ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
Χτυπάει «κόκκινο» η δράση για την επιτυχία της απεργιακής μάχης

Σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά φτάνει το κάλεσμα ξεσηκωμού

ΓΑΛΑΤΣΙ
ΓΑΛΑΤΣΙ
Δεκαπέντε μέρες πριν το μεγάλο απεργιακό ραντεβού της εργατικής τάξης της χώρας στις 9 Νοέμβρη, η δράση των συνδικάτων εντείνεται για να νεκρώσουν τα πάντα τη μέρα εκείνη. Χώροι δουλειάς, γειτονιές, οπουδήποτε που κινείται, δουλεύει και ζει ο εργαζόμενος λαός γίνεται χώρος εντεινόμενης αγωνιστικής δράσης, για την ενημέρωση, την οργάνωση, την κινητοποίηση, τον συντονισμό, την κλιμάκωση.

Οι καθημερινές παρεμβάσεις κατά χώρο δουλειάς και κατά κλάδο, οι κοινές δράσεις εργατικών σωματείων με μαζικούς φορείς και οργανώσεις αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, προετοιμάζουν την επιτυχία της απεργίας, καλούν σε ξεσηκωμό, για να βγουν στο προσκήνιο ακόμα περισσότερες δυνάμεις, με τη συμμετοχή τους στα συνδικάτα, για αυξήσεις σε μισθούς, για ΣΣΕ, για προστασία του εισοδήματος, να σταματήσουν οι απολύσεις και οι διώξεις πρωτοπόρων εργατών κ.λπ.

Πολύμορφη και ακατάπαυστη αγωνιστική δράση

Η δράση των συνδικάτων δεν σταματά ούτε στιγμή. Απεργίες, συλλαλητήρια, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες μορφές είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, στη σήραγγα Σεπολίων, βρέθηκαν στην πρώτη θέση της μάχης αυτής με την απεργία που έκαναν, διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα. Την κινητοποίηση είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μετά από απόφαση των ίδιων των εργαζομένων και της Εργοταξιακής Επιτροπής τους. Το Συνδικάτο χαιρετίζει τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που νέκρωσαν το εργοτάξιο και με την καθολική συμμετοχή έδωσαν την καλύτερη απάντηση στην εργοδοσία, η οποία με επιστολή της προς το Συνδικάτο ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις «είναι μη νόμιμες». «Οταν οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο τους παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταθεί εμπόδιο και μπορούν να σμπαραλιάζουν στην πράξη το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις για να βγάζουν "παράνομες" τις απεργίες, ακόμα και τις στάσεις εργασίας για να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση», σημειώνει το Συνδικάτο.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε κατά την εξέλιξη της κινητοποίησης, η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Πέμπτη 27 Οκτώβρη θα δώσει στους εργαζόμενους νέες Συμβάσεις, με αυξήσεις μεσοσταθμικά έως 20% και επιπλέον 10% με τη μορφή κουπονιού για όλους τους εργαζόμενους, που θα αποδίδεται μαζί με τη μισθοδοσία κάθε μήνα. Το Συνδικάτο ενημέρωσε τους απεργούς σε συνέλευση για την εξέλιξη αυτή, καλώντας τους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. «Είμαστε στις επάλξεις για να τηρηθούν όσα έχουμε συμφωνήσει και επιφυλασσόμαστε για τους όρους που θα περιλαμβάνονται στις νέες Συμβάσεις», υπογραμμίζει.

Σε έναν άλλο χώρο δουλειάς, το περασμένο Σάββατο το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, όπου μεταφέρθηκε ζωντανή πείρα από το τι συμβαίνει σε κάθε τμήμα της εταιρείας, ειπώθηκαν σκέψεις και προτάσεις για την οργάνωση της απεργίας στις 9 Νοέμβρη. «Μας πιέζουν καθημερινά, δεν θα βγάζουμε εμείς δουλειά για δύο», είπαν εργαζόμενοι από τα τηλεφωνικά κέντρα της εξυπηρέτησης πελατών και της τεχνικής υποστήριξης. Αλλοι, από τα τμήματα πληροφορικής, ανέδειξαν την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας, να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και πώς αυτά μπλοκάρουν όταν μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα το Σωματείο να εντείνει τον αγώνα για υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στη «Vodafone» και στις θυγατρικές της, και ομόφωνα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε το εξής πρόγραμμα δράσης για την οργάνωση της απεργίας: Να φτιαχτούν αφίσα και gif, να γίνει στάση εργασίας και κινητοποίηση τη μέρα συζήτησης στην Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με την καταγγελία του Σωματείου για τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων της περιοχής του Θριάσιου Πεδίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτώβρη, μπροστά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα για τα λαϊκά προβλήματα, όπου αποφασίστηκε το εξής πρόγραμμα δράσης μέχρι τις 9 Νοέμβρη: Αυτοκινητοπορεία σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ., που θα ξεκινάει από Ελευσίνα (έναρξη από το parking του «Lidl»). Συμμετοχή στην κινητοποίηση για τα εργατικά «ατυχήματα» στο υπουργείο Εργασίας αύριο Τετάρτη. Κινητοποίηση στην Εφορία Ελευσίνας τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., και εξόρμηση στη λαϊκή αγορά της Ελευσίνας. Μαζικές εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ το Σάββατο 5 Νοέμβρη.

Συζήτηση με εργαζόμενες σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής διοργάνωσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Νοέμβρη. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενες στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού να απαντήσουν στη «βαρυχειμωνιά» της ακρίβειας και της ανασφάλειας με οργάνωση στο Συνδικάτο τους και στους Συλλόγους Γυναικών.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις, συσκέψεις και άλλες παρεμβάσεις, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη στα «Attica», στα βιβλιοπωλεία του κέντρου και στα «Public». Αύριο Τετάρτη, σύσκεψη εργαζομένων στα «Attica», στις 7 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου, και στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη της Επιτροπής Εργαζομένων στον χώρο του βιβλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στο βιβλιοπωλείο - καφέ της «Σύγχρονης Εποχής».

Στις συνοικίες και τις γειτονιές φτάνει το απεργιακό κάλεσμα

Στην Αττική, σωματεία και μαζικοί φορείς σε μια σειρά δήμους οργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου συγκεντρώσεις και πορείες, καλώντας τον λαό να οργανωθεί και να παλέψει ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, και μεταφέροντας το κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία.

Η αγωνιστική δράση συνεχίζεται σήμερα, με συλλαλητήριο στο Περιστέρι στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Επίσης θα γίνει συγκέντρωση το Σάββατο 5 Νοέμβρη στην πλατεία Σοφούλη, στην Πεύκη, από σωματεία και φορείς της περιοχής Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Στην Καισαριανή, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων ανέδειξαν μεταξύ άλλων τα προβλήματα της ελλιπούς χρηματοδότησης για τη συντήρηση των σχολείων και το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς, τα τεράστια χρέη του δήμου σε προμηθευτές και τρίτους, τονίζοντας πως ο λαός της πόλης δεν πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο Γαλάτσι έγινε συγκέντρωση και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με προορισμό το δημαρχείο, όπου τα σωματεία και οι φορείς επέδωσαν τα αιτήματά τους. «Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε, στη φτώχεια που επιβάλλουν δεν θα προσαρμοστούμε», φώναξαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία στην Καλλιθέα, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Μεταμόρφωση.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία μεταφέρουν καθημερινά και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της παγκινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εργαζόμενους στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την καταστολή. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν την απόφασή τους να δώσουν συνέχεια στην πάλη τους μέσα από τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία.

Με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων του νομού Πέλλας πραγματοποιήθηκε χθες παρέμβαση - εξόρμηση στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Γιαννιτσά, για φθηνό ρεύμα για τον λαό, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται πολύμορφες παρεμβάσεις, όπως τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ Γιαννιτσών και στον ΟΑΕΔ Αριδαίας, και την Πέμπτη 3 Νοέμβρη στις 10 π.μ. στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Εδεσσα και στο ΙΚΑ Γιαννιτσών.

Κινητοποίηση σήμερα στη ΔΕΗ Θήβας

«Ρεύμα φτηνό για τον λαό - Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Θήβας καλώντας στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη στις 10.30 π.μ., στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Θήβα.

Το ΕΚ Θήβας αναδεικνύει ότι οι απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την «πράσινη» ανάπτυξη, ενώ επισημαίνει ότι «τον τελευταίο χρόνο έγιναν ακόμα μεγαλύτερες εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας στις κυρώσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Το ηλεκτρικό ρεύμα μετατράπηκε σε πανάκριβο εμπόρευμα, με μόνο στόχο την ανάπτυξη και την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, που βλέπουν τα κέρδη τους κυριολεκτικά να εκτινάσσονται. Εμείς και οι οικογένειές μας δεν ανεχόμαστε να ζούμε στα σκοτάδια και στο κρύο! Δεν δεχόμαστε να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ όταν μας φτάνουν οι λογαριασμοί», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Σε άλλες πόλεις

Στη Χίο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ, ενάντια στην ακρίβεια, σήμερα Τρίτη στις 12 μ.

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ από την Επιτροπή κατά της ακρίβειας, την Πέμπτη 27 Οκτώβρη στις 6 μ.μ.

Στο Αγρίνιο θα πραγματοποιηθούν νέες εξορμήσεις - περιοδείες ενημέρωσης σε εργατογειτονιές και συνοικίες, με επικεφαλής τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και σωματείων, τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη.

Στη Δράμα, τα σωματεία της πόλης συνεχίζουν με παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑΔ, και με εξορμήσεις το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 11 π.μ. σε σούπερ μάρκετ της πόλης.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Μεγάλη συγκέντρωση σωματείων και φορέων ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στα Γρεβενά με τη συμμετοχή 16 σωματείων και φορέων της περιοχής, με εκατοντάδες εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές να διεκδικούν μέτρα ελάφρυνσης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Με κεντρικό σύνθημα «να μην παγώσει κανένας στα Γρεβενά τον φετινό χειμώνα», στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα με τα αιτήματα στα οποία είχε καταλήξει η σύσκεψη προετοιμασίας της απεργίας, ενώ ομιλίες έγιναν από τον Νίκο Λέτσιο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υδραυλικών Γρεβενών, τον Στέργιο Λιάμπα, πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και τον Γιάννη Κλεισιάρη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών, που τόνισαν την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης, με επόμενο σταθμό την απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

-- Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου

-- Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

-- Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λέσβος, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι της Μύρινας

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., πρώην ΚΤΕΛ

-- Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

-- Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ