Ενα από τα γιγαντιαία αγάλματα που ανακαλύφθηκαν |
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλες στήλες και τρία τεράστια αγάλματα που αποτελούσαν το φορτίο αρχαίου πλοίου. Η μία από τις στήλες - που βρέθηκε τεμαχισμένη - είναι από τις μεγαλύτερες που βρέθηκαν ποτέ, με ύψος 6 μέτρα, πλάτος 3 μέτρα και συνολικό βάρος 10 τόνων και φέρει χαραγμένη ελληνική επιγραφή. Η δεύτερη στήλη είναι μικρότερη, φέρει ιερογλυφικά και αποτελεί την επιβεβαίωση της ακριβούς τοποθεσίας της αρχαίας πόλης, αφού αναγράφεται η λέξη «Ηράκλειον».
Η πόλη αποτελούσε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου και μέχρι πρόσφατα, που ανακαλύφθηκαν τμήματά της, ήταν γνωστή μόνο μέσα από γραπτές αναφορές και μύθους. Καταστράφηκε από σεισμό πριν μία και πλέον χιλιετία. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κοσμήματα. Οι περισσότεροι, όμως, από τους θησαυρούς βρίσκονται στο βυθό και «αναμένουν» την περισυλλογή τους.
Με αγώνα απαντούν οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ στις ρυθμίσεις - «παγίδες» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και για το εργασιακό καθεστώς και για την ίδια την πολιτιστική κληρονομιά
Νέο «γύρο» κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού στην πρόσφατη, έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους, απαντώντας έτσι, στην άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να δώσει οριστική και ουσιαστική λύση στα αιτήματά τους, προωθώντας, παράλληλα, «λύσεις» - παγίδες για τον πολιτισμό.
Το αγωνιστικό «πρόγραμμα» αρχίζει σήμερα με τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από το ΥΠΠΟ, 24ωρη απεργία στις 20/6 και συγκέντρωση στην Ακρόπολη, τρίωρη στάση εργασίας στις 4/7 και συγκέντρωση το μεσημέρι στη Βουλή και 24ωρες απεργίες όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ολυμπιακά έργα στη Βουλή και τις ημέρες που θα ψηφίζεται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο (στάλθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού στους συναρμόδιους υπουργούς για υπογραφές το Μάη) «περιλαμβάνεται ρύθμιση (άρθρο 20) που αίρει εν μέρει την εξαίρεση που υπάρχει για τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ» από τον «νόμο Β. Παπανδρέου» για μετατροπή των εκτάκτων σε αορίστου χρόνου. Θυμίζουμε πως αυτή η εξαίρεση ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι.
Οπως σημειώνουν, η ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος τους, αλλά ορισμένους συμβασιούχους, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η εργασιακή «ομηρία». Διότι, εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται στις ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες που γίνονται από το ΥΠΠΟ και εποπτευόμενους φορείς, δηλαδή πολύ λιγότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι κατ' εκτίμηση. Στο ίδιο άρθρο, όμως, συστήνονται και 3.700 οργανικές θέσεις στο ΥΠΠΟ, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για το πότε και το πώς θα καλυφθούν. Παράλληλα, οι θέσεις αυτές δεν προβλέπουν εργατοτεχνίτες, φύλακες, προσωπικό καθαριότητας κλπ, (δηλαδή προσωπικό υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), αλλά μόνο απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ακόμη, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, δε γίνεται σαφές αν θα καλυφθούν οι θέσεις από τους υπάρχοντες συμβασιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης... αν βέβαια προκηρυχτούν.
Το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία Σώματος «εθελοντών» για τη φύλαξη και εξυπηρέτηση των επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, γεγονός που οι συμβασιούχοι εκτιμούν ως απόδειξη της επιλογής της κυβέρνησης «να εκχωρήσει κομμάτια του πολιτισμού στον ιδιωτικό τομέα», ενώ κινδυνεύουν να μειωθούν και οι θέσεις των συμβασιούχων σε αυτούς τους τομείς, για να καλυφθούν από άνεργους και απλήρωτους... «εθελοντές», με ό,τι αυτό σημαίνει και για το επίπεδο της φύλαξης των παραπάνω χώρων. Η λογική αυτή οδηγεί ευθέως στη φύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς... από «σεκιουριτάδες».
Συνεπώς, στο μόνιμο αίτημα για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία, οι συμβασιούχοι προσθέτουν: Υπαγωγή όλων των εργαζομένων του ΥΠΠΟ στη ρύθμιση του άρθρου 20, παράγραφος 4 «περί αυτεπιστασίας» και άμεση ψήφισή του. Να μην ισχύουν για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ οι περιορισμοί του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τα δίμηνα κενά και τα είδη των συμβάσεων. Οι οργανικές θέσεις που συστήνονται να καλυφθούν από τους συμβασιούχους. Να συστηθούν νέες οργανικές θέσεις που να περιλαμβάνουν και προσωπικό υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διεύρυνση των ορίων ηλικίας για όλους τους κλάδους. Τέλος, άμεση απόσυρση της ρύθμισης για τον «εθελοντισμό».
Η κουβανέζικη ορχήστρα «Σιέρα Μαέστρα» |
Είναι κάποιες από τις μουσικές συναντήσεις του πρώτου στην Ελλάδα Φεστιβάλ «Womad», που θα πραγματοποιηθεί (22, 23,24/6), στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας (Γουδί, στη συμβολή Μεσογείων και Κατεχάκη), υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επικράτειας Πολιτισμού. Για τρεις μέρες, από τις 7 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ, στις τρεις σκηνές του θα παρελάσουν σημαντικοί εκπρόσωποι της world music. Αλλωστε, το «Womad», που αποτελεί έμπνευση του Πίτερ Γκάμπριελ και γεννήθηκε πριν είκοσι χρόνια, περιοδεύοντας κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, αποσκοπεί να φέρει κοντά μουσικούς από όλο τον κόσμο και να αποδείξει την οικουμενικότητα του πολιτισμού των λαών.
Στην Αθήνα, δεξιοτέχνες από διάφορες γωνιές του πλανήτη, αστέρες της διεθνούς σκηνής, παραδοσιακοί καλλιτέχνες θα εναλλάσσονται με Ελληνες δημιουργούς και ερμηνευτές στην τριήμερη πολυπολιτισμική συνάντηση.
Στο Φεστιβάλ θα εμφανιστεί το Χοροθέατρο «Sine Qua Non» με χορευτικά σχήματα από διάφορες χώρες, ενώ θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια και εικαστικές εγκαταστάσεις και θα λειτουργήσει παιδότοπος. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10.000 δρχ. για κάθε μέρα, ενώ για τις ηλικίες 12-18 χρόνων 8.000 δρχ. Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν όλες τις εκδηλώσεις του τριήμερου υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 24.000 δρχ., ενώ για τα παιδιά μέχρι 12 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. Εισιτήρια προπωλούνται στα δισκοπωλεία «Μετρόπολις».
Πρόκειται για μια «κλασική» ελληνική κωμωδία, κωμωδία καταστάσεων, με ζωντανούς, αληθινούς και αναγνωρίσιμους ανθρώπινους χαρακτήρες. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα, τα οποία είχαν γραφτεί για την κινηματογραφική ταινία. Η παράσταση μετά την Κοζάνη θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.
Με 293 συμμετοχές, από κάθε γωνιά του πλανήτη, θα διεξαχθεί το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (21-27/10), όπως προέκυψε από την πρόσφατη λήξη της προθεσμίας υποβολής συμμετοχών για το διαγωνιστικό τμήμα.
Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι «η απήχηση και η αποδοχή της ελληνικής διαγωνιστικής διοργάνωσης είναι πλέον πολύ μεγάλη, τόσο στον ελληνικό, όσο και στο διεθνή κινηματογραφικό χώρο».
Εκτός από το διεθνές διαγωνιστικό και πληροφοριακό τμήμα, το φεστιβάλ θα οργανώσει τρία θεματικά αφιερώματα (Γιόρις Ιβενς, Σταύρος Ιωάννου, Επος του '40) και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ θα τιμήσει και τον διευθυντή της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος», Θόδωρο Αδαμόπουλο, για την πολύτιμη προσφορά του.