ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντός πλαισίου ΝΑΤΟ «συζητά» όλες τις απαράδεκτες αξιώσεις της Αγκυρας

Από την πρόσφατη συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συνόδου

Eurokinissi

Από την πρόσφατη συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συνόδου
Σε ωμή παραδοχή ότι εντός ευρωατλαντικού πλαισίου η ελληνική κυβέρνηση συζητά όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις που βάζει στο διμερές παζάρι η τουρκική αστική τάξη για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, προχώρησε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (GSM) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, δίνοντας όρκους ευρύτερης στοίχισης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (δες ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), κομμάτι των οποίων είναι και οι διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός βρήκε ευκαιρία να ξαναστείλει μηνύματα στην γείτονα για ...συνεννοήσεις, που, επί ευρωατλαντικού πλαισίου, οδηγούν σε ακρωτηριασμό ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Η ευημερία καθώς και η ασφάλεια και η ειρήνη μπορούν να επιτευχθούν στην περιοχή μας μόνο με συνεργασία, διάλογο και εγκατάλειψη της αμοιβαίας καχυποψίας», είπε, φέρνοντας για παράδειγμα «την πρόσφατη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους», συμφωνία που στην ουσία αφορά συνεκμετάλλευση υπό αμερικανική επίβλεψη.

«Μακάρι αυτή η συμφωνία να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής», πρόσθεσε, και μιλώντας ακόμα πιο καθαρά εξέφρασε την «επιθυμία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης «να δουλεύουμε σε επίπεδο κατανόησης και να μειωθούν οι εντάσεις», με την γείτονα, χαρακτηρίζοντάς τες «κακό πράγμα και για τις δύο χώρες αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ ιδίως στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα, ιδίως σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία».

«Αρα», συνέχισε αποκαλυπτικός και ξεκάθαρος, «επιθυμία δική μας είναι να φτάσουμε σε επίπεδο κατανόησης. Εχουμε διαφορές, έχουμε πει ότι μια από αυτές είναι επίδικη, θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο, όχι όλες. Οι άλλες καλό θα ήταν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης πλην όμως με κάποιες προϋποθέσεις».

Θυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά επισήμως διακινεί εδώ και χρόνια ότι «μία, και μόνη, διαφορά υφίσταται προς επίλυση με την Τουρκία: Η οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με την τοποθέτηση Παναγιωτόπουλου, όμως, και μάλιστα σε ΝΑΤΟικό όργανο, επιβεβαιώνεται ότι συζητάνε τα πάντα, όλα όσα βάζει η τουρκική πλευρά στο διμερές παζάρι: Το εύρος του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (αποστρατικοποίησή τους, όπως ζητά η Αγκυρα). Την κυριαρχία επί νήσων και νησίδων (σε παραδοχή, δηλαδή, ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»). Το δικαίωμα συντονισμού επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης (ποιος το έχει και πού, με την τουρκική πλευρά να διεκδικεί μέσω της άσκησής του διχοτόμηση του Αιγαίου) κ.λπ.

Η τοποθέτηση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία εφόσον ο υπουργός Αμυνας έχει την πολιτική ευθύνη για όσα συζητιούνται στον διαβόητο «Μηχανισμό Αποκλιμάκωσης», που έστησε το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, από το 2020 κι ύστερα, με τη συμμετοχή των μόνιμων αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στη λυκοσυμμαχία, ενώ ταυτόχρονα έχει την πολιτική ευθύνη και για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο), για τον επόμενο γύρο των οποίων κάλεσε πρόσφατα ο Τούρκος ομόλογός του, Χ. Ακάρ.

«Και η βασική προϋπόθεση», για να πάνε να τα ...μιλήσουνε, είναι, όπως είπε ο Παναγιωτόπουλος, «να εκλείψουν οι επιθετικές ρητορικές, η εχθρική γλώσσα έναντι φίλου και συμμάχου στο ΝΑΤΟ και κάποιες ευθείες, ευθύτατες παραβιάσεις της εδαφικής μας κυριαρχίας», ζητώντας να σταματήσουν οι πολύ χοντρές προκλήσεις, προκειμένου, τηρώντας τα προσχήματα, να μπορεί να προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο παζάρι.

Αρχισε τις σεισμικές έρευνες το πλοίο της «ExxonMobil»

Στο μεταξύ, την έναρξη των σεισμικών ερευνών από την «ExxonMobil» νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τον εντοπισμό φυσικού αερίου γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χτες το πρωί στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός ανέφερε πως «το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών κριθούν ικανοποιητικά, η ερευνητική γεώτρηση θα γίνει το 2025 και στη συνέχεια το 2027 ή το 2028 θα ξεκινήσει η παραγωγική γεώτρηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επενδύει στο πολύπλευρο παζάρι

«Εχουμε μεταφέρει τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ σε μια πιο θετική ατζέντα. Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της ένταξής μας στην ΕΕ», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή επιβεβαίωσε το πολύπλευρο παζάρι στο οποίο επενδύει η τουρκική αστική τάξη. Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Η αποτελεσματική ηγεσία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή θα είναι επίσης κέρδος για την Ευρώπη» και με φόντο την όξυνση διεργασιών στο Κυπριακό, κάλεσε την ΕΕ «η οποία έχει παραδοθεί στις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων», «να αποκτήσει στρατηγική προοπτική».

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία παζαρεύει τον ρόλο της και για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ. Μετά την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Τουρκία, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφτεί την Αγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τ. Μπίλστρεμ, ο οποίος χτες κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα ομόλογό του εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνεργασία με την Τουρκία, λέγοντας ότι «πρέπει να διατηρούμε τον διάλογο ανοιχτό, σε όλα τα επίπεδα» και ότι «οι συζητήσεις εξελίσσονται με θετικό τρόπο».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα διατηρεί όλους τους διαύλους ανοιχτούς και με τη Μόσχα: Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι την επόμενη βδομάδα (στο περιθώριο της Συνόδου του G20, στην Ινδονησία) «σχεδιάζεται αριθμός συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης της αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία στο αέριο και της οργάνωσης μεγάλων αποστολών δημητριακών και λιπασμάτων». Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την κυβέρνηση Πούτιν, έλεγε πως «η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, (...) οι πρωτοβουλίες στην αμυντική βιομηχανία, τρέφουν τον σεβασμό ανάμεσά μας». Σημειωτέον ότι την Τρίτη η Αγκυρα άρχισε να πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο που παραλαμβάνει, όπως ανακοίνωσε και το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Στα ανοικτά της Μερσίνας το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το 4ο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για συντήρηση και ανεφοδιασμό. Το γεωτρύπανο απέπλευσε από το λιμάνι Τασουτζού στις 9 Αυγούστου, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στο κοίτασμα Γιορουκλέρ 1.

Σημειωτέον ότι ο Τσαβούσογλου, μιλώντας για τα επόμενα βήματα στον ενεργειακό τομέα, ανέφερε ότι «μια ιταλική εταιρεία υπέβαλε αίτηση στην Τουρκία για να κάνει επιστημονική έρευνα στη δική μας υφαλοκρηπίδα» (χωρίς άλλες διευκρινίσεις), σπεύδοντας μάλιστα να υποστηρίξει πως «αυτό σημαίνει αναγνώριση της δικής μας υφαλοκρηπίδας».

Σήμερα, ο Ερντογάν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS, συμμετέχουν Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν, Καζακστάν), στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας για την «κατάργηση εμποδίων στο εμπόριο, απλοποίηση τελωνιακών συστημάτων και την πλήρη ελευθερία στις μετακινήσεις, αλλά και στη μεταφορά κεφαλαίου και ανθρώπων». Ακόμα, μετέδιδαν ότι θα συζητηθεί η ένταξη στον Οργανισμό της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος στην Κύπρο), ενδεχόμενο για το οποίο δήλωναν ανησυχία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Στο μεταξύ, χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και σε επιβεβαίωση των διεκδικήσεων της γείτονα, σημειώθηκε άλλο ένα κρεσέντο προκλήσεων, με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να παραβιάζει 69 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, με μία από τις παραβιάσεις να είναι υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 9.30 π.μ. ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ στον Αλιμο.

Αύριο Σάββατο

-- Η ΚΟΒ Μισθωτών Δικηγόρων της Τομεακής Οργάνωσης Δικαιοσύνης Αττικής καλεί σε σύσκεψη στις 12 μ. στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη, στις 9 μ.μ., στο ΔΑΚ Κορδελιού στο 2ο Λύκειο Κορδελιού. Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του Κόμματος.

-- Η ΚΟ Καστελλιών Φωκίδας πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο κατάστημα Σπυριδάκη, με ομιλητή τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ.

-- Η ΚΟ Αταλάντης πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στις 7 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητή τον Στρατή Δουνιά, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Στην Αμυγδαλιά Φωκίδας, στις 7 μ.μ. στο «JEF Cafe», με ομιλητή τον Αντώνη Αλεξό, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας.

Κυριακή 13 Νοέμβρη

-- Η ΚΟ Μεταμόρφωσης πραγματοποιεί σύσκεψη στις 12 μ. στο 1ο ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης (Κωστή Βάρναλη 34), με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ.

-- Οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων καλούν σε σύσκεψη «Για την οργάνωση της πολιτικής παρέμβασης του ΚΚΕ και τη συμβολή μας στους αγώνες του λαού», στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ.

-- Οι ΚΟ Ιλίου καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΒΙΟΦΙΑΛ), Πωγωνίου 80 και Ηροδότου, στο Ιλιον. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Επιστροφή πτήσεων στο «Ελ. Βενιζέλος» με σήμα της CIA

Σε καθήλωση μιας πτήσης στο «Ελ. Βενιζέλος» και στην επιστροφή μιας δεύτερης σε αυτό, της εταιρείας «Emirates», με προορισμό το Ντουμπάι και τη Ν. Υόρκη αντίστοιχα, προχώρησαν χτες οι ελληνικές αρχές, μετά από σήμα της CIA. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά χτες βράδυ, το σήμα αφορούσε την επιβίβαση «ύποπτου» επιβάτηγ.

Η πρώτη πτήση, η ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι, δεν πρόλαβε να απογειωθεί και ενώ το Boeing 777 βρισκόταν σε διαδικασία τροχοδρόμησης, πήρε εντολή να επιστρέψει.

Η πτήση ΕΚ 209 με προορισμό τη Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία. Ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα, αλλά ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους κι έτσι το αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα. Μόλις το αεροσκάφος μπήκε στο ελληνικό FIR, συνοδεύτηκε από δύο μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα δε με όσα είχαν γίνει γνωστά, οι επιβάτες των δύο πτήσεων υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό αστυνομικό έλεγχο από αστυνομικούς και αντιτρομοκρατική, χωρίς έως χτες αργά το βράδυ να έχουν γίνει περισσότερες ανακοινώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ