ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
Σελ. /40
Πρωτιές

Ξανά στην κορυφή της λίστας με το ακριβότερο ρεύμα βρέθηκε την Τρίτη 27 Δεκέμβρη η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Συγκεκριμένα, βάσει του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα φτάνει τα 239,10 ευρώ ανά MWh και είναι η υψηλότερη που καταγράφεται στην Ευρώπη. Τιμή άνω των 200 ευρώ καταγράφεται σε μία ακόμη χώρα, στην Τουρκία, με 207,29 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Μάλτα με 175,79 ευρώ ανά MWh. Τι κι αν, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, οι ΑΠΕ αυξάνουν σταθερά τη συμμετοχή τους στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής; Τι κι αν το φυσικό αέριο κινείται συγκυριακά σε τιμές χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα, αλλά σταθερά υψηλές για τον λαό; Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος που «καίνε» το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, της «πράσινης ανάπτυξης» και της μετατροπής του ρεύματος σε πανάκριβο εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν. Πάνω σ' αυτό το έδαφος, είναι κοροϊδία και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τον λαό τα μέτρα που διαφημίζει η κυβέρνηση για την συγκράτηση τάχα των τιμών, όπως η αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ή η «στοχευμένη» επιδότηση του ρεύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο τα μέτρα που διεκδικούν τα συνδικάτα και στηρίζει το ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή μπορούν να δώσουν ουσιαστική ανακούφιση και ανάσα στον λαό, τα απορρίπτουν όμως επανειλημμένα και ασυζητητί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Σκυτάλη

Στην ορκωμοσία του σοσιαλδημοκράτη Λούλα, νέου Προέδρου της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή «μαζί με άλλους ηγέτες από όλο τον κόσμο». Δεν ξέρουμε αν ανάμεσα σ' αυτούς θα είναι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που επίσης χαιρέτισε την εκλογή του Λούλα, όπως και ο Γάλλος Μακρόν. Στην πραγματικότητα, η επανεκλογή Λούλα (είχε διατελέσει Πρόεδρος και την περίοδο 2003 - 2010) δεν περιέχει καμία έκπληξη ούτε για τα 212 εκατομμύρια των Βραζιλιάνων ούτε για τους άλλους λαούς, όπου η αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας - και μάλιστα ως δήθεν «αντίπαλο δέος» στην ακροδεξιά του Μπολσονάρο - αξιοποιείται για να ανανεώνονται οι αυταπάτες μιας «πιο δίκαιης» τάχα διαχείρισης του καπιταλισμού και μιας «πιο ισορροπημένης» παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Με τις ταξικές ανισότητες και τη φτώχεια να εκτοξεύονται στη Βραζιλία, ειδικά μετά την τελευταία οικονομική κρίση και την πανδημία, ο Λούλα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση με υποσχέσεις για «αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και της πείνας», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αστική τάξη της χώρας ότι θα εργαστεί για την «επιστροφή της Βραζιλίας στη διεθνή σκηνή», για την αναβάθμιση δηλαδή του ρόλου της στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Με τις ίδιες πάνω κάτω διακηρύξεις είχε εκλεγεί και στην προηγούμενη θητεία του ο Λούλα, εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις υποσχέσεις του στα βραζιλιάνικα μονοπώλια, την ώρα που ο λαός βυθιζόταν ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και στην απογοήτευση. Σε αυτό ακριβώς το έδαφος αναδείχθηκε ως «εναλλακτική» ο ακροδεξιός Μπολσονάρο, που ανέλαβε την κυβερνητική σκυτάλη το 2019, για να την παραδώσει τώρα ξανά στον Λούλα.

Εμπαιγμός

Με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή των συντάξεων από 1/1/2023, στο τέλος του Γενάρη (σύνταξη Φλεβάρη) θα καταβληθούν στους συνταξιούχους τα νέα ποσά. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, οι συνταξιούχοι ξέρουν καλά ότι πρόκειται για σταγόνα στην πλημμυρίδα της ακρίβειας και πολύ περισσότερο των αναγκών τους. Δεν ξεχνούν ότι έχουν μεσολαβήσει δώδεκα ολόκληρα χρόνια χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση, χώρια οι τεράστιες περικοπές που υπέστησαν απ' όλες τις κυβερνήσεις, ως και 40%. Οι περικοπές αυτές στους παλιότερους συνταξιούχους, όπως και οι μικρότερες συντάξεις στους νέους - με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου - συνεχίζουν να στερούν από το σύνολο των συνταξιούχων περίπου 8,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, απώλειες που θεωρούν δεδομένες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, περίπου 750.000 «παλιοί» συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση εξαιτίας της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», ενώ πολλές ακόμα χιλιάδες θα δουν μόνο στα χαρτιά την αύξηση του 7,75%, αφού θα πάρουν στο χέρι μόλις λίγα ευρώ. Ο αίτιος είναι κι εδώ η «προσωπική διαφορά», την οποία νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια «βραδυφλεγή βόμβα» που τώρα ενεργοποιεί η ΝΔ για την καθήλωση (επί της ουσίας μείωση λόγω ακρίβειας) των συντάξεων.

Επενδύσεις

Το μουντιάλ, πέρα από κερδοφόρα μπίζνα για όλους τους εμπλεκόμενους, είναι κι ένα χρηματιστήριο, όπου παίκτες και προπονητές προσπαθούν να ανεβάσουν την αξία τους για μελλοντικές αγοραπωλησίες στη διεθνή ποδοσφαιρική αγορά. Διαβάζουμε για παράδειγμα ότι ο σταρ της εθνικής Γαλλίας Εμπαπέ, μετά τη θριαμβευτική πορεία που κατέγραψε στα στάδια του Κατάρ, οδηγώντας την ομάδα του στον τελικό, ανέβασε κατά 20 ολόκληρα εκατομμύρια την αξία του στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου και επέστρεψε στην πρώτη θέση του πίνακα, με 180 εκατ. ευρώ. Το ρεκόρ πάντως ανήκει στον Αργεντινό Φερνάντες, ο οποίος πήγε στο Μουντιάλ με το ταμπελάκι στην μπλούζα του να γράφει 5 εκατ. ευρώ και έφυγε ανατιμημένος κατά 1.000%, με αξία 55 εκατ. ευρώ. Μπορεί λοιπόν το λαοφιλέστερο όλων των αθλημάτων να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις σε εκατομμύρια φιλάθλους μέσα κι έξω από τα γήπεδα, τις μεγαλύτερες όμως τις ζουν τα πολυεθνικά μεγαθήρια, που είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως σπόνσορες, κερδίζουν χρήμα, αγορές, ακόμα και γεωπολιτική επιρροή από τις επενδύσεις τους στα πόδια και στις δεξιότητες των υπεραθλητών τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη

1865 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.

1906 Γεννιέται ο Σοβιετικός Ουκρανός διαστημικός μηχανικός και σχεδιαστής Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ. Ο Κορολιόφ υπήρξε μεταξύ άλλων υπεύθυνος των πρώιμων σοβιετικών προγραμμάτων «Σπούτνικ» και «Βοστόκ».

1922 Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει τη Διακήρυξη και το Σύμφωνο για τον σχηματισμό της ΕΣΣΔ.

1942 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές, παλιούς εξόριστους από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1944 Νέα σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται στην περιοχή Ταμπούρια - Δραπετσώνα. Στα άλλα μέτωπα, ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει και τη Λευκάδα, αναγκάζοντας τα υπολείμματα του ΕΔΕΣ να διαφύγουν (με βρετανικά πλοία) στην Κέρκυρα.

1995 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης Χάινερ Μίλερ.

Σάββατο 31 Δεκέμβρη

1879 Ο Τόμας Εντισον παρουσιάζει τον λαμπτήρα πυρακτώσεως.

1880 Γεννιέται ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος.

1902 Γεννιέται ο Νίκος Πλουμπίδης.

1944 Η ΚΕ του ΕΑΜ απηύθυνε υπόμνημα προς τις «συμμαχικές κυβερνήσεις» της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ, εκθέτοντας την κατάσταση και ζητώντας την έλευση στην Ελλάδα διασυμμαχικής επιτροπής, τον τερματισμό των συγκρούσεων και τον σεβασμό της θέλησης του ελληνικού λαού.

1950 Συλλαμβάνεται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης στη Θεσσαλονίκη.

1955 Σταματά η λειτουργία του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα», που εξέπεμπε από το 1947 ως ραδιοσταθμός του ΚΚΕ. Θα επαναλειτουργήσει μετά από 2 περίπου χρόνια με την επονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1956 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ (Ν. Χρουστσόφ), με την οποία καταγγέλλει την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ και τη στάση των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1958 Ο δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει την Κούβα.

Κυριακή 1 Γενάρη

1801 Τίθενται σε ισχύ οι «Νόμοι της Ενωσης», από τους οποίους προκύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1822 Η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου) ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1834 Συγκροτείται η τελωνειακή ένωση των γερμανικών κρατών με επικεφαλής την Πρωσία, γεγονός - σταθμός στη συγκρότηση του γερμανικού αστικού κράτους.

1916 Πραγματοποιείται η πρώτη παγγερμανική συνδιάσκεψη του «Σπάρτακου», πρόδρομου του ΚΚ Γερμανίας, με ηγετικές μορφές την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ.

1958 Ιδρύεται η ΕΟΚ, που μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ.

1959 Ο επαναστατικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

1981 Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ