Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ και τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ
Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μια όχι και τόσο γνωστή πλευρά από την ιστορία της κρίσιμης ταξικής σύγκρουσης του Δεκέμβρη του '44, τη μάχη που έγινε μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου στις 5 Δεκέμβρη μεταξύ του λόχου του ΕΛΑΣ Σπουδαστών «Λόρδος Μπάιρον» και των Βρετανών και των ντόπιων συνεργατών τους.
Η εκδήλωση αυτή προετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε από ομάδα μελών και στελεχών της ΚΝΕ, που το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωσαν το απαραίτητο υλικό, μέσα από εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και επεξεργασίες του Κόμματος, όπως το Δοκίμιο Ιστορίας, άλλες εκδόσεις με αφηγήσεις παλιών αγωνιστών καθώς και υλικό από το επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης».
Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκαν πλευρές από τη δράση της ΟΚΝΕ, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά και της ΕΠΟΝ, στους νέους και τις νέες των πανεπιστημίων της χώρας, με ιδιαίτερες αναφορές στην παρέμβασή τους στις σχολές του ΕΜΠ.
«Ο ΕΛΑΣ Σπουδαστών δημιουργήθηκε από την ανάγκη της προστασίας ΕΠΟΝίτικων ομάδων όταν έγραφαν συνθήματα στους τοίχους, όταν μοίραζαν προκηρύξεις, ή όταν ξεσήκωναν τον λαό με τα χωνιά τους. Ο οπλισμός του αρχικά ήταν υποτυπώδης. Μετά την ιταλική συνθηκολόγηση κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά όπλα και να σχηματίσει ένα αξιόλογο μάχιμο σώμα, όπου συμμετείχε και στις διάφορες μάχες που γίνονταν στις συνοικίες της Αθήνας. Ο Λόχος Σπουδαστών μετονομάστηκε σε Λόχο "Λόρδος Μπάιρον" κατά τη διάρκεια της ένοπλης ταξικής αναμέτρησης τον Δεκέμβρη του '44.
Ξεχωριστή θέση στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη έχει η μάχη του Πολυτεχνείου. Στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη βρισκόταν το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών. Ο Λόχος Σπουδαστών του ΕΛΑΣ "Λόρδος Μπάιρον" εξαπέλυσε επίθεση προς αυτό το κτίριο που εντασσόταν στις γενικότερες επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ για την κατάληψη αστυνομικών τμημάτων σε όλη την Αθήνα. Η μάχη ξεκίνησε το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου, με συνεχείς δυναμικές εφόδους του Λόχου εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με σημείο εφόρμησης το Πολυτεχνείο και ενισχυτικά πυρά άλλων ΕΛΑΣίτικων λόχων από τα γύρω κτίρια. Υστερα από επέμβαση βρετανικών τανκ που εισβάλλουν στον χώρο του Πολυτεχνείου, ο ΕΛΑΣ υποχωρεί με απώλειες προς την πλατεία Εξαρχείων. Παρά αυτή την προσωρινή υποχώρηση, την επόμενη μέρα επιτυγχάνεται ανακατάληψη του Πολυτεχνείου από τον Λόχο, όπου ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και με νέες σκληρές εφόδους ανατινάζει το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας, φωτογραφίες του οποίου διασώζονται μέχρι σήμερα».
Η αφήγηση της μάχης εμπλουτίστηκε σε λεπτομέρειες από τις μαρτυρίες που έχουν διασωθεί από τον αγωνιστή Φοίβο Τσέκερη, φοιτητή τότε της Αρχιτεκτονικής Σχολής και μέλος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, που συμμετείχε στη μάχη.
Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκε ο απαράμιλλος ηρωισμός και η αυταπάρνηση των αγωνιστών της περιόδου, που πήγαζε από τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών, τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο που τροφοδοτούνταν και από τις νίκες του πρώτου εργατικού κράτους, της ΕΣΣΔ, αλλά και από τη μαχητική πείρα που είχε συγκεντρωθεί από την παράνομη και ημιπαράνομη δουλειά των κομμουνιστών τις δεκαετίες του '20 και του '30.
Αναδείχθηκαν ιστορικά συμπεράσματα για την ανάγκη ύπαρξης και δράσης Κομμουνιστικής Νεολαίας, που να διαπαιδαγωγεί τη νεολαία με τα ιδανικά και τις αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος, της ταξικής πάλης, στον στόχο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, κάτω από όλες τις συνθήκες. Αναδείχθηκε η ιστορική συνέχεια στην 100χρονη δράση του Κόμματος, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Στο κλείσιμο των ομιλιών, ο Γιώργος Βιτζηλαίος, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΕΜΠ της ΚΝΕ, ανέφερε:
«Τα μέλη της ΚΝΕ φιλοδοξούμε με την καθημερινή μας δράση, με την πρωτοπόρα και μαχητική στάση ζωής, να φανούμε άξιοι συνεχιστές των ηρώων που δημιούργησε το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ. Με αυτές τις σκέψεις καλούμε κάθε νέο και νέα να δυναμώσει την ΚΝΕ σήμερα σε κάθε χώρο. Αυτό θα αποτελεί και τη μεγαλύτερη τιμή σε όλους αυτούς που σήμερα σεμνά αναδείξαμε πλευρές από τη δράση και τη ζωή τους.
Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι ο σπόρος που φύτεψαν οι νέοι κομμουνιστές της ΟΚΝΕ στο ΕΜΠ και σε όλη την Ελλάδα θα φυτρώσει. Οι ρίζες του θα αγκαλιάσουν τους πόθους και τη θέληση της νέας γενιάς για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. Επιδιώκουμε και οι σημερινοί φοιτητές του Πολυτεχνείου, μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, να σταθούμε αντάξιοι των πολιτικών μας προγόνων.
Αυτός εδώ ο χώρος είναι ποτισμένος με το αίμα συντρόφων μας: Των ηρωικών μελών της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, τα ονόματα μερικών από τους οποίους διαβάζουμε στο μνημείο. Των φοιτητών που με το όπλο στο χέρι πυροβολούσαν μέσα από τα κτίρια αυτά ξένους εισβολείς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, κάθε λογής φασίστα και κατακάθι της κοινωνίας. Ειδικά σε αυτόν τον χώρο αισθανόμαστε δέος όταν σκεφτόμαστε ότι παίρνουν κυριολεκτική σημασία οι στίχοι του ποιητή μας: "Σε κάθε βήμα, πρόσεχε, κάτου απ' το χώμα ζούνε οι νεκροί μας, ζούνε οι σκοτωμένοι μας".
Από αυτόν εδώ τον χώρο δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα τους! Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Για ένα πανεπιστήμιο χωρίς φασίστες που να βρωμίζουν με τα ντροπιαστικά τους σύμβολα τα κτίριά μας. Για ένα πανεπιστήμιο που η έρευνα θα στρέφεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και δεν θα υπηρετεί τους δολοφόνους των λαών. Για ένα Πολυτεχνείο πραγματικό "σπουδαστικό παλάτι", όπως έλεγαν οι σύντροφοί μας στο αντάρτικο τραγούδι τους.
Υποκλινόμαστε με σεβασμό στον ηρωισμό και τη θυσία των συντρόφων μας. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να "περάσει και πάλι η λευτεριά στους δρόμους της Αθήνας".
Είμαστε πεπεισμένοι: Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Θα κάνουμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, στο πλευρό του ΚΚΕ, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Ζήτω τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ!
Ζήτω το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ!
Ζήτω το ηρωικό κόμμα μας, το ΚΚΕ!».
Επίσης διαβάστηκαν αποσπάσματα από το συγκλονιστικό ποίημα του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου», με αναφορές στην ΕΑΜική Αντίσταση, στις μέρες της Απελευθέρωσης, στον Λόχο Σπουδαστών και τη Μάχη του Δεκέμβρη, όπως και αποσπάσματα από έργα μεγάλων λογοτεχνών, όπως του Μ. Λουντέμη και της Μέλπως Αξιώτη.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με κατάθεση λουλουδιών από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις του ΕΜΠ στο μνημείο που βρίσκεται στον χώρο του Πολυτεχνείου για τους φοιτητές που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Αντίστασης. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών με σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τη δράση και τον αγώνα τους.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διακινήθηκε το λεύκωμα της ΚΟ Αττικής «1944. Η απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια υπό τη συνοδεία κιθάρας.