ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
Ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη της ΕΕ το 2021

Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 δισ. ευρώ

Copyright 2022 The Associated

Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (ΕΟΑ) και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών - μελών του ΕΟΑ.

Καθώς μάλιστα τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δείχνουν τη διαχρονική σταδιακή προετοιμασία για ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη και αλλού.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% από το 2020 και έφτασαν στα 214 δισ. ευρώ, αναφέρει ο ΕΟΑ στην ετήσια Αναφορά Αμυντικών Δεδομένων του (Defence Data Report). Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη αφότου η Ευρώπη άρχισε να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2015, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε το 2004 και η κύρια αποστολή του είναι να υποστηρίζει και να διευκολύνει την «αμυντική» συνεργασία στην Ευρώπη. Μέλη του είναι όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, οι χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις «αμυντικές» δαπάνες τους είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία.

Εξάλλου οι ανακοινώσεις και αποφάσεις των κρατών - μελών για τους εξοπλισμούς «μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια».

Μέλη του ΕΟΑ δαπάνησαν επίσης περισσότερα χρήματα για κοινές προμήθειες, οι οποίες αυξήθηκαν από το 11% στο 18%, αν και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο, που είναι 35% στα πλαίσια της κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας.

«Το να ξοδεύει μόνη της μια χώρα δεν είναι αρκετό, είναι ανάγκη να το κάνουμε καλύτερα και αυτό σημαίνει να το κάνουμε μαζί», δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και επικεφαλής του ΕΟΑ, Ζ. Μπορέλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βερολίνο σκοπεύει να προωθήσει τα σχέδια κοινής ευρωπαϊκής πυραυλικής άμυνας εντός των προσεχών πέντε ετών.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, αναφερόμενος στη γερμανική πρωτοβουλία για πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη (Sky-Shield), σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση συζητά με τους κατασκευαστές των διαφόρων συστημάτων και προετοιμάζεται για συγκεκριμένες αποφάσεις». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε πως ο ΝΑΤΟικός στόχος για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ εξακολουθεί να ισχύει για τη Γερμανία και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σύστημα Sky-Shield, το οποίο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας ήταν μία βάρβαρη αφύπνιση για όλους μας», είπε ο Μπορέλ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΕΟΑ, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει με νίκη της Ρωσίας, την κατάληψη της Ουκρανίας και τη μετατροπή της σε μία χώρα όπως η Λευκορωσία (σ.σ. υπό την "επιρροή" της Ρωσίας). Πρέπει να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε».

ΗΠΑ: Διακομματική έγκριση των στρατιωτικών δαπανών - «μαμούθ»

Με συντριπτική διακομματική πλειοψηφία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (350 υπέρ, 80 κατά), η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο στρατιωτικών δαπανών «μαμούθ» ύψους 858 δισ. δολαρίων.

Το νομοσχέδιο έκτασης περίπου 4.000 σελίδων προωθείται τώρα στη Γερουσία, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να τεθεί σε ισχύ.

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες για το 2023, που θα φθάσουν το αστρονομικό ποσό των 858 δισ. δολαρίων, χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζονται συναφείς δαπάνες άλλων υπουργείων, καταγράφουν αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν διατεθεί 778 δισ. δολάρια.

Από αυτά, τα 317,3 δισ. δολάρια σχεδιάζεται να ξοδευτούν για τη συντήρηση και λειτουργία στρατιωτικού εξοπλισμού και διαφόρων οπλικών συστημάτων και άλλα 174,5 δισ. δολάρια προορίζονται για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, 161,3 δισ. δολάρια θα δοθούν για στρατιωτικές προμήθειες, 138,6 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, 30,5 δισ. για «δραστηριότητες» πυρηνικής ενέργειας και 16,5 δισ. δολάρια για υποδομές στέγασης του στρατού των ΗΠΑ. Προβλέπεται ακόμα κονδύλι 6 δισ. δολαρίων για «αποτροπή» της Μόσχας στην Ευρώπη.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τεράστιες εισαγωγές LNG στην ΕΕ και το 2023 με τις τιμές στα ύψη

Τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πανάκριβων τιμών Ενέργειας στην Ευρώπη αποτυπώνει μία ακόμα εκτίμηση, αυτήν τη φορά από το μονοπώλιο μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας «Trafigura Group», ότι ειδικά το 2023 οι χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες LNG για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, ώστε να αντισταθμίσουν την έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οπως τονίζουν στελέχη του μονοπωλίου με δηλώσεις τους στο «Bloomberg», για να παραμένουν αυξημένες και επαρκείς οι ποσότητες του LNG στις αγορές της ΕΕ θα πρέπει να το αγοράσουν σε «δελεαστικές» τιμές (δηλαδή ακριβότερα...), ώστε να περιορίσουν το μερίδιο άλλων αγορών, π.χ. σε χώρες της Ασίας.

«Αναμένουμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου και LNG θα παραμείνουν ασταθείς», επεσήμανε εκπρόσωπος της «Trafigura», για να συμπληρώσει ότι ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει το μπλακάουτ αυτόν τον χειμώνα, αντλώντας από τα αποθέματα και μειώνοντας τη ζήτηση, θα χρειαστεί να εισαγάγει «τεράστιες ποσότητες LNG το 2023, δεδομένης της μαζικής μείωσης των ροών από τη Ρωσία».

Από τους ωφελημένους είναι ασφαλώς και το συγκεκριμένο μονοπώλιο, καθώς ο όμιλος «Trafigura» εξασφάλισε το τελευταίο οικονομικό έτος κέρδη 7 δισ. δολαρίων, δηλαδή πάνω από όσα κατάφερε να αποκομίσει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μαζί...

Κίνδυνοι για μπλακάουτ σε Γαλλία και Ιρλανδία

Στο μεταξύ καθώς αρχίζει η κακοκαιρία στην Ευρώπη λόγω χειμώνα, οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου αρχίζουν να ...τραβούν την ανηφόρα. Η τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, που είναι το σημείο αναφοράς για τα Χρηματιστήρια Ενέργειας της ΕΕ, ξεπέρασε χτες τα 150 ευρώ, περίπου 45 ευρώ περισσότερα από ό,τι πριν έναν μήνα.

Το ίδιο διάστημα, έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (Entsoe) για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια κατά τον προσεχή χειμώνα, την οποία επικαλείται η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν», αναφέρει ότι από διακοπές ρεύματος κινδυνεύουν περισσότερο η Γαλλία και η Ιρλανδία, ενώ ανάλογες προειδοποιήσεις υπάρχουν για Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Μάλτα και Κύπρο.

Βρετανία: «Συστάσεις» επιβίωσης στα παγωμένα σπίτια...

Στη Βρετανία, με αφορμή την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, επανήλθαν οι «συμβουλές» των αρχών προς τα θύματα της ενεργειακής φτώχειας, που αδυνατούν να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα φτωχά νοικοκυριά να θερμαίνουν το πολύ μέχρι τους 18 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της μέρας και μόνο το δωμάτιο στο οποίο περνούν τις περισσότερες ώρες τα μέλη της οικογένειας που είναι στο σπίτι (π.χ. σαλόνια), και από κει και πέρα να ανάβουν τα θερμαντικά σώματα στις κρεβατοκάμαρες το βράδυ λίγη ώρα προτού πέσουν για ύπνο...

Για τους άστεγους προβλέπεται η προσωρινή φιλοξενία τους σε ξενώνες, που λειτουργούν ορισμένες μέρες της βδομάδας.

Ρεπορτάζ σε αστικά ΜΜΕ «προειδοποιούν» για τις συνέπειες που έχουν τα παγωμένα σπίτια στον ανθρώπινο οργανισμό, την ίδια ώρα που εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται στο «δίλημμα» να φάνε ένα πιάτο φαΐ ή να ζεσταθούν...

ΕΕ: Προς ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ενατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προτείνει η Κομισιόν, ζητώντας να προστεθούν «σχεδόν 200 επιπλέον άτομα και οντότητες στον κατάλογο κυρώσεων».

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το προτεινόμενο νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και μεμονωμένους αξιωματικούς και αμυντικές βιομηχανικές εταιρείες, μέλη της κρατικής Δούμας και του ομοσπονδιακού συμβουλίου, υπουργούς, κυβερνήτες και πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων.

Επίσης, η Κομισιόν προτείνει την επιβολή κυρώσεων κατά τριών επιπλέον ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης συναλλαγών στη Ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Επιπροσθέτως, προτείνεται να κοπεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε κάθε είδους drones και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, «φωτογραφίζοντας» το Ιράν.

Προβλήματα στον αγωγό Keystone

Νέα αύξηση του αμερικανικού αργού κατά 4,04% προκάλεσε χτες η διαρροή που σημειώθηκε στον καναδο-αμερικανικό αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Keystone, με αποτέλεσμα την άμεση αναστολή της λειτουργίας του.

Η διαρροή παρατηρήθηκε στη Νεμπράσκα κοντά σε ένα ποτάμι, που απέχει περίπου 32 χιλιόμετρα νοτίως της Στιλ Σίτι, προκαλώντας συναγερμό το βράδυ της Τετάρτης. Το τμήμα του αγωγού όπου εντοπίστηκε η διαρροή απομονώθηκε και τοποθετήθηκαν φράγματα για τη ρύπανση.

Η καναδική εταιρεία «TC Energy» που έχει την εποπτεία του αγωγού δεν είχε δώσει μέχρι χτες λεπτομέρειες για το εύρος ή την αιτία της διαρροής.

Ο αγωγός Keystone, μήκους σχεδόν 3.500 χιλιομέτρων, μεταφέρει πετρέλαιο από την Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά σε διάφορους προορισμούς στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων είναι και ο τερματικός σταθμός του Κάσινγκ, στην Οκλαχόμα, όπου αποθηκεύεται το WTI, σε τεράστιες δεξαμενές.

Ανοίγουν οι ταξικές «ψαλίδες» στην Κίνα

Νέα έρευνα της αμερικανικής εταιρείας οικονομικών αναλύσεων «McKinsey» αναφέρει πως οι πλουσιότεροι Κινέζοι ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερο φέτος, την ώρα που οι φτωχότεροι περιέκοψαν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες τους.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της «McKinsey», το χάσμα αυτό ήταν μικρότερο έως το 2019, όταν «υπήρχε μικρή διαφοροποίηση» στις δαπάνες μεταξύ πλουσίων και φτωχών Κινέζων. Η ίδια έρευνα επισημαίνει πως το «καταναλωτικό κλίμα» στην Κίνα έπεσε φέτος σε ιστορικό χαμηλό, λόγω μεταξύ άλλων των lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και της ύφεσης στην αγορά ακινήτων.

Ωστόσο, πάνω από το 25% των ατόμων με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 345.000 γιουάν (49.286 δολάρια) δήλωσαν ότι αύξησαν τις δαπάνες κατά 5% ή περισσότερο από πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα. Μόνο το 14% αυτής της ομάδας δήλωσε ότι μείωσε σημαντικά τις δαπάνες του.

Η τάση είναι αντίστροφη για όσους έχουν πολύ χαμηλότερο εισόδημα, κάτω από 85.000 γιουάν τον χρόνο. Εκεί, μόλις το 12% δήλωσε ότι αύξησε τις δαπάνες, ενώ το 27% τις μείωσε.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ