Ο Iσπανός πρωθυπουργός προσπάθησε για την επιτυχή αυλαία της περιοδείας, αν και οι συμπατριώτες του μάλλον είχαν άλλη γνώμη και πλημμύρισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη αυτή. Ανάλογες μαζικές αντιδράσεις αναμένονται σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας...
Associated Press |
Στη συνάντηση του Μπους με τον Αθνάρ παραβρέθηκε και ο Κ. Πάουελ |
Αυλαία επί ισπανικού εδάφους στην περιοδεία του Aμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, την πρώτη από τη στιγμή που ορκίστηκε Πρόεδρος στις 21 Γενάρη. Μια περιοδεία που συνοδεύεται από αχό και προκλήσεις κυρίως όσον αφορά την περιβαλλοντολογική πολιτική του «βρέφους» Μπους αλλά και το νέο «αμυντικό δόγμα» των ΗΠΑ, του οποίου βασικός κορμός δεν είναι άλλος από τον «υιό του πολέμου των Αστρων».
Μετά την επίσκεψη γνωριμίας στη «γειτονιά» του, αρχικά στο Μεξικό και στη συνέχεια στο Κεμπέκ του Καναδά για την Παναμερικανική σύνοδο κορυφής, ο Αμερικανός Πρόεδρος αφίχθηκε χτες στην Ευρώπη για την πρώτη μεγάλη διεθνή περιοδεία του, που αναμένεται να αποδειχτεί αρκετά δύσκολη λόγω των σοβαρών διαφωνιών στις σχέσεις των δύο πλευρών ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι τονίζουν ότι «όσο διαρκέσει η περιοδεία ο Μπους θα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, δηλαδή το συνεχώς διευρυνόμενο πολιτικό, στρατηγικό ακόμη και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού».
Η ευρωπαϊκή περιοδεία που θα διαρκέσει σχεδόν μία βδομάδα θα φέρει τον Αμερικανό Πρόεδρο από τη Μαδρίτη, όπου βρέθηκε χτες, στις Βρυξέλλες όπου θα βρεθεί σήμερα για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στο Γκέτεμποργκ την Πέμπτη όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κουρφής της ΕΕ, την Παρασκευή στη Βαρσοβία και τέλος στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας όπου θα βρεθεί το Σάββατο και θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δύο είναι τα κυριότερα ζητήματα, που περιγράφονται και ως καυτά, το «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» - NMD καθώς και η άρνηση επικύρωσης της συνθήκης του Κιότο για το κλίμα. Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να πείσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές, και μάλλον θα αποχωρήσει «ατάκτως».
Παρά τις «δυσοίωνες», για τον Αμερικανό Πρόεδρο, προβλέψεις, ο πρώτος σταθμός του έφερε και κάποια αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος Μπους έφτασε χτες το πρωί στην ισπανική πρωτεύουσα, ενώ συναντήθηκε με το βασιλιά Χουάν Κάρλος και τον πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Μετά την ολοκλήρωση των επίσημων συναντήσεων το ανακοινωθέν μάλλον θα πρέπει να ικανοποιεί τον Πρόεδρο Μπους, αφού Ηνωμένες Πολιτείες και Ισπανία συμφώνησαν τελικά στην ανάγκη μιας συμπαγούς αμυντικής στρατηγικής ώστε να ανταπεξέλθουν στους συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους από τυχόν πυραυλικές επιθέσεις. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν Μπους και Αθνάρ. «Αντιμετωπίζουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο από την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και πυραυλικών συστημάτων» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που συνεχίζει ότι «δεσμευόμαστε στη διαπραγματευτική διαδικασία που θα λάβουν μέρος όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν από κοινού αυτή την απειλή» και «συμφωνούμε στην ανάγκη μιας συμπαγούς αμυντικής στρατηγικής η οποία θα περιλαμβάνει τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά προληπτικά συστήματα, τη συνέχιση της μείωσης των πυρηνικών όπλων καθώς και την ισχυροποίηση των ελέγχων των όπλων μαζικής καταστροφής και των πυραυλικών συστημάτων και όλων των αναγκαίων αφοπλιστικών μέτρων».
Ενα επιτυχές πρώτο βήμα για τον Μπους υπήρξε μετά την πολύ προσεκτική «συναίνεση» του Ισπανού πρωθυπουργού και πρώην εφοριακού.
Αν όμως η Ισπανία αποδείχτηκε φιλική, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν εμφανίζονται να διαθέτουν τόσο μεγάλη καρδιά και υπομονή. Ειδικά όσον αφορά στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, όπου οι πρόσφατες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους συμμάχους δε βοήθησαν στο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Το Κρεμλίνο επίσης εξακολουθεί να απορρίπτει την αμερικανική πρόταση για την κατάργηση της αμερικανοσοβιετικής συνθήκης ΑΒΜ του 1972 για την αντιπυραυλική άμυνα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, αναμένεται να καταστήσει σαφείς τις ρωσικές θέσεις στον Αμερικανό ομόλογό του στην πρώτη τους συνάντηση στη Λιουμπλιάνα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπους ότι «η Ρωσία δεν είναι πλέον εχθρός μας». Βέβαια, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αντιπροτείνει ένα «ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα». Και ω! ως εκ θαύματος μόλις χτες συνάντησε ευήκοα ώτα. Γαλλία και Γερμανία υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει πρωτοβουλία για να ξαναρχίσει ο αγώνας κατά της διάδοσης των βαλλιστικών πυραύλων, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χτεσινή 77η γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής στο Φράιμπουργκ.
«Η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούν ότι οι κίνδυνοι από τη διάδοση των βαλλιστικών πυραύλων απαιτούν την ενδυνάμωση των πολυμερών οργάνων που αποσκοπούν στη μη διάδοση», αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση κορυφής στην οποία, εκτός από τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πήραν μέρος και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η υιοθέτηση από την ΕΕ μιας κοινής θέσης για τον αγώνα κατά της διάδοσης των βαλλιστικών πυραύλων θα επέτρεπε να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία η οποία, την κατάλληλη στιγμή, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης» για το θέμα αυτό.
Ετσι, μάλλον ο «αντίπαλος» που αναμένεται να συναντήσει ο Μπους στην οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Γκέτεμποργκ, έχει δυναμώσει και θα είναι είναι πιο «σκληρός» από τον προβλεπόμενο στις συνομιλίες που θα έχει με τους 15 ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιπροσθέτως δεν παρέλειψαν να εκφράσουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους για την απόρριψη από την Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάρτη της συνθήκης του Κιότο για το περιβάλλον. Στο εμπορικό επίπεδο, επίσης η απόφαση του Μπους να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να μιλούν ακόμη και για πιθανό «διαζύγιο».
Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί από την Κυριακή, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικαλιστικών, οικολογικών και άλλων οργανώσεων, και συνεχώς διαδηλώνουν κατά της παρουσίας και κυρίως της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου, σχεδόν σε όλες τις ισπανικές πόλεις.
Σήμερα οργανώνεται μεγάλη διαδήλωση στην έδρα του ΝΑΤΟ, από ένα πλήθος οργανώσεων, που έχουν συμφωνήσει στο να καταγγείλουν την πολιτική Μπους, όσον αφορά την τήρηση των διεθνών συμφωνιών - Πρωτόκολλο του Κιότο και ΑΒΜ - αλλά και την παγκοσμιοποίηση. Ανάλογες μαζικές διαδηλώσεις αναμένονται και στο Γκέτεμποργκ.
ΣΕΟΥΛ.-
Πολύωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν χτες δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι των δύο κορεατικών αερογραμμών («Κορίαν Αϊαρ» και «Ασιάνα»), αλλά και εργάτες βιομηχανιών μετάλλου και χημικών, διεκδικώντας καλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, μείωση των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης (από 44 σε 40) δίχως μείωση των αποδοχών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Μόνο στις δύο αερογραμμές της Νότιας Κορέας, η συμμετοχή των εργαζομένων ξεπέρασε τους 55.000. Απεργίες και πολύωρες στάσεις εργασίας έγιναν και σε άλλους 125 τόπους δουλιάς (διαφόρων επαγγελμάτων). Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρίες δεν έχει αιτία μόνο τη διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων, αλλά γίνεται ως αντίδραση στις προσπάθειες ποινικοποίησης συνδικαλιστικής δράσης που έχει κινήσει η διοίκηση των Κορεατικών Αερογραμμών κατά τουλάχιστον 30 συνδικαλιστών...
Τουλάχιστον 4.000 απεργοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Σεούλ, ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 14 πόλεις της χώρας, κατά τη διάρκεια των οποίων δε γνωστοποιήθηκαν τυχόν συγκρούσεις μεταξύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και απεργών.
ΜΟΣΧΑ.-
Στην Ινδία πραγματοποιήθηκε μ' επιτυχία την Τρίτη, 12 του Ιούνη, η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου κοινής ρωσοϊνδικής παραγωγής τύπου «ξηράς - ξηράς» κατά πλοίων, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Οι δοκιμές έγιναν παρουσία στρατιωτικών επιστημόνων της Ρωσίας και της Ινδίας και του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Τζασβάντ Σινγκχ στο ινδικό κρατίδιο Ορίσα. Ο πύραυλος αποτελείται από δυο επίπεδα, η απόσταση πτήσης του πυραύλου φτάνει τα 280 χλμ. και μπορεί να πλήξει το στόχο σε 4-5 λεπτά. Στην κοινή ρωσοϊνδική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας του 1998 για τη συνεργασία στον τομέα της εκπόνησης, παραγωγής και πώλησης πυραυλικών συστημάτων με πύραυλο κατά πλοίων. Επίσης, στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των δυο χωρών ανέλαβαν την υποχρέωση «να μη χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτού του πυραυλικού συστήματος για τη δημιουργία νέων και την τελειοποίηση των υπαρχόντων πυραυλικών συστημάτων, έχοντας υπόψη τους περιορισμούς που προβλέπει το καθεστώς ελέγχου των πυραυλικών τεχνολογιών».
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Η Κομισιόν αποφάσισε χτες να αποστείλει ένα «πακέτο» ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας 13 εκατ. Ευρώ (ή περίπου 11 εκατ. δολαρίων) για να βοηθήσει τα θύματα της ξηρασίας και του εμφυλίου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες στις Βρυξέλλες. «Η ανθρωπιστική βοήθεια επιβάλλεται υπό τις ισχύουσες συνθήκες» στο Αφγανιστάν, αναφέρει η ανακοίνωση.
Η συνεχιζόμενη επί 22 χρόνια εμφύλια σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει επιφέρει τρομακτικές ζημιές στην οικονομία της χώρας, ενώ η συνεχιζόμενη επί 3ετία ξηρασία αποστερεί εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ακόμη και της αναγκαίας τροφής. Εκτιμήσεις του ΟΗΕ αναφέρουν ότι έως και 8 εκατ. Αφγανών αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.