ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις συνθήκες εργασίας και τις απολύσεις στον ΔΟΜ

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο Προσφυγικό
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο Προσφυγικό
Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, N. Μηταράκη, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τις απολύσεις στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση περηφανεύεται για τις επιτυχίες της πολιτικής της στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τη μείωση του αριθμού των ξεριζωμένων που μένουν στη χώρα, επαναλαμβάνοντας προκλητικά ότι εφαρμόζει μια "αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική". Την ίδια ώρα, όμως, η πολυδιαφημιζόμενη αυτή μείωση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη λήξη μιας σειράς προγραμμάτων για την προστασία των ξεριζωμένων με τη χρηματοδότηση της ΕΕ και του αρμόδιου υπουργείου, όπως τα προγράμματα ESTIA II, Helios, HARP κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων και η διόγκωση των προβλημάτων και κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες, θύματα της άγριας εξαθλίωσης, του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που στηρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα HELIOS έχει παρουσιαστεί ως συνέχεια των προγραμμάτων φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, χαρακτηρίζεται ενταξιακό και αφορά σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένους πρόσφυγες) και από τον Ιούλιο του 2022 και σε δικαιούχους προσωρινής προστασίας (Ουκρανούς). Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ ή άλλους φορείς, όπως Αναπτυξιακές Εταιρείες Δήμων. Για τη διάρκεια Ιούνιος 2019 - Δεκέμβριος 2021 χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission), ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 χρηματοδοτείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το πρόγραμμα φαίνεται να ολοκληρώνεται 31 Ιανουαρίου 2023, χωρίς οι εργαζόμενοι και οι πρόσφυγες να έχουν ενημερωθεί για την παράτασή του.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης για την τυχόν παράτασή του προμηνύει μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις διάφορες ΜΚΟ και στο ΔΟΜ. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι του ΔΟΜ αντιμετωπίζουν διαχρονικά μια σειρά απαράδεκτων εργοδοτικών πρακτικών, με μηνιαίες συμβάσεις εργασίας που ανανεώνονται συνεχώς, ενώ για τους εργαζόμενους σε κάθε ΜΚΟ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και ποικίλλουν κατά το δοκούν οι μορφές και η διάρκεια των συμβάσεων.

Από τον Μάιο του 2022 ξεκίνησαν διαδικασίες μειώσεων προσωπικού στον ΔΟΜ, παρασύροντας και τις ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται. Χαρακτηριστικά στις 15 Ιουλίου 2022 ζητήθηκε στους εργαζόμενους του ΔΟΜ να απαντήσουν με ένα email μέσα σε λίγες ώρες αν αποδέχονται να δουλέψουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (80%) για τον μήνα Αύγουστο, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία για τη χρηματοδοτική επέκταση του προγράμματος με το υπουργείο. Παρόμοια διαδικασία "περιορισμού κόστους" επέβαλε ο ΔΟΜ και στις ΜΚΟ που υλοποιούν το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να απολυθούν εργαζόμενοι. Τα προβλήματα στη χρηματοδότηση, με τις αντίστοιχες συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε από την ηγεσία του ΔΟΜ στην Ελλάδα ότι επίκειται μείωση έως και 60% του προσωπικού που εργάζεται στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος "Εναρμόνιση των Πρακτικών Προστασίας στην Ελλάδα - Harmonizing Protection Practices In Greece (HARP)".

Ολα τα παραπάνω έχουν, ταυτόχρονα, εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων, που αντιμετωπίζουν μια σειρά κινδύνους, όπως η στέρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας, η διακοπή της προβλεπόμενης επιδότησης ενοικίου, η αστεγία, η διακοπή της φοίτησης των μαθητών σε σχολεία κ.ά.

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι η εμπορευματοποίηση της προστασίας των μεταναστών και προσφύγων μέσα από τα διάφορα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ, που αποτελεί άλλωστε επίσημη πολιτική της ΕΕ, δημιουργεί ένα άδικο και εχθρικό καθεστώς υπέρμετρης ανασφάλειας και ομηρίας τόσο για τους ίδιους τους ξεριζωμένους όσο και για τους εργαζόμενους των προγραμμάτων αυτών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση:

- Για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα παραπάνω προγράμματα.

- Για να δημιουργηθούν προγράμματα προστασίας, φιλοξενίας και ένταξης των μεταναστών και προσφύγων με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών, στα οποία θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ με την πολύτιμη πείρα τους».

Σοβαρά πλημμυρικά προβλήματα σε Κάρπαθο και Κάσο

Προβλήματα σε Κάρπαθο και Κάσο προκάλεσε η χτεσινή ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε από το πρωί τα δύο νησιά, φέρνοντας στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία και πρόληψη. Πολλοί δρόμοι είχαν πλημμυρίσει στην Κάρπαθο, γεγονός που τους καθιστούσε ιδιαίτερα επικίνδυνους, ενώ τουλάχιστον τρία ρέματα υπερχείλισαν προκαλώντας ζημιές στα Πηγάδια και στις γύρω περιοχές. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 15 κλήσεις για την παροχή βοήθειας, ενώ πέρα από σπίτια πλημμύρισε και το τοπικό νοσοκομείο.

Ολα αυτά συνέβησαν την ώρα που το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Καρπάθου, όπως επισημαίνεται σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, είναι υποστελεχωμένο. Η επιχειρησιακή ικανότητά του δυσχεραίνεται ακόμα πιο πολύ λόγω της ακαταλληλότητας της τοποθεσίας όπου στεγάζεται. Βρίσκεται επτά χιλιόμετρα εκτός πόλης, ενώ προβλέπεται να είναι «εντός πρωτευούσης», αφού εκεί είναι τα περισσότερα συμβάντα. Επίσης, βρίσκεται δίπλα από την κοίτη ενός ρέματος από την οποία δεν μπορούν να περάσουν τα οχήματα κατά τη διάρκεια βροχής όταν η υπηρεσία κληθεί να επιχειρήσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι πυροσβέστες αναγκάζονται να παρακολουθούν τον καιρό και να μετακινούν ορισμένα οχήματα εκτός κλιμακίου για να μην εγκλωβιστούν.

Ισχυρή βροχόπτωση υπήρξε και στο νησί της Κάσου. Κυρίως επλήγη ο οικισμός Πόλι. Επίσης, διακόπηκε η επικοινωνία από το Πόλι προς τον Αγ. Μάμμα και από δρομάκια του οικισμού σε πολλά σημεία, ενώ οι χείμαρροι παρέσυραν φερτά υλικά.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το ... «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στην Υγεία

Με έναν συγκλονιστικό τρόπο, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Γαλλίας που βρίσκονται σε απεργιακό αναβρασμό, περιγράφουν την κατάσταση που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίζει. «Είναι αδύνατο οι εργαζόμενοι να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και να υποδεχτούμε τον πληθυσμό με αξιοπρέπεια, όσο μας λείπουν ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι» καταγγέλλουν τα συνδικάτα της Υγείας, με συνθήματα όπως «Το νοσοκομείο ματώνει - ο πληθυσμός κινδυνεύει»!

Οι καταγγελίες των Γάλλων γιατρών είναι κραυγή αγωνίας: «Τα νοσοκομεία δεν είναι πλέον ικανά να απορροφήσουν μια συνηθισμένη επιδημία εποχικής βρογχιολίτιδας (...) Δεν είναι φυσιολογικό ένας ασθενής με τεράστια κήλη δίσκου να καταλήγει στο τραπέζι του χειρουργείου μετά από καθυστέρηση 42 ωρών... Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει παράλυση των κάτω άκρων και της ουροδόχου κύστης, με συνέπειες που τον αναγκάζουν να αυτοκαθετηριάζει τα ούρα και να περπατάει με δύο μπαστούνια».

Κι ένας άλλος: «Δεν είναι φυσιολογικό ένας μεσήλικας που ξαφνικά πέφτει σε κώμα λόγω ρήξης ανευρύσματος, να φτάνει στο χειρουργικό τραπέζι μετά από 9 ώρες, αφού περάσουμε από το χάος των Επειγόντων (...) Λόγω αυτής της καθυστέρησης, έχει επηρεαστεί ο μισός εγκέφαλός του, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια».

Ασθενείς παίρνουν εξιτήριο με περισσότερες παθήσεις από αυτές για τις οποίες μπήκαν, εξαιτίας εγκληματικών καθυστερήσεων στην παροχή φροντίδας. Ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χάνονται άδικα. Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Αλλά και τα άθλια επίπεδα των μισθών τους, που δεν φτάνουν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, παραμένοντας «παγωμένες» ολόκληρη την τελευταία 20ετία. Η υποχρηματοδότηση των δημοσίων συστημάτων Υγείας σε όλο της το μεγαλείο.

* * *

Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, που εξαναγκάζει τους ασθενείς να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας. Κι επειδή για τη χώρα μας ό,τι και να γράψει κανείς θα είναι λίγο, ας δώσουμε τον λόγο σε μια Ελληνίδα εκπαιδευτικό, που βρέθηκε στην ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελβετία, όταν στη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού έσπασε το χέρι της.

Ακολουθώντας τη σύσταση των διασωστών να απευθυνθεί στο «δημόσιο νοσοκομείο», «για να μην πληρώσει πολλά σε ένα ιδιωτικό», επισκέφτηκε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης και παρέμεινε εκεί για 4 ώρες. Κατά τη διάρκεια της «νοσηλείας» της χρειάστηκε να βγάλει τέσσερις ακτινογραφίες, της έγινε διάγνωση για σπάσιμο στον ώμο και της τοποθέτησαν νάρθηκα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η ίδια διηγείται ότι έλαβε «δύο σελίδες χρεώσεις. 27 ευρώ κοστολογήθηκε το πέρασμά μου από τη ρεσεψιόν του νοσοκομείου, 22 ευρώ η έγγραφη γνωμάτευση, κοστολογήθηκε ο γιατρός που μου πήρε το ιστορικό κ.ο.κ.». Ο συνολικός λογαριασμός έφτασε τα 778 ελβετικά φράγκα (788 ευρώ). Κι όπως φαίνεται από την ανάλυση των χρεώσεων, στο δημόσιο νοσοκομείο χρεώνουν μέχρι και τον αέρα που αναπνέεις! Για παράδειγμα, ο χρόνος της διάγνωσης χρεώνεται κλιμακωτά, 17,86 φράγκα το πρώτο πεντάλεπτο και κάτι παραπάνω για την «επιπλέον συμβουλευτική» ανά 5 λεπτά.

Ακόμα και οι «συζητήσεις με θεραπευτές ανά περίοδο 1 λεπτού» χρεώθηκαν συνολικά για 35,71 φράγκα. Αλλα 61 ευρώ κόστισε η εξέταση από ορθοπεδικό/χειρουργό για περιόδους άνω των 5 λεπτών... Οι δε χρεώσεις για τις γνωματεύσεις προκύπτουν ανάλογα με τις γραμμές (!) του κειμένου: Αλλη τιμή για κείμενα από 11 έως 35 γραμμές και άλλη για κείμενα άνω των 35 γραμμών...

* * *

Ο τιμοκατάλογος αυτός δεν ξενίζει. Είναι πιστή εφαρμογή των περιβόητων DRG's, που περιγράφονται ως εργαλείο «συγκράτησης του κόστους παραγωγής υπηρεσιών υγείας και αύξησης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των νοσοκομείων», μέσω αναλυτικής κοστολόγησης ομαδοποιημένων υπηρεσιών «με αναλυτικό τρόπο» ώστε οι ασθενείς (από την τσέπη τους ή με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία) να αποζημιώνουν τα νοσοκομεία και να καταβάλλουν ένα «προσυμφωνημένο αντίτιμο το οποίο αναλογεί στη συγκεκριμένη ομοιογενή κατηγορία στην οποία αυτός κατατάσσεται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας».

Ο μηχανισμός αυτός, που θωρακίζει και βαθαίνει τον εμπορευματικό χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας, ενσωματώθηκε στη χώρα μας επί ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύεται βέβαια από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία αναδεικνύεται σε ...δρομέα υψηλών ταχυτήτων στην προώθηση όλων των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι αδιαμφισβήτητο: Το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και στην Υγεία, η «κανονικότητα» για την οποία «σκίζεται» η ΝΔ και οι «καλές πρακτικές της ΕΕ» για τις οποίες κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι ...αποκλίνει από αυτές, είναι η βαρβαρότητα που περιγράφουν υγειονομικοί και ασθενείς σε όλη την Ευρώπη.

Κι αν έχει κάπου να ελπίζει ο λαός στην Ελλάδα και παντού, δεν είναι στον συμβιβασμό με αυτήν την αθλιότητα, ούτε στους κάθε λογής σωτήρες, πρώην και νυν, που υπόσχονται «νέα συστήματα Υγείας» με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά. Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο δικός του αγώνας για προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας, όπου το κέρδος δεν έχει καμιά θέση και η Υγεία δεν θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.


Κ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ