ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Υψώνουν τείχος στις εκδικητικές απολύσεις και στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Σήμερα η στάση εργασίας στην «DEMO» για την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Παρεμβάσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς

Ακυρώθηκε η απόλυση στην επιχείρηση «Φίλιππος Νάκας», μετά τις παρεμβάσεις του σωματείου
Ακυρώθηκε η απόλυση στην επιχείρηση «Φίλιππος Νάκας», μετά τις παρεμβάσεις του σωματείου
Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα Τετάρτη (6 - 9 π.μ.) οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «DEMO», διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απόλυση συναδέλφου τους που εργάζεται στο Τεχνικό Τμήμα της εταιρείας. Τη στάση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, δραστήριο μέλος του οποίου είναι ο απολυμένος. Ο εργαζόμενος συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους και ήταν πάντα παρών στην υπεράσπισή τους. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο κάνει λόγο για στοχευμένη απόλυση, ενώ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, η οποία αποδίδει την απόλυση σε «χαμηλή απόδοση». Τη στάση εργασίας στηρίζει και η Ομοσπονδία Φαρμάκου, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, «η "DEMO" είναι μία εταιρεία με πάνω από 1.000 εργαζόμενους και επενδυτικό πλάνο 356 εκατομμυρίων ευρώ για τις χρονιές 2021 έως 2027», ενώ μαζί με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές αρνείται το αίτημα των εργαζομένων, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίθεση της εργοδοσίας με την απόλυση του μέλους του Συνδικάτου. «Θέλουν με αυτήν την απόλυση να τρομοκρατήσουν. Εμείς δεν πρέπει να τους αφήσουμε!», τονίζει το Συνδικάτο. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας, να παλέψουν «για να μην περάσει η άδικη και στοχευμένη απόλυση» και να διεκδικήσουν «καλύτερους όρους δουλειάς».

Η παραπάνω απόλυση είναι μόλις μία περίπτωση από τις δεκάδες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με την εργοδοσία να ξεσαλώνει, βασισμένη στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, παρέχοντάς της μια πολύμορφη ασυλία.

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία οργανώνονται τα συνδικάτα, παλεύοντας για την ακύρωση απολύσεων και για κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων που ξηλώνει η εργοδοσία.

Επιστρέφει στη δουλειά του ο απολυμένος εμποροϋπάλληλος

Για παράδειγμα, μετά τις παρεμβάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επέστρεψε στη δουλειά του ο εργαζόμενος που απολύθηκε στις 12 Δεκέμβρη από την επιχείρηση «Φίλιππος Νάκας». Υπενθυμίζεται ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε κατά την επιστροφή του από αναρρωτική άδεια και έχοντας διαγνωστεί με σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το σωματείο προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεις στην εργοδοσία, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση και να επιστρέψει στη δουλειά του ο εργαζόμενος.

«Δύναμή μας είναι το σωματείο μας, ο συλλογικός μας αγώνας και η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην κρατική και εργοδοτική ασυδοσία», τονίζει ο Σύλλογος. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν, να κάνουν το βήμα και να οργανωθούν στις γραμμές του, να δυναμώσουν τους αγώνες και να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς.

Κι άλλη απόλυση επειδή αρρώστησε!

Σε μια ακόμα απαράδεκτη απόλυση, η εργοδοσία της δικηγορικής εταιρείας «Agile Law» έδιωξε εργαζόμενη μετά από άδεια ασθενείας, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Σύμφωνα με το Σωματείο «η συνάδελφος απουσίασε από την εργασία της με δεκαπενθήμερη αναρρωτική άδεια, χορηγούμενη από δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί, λόγω της σοβαρότατης κατάστασης της υγείας της». Ωστόσο το διάστημα της απουσίας της «κρίθηκε υπερβολικά μεγάλο από τον εργοδότη της», ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την εργαζόμενη «ότι παράτυπα της χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια και ότι νοσηλεύτηκε χωρίς να νοσεί σοβαρά!». Στη συνέχεια, της ανακοίνωσε «ότι δεν πρόκειται να της καταβάλει τα δεδουλευμένα της, ούτε καν για τη μία βδομάδα που εργάστηκε μέσα στον μήνα Νοέμβριο».

«Το συγκεκριμένο περιστατικό επιβεβαιώνει για ακόμη μία φόρα τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόμαστε οι μισθωτοί δικηγόροι. Ακόμα και η υγεία μας τίθεται υπό αμφισβήτηση και θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους των αφεντικών μας», τονίζει το Σωματείο. «Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς άδειες, χωρίς ασφάλιση, να τρέμουμε στην περίπτωση που αρρωστήσουμε!», ξεκαθαρίζει και απαιτεί να επαναπροσληφθεί η εργαζόμενη και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα της.

Και απόλυση και χειροδικία...

Την απόλυση και τη χειροδικία σε βάρος εργαζόμενου σε εργοστάσιο του κλάδου καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.«Το "έγκλημα" του συναδέλφου ήταν ότι μέσα στη φασαρία των μηχανών παραγωγής δεν άκουσε τον εργοδότη, που τον καλούσε να του φέρει κάποια υλικά», αναφέρει το σωματείο. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιμετωπίσει «φωνές, σπρωξιές και χειροδικίες» και στη συνέχεια να απολυθεί. Μάλιστα, το σωματείο καταγγέλλει πως ο εργοδότης δεν αρκέστηκε ούτε σε αυτά αλλά «εξευτέλισε τον συνάδελφο, αφού του έβγαλε την μπλούζα με το λογότυπο της εταιρείας και τον άφησε να φύγει ημίγυμνος».

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το σωματείο αναδεικνύει την εργοδοτική πρακτική που «έχει δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων» στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, επιβάλλοντας συνθήκες μεγάλης εκμετάλλευσης για τους μετανάστες εργάτες. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει τη μη καταβολή υπερωριών και προσαυξήσεων, τη μη χορήγηση εξοφλητικών σημειωμάτων, τις απολύσεις εργατών που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους.

Το σωματείο απαιτεί να ανακληθεί η τρομοκρατική απόλυση και να μπει τέρμα στις αυταρχικές συμπεριφορές σε βάρος του προσωπικού. Διεκδικεί επίσης: Να καταβάλλονται όλες οι μόνιμες προσαυξήσεις στην ώρα τους, να δίνονται μηνιαία εξοφλητικά. Να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπηση του σωματείου. Να οριστεί άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου.

Μαζικές απολύσεις σε επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, επιδομάτων και Δώρων που δικαιούνται οι 23 εργαζόμενοι που απολύθηκαν μαζικά και απροειδοποίητα, πρόσφατα, σε επιχείρηση της Αλεξανδρούπολης απαιτεί το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, επιχείρηση εστίασης που βρίσκεται στο Πάρκο Προσκόπων απέλυσε μαζικά και απροειδοποίητα μέσα σε μικρό διάστημα 23 εργαζόμενους, στους οποίους περιλαμβάνεται και μία έγκυος. «Παραμονές Χριστουγέννων οι συνάδελφοί μας έμειναν άνεργοι και χωρίς ευρώ στην τσέπη, καθώς τους οφείλουν τους μισθούς δύο μηνών όπως και το επίδομα άδειας», σημειώνει το σωματείο και τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη επιχείρηση κλείνει για ένα διάστημα και μετά ξανανοίγει, αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Το Σωματείο δηλώνει ότι «η απληρωσιά και η ασυδοσία δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες» και ότι «η κατάσταση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει και τη δημοτική αρχή, που εκμισθώνει τον χώρο».

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Απεργιακή απάντηση για αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα

Ετοιμοι να κλιμακώσουν και με 48ωρη απεργία το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Σωματείο τους από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου. Η απεργία έγινε μετά από Γενική Συνέλευση του Σωματείου, σε συνέχεια και κλιμάκωση της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης στις 9 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, η ΓΣ αποφάσισε 24ωρη προειδοποιητική απεργία με αιτήματα 20% αύξηση στους μισθούς, καταβολή των επιδομάτων γάμου και ανθυγιεινής εργασίας, καταβολή τριετιών για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το 2012 και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα έπεσε στο κενό η προσπάθεια της εργοδοσίας να ακυρώσει με ασφαλιστικά μέτρα την απεργία, την Παρασκευή, με την απόρριψή τους από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αρτας.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων από το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Στη Γενική Συνέλευση που έγινε έξω από την επιχείρηση, πρόσθετα με τα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι έθεσαν ζήτημα υπεράσπισης του 8ωρου, αφού έχει παγιωθεί η 10ωρη εργασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κυρτσιάς, πρότεινε τη συνέχιση του αγώνα με τη λήψη απόφασης για νέα 48ωρη απεργία αν η διοίκηση της επιχείρησης δεν απαντήσει ικανοποιητικά στα αιτήματα του Σωματείου μέχρι τα μέσα Γενάρη, πρόταση που υπερψηφίστηκε ομόφωνα. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, Γιώργος Αλιφτήρας, μετέφερε την αποφασιστική στήριξη του ΕΚ στον αγώνα των εργαζομένων.

Ακολούθησε συνάντηση του Σωματείου και μελών του ΔΣ του ΕΚ Αρτας με τη διοίκηση της εταιρείας, όπου ο διευθυντής σε έντονο ύφος απαίτησε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη στους στόχους της εταιρείας, με πρόσχημα ότι πρόκειται για «συνεταιρισμό μικρών πτηνοτρόφων» που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, «δεν είναι αντίπαλοι, είναι μια οικογένεια». Οι εργαζόμενοι απάντησαν μαχητικά ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε, η επιχείρηση καταγράφει συνεχείς χρονιές κερδοφορίας χωρίς να κερδίζουν τίποτα, ενώ είναι αυτοί που έκαναν πίσω από τις ανάγκες τους, αποδεχόμενοι τις μειώσεις μισθών την προηγουμένη δεκαετία, με την ένταξη της επιχείρησης στο καθεστώς εκκαθάρισης χρεών.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι τον Νοέμβρη

Αύξηση κατά 119.255 άτομα (ποσοστό 12,66%) εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ) τον Νοέμβρη του 2022 σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στους 1.061.419 και από αυτούς οι 1.055.979 αναζητούσαν εργασία. Μάλιστα, τουλάχιστον ένας στους δύο, 535.308 (50,69%) ανήκουν στους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή αναζητούν εργασία, χωρίς αποτέλεσμα για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών. Οσον αφορά στο φύλο, το 63,97% είναι γυναίκες και το 36,03% άνδρες.

Από το σύνολο των ανέργων, τον μήνα Νοέμβρη το γλίσχρο επίδομα ανεργίας έλαβε μόλις το 13,8% καθώς επιδοτήθηκαν 147.113 άνεργοι. Από αυτούς, το 70,24% είναι κοινοί επιδοτούμενοι και λοιπές κατηγορίες ανέργων ενώ το 29,76% είναι εποχικοί άνεργοι τουριστικών επαγγελμάτων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ