ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Μεγίστης σημασίας» η «συνεργασία στην ασφάλεια»

Σταθερά συνεχίζουν οι ΗΠΑ να τονίζουν τη σημασία που έχει για τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα η συνεργασία με την Τουρκία, όπως και η διατήρησή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε νέα ερώτηση για το ζήτημα των F-16 (στον απόηχο της δημοσίευσης του τελικού κειμένου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ - NDAA που συστήνει «αποφυγή των μη εξουσιοδοτημένων υπερπτήσεων» ανάμεσα σε μέλη του ΝΑΤΟ), έσπευσε να επαναλάβει ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός σύμμαχος για την ασφάλεια. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως οι αμυντικές μας δυνατότητες είναι ενσωματωμένες και πως η Τουρκία έχει ό,τι χρειάζεται να αντιμετωπίσει την τρομερή απειλή που υφίσταται. Κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει αντιμετωπίσει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός του από τους Τούρκους συμμάχους μας».

Και πρόσθεσε: «Οπότε η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς. Αυτό ήταν ένα θέμα που συζήτησαν οι δύο Πρόεδροι (Μπάιντεν και Ερντογάν) όταν συναντήθηκαν το καλοκαίρι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Εχει επίσης συζητηθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι μια συζήτηση που είχαμε με το Κογκρέσο και φυσικά έχουμε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με το Κογκρέσο γι' αυτό το θέμα αλλά δεν έχω κάτι νεότερο να πω δημοσίως».

Σχολιάζοντας δε ειδικά τοποθετήσεις όπως αυτές του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, επισήμανε ξανά ότι οι συζητήσεις που έχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικεντρώνονται στις δυνατότητες που πρέπει η Τουρκία να διασφαλίζει ώστε να εκπληρώνει τον ρόλο της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Χτες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέιν Σάλιβαν, είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, κατά την οποία η Αγκυρα μετέφερε τις προσδοκίες της «σχετικά με την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν «εκτός από τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα», όπως η συνεργασία στην πολεμική βιομηχανία, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, η Ανατολική Μεσόγειος, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά και «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας», οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ. Οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν ότι, ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές προτεραιότητες και κοινά συμφέροντα».

Προκλήσεις για αποστρατιωτικοποίηση και μειονότητα

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επανήλθε χτες σε προκλήσεις και απευθυνόμενος στους Ελληνες, είπε: «Πρέπει να ξυπνήσουν (...) Να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο». Σημείωσε δε ότι «το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία», επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασύρεται από άλλους και πρέπει «να πατά στη γη».

Παράλληλα χτες, ο Τσαβούσογλου, αφού συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας από τη δυτική Θράκη, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας», διαμηνύοντας ότι «τα αδέρφια μας στη δυτική Θράκη δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μόνα» και αναρτώντας κατάλογο με τις «πρακτικές διάκρισης» που εφαρμόζει η Ελλάδα. Απαντώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και επικαλούμενο στοιχεία για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, καλεί την Τουρκία «αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα».

Χτες, ο Ακάρ υποδέχτηκε στην Αγκυρα το Φινλανδό ομόλογό του, Αντι Καϊκόνεν, με τον οποίο συζήτησαν όρους και προτεραιότητες στην «αντιτρομοκρατική» συνεργασία των δύο πλευρών, με φόντο το «παζάρι» για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων ο Καϊκόνεν δήλωσε ότι η Φινλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγεί άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση, επισημαίνοντας πως ούτε το Ελσίνκι ούτε η Στοκχόλμη εφαρμόζει κάποιο γενικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι στη Σουηδία, η Γενική Εισαγγελία απέρριψε την αίτηση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την έκδοση δύο Τούρκων που ζήτησε η Αγκυρα, ως υπόπτων για σύνδεση με το δίκτυο FETO, κρίνοντας ότι κινδυνεύουν με δίωξη στην Τουρκία εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Ειδικό δισέλιδο από αύριο για την οικογένεια και το παιδί

Ενα ειδικό δισέλιδο για το παιδί και την οικογένεια θα φιλοξενείται μια φορά τον μήνα στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Η αρχή γίνεται με το φύλλο αυτού του Σαββατοκύριακου, 10 - 11 Δεκέμβρη.

Καθημερινά οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη ευθύνη της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Αναμετριούνται με ανησυχίες, φόβους και δυσκολίες. Το παιδί μεγαλώνει και μαζί αυξάνονται τα ερεθίσματα που δέχεται, οι επιδράσεις από το κοινωνικό περιβάλλον (σχολείο, διαδίκτυο, παρέες, τηλεόραση, πολιτιστική βιομηχανία κ.ά.).

Μέσα από τις σελίδες της νέας μας στήλης επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε σύγχρονα ζητήματα διαπάλης, να συνομιλήσουμε με ειδικούς επιστήμονες, να προτείνουμε όμορφες δραστηριότητες για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, να αναδείξουμε την πείρα και κυρίως την προοπτική από τον διαφορετικό δρόμο που μπορεί και έχει ανάγκη να βαδίσει σήμερα η οικογένεια και τα παιδιά, ενταγμένα σε μια άλλη κοινωνία, όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο επισκέπτεται την Αρτα και την Πρέβεζα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή στην Αρτα:

  • Στις 6 μ.μ. θα παρευρεθεί σε σύσκεψη με φορείς στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση στον πολυχώρο «Πολιτεία» στο Ιμαρέτ Αρτας.

Αύριο Σάββατο 10 Δεκέμβρη στην Πρέβεζα:

  • Στις 10.30 π.μ. θα επισκεφτεί το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση, τον Σύλλογο Εργαζομένων και άλλους φορείς.
  • Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με φορείς των ΕΒΕ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.
  • Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πρέβεζας «Οαση».
* * *

Την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο, στον κινηματογράφο «Γαλαξίας» (Μιαούλη 5).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ