Υπενθυμίζεται ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Γενάρη, με τίτλο «Ζητήματα Ψυχικής Υγείας: Σύγχρονες προσεγγίσεις - απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί ένα σύστημα που σαπίζει» και το «παρών» σε αυτήν έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι στον κρίσιμο αυτό χώρο, ερευνητές, φοιτητές κ.ά.
Το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε θα εκδοθεί σε ειδική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιευτεί η εισηγητική ομιλία από την Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρο, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο «Θριάσιο» και μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Λεμονιά Φακάρου |
Σοφία Σκλαβενίτη, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, με επιμόρφωση στην Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων: «Η διαλεκτική υλιστική - ιστορική προσέγγιση αναδεικνύει την ανάπτυξη προβληματικής σχέσης και τελικά εξάρτησης από το αλκοόλ σε πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο, που καθορίζεται από ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς παράγοντες, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται και αλληλοεξαρτώνται, ενώ τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της κατανάλωσης αλκοόλ εξαρτώνται από το είδος των σχέσεων παραγωγής, το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων κάθε φορά, τις ιδιαίτερες πολιτισμικές, θρησκευτικές, γεωγραφικές κ.ά. ιδιαιτερότητες».
Ιλιάνα Ναζεντιάδου |
Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια MSc Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις, θεραπεύτρια ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει», μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ: «Είναι μία από τις αντιφάσεις της κοινωνίας όπου ζούμε, το γεγονός ότι ενώ έχει υπάρξει μεγάλη επιστημονική πρόοδος και πείρα ως προς την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων, η πρόοδος αυτή δεν αξιοποιείται στην πολιτική αντιμετώπισής τους. Και υπάρχουν αιτίες γι' αυτό. Καταρχάς, μια ταξική κοινωνία, για την οποία είναι μονόδρομος η διαιώνισή της που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι καταδικασμένη να αναπαράγει τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί. Θα αντέφασκε στην ίδια της την ύπαρξη η ριζική αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου των εξαρτήσεων και η στόχευση για πλήρη αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη των "θυμάτων" της. Επιπλέον, η πρόληψη και η απεξάρτηση "κοστολογούνται" με βάση οικονομικές τεχνικές, όπως η ανάλυση "κόστους - οφέλους". Αν κοστίζει πολύ ακριβά η δημιουργία όλων των απαραίτητων όρων για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, αν ο θάνατος ακόμα, κοινωνικός ή βιολογικός, "συμφέρει" οικονομικά βάσει της συγκεκριμένης ανάλυσης, τότε απλά και κυνικά προτιμώνται οι φτηνότερες λύσεις».
Σοφία Σκλαβενίτη |
Παναγιώτης - Μόδεστος Γεωργάκας |
Εφη Θάνου |
Αλτα Πανέρα, ψυχολόγος, επόπτρια, ψυχοθεραπεύτρια, τραυματοθεραπεύτρια, πρώην εργαζόμενη με επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας, εργαζόμενη στο ΚΕΣΥΨΥ του ΑΠΘ: «Αν και είναι ξεκάθαρη η σύνδεση φτώχειας και τέτοιας βίας, οι υπηρεσίες προς τα θύματα δεν δίνουν έμφαση στη μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητά τους. Αντιστρόφως, η Κοινωνική Πρόνοια δεν εστιάζει στην πιθανή παρουσία ενδοοικογενειακής βίας. Οι πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της βίας λειτουργούν αποκομμένες μεταξύ τους και σπάνια εξυπηρετούν αποτελεσματικά τις γυναίκες με μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης. Δυστυχώς, οι υπάρχουσες πολιτικές υποστήριξης δεν καλύπτουν συνολικά τις πρακτικές οικονομικές, εργασιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες των θυμάτων. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόνοια για όσες επιθυμούν να απομακρυνθούν άμεσα από μια κακοποιητική σχέση».
Ορέστης Παπαγιαννόπουλος |
Εφη Θάνου, κοινωνική λειτουργός, MSc Ελεγχος του stress και Προαγωγή Υγείας: «Στην Ελλάδα, ο αριθμός των κλινών σε ειδικούς ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες μόλις που ξεπερνά τις 400, αντί για το ελάχιστο όριο των 1.000 κλινών που τίθεται σύμφωνα με τη "Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας" του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφτηκε το 2011. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής, εξαναγκάζοντας πολλές γυναίκες να παραμένουν σε κάποιο κακοποιητικό περιβάλλον χωρίς τη θέλησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ψυχική τους υγεία όσο και την ίδια τους τη ζωή. Είναι εμφανές ότι το ενδιαφέρον των εγχώριων κυβερνήσεων αλλά και των αστικών επιτελείων της ΕΕ εξαντλείται σε διακηρυκτικού χαρακτήρα ευχολόγια».
Αλτα Πανέρα |
Ελένη Θεοδοσίου |
Ελισαίος Βαγενάς |
Ελισαίος Βαγενάς, Διδάκτορας Παιδαγωγικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας, Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης: «Στην ΕΣΣΔ από τα 1922 άρχισε να διαμορφώνεται ένα πολύμορφο δίκτυο δομών Ψυχικής Υγείας, που αρχικά αποτελούνταν από τα ψυχονευρολογικά ιατρεία, στη δεκαετία του '30 προστέθηκαν κέντρα εργασιοθεραπείας, άρχισαν να εμφανίζονται ειδικές κλινικές, ενώ στη δεκαετία του '60 είχε πια διαμορφωθεί ένα πιο ολοκληρωμένο δίκτυο δομών για την αντιμετώπιση αναγκών των εργαζόμενων μαζών, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση ποικίλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, που για ένα διάστημα αποτελούν "κληρονομιά" του καπιταλιστικού παρελθόντος και δημιουργούνται σε συνθήκες ανώριμων κομμουνιστικών (σοσιαλιστικών) σχέσεων, όσο και για τη φροντίδα πολλών προβλημάτων Ψυχικής Υγείας με βιολογικό υπόβαθρο (βαριά ψυχιατρικά προβλήματα όπως η σχιζοφρένεια κ.ά.) (...) Πολλά βαριά ψυχιατρικά προβλήματα με βιολογικό υπόβαθρο είχαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση στη Σοβιετική Ενωση σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται στον καπιταλισμό, με την έννοια ότι προκρινόταν η κοινωνική περίθαλψη και φροντίδα του ασθενή (...) Δεν υπήρχε η γνώριμη - για τις καπιταλιστικές μεγαλουπόλεις - εικόνα του σχιζοφρενή, που είναι άστεγος και αβοήθητος, ένα πραγματικό περιφερόμενο ράκος του δρόμου ή βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακές».
Κατερίνα Ρούμπου |
Γιώργος Πρέντζας |