ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Διεκδικούν την εκτροπή του Αχελώου

Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα προχωρήσουν τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου. Η κατάληψη θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ερημοποίησης. Με την κινητοποίησή τους τα μέλη της ΠΑΣΕ διεκδικούν την άμεση υλοποίηση του έργου εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, που θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλίας κατά 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και θα δώσει «ανάσα» ζωής στην περιοχή που κινδυνεύει με απερήμωση.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Επιτόκια κάτω του 5% αλλά για τον 1ο χρόνο

Με «δανεικά κόλλυβα» διαφημίζουν και επιδοτούμενα από το κράτος στεγαστικά δάνεια

Τη γνωστή «σοφή» ρήση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», θυμίζει η διαφημιστική καμπάνια τραπεζών που προπαγανδίζουν τη μείωση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, αλλά μόνο για το πρώτο χρόνο. Η μείωση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια των τραπεζών, να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Εκτός από τις παγίδες που κρύβουν τα δάνεια «χαμηλού επιτοκίου για τον πρώτο χρόνο», στην ουσία αποτελούν και ανοιχτό εμπαιγμό. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι το «κέρδος» για τους δανειολήπτες δεν ξεπερνά τις 400 δρχ. το μήνα σε κάθε εκατομμύριο δανείου, ενώ από το δεύτερο έτος οι δανειολήπτες θα κληθούν να πληρώσουν το όποιο επιτόκιο αποφασίσουν οι τράπεζες ή που θα διαμορφωθεί τότε στη χρηματαγορά.

Να σημειωθεί πως οι τράπεζες συνηθίζουν να κινούνται σε συντεταγμένη πορεία. Θεωρείται βέβαιο ότι σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες και οι άλλες τράπεζες, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην κίνηση που θα κάνει η «Εθνική». Ταυτόχρονα, με «δανεικά κόλλυβα» προσφέρονται και επιδοτούμενα από το κράτος στεγαστικά δάνεια. Το δικαίωμα αυτό απέκτησαν πλέον όλες οι τράπεζες μετά τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Ο διαγκωνισμός των τραπεζών στη στεγαστική πίστη δεν είναι άσχετος και με τις «αναδουλιές» που παρατηρούνται φέτος στο χρηματιστήριο και στη χρηματαγορά. Ο όγκος των κεφαλαίων και των κερδών που έχει συσσωρευτεί, από τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να βρει κάποια ασφαλή διέξοδο, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο για τις ίδιες. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι όποιες προσφορές και οι διαφημιστικές καμπάνιες που τις συνοδεύουν εστιάζονται στα στεγαστικά δάνεια.

Χτες, η τράπεζα Eurobank - Ergasias του ομίλου Λάτση ανακοίνωσε ότι χορηγεί στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο σταθερό 4,75% για τον πρώτο χρόνο και το οποίο από τη δεύτερο χρόνο και μετά μετατρέπεται σε κυμαινόμενο επιτόκιο μηνιαίας μεταβολής. Με άλλα λόγια, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα καταβάλλονται στη συνέχεια θα καθορίζονται σε μηνιαία βάση και με βάση τις εξελίξεις στο τζόγο της χρηματαγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όπως και οι άλλες τράπεζες, άφησε αμετάβλητα τα λοιπά επιτόκια στεγαστικών δανείων, κυμαινόμενων και σταθερών.

Παράλληλα, η Eurobank - Ergasias ανακοίνωσε την έναρξη χορήγησης επιδοτούμενων από το κράτος στεγαστικών δανείων, με τα εξής επιτόκια:

  • 3,75% για τον άγαμο και έγγαμο
  • 3,25% για τους έγγαμους με ένα παιδί
  • 3,00%, με 2 παιδιά
  • 2,75% με 3 και πάνω παιδιά.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Σε εξέλιξη οι δοσοληψίες για τα ξενοδοχεία

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για αλλαγές στο καθεστώς ίδρυσης ξενοδοχείων στο Λεκανοπέδιο, ικανοποίησαν τους μεγαλοξενοδόχους

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται τώρα οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας για τη γενική άρση του χαρακτηρισμού της Αττικής ως «κορεσμένης περιοχής» από ξενοδοχεία, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντί τους ότι αυτή η απόφαση δε θα συνοδεύεται από αλλαγή των συντελεστών δόμησης και ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κι άλλες κατηγορίες εκτός από ΑΑ' και Α', κάτι που «φωτογράφιζε» ξένες πολυεθνικές που θα απειλούσαν να ανατραπεί το μοίρασμα της «πίτας» της αγοράς των μεγάλων ξενοδοχείων.

Αυτό φέρεται να δήλωνε χτες ο πρόεδρος της «Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας» Αρ. Διβάνης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Αθήνας και της «Αθήνα 2004».

Στην ουσία, η κυβέρνηση επιχειρώντας να διεκπεραιώσει στο ακέραιο το ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο του τουρισμού και να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην πράξη, μετατρέπει σταδιακά την Αττική σε ξέφραγο αμπέλι όπου θα αλωνίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι, ντόπιοι και ξένοι, αναπτύσσοντας ξενοδοχειακά μεγαθήρια όπου τραβάει η όρεξή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι πριν από μερικές βδομάδες ο υπουργός Ανάπτυξης ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα δωμάτια που προβλέπει η σύμβαση με τη ΔΟΕ για τη φιλοξενία, υποστηρίζοντας ότι με την άρση του χαρακτηρισμού «κορεσμένη περιοχή» για την Αττική και τη σύμβαση της «Αθήνα 2004» με ξενοδοχεία, θα υπερκαλύπτονταν οι ανάγκες. Επομένως, για την επέκταση της άρσης και για άλλες κατηγορίες στην οποία προχωράει τώρα η κυβέρνηση, ούτε τυπικά δε «στέκει» το επιχείρημα των αναγκών φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης οι ξενοδόχοι επανέλαβαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τον αριθμό των δωματίων που θα διαθέσουν για τις ανάγκες της φιλοξενίας, που σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση είναι 80%, ενώ η «Αθήνα 2004» θα αναλάβει να κλείσει 3.000 δωμάτια σε κρουαζιερόπλοια.

Μπρος έχουν το πρόστιμο τ' αχλάδια

Τα σπασμένα της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς και της ασύδοτης κερδοσκοπίας των βιομηχάνων, πληρώνουν και οι παραγωγοί μεταποιήσιμων αχλαδιών.

Η χαμηλή ποσόστωση που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα μεταποιήσιμα αχλάδια στον Κανονισμό 2699/2000, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων ελέγχου στους μεταποιητές, είχαν ως αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί η κοινοτική ενίσχυση, που καταβάλλεται στους παραγωγούς για την παραγωγική περίοδο 2001-2002, επειδή το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, το οποίο υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μεταποιήσιμων ποσοτήτων της προηγούμενης τριετίας, διαμορφώθηκε στο 62,6% της ενίσχυσης.

Επειδή η μεταποιήσιμη ποσότητα αχλαδιών περιόδου 2000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι περίπου διπλάσια από τις αντίστοιχες ποσότητες των δύο προηγουμένων χρόνων (1998, 1999), δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι η μεταποιήσιμη ποσότητα της περιόδου 2000 είναι εικονική, με στόχο ορισμένοι μεταποιητές να καρπωθούν παράνομα επιπλέον επιδοτήσεις, επιβαρύνοντας τους παραγωγούς με αυξημένα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τρία χρόνια, που θα προσμετρά η μεταποιήσιμη ποσότητα της περιόδου 2000.

Για το θέμα αυτό κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αγγελος Τζέκης και Νίκος Γκατζής, καλώντας τον υπουργό Γεωργίας να απαντήσει για το ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να αυξηθεί η ποσόστωση των μεταποιήσιμων αχλαδιών, έτσι ώστε να καταβάλλεται ολόκληρη η προβλεπόμενη ενίσχυση στους παραγωγούς. Κι ακόμα για να διαπιστωθεί η πραγματική μεταποιήσιμη ποσότητα της περιόδου 200, έτσι ώστε να μην είναι αυξημένα τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας των αγροτών τριών παραγωγικών περιόδων.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 16.6.2000
ΗΜΑΘΙΑ
Το χαλάζι κατέστρεψε αγροτικές καλλιέργειες

Σοβαρές καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης στο νομό Ημαθίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι μεγαλύτερες ζημιές από το χοντρό και πυκνό χαλάζι εντοπίζονται στην περιοχή Αλεξάνδρειας και στα χωριά Σταυρός, Σκυλίτσι, Καμποχώρι, Βρυσάκι και Σχινάς. Οι καλλιέργειες που έχουν κυρίως πληγεί είναι ροδακινιές, καπνός, αχλαδιές και βαμβάκι. Οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι ροδακινοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το νέο «κακό» που τους βρήκε προστίθεται στα αξεπέραστα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι ροδακινοπαραγωγοί και οι άλλοι αγρότες του νομού που επλήγησαν από το προχτεσινό χαλάζι ζητούν άμεσα να ληφθούν μέτρα αποζημίωσής τους. Χτες γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και της Διεύθυνσης Γεωργίας Ημαθίας επισκέφτηκαν τις χαλαζόπληκτες περιοχές για να καταγράψουν τις ζημιές και τη Δευτέρα αναμένεται να δοθούν τα πρώτα στοιχεία για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Σε κατάληψη τα γραφεία του Συνεταιρισμού

Στην κατάληψη των γραφείων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι του Συλλόγου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων της ΕΑΣ Αλεξάνδρειας μετά από Γενική Συνέλευσή τους. Αιτήματά τους είναι η άμεση αποπληρωμή των αγροτικών προϊόντων των παραγωγών - μελών τους, η άμεση καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων, καθώς και η άμεση επίλυση των προβλημάτων της ΕΑΣ Αλεξάνδρειας.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας μέχρι τις 15 του Ιούνη, δίνοντας ένα χρονικό όριο στη διοίκηση να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους. Στο διάστημα αυτό των κινητοποιήσεών τους, η διοίκηση απέφυγε να συζητήσει με τους εργαζόμενους και έτσι από χτες, κλιμακώνοντας τον αγώνα του, το προσωπικό της ΕΑΣ προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ