ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Δεν θα ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων!

Τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που με τις πλάτες των κυβερνήσεων βυθίζουν τον λαό στο σκοτάδι, «πολιόρκησαν» χτες συνδικάτα και φορείς στην Αττική

«Protergia»
«Protergia»
Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα γραφεία επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία της Αττικής.«Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό. Δεν θα ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων» ήταν το μήνυμα που έστειλαν για μια ακόμα φορά με την πρωτοβουλία τους, απαιτώντας μέτρα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και ταυτόχρονα απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Τα σωματεία διεκδικούν δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια, κατάργηση ΕΦΚ και ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, όπως και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του εμπορίου ρύπων. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν, να γίνουν επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.

Δεν θα μείνουμε στο σκοτάδι!

Την άρνηση του λαού να «μείνει στο σκοτάδι», όπως τον καταδικάζει η αντιλαϊκή πολιτική, διαμήνυσαν σωματεία και φορείς έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας. Απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και όχι στους ...λογαριασμούς, και απέναντι σε όσους τους καταδικάζουν να αγωνιούν μπροστά στο κόστος των λογαριασμών, στα έξοδα του ρεύματος και της θέρμανσης, διαμήνυσαν ότι απάντηση θα είναι η ενίσχυση της πάλης για να ...σβήσουν τα φώτα της αντιλαϊκής πολιτικής. «Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή», φώναξαν.

NRG
NRG
«Δεν πάει άλλο!», τόνισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια, σχολιάζοντας την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες όσον αφορά το κόστος του ρεύματος και των καυσίμων. «Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απ' αυτούς που μας φέρανε σε αυτήν την κατάσταση», σημείωσε και υπενθύμισε τα βήματα υλοποίησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης», του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, της «πράσινης ανάπτυξης». «Η ελπίδα των εργαζομένων βρίσκεται στον αγώνα», είπε και κάλεσε να δοθεί ηχηρή απάντηση με την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα να ζούμε στο σκοτάδι, να στοιβάζονται στα σπίτια μας απλήρωτοι λογαριασμοί», είπε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. «Ο λαός, οι εργαζόμενοι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές, να ανατρέψουμε αυτήν τη βάρβαρη κατάσταση», υπογράμμισε.

Την κοροϊδία του «καλαθιού του νοικοκυριού», στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση, σχολίασε ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών. Την ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης σε κάθε συνάδελφο, εργαζόμενο, άνεργο, λαϊκή οικογένεια που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο υπέρογκο κόστος του ρεύματος ανέδειξε ο Πάρης Αναγνώστου, πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Κάλεσε καθέναν και καθεμία να πάρει θέση στις γραμμές των συνδικάτων, να δώσουν τη μάχη προκειμένου η απεργία στις 9 Νοέμβρη να γίνει σύνθημα για παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Κανένας παγωμένος, κανένας πεινασμένος!

«Volterra»
«Volterra»
«Κανένας παγωμένος - Κανένας πεινασμένος - Κανένας μόνος του!». Το μήνυμα αυτό έστειλαν εργαζόμενοι, μαζικοί φορείς και σωματεία της περιοχής του Ηρακλείου Αττικής, από την κινητοποίηση που οργάνωσαν έξω από τα γραφεία της «Protergia».

«Ματώνουμε από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, γιατί δεν φτάνει ο μισθός μας να καλύψει τα έξοδα στην κατοικία, στη μετακίνησή μας και στα βασικά είδη, από τις υπέρογκες αυξήσεις», σημείωσε στην ομιλία της η Ντιάνα Λιάκου εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης». Και ξεκαθάρισε: «Μπροστά στον χειμώνα που έρχεται δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει οικογένεια που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι, μαθητής που θα ξεπαγιάζουν τα δάχτυλά του την ώρα που θα κάνει μάθημα».

Οι συγκεντρωμένοι απέρριψαν την επίσημη προπαγάνδα ότι δήθεν θα βρεθεί «κοινή ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα. «Ας αφήσουν τα παραμύθια, αφού στη στρατηγική της ΕΕ βρίσκονται οι αιτίες της πανάκριβης Ενέργειας και της ενεργειακής φτώχειας!».

Ταυτόχρονα η κινητοποίηση έγινε βήμα καλέσματος για την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, με τους συγκεντρωμένους να μοιράζουν την ανακοίνωση σε κατοίκους και περαστικούς, τονίζοντας την αξία της αλληλεγγύης σε όποιον βρεθεί σε δύσκολη θέση, αλλά και την ανάγκη να δυναμώσουν η διεκδίκηση και οι αγώνες σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

«Ηρων»
«Ηρων»
Στην κινητοποίηση στο «Φυσικό Αέριο Αττικής» μίλησε ο Αλέκος Περάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Ανέδειξε ότι η πολιτική που γεννά την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό δεν ξεκίνησε τώρα αλλά προωθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην «Ηρων», στην «NRG», στη «Volterra» και στη «Watt & Volt».

  • Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Λαμία, από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

«Watt & Volt»
«Watt & Volt»

ΔΕΗ

RIZOSPASTIS

ΔΕΗ

«Φυσικό Αέριο Αττικής»
«Φυσικό Αέριο Αττικής»

Κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια

Σήμερα και τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, απαιτώντας μέτρα για ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα φτηνά, καθώς και γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στη Δυτική Αθήνα, σε τέτοιες αγωνιστικές παρεμβάσεις προχωρούν σωματεία εργαζομένων και φορείς σε Ιλιον, Αγίους Αναργύρους - Καματερό και Πετρούπολη. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Ιλιον, με σύνθημα «Ξεσηκωμός, δεν πάει άλλο», σήμερα, Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Ηλιούπολη, αύριο, Παρασκευή 4 Νοέμβρη, πραγματοποιείται πικετοφορία, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κανάρια με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία.

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη, στην Πετρούπολη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το δημαρχείο, στους Αγίους Αναργύρους, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Σε άλλες περιοχές

Στην Πέλλα, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Εδεσσα και στο ΙΚΑ Γιαννιτσών.

Αύριο, Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στη Λαμία, ενάντια στους πλειστηριασμούς, στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στις Σέρρες, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, στη Χαλκίδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, πίσω από τα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ