ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Προσωρινή «εκτόνωση» με απομάκρυνση οδοφραγμάτων ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση

Η σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στα Βαλκάνια φέρνει επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς

Ο σερβικός στρατός στα σύνορα με το Κόσοβο τέθηκε για τρεις μέρες σε κατάσταση «ενισχυμένης ετοιμότητας»...
Ο σερβικός στρατός στα σύνορα με το Κόσοβο τέθηκε για τρεις μέρες σε κατάσταση «ενισχυμένης ετοιμότητας»...
Τις επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει για τους λαούς η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στα Βαλκάνια, όπως και τον διαρκή κίνδυνο ανάφλεξης σε μια σειρά από «ανοιχτά» μέτωπα στην περιοχή, στα οποία παρεμβαίνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, ήρθε να «υπενθυμίσει» με εμφατικό τρόπο η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, η οποία χτύπησε «κόκκινο» τις προηγούμενες μέρες.

Και μπορεί από το πρωί της Πέμπτης να καταγράφεται μια προσωρινή «εκτόνωση», καθώς άρχισαν να απομακρύνονται τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί για σχεδόν ένα 20ήμερο στο βόρειο Κόσοβο από τους Σέρβους, ως απάντηση σε κινήσεις κλιμάκωσης από την πλευρά της Πρίστινας, ωστόσο παραμένουν στο ακέραιο όλες οι αιτίες και οι παράγοντες που οδηγούν όλο και πιο συχνά σε όξυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συγκεντρωμένους στην περιοχή Ράσκα (στα σύνορα με το Κόσοβο), ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι «τα οδοφράγματα θα αποσυρθούν, αλλά η δυσπιστία παραμένει. Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με τις ζωές των Σέρβων και την επιβίωσή τους πρέπει να ξέρουν ότι, όπως δεν το επιτρέψαμε μέχρι τώρα, ενωμένοι, δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τα οδοφράγματα «δείγμα δυσαρέσκειας και δείγμα του αγώνα του σερβικού λαού να βρίσκεται εκεί όπου ανήκει», ενώ μεσοβδόμαδα είχε δώσει την εντολή να βρεθούν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι τα οδοφράγματα στήθηκαν από Σέρβους του Κοσόβου, μετά την άφιξη κοσοβάρικης αστυνομίας στην περιοχή αλλά και τις συλλήψεις Σέρβων αξιωματούχων που μετά τις παραιτήσεις τους από υπηρεσίες του προτεκτοράτου διώκονται ως ύποπτοι για «τρομοκρατικές ενέργειες».

Τη στήριξή της στο Βελιγράδι είχε σπεύσει να εκφράσει η Μόσχα, που μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επισήμανε ότι «έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει, πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων», καταλήγοντας ότι, «βεβαίως, υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες που γίνονται».

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στη συγκέντρωση με τους Σέρβους του Κοσόβου, ο Βούτσιτς μεταξύ άλλων έκρινε σκόπιμο να σημειώσει: «Εχω πει "ευχαριστώ" στη Ρωσία αμέτρητες φορές για την υποστήριξη που μας παρέχει (...) Τους ευχαριστώ για την πολιτική υποστήριξη, ευχαριστώ την Κίνα, ευχαριστώ την Ινδία. Είμαι ευγνώμων σε όλους».

Σημειωτέον, ΗΠΑ και ΕΕ εξέδωσαν την Τετάρτη κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση στα σύνορα των δύο πλευρών, παρεμβαίνοντας για την άμεση επιστροφή στο τραπέζι του παζαριού, με στόχο να προχωρήσει η «εξομάλυνση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας με όρους που διευκολύνουν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, ώστε να μπει φρένο στη γεωπολιτική διείσδυση Ρωσίας και Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινή ανακοίνωση μιλά για επαφές που συνεχίζονται και με τις δύο πλευρές «για την εξεύρεση πολιτικής λύσης με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων και τη συμφωνία προς το συμφέρον της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των τοπικών κοινοτήτων» και εκφράζεται η προσδοκία οι δύο πλευρές «να επιστρέψουν στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελκυστικού στη συμφιλίωση, στην περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία», σημειώνοντας ότι «όλες οι υποχρεώσεις για τον (διμερή) διάλογο πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η «εκτόνωση» που καταγράφεται από την Πέμπτη φαίνεται αβέβαιη. Χαρακτηριστικά, η Πρίστινα δεν έχει δεσμευτεί για απομάκρυνση των αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων που έχει στείλει στις περιοχές των Σέρβων, ενώ πριν από μερικές μέρες διόρισε Αλβανούς Κοσοβάρους αντικαταστάτες των Σέρβων που παραιτήθηκαν από όλα τα τοπικά όργανα, σε δήμους με σερβική πλειοψηφία. Σταθερά αρνείται εξάλλου την εφαρμογή της συμφωνίας για δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων, με διευρυμένες εξουσίες.

Αντιδράσεις και για την «ευρωπαϊκή» πορεία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία εξέφρασε έντονη αντίδραση και για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μιλώντας για απόφαση που λήφθηκε «στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στον κόσμο και της επεκτατικής γραμμής της Δύσης (...) με πρωταρχικό κίνητρο τον στόχο της πλήρους γεωπολιτικής κατάκτησης της περιοχής».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ΕΕ χρησιμοποίησε τις ενταξιακές συνομιλίες για να αναγκάσει τις χώρες των Βαλκανίων να υιοθετήσουν «αυτομάτως» την εξωτερική και συνολικότερη πολιτική της, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο να απελευθερώσουμε την κυρίαρχη και ανεξάρτητη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από το παρωχημένο καθεστώς του προτεκτοράτου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟική δύναμη στο Κόσοβο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι δυναμώνει η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και απαιτεί «να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο». Αναλυτικά:

«Η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου και η γενικότερη αναταραχή στα Βαλκάνια αποτελούν επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς, είναι συνέχεια της ευρωατλαντικής επέμβασης, των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του '90, της δημιουργίας του προτεκτοράτου του Κοσόβου και της γενικότερης αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

Η σημερινή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου, εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της προώθησης του σχεδίου της αποκαλούμενης "ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης" στα Δυτικά Βαλκάνια, εκφράζει τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων και την αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα για την επέκταση των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Η κοινή δήλωση των ΗΠΑ - ΕΕ, με την οποία εκφράζεται δήθεν η "ανησυχία" αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση, επιδιώκει να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των λαών. Κανείς δεν μπορεί να βασίζεται στις λεγόμενες "εγγυήσεις" των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στην περίπτωση του Κοσόβου ισοδυναμούν με το "σφάξιμο με το βαμβάκι" για την προώθηση των δικών τους αντιλαϊκών συμφερόντων και σχεδιασμών.

Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τον λαό μας.

Τώρα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή, να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο και από κάθε ιμπεριαλιστική αποστολή».

Προσωπικό και υποδομές για ΝΑΤΟικές βρωμοδουλειές και στο Κόσοβο

Στο Κόσοβο υπάρχει και ελληνική εμπλοκή, με την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο προτεκτοράτο είναι ανεπτυγμένα περίπου 80 με 100 στελέχη, ανάλογα με την περίοδο, τις ανάγκες και τις διαθεσιμότητες. Οι περισσότεροι εδρεύουν στο στρατόπεδο Film City στην Πρίστινα, ενώ κάποιοι βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι Σέρβοι που ζουν στο Κόσοβο.

Η αποστολή εκεί είναι εξάμηνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, πριν περίπου 7 με 10 μέρες έφτασε στην περιοχή η νέα φουρνιά αντικαταστατών, οπότε έγιναν και οι σχετικές διαδικασίες ενημέρωσης και απενημέρωσης (των αποχωρούντων).

Σημειωτέον, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία η Ελλάδα συμμετέχει βασικά με τις παρακάτω δυνάμεις στην ΚFOR: Εναν Μηχανοκίνητο Λόχο Ελιγμoύ (εδρεύει στο Film City) και δύο Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών (Liaison Monitoring Teams), που εδρεύουν στο στρατόπεδο Novoselo στη Μιτροβίτσα.

Επιπλέον, επιτελείς του στρατού ξηράς είναι αποσπασμένοι στη SPOU (Sea Port Operations Unit) στη Θεσσαλονίκη, που το λιμάνι της είναι ενταγμένο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τη μεταφορά μέσων και εφεδρειών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, άλλος ένας λόγος που στοιχειοθετεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης διαθέσιμος για το ΝΑΤΟ Λόχος Γενικών Μεταφορών προς υποστήριξη της επιχείρησης στο Κόσοβο, καθώς και προσωπικό (μέχρι 40 στελέχη) στα στρατηγεία και ανεξάρτητα γραφεία του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική: KFOR-HQ, Tirana, NHQ Skopje, MLO Belgrad και COMMZZ - South στην Καλαμαριά.

Παραπέρα, διατίθενται πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, «επ' ωφελεία ΝΑΤΟ» («NATO Channel Flight»), και επί του δρομολογίου Ελευσίνα - Νάπολη - Σαράγεβο - Πρίστινα - Ελευσίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ