορτηγό έπεσε πάνω τους στη μικρή πόλη Αμκουί του Καναδά, στην επαρχία Κεμπέκ, ανακοίνωσε η αστυνομία τη Δευτέρα. Ο 38χρονος οδηγός αρχικά διέφυγε, αλλά κατόπιν παραδόθηκε στις αρχές.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα καθίζηση του νομίσματος

Δραματικές πιέσεις στον πολύπαθο λαό του Λιβάνου ασκεί η νέα καθίζηση του νομίσματος της χώρας, στο πλαίσιο της σοβαρής οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται από το 2019.

Χτες, για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου - λίρας Λιβάνου έφτασε 1 προς 100.000. Τον Γενάρη η ισοτιμία ήταν ένα δολάριο προς 60.000 λίρες...

Ετσι, ένα ψωμί 800 γραμμαρίων πωλούνταν χτες προς 35.000 λίρες και 3,8 λίτρα βενζίνης προς... 18.000.000 λίρες.

Παράλληλα, οι καταθέτες εξακολουθούν να μην έχουν πλέον πρόσβαση στις οικονομίες τους που βρίσκονται εγκλωβισμένες στις τράπεζες, καθώς έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων.

Οι δε τραπεζίτες αποφάσισαν χτες να κρατήσουν για άλλες τρεις μέρες κλειστά τα καταστήματα των τραπεζών, διαμαρτυρόμενοι για ορισμένα μέτρα με τα οποία η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την εντεινόμενη λαϊκή αγανάκτηση.

Η Ενωση Λιβανέζικων Τραπεζών καταγγέλλει την ενεργοποίηση κανονισμού που θα επιτρέπει στους οφειλέτες να πληρώνουν δάνεια σε ξένο νόμισμα με την παλιά (και άνευ αντικρίσματος ως προς τη σημερινή πραγματικότητα) ισοτιμία του ενός δολαρίου προς 1.507 λιβανέζικες λίρες, η οποία ίσχυε στην αρχή της κρίσης το 2019.

Οι τραπεζίτες διαμαρτύρονται επίσης για τα «αυθαίρετα», όπως τα χαρακτηρίζουν, δικαστικά μέτρα εις βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία ελήφθησαν αφού καταθέτες προσέφυγαν δικαστικά για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους. Μετά την κατάθεση προσφυγών από καταθέτες, ορισμένοι δικαστές προσπάθησαν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία διευθυντών τραπεζών ή μελών του Διοικητικού τους Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μάρτη τα σούπερ μάρκετ στον Λίβανο άρχισαν να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων σε αμερικανικά δολάρια, έπειτα από απόφαση των αρχών, λόγω της γρήγορης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Προηγουμένως τα σούπερ μάρκετ είχαν σταματήσει να αναγράφουν τις τιμές των τροφίμων για τον ίδιο λόγο. Σε μια χώρα που εισάγει το 90% των προϊόντων, τα εστιατόρια και τα καταστήματα έχουν αρχίσει εδώ και μήνες να αναφέρουν τις τιμές σε δολάρια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ο πληθωρισμός στον Λίβανο (που είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως) έφτασε το 332% από τον Γενάρη του 2021 ως τον Ιούλη του 2022.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ