ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 19 Φλεβάρη 2023
Σελ. /48
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!
Συγκλονιστική η έκφραση της αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τη νεολαία
  • Αναχωρούν τα πρώτα πολύτιμα φορτία για Τουρκία και Συρία
  • Επόμενος σταθμός η μεγάλη συναυλία της Δευτέρας στην Αθήνα, όπου θα συγκεντρώνεται υλικό αλληλεγγύης

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Με τις εικόνες των γερανών και των αμέτρητων φορτηγών να είναι παρκαρισμένα έξω από τα συνδικάτα όλης της χώρας και με δεκάδες εργαζόμενους να βοηθάνε στο πακετάρισμα και το φόρτωμα των ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, τα οποία τώρα ξεκινούν το μακρύ ταξίδι για τους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της έκφρασης αλληλεγγύης από τον εργατόκοσμο και τη νεολαία της χώρας μας.

«Αυτοί φορτώνουν κάθε μέρα τανκς και πυρομαχικά για την Ουκρανία, εμείς φορτώνουμε κλινοσκεπάσματα, γάλατα, πάνες, γάζες για τους λαούς που υποφέρουν», σχολίαζε χαρακτηριστικά ένας από τους νέους εργαζόμενους, που βοηθούσαν στο πακετάρισμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, δείχνοντας φωτογραφίες από το διαδίκτυο, με τα καμιόνια που μεταφέρουν τα τεθωρακισμένα στα πεδία του πολέμου.

«Εμείς εσάς εμπιστευόμαστε. Πού αλλού να πάμε όσα μαζέψαμε για να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους;», έλεγε και μια μητέρα που έφτανε με τα παιδιά της στα γραφεία σωματείου στη Θεσσαλονίκη, για να αφήσει όσα μάζεψαν οικογενειακώς.

Πράγματι, όπως μας μεταφέρουν συνδικαλιστές που αυτές τις μέρες συνέβαλαν μαζί με συναδέλφους τους στη συγκέντρωση υλικών, στην ταξινόμηση και το πακετάρισμα, αμέτρητες ήταν οι περιπτώσεις ανθρώπων του μόχθου που έρχονταν στα σωματεία για να αφήσουν ό,τι μπορούσαν, χωρίς να έχουν άλλη επαφή με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ «στρώνονταν» και στη δουλειά για να βοηθήσουν, αντικρίζοντας τον τεράστιο όγκο των ειδών που ήταν συγκεντρωμένα.

Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Επόμενος μεγάλος σταθμός για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης θα είναι η μεγάλη συναυλία που οργανώνεται τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. στο «ΡΕΞ», στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή και τους αγώνες των καλλιτεχνών (βλ. σελ. 45). Εκεί θα υπάρχει ειδικός χώρος όπου θα μπορούν οι συμμετέχοντες να αφήνουν τα υλικά που θέλουν να προσφέρουν.

Η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο!

Ετσι, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Σύλλογοι Γυναικών, Ενώσεις Γονέων, εκατοντάδες γραφεία μαζικών φορέων έχουν πλημμυρίσει από τα αναγκαία είδη που συλλέγονται, καθώς ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100 τόνοι βοήθειας σε όλη την Ελλάδα, και αυτές τις μέρες μεταφέρονται με νταλίκες και με βαπόρια στους λαούς που μετράνε τις πληγές τους, παραμένοντας αβοήθητοι και εγκαταλειμμένοι από το κράτος.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ξεχώρισε επίσης η οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας από το ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Η αλληλεγγύη είναι στο αίμα μας», που βρήκε πλατιά ανταπόκριση με εκατοντάδες εργαζόμενους να συρρέουν στα γραφεία του μετά τη δουλειά για να δώσουν αίμα. «Σε Ελλάδα, Τουρκία και Συρία το αίμα έχει ένα χρώμα, είναι κόκκινο και αδελφικό. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο, αδέρφια, σε κάθε συμφορά, σε κάθε ανθρώπινο πόνο, σε κάθε δυσκολία. Ολες μας οι σκέψεις σε εσάς...». Με κάτι τέτοια λόγια σε μικρά σημειώματα πλαισίωσαν την αφίσα της αιμοδοσίας πολλοί από όσους βρέθηκαν στην αιμοδοσία.

Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες είναι οι γιατροί που έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα που απηύθυνε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, για να οργανωθεί αποστολή στους σεισμόπληκτους, σε συνεννόηση με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας. Τώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί αναμένουν με αγωνία τις διευθετήσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση για να οργανωθεί η αποστολή.

Στον δρόμο οι πρώτες αποστολές

Ενώ η προσφορά υλικής βοήθειας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, σε εξέλιξη βρίσκονται πλέον οι πρώτες αποστολές ειδών.

Στην Αττική, έχουν ήδη αναχωρήσει από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και κάθε γωνιά της πρωτεύουσας. Τον χώρο που αφήνει ελεύθερο κάθε παλέτα που γεμίζει, κάθε φορτηγό που αναχωρεί, έρχονται να καταλάβουν νέες προσφορές από εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές.

Στα Χανιά, 25 είναι οι τόνοι υλικής βοήθειας που συγκεντρώθηκαν από Σωματεία, Ενώσεις Γονέων, Συλλόγους και άλλους φορείς, φορτώθηκαν και βρίσκονται καθ' οδόν για να παραδοθούν.

Το πρώτο φορτηγό με τα είδη που έχουν συγκεντρωθεί από τα σωματεία, τους φορείς, τον λαό του νησιού συνόδευσε την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Η βοήθεια που συγκέντρωσαν Σωματεία και Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων, εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές, κάτοικοι του νησιού, μεταφέρθηκε με το καράβι στο Αϊβαλί, προκειμένου να διανεμηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ανάμεσα σε μηνύματα που στάλθηκαν και συνόδευαν τα πολύτιμα φορτία της αλληλεγγύης, ξεχώρισε ένα μικρό χειρόγραφο σημείωμα σε ένα πακέτο με κουβέρτες και γάντια, που έγραφε στα Ελληνικά «Αλληλεγγύη το όπλο των λαών» και στα Τουρκικά «Gecmis olsun komcular», που σημαίνει «Γίνε καλά γρήγορα, γείτονα». Η φωτογραφία αναρτήθηκε στον λογαριασμό Διεθνών του ΠΑΜΕ στο Twitter και αμέσως δέχτηκε εκατοντάδες μηνύματα με τις λέξεις «ευχαριστώ γείτονα» από την Τουρκία.

Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λέσβου στο Αϊβαλί
Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λέσβου στο Αϊβαλί
Την περασμένη βδομάδα αναχώρησε και το πρώτο μεγάλο φορτίο από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Μαζί του μεταφέρθηκαν και τα υλικά που συγκεντρώθηκαν από άλλες πόλεις όπως η Αρτα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο κ.ά., μετά από αντίστοιχη προσπάθεια Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων λαϊκών φορέων.

Το Σάββατο 18/2 αναμένεται να αναχωρήσει από τη Λάρισα η πρώτη αποστολή, που αποτελείται από μία νταλίκα και 34 παλέτες, όπου φορτώθηκαν οι κούτες που τις προηγούμενες μέρες «πλημμύρισαν» το Εργατικό Κέντρο. Ενόψει της αναχώρησης του κονβόι αλληλεγγύης δόθηκε την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου, μεταφέροντας το κάλεσμα για συνέχιση και ενίσχυση της προσπάθειας από τον λαό της περιοχής.

Αναχωρεί επίσης η βοήθεια που συγκεντρώθηκε από Σωματεία και Φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνολικά 180 κούτες με φαρμακευτικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής, γάλα σε σκόνη, κ.ά. και 151 κούτες με κουβέρτες. Οπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία και οι φορείς, «η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική! Τα είδη που μαζεύτηκαν για τους γειτονικούς λαούς γέμισαν ένα φορτηγό. Δείχνουμε στην πράξη ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Δείχνουμε στην πράξη ότι οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Οι ανάγκες μας είναι κοινές. Δεν μας σταματάνε ούτε σύνορα ούτε θρησκείες ούτε τα χιλιόμετρα. Οπλο μας η ενότητα και η αλληλεγγύη».

Οι κούτες έξω από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας λίγο πριν φορτωθούν
Οι κούτες έξω από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας λίγο πριν φορτωθούν
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην Τουρκία με 100 τόνους υλικής βοήθειας!

Δεκάδες οι φιάλες αίματος, εκατοντάδες οι γιατροί που δηλώνουν «παρών» στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ

Για την Τουρκία αναχωρούν το Σάββατο 18/2 το πρωί αποστολές συνδικαλιστών, συνοδεύοντας την υλική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί για τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. Αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας θα συναντηθούν στους Κήπους Εβρου, μαζί με τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τους 100 συνολικά τόνους βοήθειας. Στη συνέχεια θα περάσουν συγκροτημένα στη γειτονική χώρα, όπου θα έχουν επαφές και συναντήσεις με σωματεία.

Οπως τονίζει το ΠΑΜΕ, η προσπάθεια που κάνει είναι «να παραδοθεί με ασφάλεια και ταχύτητα το ανθρωπιστικό υλικό απευθείας στους ανθρώπους που βασανίζονται αυτές τις μέρες στην Τουρκία, να εξασφαλίσουμε δηλαδή πως η προσφορά του λαού μας δεν θα παραπέσει αλλά θα φτάσει έγκαιρα εκεί που πρέπει. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της κατάστασης στη Συρία γίνεται αντίστοιχη προσπάθεια για να φτάσει ανθρωπιστικό υλικό και στον συριακό λαό, για την ανακούφιση των πληγέντων».

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τη συγκινητική προσφορά που είναι σε εξέλιξη, την ανταπόκριση των συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων. Ετσι, σημειώνει ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100 τόνοι ανθρωπιστικού υλικού, δεκάδες φιάλες αίματος πανελλαδικά, ενώ 200 είναι οι Ελληνες γιατροί που έχουν δώσει τα στοιχεία τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, για να συμβάλουν με την εργασία τους στις οξυμένες ανάγκες στην Τουρκία.

Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα «να συνεχίσουν την προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης καθώς θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και νέες αποστολές ανθρωπιστικού υλικού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ