ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
Η φρίκη των τελευταίων ημερών να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Αγωνιστικός βηματισμός ενάντια στη διαχρονική κυβερνητική - κρατική αδιαφορία για το απροστάτευτο παιδί

«Ηφρίκη που ζούμε τις τελευταίες μέρες με αφορμή την κακοποίηση της 12χρονης στον Κολωνό, επιβεβαιώνει ότι η φτώχεια και η εξαθλίωση πάνε πακέτο με την αποσάθρωση των δημόσιων δομών. Είναι απότοκα της εμπορευματοποίησης των πάντων, ακόμα και του παιδικού κορμιού. Τη σαπίλα που αναδίνεται εμείς την ακουμπάμε κάθε μέρα»: Με αυτή να είναι μία από τις πρώτες επισημάνσεις της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και των Παιδουπόλεων, Τασούλας Παπαδογιαννάκη, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή σύσκεψη φορέων για την προστασία του παιδιού, που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου.

«Οχι, δεν είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη σαπίλα. Ούτε όλη η κοινωνία ούτε όλοι οι γονείς. Είναι οι αξίες που διαπερνούν την πολιτική τους, του κόστους - οφέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά, και επισήμανε πλευρές και συγκεκριμένα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την εγκληματική κρατική πολιτική σε βάρος του απροστάτευτου παιδιού:

«Γι' αυτό έκλεισαν 4 πτέρυγες στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού "Η Μητέρα", στο Αναρρωτήριο Πεντέλης και σε άλλες δομές στην υπόλοιπη χώρα. Από περίπου 100 παιδιά στο "Μητέρα" τώρα είναι 60, από 25 κοινωνικοί λειτουργοί έχουν μείνει 7, ελάχιστοι ψυχολόγοι, βρεφοκόμοι. Δύο εργαζόμενοι με 12 παιδιά στη βάρδια.

Στις Παιδουπόλεις "Αγία Βαρβάρα", "Αγιος Ανδρέας" με ελάχιστο προσωπικό συνυπάρχουν παιδιά από 6 έως 18 ετών, αγόρια και κορίτσια. Τι εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης να κάνεις όταν είναι το ένα πάνω στο άλλο, με έναν εργαζόμενο για 16 παιδιά; Τι σχέση να χτίσεις με το παιδί; Πώς να επουλώσεις τα τραύματά του;», είναι τα αγωνιώδη ερωτήματα που έθεσε η πρόεδρος του Σωματείου.

«Δεν ανεχόμαστε σήμερα, τον 21ο αιώνα, παιδιά να καταδικάζονται στη φτώχεια, να είναι αναγκασμένα να εργάζονται, να μην πηγαίνουν στο σχολείο, να μην έχουν πολλές φορές ούτε ένα πιάτο φαΐ. Ούτε τη βαρβαρότητα με τις τεράστιες ελλείψεις σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία. Ακόμα και η πλειοψηφία αυτών που δουλεύουν σε σχολεία είναι αναπληρωτές που μοιράζονται σε 4 - 5 σχολικές μονάδες, κάθε χρόνο αλλάζουν σχολείο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να επιτελέσουν το έργο τους, αφού δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με παιδιά και γονείς», ανέφερε παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε τα παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί ή κακοποιηθεί από τις οικογένειές τους, που οι οικογένειές τους είναι άστεγες, ή οι γονείς τους είναι τοξικοεξαρτημένοι, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή παιδιά που έχουν βιώσει την ενδοοικογενειακή βία να μην έχουν την ιδιαίτερη ψυχοκοινωνική στήριξη που χρειάζονται από κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει τα ελάχιστα δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας σοβαρά υποστελεχωμένα να στενάζουν κάτω από την πίεση της υποχρηματοδότησης και των πολλαπλών καθηκόντων στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι σ' αυτά. Την ίδια στιγμή το προσωπικό στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των Περιφερειών που έχουν στην ευθύνη τους, σύμφωνα με τον νόμο τον έλεγχο των καταγγελιών για παραμέληση, κακοποίηση, επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, προετοιμασία των γονιών για την αναδοχή και την υιοθεσία, καθώς και τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, είναι αποδεκατισμένο, αλλά και με "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις και ό,τι αυτό σημαίνει για τη δουλειά και τη ζωή τους».

«Δεν δεχόμαστε να παραμένουν για μήνες παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχουν θέσεις σε δημόσιες δομές, ενώ το κράτος στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης να αποποιείται τις ευθύνες του και να στρώνει τον δρόμο στους ιδιώτες, όπως αποδεικνύεται με τη φετινή Υπουργική Απόφαση.

Δεν συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική ΕΕ και των κυβερνήσεων που καθιστά την παιδική προστασία πεδίο κερδοφορίας για ιδιώτες και ΜΚΟ, που στο όνομα της φιλανθρωπίας εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κόσμου και κάνουν εμπόριο την προστασία των παιδιών, παίρνοντας "ζεστό" χρήμα από το κράτος. Αυτή η πολιτική έχει ανοίξει την πόρτα και στην εμπορία παιδιών με τη θεσμοθέτηση και της ιδιωτικής υιοθεσίας», σημείωσε η Χρ. Σκαλούμπακα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, της Ομοσπονδίας Γονέων, του Συνδικάτου ΟΤΑ, των εργαζομένων στα παιδικά χωριά SOS, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις αρχές Νοέμβρη προτάσσοντας αιτήματα για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια προνοιακά ιδρύματα για την προστασία του παιδιού.
  • Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να ανοίξουν όσες πτέρυγες έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.
  • Στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Οι φορείς που συντονίζουν τον αγωνιστικό βηματισμό τους διεκδικούν επίσης όσα είναι αναγκαία για την παιδική προστασία, όπως η ανάπτυξη ενός δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, με μόνιμες προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. Εμφαση στην πρόληψη και στη στήριξη της οικογένειας, ιδιαίτερα αυτών που είναι πιο ευάλωτες και στήριξη των παιδιών και των εφήβων. Με σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα σχολεία.

ΠΕΡΑΜΑ
Χωρίς ψωμί, φρούτα, κρέας, ψάρια και λαχανικά τα γεύματα στους παιδικούς σταθμούς!

Συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί στο δημαρχείο

Σε σοβαρές «εκπτώσεις» από το αναγκαίο διαιτολόγιο καταδικάζει τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς της πόλης του Περάματος η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ), αφού, όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελίες γονέων, από τα γεύματά τους απουσιάζουν βασικές τροφές, όπως κρέας, ψάρι, φρούτα, τυρί, λαχανικά, ακόμα και ψωμί, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή περιοδεία μελών του ΔΣ του γυναικείου Συλλόγου «Εστία της Γυναίκας» (μέλος της ΟΓΕ).

Ο Σύλλογος μάλιστα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο γονείς και εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς.

Πιο συγκεκριμένα η περιοδεία ανέδειξε ότι οι παιδικοί σταθμοί έχουν μείνει χωρίς ψωμί, κρέας, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, ενώ χτες τα παιδιά σιτίστηκαν με φασολάκια σκέτα χωρίς πατάτες και τα άλλα απαραίτητα υλικά. Μάλιστα, αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή έχει εκτινάξει τα τροφεία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών ακόμα και στα 80 ευρώ, ενώ υπάρχουν οικογένειες που η σίτιση στον παιδικό σταθμό εξασφαλίζει για τα παιδιά τους το φαγητό της μέρας. Αντίστοιχα, την περασμένη Παρασκευή, ενώ το διατροφολόγιο προέβλεπε κριθαράκι με κοτόπουλο, τα παιδιά τελικά έφαγαν σκέτο κριθαράκι.

Αμέσως μετά την περιοδεία, τα μέλη της «Εστίας της Γυναίκας» έκαναν παρέμβαση στην αρμόδια αντιδήμαρχο Γ. Βοϊδονικόλα (εκλεγμένη με τον συνδυασμό της ΝΔ), η οποία, όπως καταγγέλλουν, προκλητικά και αδιάφορα υποστήριξε ότι όλα ...δουλεύουν ρολόι.

Σε ανακοίνωσή του, ο γυναικείος Σύλλογος επισημαίνει ακόμα ότι είναι αποκαλυπτικό το πώς διαμορφώνεται ο διατροφικός πίνακας που αναρτάται έξω από κάθε παιδικό σταθμό, καθώς αυτό γίνεται «με βάση το τι υπόλοιπο έχει ο κάθε σταθμός σε τρόφιμα, και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, π.χ. σήμερα (χτες) δεν υπήρχε δεκατιανό λόγω έλλειψης φρούτων...».

Καταγγέλλει τη στάση της αρμόδιας αντιδημάρχου και καλεί στη σημερινή κινητοποίηση «για να απαιτήσουμε να παρθούν ΤΩΡΑ άμεσα μέτρα για τη σίτιση των παιδιών».

Η «Εστία της Γυναίκας» απευθύνει ταυτόχρονα κάλεσμα στα σωματεία και τους φορείς του Περάματος να λάβουν αποφάσεις για αγωνιστική παρέμβαση «προκειμένου από σήμερα τα παιδιά να τρώνε κανονικά, σύμφωνα με το διατροφολόγιο που έχει διαμορφωθεί από τους ειδικούς».

«Απαιτούμε - τονίζει - η δημοτική αρχή Περάματος να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη σίτιση των παιδιών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τη ζωή των παιδιών μας».

ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Απαράδεκτος εξαναγκασμός εγκύου σε παραίτηση

Τον εξαναγκασμό εγκύου σε παραίτηση καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» Αττικής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που διατηρεί σειρά επισιτιστικών καταστημάτων στο αεροδρόμιο της Αττικής, «εξανάγκασε σε παραίτηση συναδέλφισσά μας, μόλις ανακοίνωσε πως είναι έγκυος, με την αιτιολογία ότι "δεν υπάρχει πόστο για να δουλέψει"», σημειώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό». Οπως εξηγεί, η έγκυος εργαζόμενη πριν από λίγο καιρό «ζήτησε από τον διευθυντή της εταιρείας το στοιχειώδες: Να μην είναι μόνη της στο κατάστημα επειδή χρειάζεται να μεταφέρει βάρη (σκουπίδια, γάλατα, μπασκέτες, πάγο), να στέκεται όλο το 8ωρο, πέραν του διαλείμματος, να εξυπηρετεί μόνη της όλους τους πελάτες». Και η «λύση» που βρέθηκε ήταν ότι δεν υπάρχει «άλλο πόστο», οπότε η εργαζόμενη οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Το Σωματείο αναδεικνύει τις ευθύνες της εργοδοσίας για τις συνθήκες δουλειάς που προκαλούν επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα και απαιτεί μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και των εγκύων, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, τακτικές επισκέψεις του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας. Επίσης, διεκδικεί μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων με παιδιά μικρότερα των 10 ετών ως προς τα ωράρια εργασίας και τις μέρες άδειας. Τέλος, παλεύει για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο, κατοχύρωση καλύτερων όρων δουλειάς.

Με αφορμή την παραίτηση της εγκύου, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής επισημαίνει πως οι εργαζόμενες στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού «βρίσκονται συνεχώς μπροστά στην κυβερνητική υποκρισία και στην εργοδοτική αναλγησία». Στηλιτεύει τα φαινόμενα εργασιακής βίας «πότε με τη μορφή αυταρχικών συμπεριφορών και αφόρητης πίεσης για αποδοτικότητα και πότε με τη μορφή δυσμενούς μεταχείρισης, στέρησης του μεροκάματου και εξαναγκασμού σε παραίτηση, με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης». Καλεί τις εργαζόμενες να απαντήσουν στην επιδείνωση των όρων ζωής και δουλειάς με οργάνωση στα σωματεία και δράση σε κάθε χώρο δουλειάς.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ