ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Μπλόκο» Βερολίνου σε κινεζικές επενδύσεις σε εταιρείες ημιαγωγών

Βέτο της Γερμανίας στην εξαγορά του εργοστασίου ημιαγωγών της «Elmos» από θυγατρική κινεζικού ομίλου

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Βέτο της Γερμανίας στην εξαγορά του εργοστασίου ημιαγωγών της «Elmos» από θυγατρική κινεζικού ομίλου
Με αντιφάσεις και αντιθέσεις ξεδιπλώνονται οι μπίζνες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα, όπως επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Γερμανίας με κινεζικά μονοπώλια.

Ετσι, λίγες μέρες μετά την έκφραση έντονων ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων στο Βερολίνο για την παραχώρηση εγκαταστάσεων του λιμανιού του Αμβούργου στην COSCO, αλλά και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς στο Πεκίνο, η γερμανική κυβέρνηση μπλόκαρε προχτές τις μελλοντικές κινεζικές επενδύσεις σε δύο γερμανικές εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών. Επικαλέστηκε «ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια» και τη ροή ευαίσθητης τεχνολογικής τεχνογνωσίας προς το Πεκίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση επίσης ότι άσκησε βέτο στην εξαγορά του εργοστασίου μικροεπεξεργαστών της εταιρείας «Elmos» με έδρα το Ντόρτμουντ από τη «Silex», μια σουηδική εταιρεία που είναι θυγατρική του κινεζικού ομίλου «Sai Microelectronics». Μπλόκαρε επίσης τις επενδύσεις στην «ERS Electronic», που εδρεύει στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Οι εντεινόμενες αντιθέσεις αφορούν ταυτόχρονα και το εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, μεταξύ άλλων για τους όρους στήριξης των μονοπωλίων κάθε πλευράς.

Στον χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΕΕ, με την τελευταία να διαμαρτύρεται ολοένα και συχνότερα για την προνομιακή μεταχείριση των ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική σε βάρος κυρίως των γαλλικών και γερμανικών εταιρειών.

Τη Δευτέρα η ΕΕ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς του ΠΟΕ με τη νέα νομοθεσία περί «πράσινης» τεχνολογίας σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με προχτεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times», στην ΕΕ επιδιώκουν αλλαγές σε τουλάχιστον εννιά άρθρα της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας που προβλέπουν σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε προϊόντα που φτιάχτηκαν στις ΗΠΑ ή από εταιρείες που λειτουργούν εργοστάσια στο αμερικάνικο έδαφος. Παράλληλα ο Επίτροπος Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, απείλησε τις ΗΠΑ με «αντίποινα».

Παράλληλα σε νέα έκθεση της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών «Mckinsey», αναφέρεται πως οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αλλά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί από το 3,6%, που βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια, στο 2% περίπου έως το 2030.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, που ετοιμάζεται την άλλη βδομάδα να παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της βρετανικής οικονομίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει περισσότερους Βρετανούς στον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Βασικός στόχος η εξασφάλιση και άλλων πηγών «σταθεροποίησης» των κρατικών οικονομικών. Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους άνω των 50 δισ. λιρών.

Απολύσεις 11.000 υπαλλήλων στην εταιρεία του «Facebook»

Στην απόλυση 11.000 υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με το 13% του συνολικού προσωπικού, προχώρησε η Meta, μητρική εταιρεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαρροή κερδών από τα χρηματιστηριακά σκαμπανεβάσματα στις μετοχές, η μείωση των εσόδων από ηλεκτρονικές διαφημίσεις, η αύξηση του ανταγωνισμού με άλλα τεχνολογικά μονοπώλια του είδους (π.χ. TikTok) κ.ά.

Οι απολύσεις αυτές αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της επιχείρησης: Τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, καθώς και τη διεύθυνση της εταιρείας που αναπτύσσει το λεγόμενο metaverse, το «εικονικό σύμπαν» που παρουσιάζεται ως το μέλλον του διαδικτύου.

Στην επιστολή του, το αφεντικό της Meta, Μ. Ζούκερμπεργκ, αναφέρει επίσης ότι οι προσλήψεις νέων εργαζομένων θα παγώσουν ως το τέλος του Μαρτίου του 2023. Ανέλαβε, επίσης, την ευθύνη για τις «λανθασμένες εκτιμήσεις», αλλά το τίμημα το πλήρωσαν οι 11.000 απολυθέντες υπάλληλοι...

Η εξέλιξη σημειώνεται μία βδομάδα μετά την απόλυση περίπου 7.500 υπαλλήλων του «Twitter» (περίπου το 50% του προσωπικού) μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ.

Το ίδιο διάστημα δείχνουν να πυκνώνουν τα «βαριά σύννεφα» πάνω από την αμερικανική οικονομία, καθώς η μητρική εταιρεία του «Snap», «Snapchat», ανακοίνωσε την απόλυση περίπου 1.000 υπαλλήλων και η μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία «Redfin» την απόλυση 862 υπαλλήλων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G20
Συνάντηση Μπάιντεν - Σι στις 14 Νοέμβρη

Δεν θα συμμετάσχει τελικά στη Σύνοδο ο Πούτιν

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

Θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντησή τους αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ έχουν προηγηθεί επαφές με τηλεδιάσκεψη, με φόντο την ολομέτωπη ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, που υποστήριξε ακόμα ότι οι δύο πλευρές «θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα».

Από την άλλη ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουλέψουν μαζί με την Κίνα ώστε να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» και «εσφαλμένες εκτιμήσεις». Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης με τις ΗΠΑ, όμως το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των συμφερόντων της. Κάλεσε έτσι τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ως όπλα τα εμπορικά ζητήματα και να αναλάβουν «πραγματική δράση για να υπερασπιστούν τον ρόλο της οικονομίας της αγοράς».

Οι εργασίες της Συνόδου του G20 θα είναι διήμερες, στις 14 και 15 του μήνα. Οπως έγινε τελικά γνωστό, τη Ρωσία δεν θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αλλά ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Στο πλαίσιο της γνωστής ορολογίας της για τις ανακατατάξεις στους συσχετισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η Μόσχα εξέφρασε ελπίδες ότι η Σύνοδος θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση ενός «πολυπολικού» κόσμου, με φόντο ανακοινώσεις για υπογραφή συμφωνιών μεταξύ άλλων με την Αγκυρα (βλ. και θέμα στη σελ. 4).

Σημειωτέον, ο Μπάιντεν θα φτάσει στην Ινδονησία από την Αίγυπτο, όπου θα μεταβεί σήμερα για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27). Αύριο Σάββατο θα φτάσει στην Καμπότζη, όπου μέχρι και την Κυριακή θα παραστεί σε Σύνοδο της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) αλλά και στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας.

Στην ατζέντα των συναντήσεων που προγραμματίζονται, ο Μπάιντεν - σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους - θα επιδιώξει να προσδιορίσει «ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» απέναντι στην Κίνα και να συζητήσει τα αμερικανικά συμφέροντα απέναντι στο Πεκίνο, με στόχο «να καθορίσουμε αν συγκρούονται μεταξύ τους». Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η συνάντηση του Μπάιντεν με τους ηγέτες Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί και η αντιμετώπιση των «απειλών από τη Βόρεια Κορέα», σε άλλο ένα μέτωπο όπου καταγράφεται ιδιαίτερη όξυνση.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Αρμενία προτείνει «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη»

Η Αρμενία πρότεινε χτες τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατήγγειλε παράλληλα ότι ένας Αρμένιος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν που άνοιξαν πυρ στο ανατολικό τμήμα των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, κάτι που διέψευσε η αζέρικη πλευρά.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει με «προβοκάτσια» να αποκλείσει τον διάδρομο του Λατσίν προκειμένου να αποκλείσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα αρμένικα εδάφη.

«Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να βρει ψεύτικες δικαιολογίες για το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν και τον αποκλεισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, για τη γενοκτονία και την απέλασή τους με πρόσχημα ότι η αρμενική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της» βάσει των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός μετά τον πόλεμο το φθινόπωρο του 2020.

Ο Πασινιάν πρότεινε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και επίσης να δημιουργηθεί τέτοια ζώνη 3 χλμ. κατά μήκος των αρμενο-αζέρικων συνόρων.

Η πρόταση αυτή γίνεται ενώ το Μπακού και το Γερεβάν εντείνουν τις συνομιλίες τις τελευταίες βδομάδες προκειμένου να υπογράψουν «ειρηνευτική συμφωνία» και συμφωνία οριοθέτησης των μεταξύ τους συνόρων. Σε αυτές τις συνομιλίες ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία ανταγωνίζονται για το «πάνω χέρι» στους όρους «διευθέτησης» της σύγκρουσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα επισκεφτεί την Αρμενία στις 22 Νοέμβρη και στο πλαίσιο αυτό συνομίλησε χτες με τον Ν. Πασινιάν.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ