ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ EDA
Ανήγγειλε ξανά «απεξάρτηση» από ρωσικά - σοβιετικά όπλα

Ιλιγγιώδεις στρατιωτικές δαπάνες σε επίπεδο ΕΕ και προετοιμασία «για πόλεμο μεγάλης κλίμακας»

Copyright 2022 The Associated

Την «απεξάρτηση» από οπλικά συστήματα σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης - με ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησής τους στην κυβέρνηση του Κιέβου - προανήγγειλε εκ νέου ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στην πορεία παραπέρα στοίχισης στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα.

Ο υπουργός παρενέβη χτες (μέσω βιντεοκλήσης) στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA), και συγκεκριμένα στην ενότητα «Επένδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα - ευκαιρίες και περιορισμοί», όπου οι διοργανωτές, δίνοντας το πλαίσιο της συζήτησης, τόνισαν σχετικά ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να αντιμετωπίσει μακροχρόνιες στρατηγικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού τομέα».

Σε αυτήν τη βάση, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την υποστήριξή του «για περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, απηχώντας ένα αυξανόμενο αίσθημα λέγοντας "αν όχι τώρα, τότε πότε;"». «Για πολλά κράτη - μέλη, θα τερματίσουμε τη χρήση απαρχαιωμένων ρωσικών και σοβιετικών όπλων που περιλαμβάνονται σε όλα τα συστήματά μας. Τώρα είναι η ευκαιρία για νέες δυνατότητες παραγωγής στην ΕΕ», τόνισε, επικεντρώνοντας και «στην αναβίωση της ναυπηγικής στην Ελλάδα», μέσα και από τις νέες παραγγελίες για πολεμικά πλοία, για τις οποίες διαγκωνίζονται ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σημειωτέον, ο υπουργός με αλλεπάλληλες δηλώσεις του κρατά το τελευταίο διάστημα ζεστή τη συζήτηση περί παραχώρησης των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων και αντικατάστασής τους από ευρωατλαντικό οπλισμό, ενόσω βαθαίνει ταυτόχρονα η εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αλλωστε, ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει ότι οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει συστήματα όπως οι S-300 και τα TORM1, ενώ και οι Αμερικανοί πιέζουν σε αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκοντας χρυσοφόρα συμβόλαια «παραχώρησης» και κατόπιν συντήρησης και υποστήριξης αντίστοιχων δικών τους όπλων.

«Πραγματικές απειλές με μεγάλη πιθανότητα να χειροτερεύσουν»

Αλλο ένα ...λιθαράκι στη γιγάντωση αυτού του εμπορίου θανάτου, όπου οι αυξήσεις όπλων σημειώνουν αύξηση για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφοντας τζίρο για τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ύψους 592 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI).

Διόλου τυχαία, τα καλέσματα για παραπέρα τέτοιες αγορές ήταν το κυρίαρχο μήνυμα στο συνέδριο του EDA.

Χαρακτηριστικά, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, λέγοντας πως «πρέπει να καλύψουμε χρόνια αποεπένδυσης», εκτίμησε το γεγονός ότι «οι συνολικές αμυντικές δαπάνες που έχουν ανακοινώσει τα κράτη - μέλη θα αυξηθούν κατά άλλα 70 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια». «Αλλά οι άνθρωποι δεν μάχονται με χαρτονομίσματα», σημείωσε κυνικά, χαρακτηρίζοντας πρόκληση τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και το «να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις σημερινές ανάγκες και της προετοιμασίας για μελλοντικές απειλές». Αλλωστε, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε πραγματικές απειλές, κοντά μας και με μεγάλη πιθανότητα να χειροτερεύσουν».

Αποκαλυπτική και η τοποθέτηση έτερου βασικού ομιλητή του συνεδρίου, του αρχηγού των τσεχικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγου Karel Rehka, ο οποίος έβαλε θέμα ότι «οι ευρωπαϊκές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι πλήρως προετοιμασμένες για μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία». «Πρέπει να προετοιμαστούμε πρωτίστως για το πιο δύσκολο και το πιο επικίνδυνο σενάριο: Κι αυτό είναι ο πόλεμος μεγάλης κλίμακας εναντίον ενός προηγμένου αντιπάλου», είπε, εστιάζοντας στις ανάγκες για έγκαιρη παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού, διαλειτουργικότητα συστημάτων στο πεδίο της μάχης, δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης σε όλο τον κύκλο ζωής των οπλικών συστημάτων. Επέμεινε, εξάλλου, ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να επικεντρωθούν σε προηγμένα οπλικά συστήματα για έναν ορίζοντα τριών δεκαετιών. «Αντιμετωπίζουμε στρατηγικά σοκ κάθε 10 με 15 χρόνια. Θα ήταν λοιπόν πολύ αφελές να σκεφτεί κανείς ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», προειδοποίησε, επιβεβαιώνοντας ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί περνάνε σε άλλη, πιο οξυμένη φάση.

Σε αντίστοιχο κλίμα, η πρέσβειρα Τζ. Σμιθ, μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τόνισε «την ανάγκη για ανθεκτικότητα και προσαρμογή στις υβριδικές απειλές, ιδιαίτερα από Ρωσία και Κίνα».

Σε νέο υψηλό οι στρατιωτικές δαπάνες

Ενισχυτικά στα παραπάνω, ο EDA δημοσίευσε χτες την ετήσια έκθεσή του για το έτος 2021, δίνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες των 26 κρατών - μελών του, όπου τονίζει: «Το 2021, οι συνολικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε νέο υψηλό των 214 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας περαιτέρω αύξηση 6% σε σχέση με το 2020 και για έβδομο συνεχόμενο έτος αυξήσεων». Η έκθεση του EDA διαπιστώνει επίσης ότι «τα κράτη - μέλη επενδύουν περισσότερο από ποτέ στην προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και στην έρευνα και ανάπτυξη με αύξηση 16% σε σύγκριση με το 2020, συνολικού ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Αυτά τα 214 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 κρατών - μελών του EDA, ενώ «η αύξηση των δαπανών κατά 6% σε σύγκριση με το 2020 σηματοδοτεί τον ισχυρότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη το 2015 μετά την οικονομική κρίση. Σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του 2014, οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 52 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 32% σε πραγματικούς όρους».

Σημειωτέον, οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία και Φινλανδία. Και πώς αλλιώς, εφόσον, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, αναλαμβάνοντας ενισχυμένο ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με εκτόξευση των σχετικών δαπανών, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση πλέον στην αντίστοιχη λίστα του ΝΑΤΟ (δαπάνες ως προς ποσοστό του ΑΕΠ), υποσκελίζοντας ακόμα και τις ΗΠΑ.

«Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών και των αμυντικών επενδύσεων αποτελούν θετικό μήνυμα και παρέχουν στα κράτη - μέλη την ευκαιρία να καλύψουν μακροχρόνια κενά ικανοτήτων», τονίζει σε αυτό το φόντο ο EDA. Τα καλεί ωστόσο «να συντονίσουν τα αμυντικά τους σχέδια μέσω κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων Ερευνας και Ανάπτυξης, και εξαγορών, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κατακερματισμός του αμυντικού τοπίου της ΕΕ», πάνω στο έδαφος των μεγάλων αντιθέσεων στο εσωτερικό της.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Πλατιά ενημέρωση του λαού με την ειδική 20σέλιδη έκδοση

Με σύνθημα «Ο δήμος Πατρέων να μείνει στα χέρια του λαού!» προχωρά σε πρόγραμμα περιοδειών

Σε πλατιά ενημέρωση του λαού της πόλης, με την ειδική 20σέλιδη έκδοση, που κυκλοφόρησε σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, προχωρά τις επόμενες μέρες η δημοτική αρχή της Πάτρας, με σύνθημα: «Ο δήμος Πατρέων να μείνει στα χέρια του λαού!».

«Στόχος είναι χιλιάδες Πατρινοί, στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, να ενημερωθούν και να συνομιλήσουν με τη δημοτική αρχή, για την πολιτική της, τις θέσεις και τους στόχους για το επόμενο διάστημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Στην έκδοση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για την κοινωνική πολιτική, τη δράση για τη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας. Επιπλέον, γίνεται εκτενής καταγραφή του πρωτοφανούς έργου που έχει πραγματοποιηθεί σε όλους τους τομείς, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους του δήμου και πώς έχει αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης, καθώς και της ολοκληρωμένης παρέμβασης στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα των περιοδειών για σήμερα και αύριο (ολόκληρο στον «902.gr») έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή:

  • 9 π.μ.: Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου, Μιχάλης Αναστασίου, και ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρος Τουλγαρίδης, στους εργαζόμενους του Κοινωνικού Οργανισμού.
  • 9 π.μ.: Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, στους εργαζόμενους της συγκεκριμένης Αντιδημαρχίας και στο «Παμπελοποννησιακό Στάδιο».
  • 9.30 π.μ.: Στους εργαζόμενους του Πολιτιστικού Οργανισμού, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Δημοτικό Ωδείο και Δημοτική Μουσική η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η αντιπρόεδρος, Λυδία Καραθανασοπούλου.
  • 9.30 π.μ.: Η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Μεσσάτιδας - Παραλίας - Βραχνεΐκων, Τασία Τογιοπούλου, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, στους εργαζόμενους του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
  • 10 π.μ.: Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, στους εργαζόμενους των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου.
  • 10 π.μ.: Η αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, στους εργαζόμενους της συγκεκριμένης Αντιδημαρχίας.
  • 10 π.μ.: Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Πέτρος Βάης, στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του ΔΗΠΕΘΕ, στη Δραματική Σχολή και το Θεατρικό Εργαστήρι.
  • 10.30 π.μ.: Η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ηρα Κουρή, στους εργαζόμενους του Οργανισμού σε Πετρωτό και Παλαιά Σφαγεία.
  • 11 π.μ.: Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, στους εργαζόμενους στην Ξερόλακκα.

Αύριο Σάββατο:

  • 10.30 π.μ.: Στις εργατογειτονιές στα Ζαρουχλέικα, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος, Αννα Πελεκούδα, και ο Παναγιώτης Μελάς.
  • 12 μ.: Στα Προσφυγικά και την πλατεία Ελευθερίας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου, Μιχάλης Αναστασίου.
  • 12 μ.: Στην πλατεία Νόρμαν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος.
  • 12 μ.: Στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών, ο Τάκης Πετρόπουλος.
  • 11 π.μ: Στην πλατεία Γεωργίου, ο Διονύσης Πλέσσας και η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ημερίδα με θέμα «100 χρόνια από την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή» οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εισηγήσεις θα κάνουν οι:

  • Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ: «Βασικά συμπεράσματα για τις αιτίες και τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας. Η επίδρασή της στην ταξική πάλη στην Ελλάδα».
  • Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας: «Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919 - 1922 και η εποχή του».
  • Γιώργος Χρανιώτης, ιστορικός, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ: «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ήττα της καπιταλιστικής εξουσίας και κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση: Το κίνημα των παλιών πολεμιστών τη δεκαετία του 1920».
  • Κώστας Τζιάρας, ιστορικός, διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ: «Η κοινωνική ένταξη των προσφύγων - Η αστική στρατηγική και η δράση των κομμουνιστών».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία

Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία για την εκλογή των οργάνων του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό», η οποία ξεκίνησε μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση που έγινε στις 4 Δεκέμβρη στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

Συγκεκριμένα, οι εκλογές θα γίνουν στις εξής πόλεις:

Αθήνα: Γραφεία ΠΕΚΑΜ, Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο (Σάββατο 10 Δεκέμβρη, από 11.00 έως 17.00 Κυριακή 11 Δεκέμβρη, από 11.00 έως 13.00)

Θεσσαλονίκη: Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, 5ος όροφος, Αριστοτέλους 32 (Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, από 18.00 έως 21.00 Σάββατο 10 Δεκέμβρη, από 10.00 έως 20.00).

Λάρισα: Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικής Πρωτομαγιάς 6.

(Κυριακή 11 Δεκέμβρη, από 10.00 έως 14.00)

Ιωάννινα: Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Ελιγιά Γιοσέφ 5 (Κυριακή 11 Δεκέμβρη, από 11.00 έως 16.00)

Ηράκλειο Κρήτης: Γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Αθηνάς 16 (πίσω από το 3ο Λύκειο) το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, από 18.00 έως 20.00 (θα προηγηθεί σύσκεψη με μέλη του Συλλόγου στις 17.00) και την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, από 16.00 έως 18.00.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν τα ταμειακά τακτοποιημένα τακτικά μέλη του Συλλόγου. Η ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια των εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ